25/2/09

Γιατί το ελληνικό domain [.gr] δεν «χωράει» τους μουσουλμάνους της Θράκης;


Φαίνεται ότι για κάποιους λόγους το επίσημο ελληνικό domain [.gr] δεν εξυπηρετεί τους τουρκόφωνους συμπολίτες μας, αφού σχεδόν κανένας τούς, και κυρίως οι φορείς , δεν το υιοθετούν για τα δικά τους sites, προτιμώντας πάντα τα ανεξάρτητα διεθνή domains όπως .com, .net, .org και άλλα.
Η κατάσταση στο θρακικό Internet σήμερα έχει ως εξής: ενώ μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν καθόλου τουρκόφωνα sites στη Θράκη, στα τελευταία 2 με 3 χρόνια, ως δια μαγείας, έκαναν την εμφάνισή τους στο Internet μαζικά όλοι οι τουρκόφωνοι φορείς – σύλλογοι, εφημερίδες κλπ.

Βέβαια η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη είναι από μόνη της άξια σχολιασμού και προσεκτικής μελέτης, αλλά για την ώρα ας κρατήσουμε το θετικό της υπόθεσης – ότι η Θράκη, φαινομενικά τουλάχιστον, αποκτάει περισσότερη παρουσία στο Internet και αυτό είναι καλό, εκ πρώτης όψεως.

Αλλά υπάρχει κάτι το περίεργο σε όλο αυτό το εγχείρημα των τουρκόφωνων συμπολιτών μας, που δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο – το ότι όλα τα τουρκόφωνα sites της Θράκης στήνονται κατά κανόνα κάτω από τις διεθνείς καταλήξεις, όπως .com, .net, .org κλπ, αντί για το προφανέστατο εγχώριο .gr.

Ακόμα και η καφετζού της Κομοτηνής, για την οποία πρόσφατα έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες (σιγά την είδηση αλλά τι να κάνουν και αυτοί) έχει site με κατάληξη .com. Αυτό που λέμε «και η κουτσή Μαρία στο dot com».

Και στην προκειμένη δεν μας ενδιαφέρει τόσο τι κάνει ο κάθε ιδιώτης, αλλά το τι κάνουν και πως φέρονται οι πολιτικοί άρχοντες, τα ΜΜΕ, οι φορείς και τα σωματεία κ.λ.π., έχει σίγουρα μεγάλη σημασία.

Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε:

Πολιτικά πρόσωπα
Βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ: ilhanahmet.com

Εφημερίδες
Trakyanin Sesi: trakyaninsesi.com
Gundem: gundemgazetesi.com
Birlik: birlikgazetesi.info
Rodop Ruzgari: rodopruzgari.com & burasibatitrakya.com

Περιοδικά
Gonulden Gonule: gonuldengonule.com
Ogretmenin Sesi: ogretmeninsesi.org
Yeni Bati Trakya Dergisi: yenibatitrakyadergisi.com
Azinlikca: azinlikca.com, azinlikca.net & azinlikca.org

Σωματεία
Τουρκική Ένωση Ξάνθης: iskeceturkbirligi.org
Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης: btaytd.com & gat1995.com
Σύλλογος Τουρκοδυτικών Θρακιωτών: batitrakyalilar.com

Άλλα
Bati Trakyadan Haberler: trakyadan.com
Πόρταλ Δυτικής Θράκης: batitrakya.net
Ηλεκτρονικό περιοδικό BatiTrakyaHaber: batitrakyahaber.com

Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν οι:
Εφημερίδα Olay: btrolay.gr
Εφημερίδα Millet: millet.gr

Περιττό να αναφέρω ότι σε όλα σχεδόν τα παραπάνω sites δεν θα βρείτε λέξη στα ελληνικά. Το μόνο ελληνικό που θα βρείτε είναι οι κρατικές διαφημίσεις (ΚΕΠ, INTERREG κ.λ.π.). Αλλά ας το αφήσουμε αυτό για μια άλλη κουβέντα, γιατί το περιεχόμενο αυτών των sites έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θα αναρωτιέστε με ποια αφορμή ασχολήθηκα με το θέμα. Ίσως να θυμόσαστε ότι πριν από μερικού μήνες η Μουφτεία Κομοτηνής διατυμπάνιζε με δελτία τύπου προς πάσα κατεύθυνση τη δημιουργία του site της στο Internet, στην διεύθυνση www.mouftiakomotinis.gr. Το site ήταν τρίγλωσσο – στα τουρκικά, αραβικά και ελληνικά (ακριβώς με αυτήν τη σειρά) και σε έναν παρατηρητή όλα έδειχναν απολύτως politically correct.

Αλλά όπως φαίνεται, αυτή ήταν μόνο η βιτρίνα. Διότι για το ίδιο site τότε είχαν καταχωρηθεί επίσης τα ονόματα gumulcinemuftulugu.com & muftikomotini.com, τα οποία οδηγούσαν επίσης στο ίδιο site, και (δώστε φάση εδώ) με αυτά τα ονόματα (και όχι με το .gr) το site είχε καταχωρηθεί από τους δημιουργούς του σε όλους τους παγκόσμιους καταλόγους και άλλες πηγές, από Wikipedia έως Blogspot.

Πριν από 1,5 μήνα το όνομα χώρου mouftiakomotinis.gr έληξε. Ακόμα και μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι δεν το ανανέωσαν, προφανώς δεν ενδιαφέρει κανέναν πλέον. Ενώ αντίθετα τα ονόματα gumulcinemuftulugu.com & muftikomotini.com ανανεώθηκαν εγκαίρως και επιμελώς, μέχρι το 2011 και 2013 αντίστοιχα. Ας το πάρουμε χαμπάρι λοιπόν – τα όμορφα δελτίου τύπου στάλθηκαν, τα ΜΜΕ τα έχαψαν και τώρα πλέον τους δημιουργούς του site δεν τους ενδιαφέρει το mouftiakomotinis.gr αλλά μόνο το gumulcinemuftulugu.com (.com όπως Commercial, ούτε καν .org όπως Organization). Τα συμπεράσματα θα τα βγάλετε μόνοι σας ή υπάρχει κάποιος που δυσκολεύεται;

Τί συμβαίνει με τις καταλήξεις .com, .net

Όσοι «έχουν μαύρη ζώνη στα κομπιούτερ» (που λέει και η διαφήμιση), ξέρουν ότι τις διεθνείς καταλήξεις .com, .net κλπ, τις προτιμάει κανείς για το site του στις εξής περιπτώσεις:

1) Όταν πρόκειται για επιχείρηση ή φορέα που δραστηριοποιείται διεθνώς και δεν πολυενδιαφέρεται για την τοπική αγορά (διότι όταν ενδιαφέρεται και για την τοπική αγορά, συνήθως κατοχυρώνει το ίδιο όνομα και σε .com αλλά και σε .gr).

2) Όταν κάποιος δεν θέλει να είναι υπόλογος στην Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για το περιεχόμενο του site του και δεν θέλει να συμμορφώνεται με τον κανονισμό λειτουργίας του domain .gr.

3) Όταν κάποιος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, και δεν θέλει να είναι υπόλογος στην Ελληνική Δικαιοσύνη για το περιεχόμενο του site του ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητά του μέσω αυτού.

Τί από τα τρία παραπάνω ισχύουν για τα sites που αναφέραμε;

Πηγή: Εφημερίδα "Ο Χρόνος" 24-02-2009

3 σχόλια:

  1. Το Διαδίκτυο είναι ανεξάρτητο (λέμε τώρα..), αλλά πάντως δεν μπορεί κανείς να απαγορεύση σε κανέναν να καταχωρηθή όπως θέλει.

    Γιατί λοιπόν σε αυτή την περίπτωση δεν κάνοθεμ το εξής :
    - Να δημιουργήσουμε ιστοσελίδες γιά κάθε μουσουλμανικό οργανισμό (συλλόγους, σωματεία, εφημερίδες κ.λ.π), αντίσοχιες σελίδες με κατάληξη .gr.
    - Να γράφουμε εκεί, στα Τουρκικά, την προπαγάνδα μας, προκαλώντας σύγχιση και διχόνιες.
    Ο πρώτος διδάξας σε αυτό, ήταν και πάλι συμπατριώτης μας : Ο μακαρίτης Μανιαδάκης.
    Αμέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εταιρία μου είναι εγκεκριμένος καταχωρητής .gr domain names από την EETT και για αυτό το λόγο ίσως έχω κάποιες περισσότερες γνώσεις σε ότι αφορά τα domain names.

    Οι παρατηρήσεις μου πάνω σε αυτό το άρθρο είναι οι εξής:
    1) Το κόστος αγοράς ενός .com .net .org .info ονόματος χώρου είναι σε φτηνές εταιρείες γύρω στα 5-7 $ για 1 έτος. Ενώ για τα .gr αρχίζουν από 16 Ευρώ / 2 έτη + ΦΠΑ έως τα 44 Ευρώ σε γνωστούς παρόχους (ΟΤΕ, Forthnet, κτλ)

    2) Περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, κατά την καταχώρηση ενός .gr ΔΕΝ απαιτείται από την ΕΕΤΤ η περιγραφή του δικτυακού τόπου που θα φιλοξενήσει το domain. Απαιτείται μόνο για τα .com.gr .net.gr .org.gr .edu.gr .gov.gr

    3) Και εγώ αν ήμουν Έλληνας στην Τουρκία ΚΑΙ δεν απευθυνόμουν στο τούρκικο καταναλωτικό ή επιχειρηματικό κοινό δεν θα ήθελα ένα .tr όνομα χώρου αλλά θα προτιμούσα ένα .com .net .org .info κτλ. Και για να μην δώσω αφορμή δεν θα ήθελα ένα .gr

    4) Όπως είδα από το WHOIS τα περισσότερα domain έχουν καταχωρηθεί από εταιρείες στην Τουρκία, που λογικά τους έχουν κατασκευάσει και τα website.

    5) Πληροφορικά: Υπάρχει το .nc.tr που αφορά το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου (north cyprus). Εδώ ίσως η Ελλάδα μπορούσε να απαιτήσει το μπλοκάρισμά του από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
    Bέβαια εδώ οι Σκοπιανοί έχουν ήδη το .mk (Macedonia - Makedonia) !!!! Θα μπορούσαν και τα δύο να έχουν μπλοκαριστεί στην ελληνική επικράτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω και εγώ έναν ιστότοπο με κατάληξη com κυρίως για τον λόγο του κόστους. Αν επέλεγα gr το κόστος για το όνομα θα ήταν μεγαλύτερο, όπως ήδη προαναφέρθηκε, αλλά και εκεί που είναι αναρτημένος η προσφορά για ατελείωτο χώρο είναι ΠΑΜΦΘΗΝΗ ενώ στην Ελλάδα για περιορισμένους χώρους οι τιμές είναι μπορ΄να πω πολύ ακριβές. Αυτός είναι επίσης ένας πολύ σοβαρός λόγος που Έλληνες επιλέγουν τις καταλήξεις αυτές και όχι gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.