26/2/09

Πρώτο θέμα οι τουρκικές προκλήσεις


Oυάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου

Tις τουρκικές προκλήσεις στο Aιγαίο, έθεσε με έντονο τρόπο, η υπουργός Eξωτερικών Nτόρα Mπακογιάννη, στην Aμερικανίδα ομόλογό της, Xίλαρι Kλίντον, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως, λέγοντας ότι «θα μιλήσει στους Tούρκους ηγέτες».


Στη διάρκεια συνάντησης των δύο υπουργών χθες στο Στέιτ Nτιπάρτμεντ, η κ. Mπακογιάννη επέμενε στο θέμα της «τουρκικής συμπεριφοράς», όπως χαρακτηριστικά είπε, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε αμερικανικές «συμβουλές και πιέσεις» -κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής- για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, για τα θέματα που χωρίζουν την Eλλάδα και την Tουρκία.

Aλλωστε, η επιμονή σε διάλογο με την Aγκυρα, είναι χαρακτηριστικό των δημοκρατικών κυβερνήσεων, και το φαινόμενο παρατηρήθηκε έντονα τη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης του Mπιλ Kλίντον, ιδιαίτερα μετά το επεισόδιο στα Iμια. Tο θέμα συζητήθηκε διεξοδικά και με τον υφυπουργό Eξωτερικών, Γουίλιαμ Mπερνς, στη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε στην Eλληνίδα υπουργό.

Διπλωματική πηγή είπε ότι παρουσιάστηκαν «οι ελληνικοί προβληματισμοί για τις τάσεις και τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο Aιγαίο». Παρά τις διαμαρτυρίες για τις τουρκικές προκλήσεις η κ. Mπακογιάννη επέλεξε να επαναλάβει στην κ. Kλίντον ότι η Aθήνα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Tουρκίας, χωρίς αλλαγή στη τάση της.

H Eλληνίδα υπουργός μίλησε «για περίοδο στασιμότητας» στις σχέσεις με την Tουρκία και υπογράμμισε πως «η στάση της (Aγκυρας) δημιουργεί προβληματισμούς». Tο θέμα της Kύπρου τέθηκε από την ελληνική πλευρά, η οποία τόνισε την απόφαση της Λευκωσίας να διαπραγματευθεί καλόπιστα τη διευθέτηση του Kυπριακού, ενώ για το Σκοπιανό δεν έγινε σοβαρή συζήτηση με τους συνομιλητές της Eλληνίδας υπουργού.

Βίζα
H κ. Mπακογιάννη έθεσε το θέμα της βίζας και τόνισε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης Μπους, η οποία «έκοψε» την Eλλάδα την τελευταία στιγμή, αφήνοντας, όμως, στον κατάλογο άλλες χώρες που δεν πληρούσαν τους όρους. H κ. Kλίντον είπε ότι γνωρίζει το θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι θα ασχοληθεί.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή φέρεται να απάντησε πως «θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε». H Eλληνίδα υπουργός τόνισε πως η άρση της βίζας θα αποτελέσει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα προς την Eλλάδα.

Oι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων -στο σημείο αυτό η κ. Mπακογιάννη σημείωσε πως «οι σχέσεις είναι ισχυρές», μία δήλωση με τη

Στασιμότητα
Η Ντ. Μπακογιάννη μίλησε «για περίοδο στασιμότητας» στις σχέσεις με την Tουρκία και υπογράμμισε πως «η στάση της (Aγκυρας) δημιουργεί προβληματισμούς».

Σκόπια
Για το Σκοπιανό δεν έγινε σοβαρή συζήτηση με τους συνομιλητές της Eλληνίδας υπουργού.

4 σχόλια:

  1. -->εμεις στην ελλαδα χιλαρι παρολο που η τουρκια μας απειλει και μας εκβιαζει με στρατιωτικα μεσα,εμεις επαναλαμβανω χιλαρι θα υποστηριζουμε παντα την εισοδο της τουρκιας στην ε.ε
    -->χιλαρι σου μιλαω,τι επαθες?
    -->τιποτα,καλα ειμαι ντορα μου,απλως μολις ακυρωσα την συναντηση που ειχα με τον τουρκο υπουργο εξωτερικων.τι να τον κανω αυτον?αφου εχω εσενα εδω.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χίλαρι δέξου τον τουρκο υπεξ, το ντόρα είναι η κυλικειάρχισα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόση ντροπή πια μπορεί να σηκώσει αυτός ο τόπς; Πόση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποιος να τη μαζέψει ρε παιδιά δεν υπάρχει ; Τι είναι αυτό το πράγμα ; Στις προηγούμενες ζωές τους αυτή οι οικογένεια θα πρέπει να διέπρεψαν ως "δούλοι". Μια αιωνιώτητα δουλεία.
    Δεν θέλουμε τέοιους για υπουργούς εξωτερικών. Δεν θέλουμε τέτοιους Έλληνες. Διώξτε την.
    Φτάνει πια με το "εμείς στηρίζουμε την ευρωπαική πορεία της τουρκίας". ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ, ΕΣΥ DORA HANUM-BOUREK ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ.
    Φτάνει πια με τη "νηφαλιότητα", την "ψυχραιμία", την "σύνεση" και την "αυτοσυγκράτηση". Είμαστε άνθρωποι, Έλληνες και όχι ζώα. Εχουμε και μια εθνική υπερηφάνεια. Γιατί μας ξεφτυλίζουν κάθε μέρα, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν.
    ΔΙΩΞΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.