24/2/09

«Κλείσε ειρήνη με Συρία»

Τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν αποτελούν το "κλειδί" για μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ισραήλ-Συρίας
Την ώρα που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ αναζητεί κυβερνητικούς συμμάχους, οι μυστικές υπηρεσίες τον καλούν να δράσει άμεσα, για να σπάσει τον άξονα Συρίας - Ιράν
Μπρος Συρία και πίσω... Ιράν βλέπει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, υπό το καχύποπτο βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, προσπαθεί να...«πείσει» το Καντίμα της Τζίπι Λίβνι να συμμετάσχει στη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας.
Μόλις δύο 24ωρα μετά την απόφαση του προέδρου Σιμόν Πέρες να αναθέσει στον Μπίμπι τον σχηματισμό κυβέρνησης και ενώ η υπουργός Εξωτερικών Λίβνι εμφανίστηκε «αποφασισμένη» -για διαπραγματευτικούς λόγους σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ- να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Λικούντ βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο εισηγήσεις «έκπληξη» των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που μαρτυρούν το στενό διπλωματικό περιθώριο στο οποίο θα μπορεί να ελιχθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μοσάντ
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και με τον αρχηγό της Μοσάντ, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ θα πρέπει να επιδιώξει άμεσα μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία.
Οπως επισημαίνουν οι ισραηλινοί αξιωματούχοι στις εισηγήσεις τους, ο Νετανιάχου -ο οποίος δεν δίσταζε να επαναλαμβάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ τα υψώματα του Γκολάν στη Συρία- θα πρέπει πολύ σύντομα να κάνει «στροφή» 180 μοιρών στη στάση του έναντι της Δαμασκού, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει τον «άξονα» Συρίας - Ιράν.
Προς το παρόν πάντως, ο ηγέτης του Λικούντ έχει άλλες ανησυχίες. Σύμφωνα με το ισραηλινό σύνταγμα, ο «εντολοδόχος» πρωθυπουργός έχει 42 ημέρες στη διάθεσή του για να σχηματίσει κυβέρνηση και ενώ ο Μπίμπι μπορεί να στραφεί στους «φυσικούς» του συμμάχους -τα υπερεθνικιστικά και υπερορθόδοξα κόμματα- για να εξασφαλίσει τις 61 απαιτούμενες έδρες, ο ηγέτης του Λικούντ γνωρίζει καλά πως κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια την «περιθωριοποίησή» του στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Μέχρι στιγμής πάντως, η Τζίπι Λίβνι συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση «δίχως όραμα», εστιάζοντας κυρίως στην άρνηση του Νετανιάχου να αποδεχτεί την ανάγκη υποστήριξης μιας λύσης «δύο κρατών» στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.
Από την πλευρά τους, τα ισραηλινά ΜΜΕ τονίζουν ότι η «άκαμπτη στάση» της ΥΠΕΞ ενδέχεται να είναι απλώς μέρος των «παζαριών» για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Χαμάς - Φατάχ
Εν τω μεταξύ, την ώρα που η Χαμάς και η Φατάχ ετοιμάζονται για τις συνομιλίες «εθνικής συμφιλίωσης» που θα διεξαχθούν την Τετάρτη στην Αίγυπτο, ένα νέο θερμό επεισόδιο στην μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου πυροδότησε εκ νέου το κλίμα στη περιοχή.
Οπως επεσήμαναν οι ισραηλινές Αρχές, το Σάββατο εκτοξεύτηκαν στον νότιο Λίβανο τρεις ρουκέτες προς το Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι. Λίγο μετά, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με τη ρίψη επτά ρουκετών προς τον Λίβανο.
Παρά το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό το οποίο αποδίδεται σε παλαιστινιακές οργανώσεις, αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτές δρουν με τη «σιωπηρή ανοχή» της λιβανέζικης οργάνωσης.

ΜΕΛΙΝΑ XAPITATOY
xaritatou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.