28/2/09

Ελληνοβουλγαρικό "φλερτ" με φόντο το φυσικό αέριο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μέσα στο προσεχές τρίμηνο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο τεχνικές και τοπογραφικές μελέτες για την κατασκευή του αγωγού Χάσκοβο Κομοτηνή, που θα δημιουργήσει μια δεύτερη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου με το βουλγαρικό δίκτυο.

Οι μελέτες από βουλγαρικής πλευράς θα γίνουν από την Bulgarian Energy Holding (BEH) και τη θυγατρική της Bulgargaz, ενώ από ελληνικής πλευράς το έργο θα υλοποιηθεί από το ΔΕΣΦΑ. Ο αγωγός σύμφωνα με τις προσωρινές μελέτες, έχει σχεδιαστεί να διέρχεται από τις βουλγαρικές πόλεις Dimitrovgrad, Haskovo και Kurdzhali, προτού καταλήξει στην Κομοτηνή. Το συνολικό μήκος του αγωγού προβλέπεται να είναι 125 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 125 εντός βουλγαρικού εδάφους.

Το τελικό προσχέδιο της μελέτης αναμένεται να αξιολογηθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να καταρτιστούν και οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός έχει ενταχθεί από την Ευρ. Επιτροπή στα έργα προτεραιότητας για τα ενεργειακά δίκτυα και παράλληλα έχει εγκριθεί χρηματοδότηση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αντιπροσωπεύει πάνω από το 15% του συνολικού κόστους του project το οποίο αναμένεται να κυμανθεί βάσει των αρχικών εκτιμήσεων τα 100 με 120 εκατ. ευρώ.

Η βουλγαρική πλευρά, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν τον Ιανουάριο εξαιτίας της ρωσο – ουκρανικής διένεξης, προσβλέπει μέσω του αγωγού Κομοτηνή Χάσκοβο στην προμήθεια ποσοτήτων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο καταφθάνει στη χώρα μας μέσω του ελληνο – τουρκικού αγωγού. Εκτός όμως από το αζέρικο αέριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρχει διερευνητικές κρούσεις προς την ελληνική πλευρά προκειμένου να δεσμευτεί για λογαριασμό της Βουλγαρίας αποθηκευτικός χώρος για LNG είτε στη Ρεβυθούσα, είτε –εφόσον προχωρήσει το σχετικό project ΔΕΠΑ GdF Suez– στο δεύτερο τερματικό σταθμό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Καβάλα.

xaris.floudopoulos@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.