25/3/09

Ας γιορτάσουμε τη μέρα που άρχισε ο αγώνας για τη λευτερία του Γένους

1814-1820 Ιδρύεται στην Οδησσό η Φιλική Εταιρεία, από τον Νικόλαο Σκουφά, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Πάτμιο Εμμανουήλ Ξάνθο, με αποκλειστικό σκοπό την προετοιμασία
της επανάστασης. Γενικός Επίτροπος της «Ανωτάτης Αρχής της Φιλικής Εταιρείας» ανέλαβε, το 1820, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αξιωματικός του τσαρικού στρατού.

Φεβρουάριος-Μάρτιος 1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις 21 Φεβρουαρίου 1821 κηρύσσει στο Ιάσιο της Μολδαβίας, πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού, την επίσημη έναρξη της επανάστασης στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες, με τη συγκρότηση του Ιερού Λόχου και εκδίδει την επαναστατική του προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Ο Ιερός Λόχος θα ηττηθεί τον Ιούνιο του 1821 στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Τερματίζεται έτσι η επανάσταση στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

23 Μαρτίου 1821
Αρχίζει η Επανάσταση με την κατάληψη της Πάτρας όπου και κηρύσουν την Επανάσταση στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

25 Μαρτίου 1821 Συμβολική ημερομηνία έναρξης της ελληνικής επανάστασης. Ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους επαναστάτες στη Μονή της Αγίας Λαύρας. Οι επαναστάτες είχαν εισέλθει από τις 23 Μαρτίου στην πόλη των Πατρών και κήρυξαν την επανάσταση στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απελευθερώνουν την Καλαμάτα από τους Τούρκους.

23-24 Απριλίου 1821 Ο Αθανάσιος Διάκος μάχεται ηρωικά στην Αλαμάνα, συλλαμβάνεται από υπέρτερες δυνάμεις και βρίσκει ηρωικό, αλλά μαρτυρικό θάνατο. Μέρες αργότερα, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, μάχεται, και εμποδίζει, στο Χάνι της Γραβιάς, την πορεία των τούρκικων στρατευμάτων προς την Πελοπόννησο.

12-13 Μαϊου 1821 Η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου.

26 Μαϊου 1821 Με την Πράξη της Συνέλευσης των Καλτετζών (μοναστήρι στην Αρκαδία), ιδρύεται η Πελοποννησιακή Γερουσία, με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

14 Ιουνίου 1821 Επανάσταση στην Κρήτη

23 Σεπτεμβρίου 1821 Με την κατάληψη της Τριπολιτσάς (έδρας του πασά του Μορέως), εδραιώνεται η επανάσταση στην Πελοπόννησο. Δύο μήνες μετά, θα ιδρυθεί στο Μεσολόγγι, υπό την προεδρία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, ο «Οργανισμός της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος».

13 Νοεμβρίου 1821 Απελευθερώνεται η Άρτα από τους Σουλιώτες οπλαρχηγούς Μάρκο και Νότη Μπότσαρη, τους αδελφούς Τζαβέλα κ.ά.

1 Ιανουαρίου 1822 Στην Α' Εθνοσυνέλευση στην Νέα Επίδαυρο, ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Επανάστασης, γνωστό ως «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος». Πρόεδρος του Εκτελεστικού εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

30 Μαρτίου 1822 Καταστροφή της Χίου από τα τουρκικά στρατεύματα του Καπουδάν Πασά Καρά Αλή. Μια μαζική θυσία που θα εμπνεύσει προσωπικότητες της ευρωπαϊκής τέχνης και του πνεύματος, όπως ο Ντελακρουά και ο Βίκτορ Ουγκό και θα συγκινήσει την Ευρώπη, που θα δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό Αγώνα. Τρεις μήνες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Κανάρης θα πυρπολήσει και θα καταστρέψει την τουρκική ναυαρχίδα.

6 Ιουνίου 1822 Ο Χουρσίτ πασάς και ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνουν το Σούλι.

29 Ιουνίου 1822 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θα καταστρέψει στα Δερβενάκια την στρατιά του Μαχμούτ πασά ή Δράμαλη ανατρέποντας τα φιλόδοξά του σχέδια. Οι Έλληνες και αρκετοί φιλέλληνες θα ηττηθούν, λίγες μέρες μετά, στο Πέτα (κοντά στην Άρτα) από ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.

Αύγουστος 1822 Η παρουσία του Γεωργίου Κάνιγκ, ως υπουργού Εξωτερικών της Αγγλίας σηματοδοτεί τη θετική μεταστροφή της αγγλικής πολιτικής απέναντι στο Ελληνικό Ζήτημα.

Δεκέμβριος 1822 Το Συνέδριο των αντιπροσώπων των μεγάλων Δυνάμεων στη Βερόνα, παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων απεσταλμένων, δεν αναγνωρίζει την ελληνική Επανάσταση και την αποκηρύσσει με διακήρυξή του.

Ιανουάριος 1823 Νίκη των Ελλήνων στο Ναύπλιο, που ορίζεται έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης.

Μάρτιος 1823 Η Αγγλία αναγνωρίζει τους Έλληνες ως εμπόλεμους αναγνωρίζοντας de facto και την ελληνική επανάσταση.

Μάρτιος-Απρίλιος 1823 Συγκαλείται στο Άστρος της Κυνουρίας η Β' Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων.

12 Ιουλίου 1823 Ο φιλέλληνας, λόρδος Βύρων, φθάνει στο Αργοστόλι. Θα στηρίξει την επανάσταση και θα πεθάνει στο Μεσολόγγι τον Απρίλη του 1824. Στο Μεσολόγγι θα ταφεί και ο Μάρκος Μπότσαρης που πέθανε στη μάχη του Κεφαλόβρυσου Ευρυτανίας.

Φθινόπωρο 1823-Καλοκαίρι 1824 Εμφανίζονται οι πρώτες αντιθέσεις ανάμεσα στο Νομοτελεστικό υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Πετρόμπεη και το Βουλευτικό υπό τον Κουντουριώτη που σχηματίζουν δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις. Είναι η απαρχή της πρώτης φάσης του εμφυλίου σπαραγμού που θα τερματιστεί τον Ιούνιο με την επικράτηση του Κουντουριώτη.

7-8 Ιουνίου 1824 Καταστροφή της Κάσου από τους Τουρκοαιγύπτιους, οι οποίοι, λίγες μέρες μετά, θα καταστρέψουν ολοσχερώς και τα Ψαρά.

29 Αυγούστου 1824 Ναυμαχία του Γέροντα και πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας.

15 Απριλίου 1825 Αρχίζει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή και αργότερα και από τον Ιμπραήμ. Στις 10 Απριλίου 1826 θα γίνει η ηρωική έξοδος και η πτώση του Μεσολογγίου. Η θυσία του Μεσολογγίου προώθησε το ελληνικό ζήτημα όσο καμιά ελληνική νίκη και ο απόηχος των γεγονότων, αναζωπύρωσε το πνεύμα του φιλελληνισμού στην Ευρώπη.

5 Ιουνίου 1825 Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, δολοφονείται στην Ακρόπολη Αθηνών, θύμα της εμφύλιας διαμάχης.

3 Αυγούστου 1826 Ο Γκούρας κλείνεται με τους άνδρες του στην Ακρόπολη. Η πόλη παραδίδεται στον Κιουταχή.

11 Νοεμβρίου 1827 Η κυβέρνηση Ζαϊμη μεταφέρει την έδρα της στην Αίγινα.

19 Μαρτίου 1827 Με πρόταση του Κολοκοτρώνη ανατίθεται η ηγεσία του στρατού στον Church και των ναυτικών δυνάμεων στον Cochrane.

30 Μαρτίου 1827 Η Εθνοσυνέλευση εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια «κυβερνήτη της Ελλάδος» με επταετή θητεία.

22 Απριλίου 1827 Θανάσιμος τραυματισμός του Γεωργίου Καραϊσκάκη στη μάχη του Φαλήρου.

8 Οκτωβρίου 1827 Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Ο ενωμένος συμμαχικός στόλος Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας καταστρέφει τον τουρκοαιγυπτιακό που βρισκόταν αγκυροβολημένος στον κόλπο του Ναβαρίνου, γεγονός που υπήρξε καταλυτικό στην εξέλιξη του Ελληνικού Ζητήματος. Οι τρεις προστάτιδες Δυνάμεις θα διαδραματίσουν πλέον καταλυτικό ρόλο στην γένεση του ανεξάρτητου νεοελληνικού κράτους.

8 Ιανουαρίου 1828 Άφιξη του κυβερνήτη Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Ο λόγιος Θεόφιλος Καϊρης, προσφωνεί τον Ι. Καποδίστρια.

3 Φεβρουαρίου 1830 Υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις το πρωτόκολλο του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο δημιουργείται ανεξάρτητο ελληνικό κράτος με οροθετική γραμμή τη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού. Στο νέο κράτος θα συμπεριληφθούν, με το Πρωτόκολλο της συνδιάσκεψης του Λονδίνου στις 30 Αυγούστου 1832, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού κόλπου.

27 Σεπτεμβρίου 1831 Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας από τους Μαυρομιχαλέους.
ΠΗΓΗ: NEA από όλο τον Κόσμο - RSS news Portal

8 σχόλια:

  1. καποτε ένας φίλος από την Γερμανία , όταν του εξήγησα τι γιορτάζουμε την 28η Οκτ και 25η Μαρτιου .. έκπληκτος μου λέει..
    μα καλά ..όλοι γιορτάζουν την νίκη .. το αίσιο τέλος του πολέμου ..
    εσείς γιορτάζετε την αρχή ?
    ---------------------
    βάσιμο ερώτημα.. αν λάβει κανείς υπ όψιν ότι και στους Δελφους εορτάζοντο τα Πύθια και η Ιερια λεγοταν Πυθία .. εις μνήμην του ητημένου Πύθωνα και όχι του νικηφόρου Απόλωνα..

    ακόμα .. όλοι θυμόμαστε την μάχη των Θερμοπυλών όπου ητηθήκαμε ( εστω π΄ροσκαιρα και ηρωικά) .. αλλά ποιός θυμάται την νικηφόρα μάχη των Πλαταιών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετη Πολλά κι Ελληνικά Σάββα!
    Ο Εθνικός μας Ποιητής το λέει ξεκάθαρα...
    "απ΄τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά"...
    Τούτα τα Ιερά Οστά των αξίων προγόνων μας, ας τιμήσουμε όλοι μας σήμερα...
    Μηδέποτε ταπεινεοί..Μηδέποτε προσκηνυμένοι...
    Το αγωνιώδες μήνυμα του Γέρου του Μωρία είναι διαχρονικό...
    " Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους"
    Τούτη η ημέρα Μνήμης και Τιμής των Προγόνων μας είναι για τους ολίγους...δεν είναι για τους πολλούς...
    Είναι γι αυτούς που αναπνέουν τον ίδιο αέρα με τον Μακρυγιάννη και τον Νικηταρά...όχι γι΄αυτούς που αναπνέουν την δυσωδία των Βαβαυρών και των προσκυνημένων...
    Χρόνια Πολλά και Ελληνικά σε όλους τους φίλους του ιστολογίου...Σε όλους όσους αναπνέουν τον αέρα του ΄21 και έστω και επετειακά ζούνε την νηφάλιο μέθη της Θυσίας των Προγόνων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια διωρθωση στα ανωτερω.

    Το Λαβαρο της Ελευθεριας σηκωθηκε απο τους οπλαρχηγους στις 23 Μαρτιου στην Καλαματα, (http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=22481&Itemid=32) στην Πλατεια Των Αγιων Αποστολων μετονομασθεισα και Πλατεια 23ης Μαρτιου, και οχι στην Πατρα.
    (Μεγαλη γιορτη στην πολη της Καλαματας αλλα και της Μεσσηνιας αυτη την ημερα).

    Η διωρθωσις αυτη για την Ιστορικην αληθειαν.

    Χρονια Πολλα σ' ολους τους Ελληνες και τους Φιλελληνες..
    Ο Ελληνισμος και η Ελλαδα ειναι εδω και θα παραμεινουν για παντα ειτε το θελουν οι Οχτροι μας ειτε οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ζήσει η αθάνατη ψυχή του '21!
    Εδώ είμαστε!


    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαστε το ίδιο με τους Σέρβους. Και αυτοί γιορτάζουν τη μάχη του Κοσυφοπεδίου το 1389 όπου και υπέστησαν ήττα από τους μογγόλους. Για αυτό και η νέα τάξη πραγμάτων μας μισεί.... Ελλάδα - Σερβία είναι ΕΝΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή στην Ελλάδα η ιστοριογραφία είναι χαμηλού επιπέδου, με αποτέλεσμα όσοι έχουν πρόσβαση σε ΜΜΕ να αλλοιώνουν την πραγματικότητα, ας μάθουμε γιατί ορίστηκε η 25η Μαρτίου έναρξη της Επανάστασης...

    Τρικούπης:

    «[Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης] εμελετα ν’ αρχίση τα ένοπλα κινήματά του την 25 Μαρτίου, ημέραν του Ευαγγελισμού, ως ευαγγελιζομένην την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».


    Κολοκοτρώνης:

    «Εις τα ’20 με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη δια να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως».


    Σπηλιάδης:

    «Εξομολογηθέντες μετέλαβον των αχράντων μυστηρίων, ο Κολοκοτρώνης και οι περί αυτόν, οι οποίοι δεν ήλθον εις την Πελοπόννησον ειμή δια να κινήσωση την επάνάστασιν την 25 Μαρτίου, ως ημέραν προσδιορισμένην να λάβωσι τα όπλα απανταχού οι Έλληνες».


    Κασομούλης:

    «Από Ύδραν έφθασε [στην Σμύρνη] μια γολέττα του Κολέτζη, ήτις μας διηγήθη την ετοιμασίαν δια τας 25 Μαρτίου –να κτυπήσουν παντού».



    Επίσης:

    1) Περισσότερα στοιχεία για την 25η Μαρτίου και την έναρξη της επανάστασης

    2) Η αλήθεια για το Κρυφό Σχολειό, με πηγές και μαρτυρίες

    Διαβάστε τα όλοι και προωθήστε τα παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ποιο σημαντικό είναι (απαντώντας στον πρώτο φίλο)να βρούμε το σθένος να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η για 400 χρόνια αποδοχή μιας κατάστασης από το σκλαβωμένο μας γένος. Από τη στιγμή, λοιπόν, που κατανοήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να στηριχθούμε στις.... προστάτιδες δυνάμεις! και οτι είμασταν για άλλη μια φορά μόνοι αλλά αποφασισμένοι, ήταν θεωρώ η μεγαλύτερη νίκη. Όλα τα άλλα θα έρχονταν. Τα μεγεθοι των εκάστοτε αντιπάλων του Ελληνισμού τα αφήνω για τους στατιστικολόγους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tο κατανοήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα από τις προστάτιδες δυνάμεις ή με ένα κεκαλυμμένο ψέμα τύπου ξεκινάμε και η βοήθεια έρχεται ξεκίνησαν όλα γιατί οι Ελληνες και δει οι προεστοι της εποχής δεν διέφεραν σε τίποτα από τους σημερινούς? Το δυστήχημα είναι ότι ολοι θυμόμαστε την 25η ΜΑρτίου μόνο σαν μέρα τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο γιατί αν πιστεύαμε έστω και λίγο τα τότε ιδεώδη κάποιων , όχι όλων ,και τα κάναμε πράξη σήμερα η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική αλλά δεν είναι και δεν θα είναι :(
    ΧΡιστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.