Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν στην αίθουσα τελετών του Λευκού Οίκου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Οι ομογενείς έθεσαν στους Ομπάμα και Μπάιντεν Κυπριακό, Σκοπιανό και επίσκεψη του προέδρου στο Φανάρι, οι απαντήσεις... ιδιωτικά ήταν ενθαρρυντικές αλλά δημοσίως δεν δεσμεύτηκαν για τίποτε.
Τετάρτη 25 Μαρτίου, 4 το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον): Στην αίθουσα τελετών του Λευκού Οίκου η ατμόσφαιρα ήταν χαρμόσυνη. Περίπου 200 Ελληνοαμερικανοί, ανάμεσά τους και μερικοί επισκέπτες από την Ελλάδα, απολάμβαναν τα ελληνικάμεζεδάκια που ετοίμασε ο σεφ Μάικλ Ψιλάκης του εστιατορίου Anthos. Η ορχήστρα των πεζοναυτών έπαιζε απαλή μουσική. Ολα έμοιαζαν όμορφα, ωραία και... ελληνικά.
Ομως, στο γραφείο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Την ίδια στιγμή που οι Ελληνοαμερικανοί γιόρταζαν την Επανάσταση του 1821 λίγα μέτρα μακριά από το γραφείο του, ο Αμερικανός ηγέτης ενημέρωνε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, που τον συνόδευε, πως θα συναντηθεί μεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η συνάντηση δεν θα γινόταν στο Φανάρι.
Ο Αρχιεπίσκοπος, ένας σοβαρός και πολύ ευγενικός ιεράρχης, δεν έχασε την ψυχραιμία του. Διαφώνησε και εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει η απόφαση. Ταυτόχρονα, του παρέδωσε έναν φάκελο, που περιείχε προσωπική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη στον κ. Ομπάμα, και πρόσκληση στον πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία να τους φιλοξενήσει.
Οταν τελείωσαν οι ομιλίες, και ο πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, αναμείχθηκαν με τους προσκεκλημένους, άκουσαν επίμονες συμβουλές για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τη διευθέτηση του Κυπριακού και την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων. Οι απαντήσεις που έδωσαν ιδιωτικά, ήταν ενθαρρυντικές, αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως από τη στιγμή που απέφυγαν κάθε δημόσια αναφορά στα θέματα που ενδιαφέρουν τους Ελληνες, τα λεγόμενά τους είναι άνευ ουσίας.
«Τσάβες ο Χριστόφιας»
Από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δεχθεί ισχυρά «χαστούκια» σε πολιτικό επίπεδο. Η κατάσταση των σχέσεων δεν είναι καλή. Από τη μία, στα τηλεγραφήματα τονίζεται η «πολιτική αστάθεια» που σαρώνει την Ελλάδα, και από την άλλη, η αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια «Τσάβες της Μεσογείου».
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως το πραξικόπημα και η εισβολή του 1974, ακολούθησαν αναφορές πως ο Χένρι Κίσιγκερ θεωρούσε τον Μακάριο «κόκκινο παπά» και «Κάστρο της Μεσογείου».
Και ενώ οι σχέσεις με την Αθήνα και τη Λευκωσία δεν είναι καλές ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ξεχάσει τα μύρια ανομήματα της Αγκυρας εναντίον πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Αμερικής και να αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις με την Αγκυρα, αγνοώντας πως η ανάδειξη της Τουρκίας σε χωροφύλακα των ΗΠΑ θα επηρεάσει και θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.
Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στον Λευκό Οίκο, συνάντησε πολλά εμπόδια μέχρι να πραγματοποιηθεί. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είχε ζητήσει, όπως συμβαίνει πάντα, να πληροφορηθεί το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Δημητρίου. Στόχος ήταν να αποφευχθούν τα πολιτικά μηνύματα.
Οταν έφτασε το κείμενο, η κ. Σούζαν Ράνταλ, που έχει την ευθύνη των θεμάτων της Νότιας Ευρώπης, προσπάθησε να αφαιρέσει την αναφορά στα Σκόπια και την Κύπρο. Η επέμβασή της απορρίφθηκε. Ομως, και αυτή και άλλοι αξιωματούχοι, κατάφεραν και γελοιοποίησαν την αναφορά του Αρχιεπισκόπου στον Μέγα Αλέξανδρο...
Εγιναν και άλλες παρεμβάσεις από τον Λευκό Οίκο, ιδιαίτερα στον κατάλογο των προσκεκλημένων, που άλλαξε αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί δημόσια η ΑΧΕΠΑ.
Μετά την αποχώρηση του προέδρου και του αντιπροέδρου από την αίθουσα τελετών, άρχισαν να φεύγουν και οι Ελληνοαμερικανοί προσκεκλημένοι... Αυτοί που γνώριζαν το παρασκήνιο και τα παιχνίδια που παίχθηκαν, αναχώρησαν πικραμένοι για το γεγονός ότι τα συμφέροντα της υπερδύναμης καταστρέφουν φιλίες και συνεργασίες δεκαετιών. Δυστυχώς, στον Λευκό Οίκο, ο εκάστοτε ένοικος ξεχνά υποσχέσεις και θέσεις...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΠΟΥΣ
Ενας εκ των Ελληνοαμερικανών, που είχε τη δυνατότητα «να πει δυο σοβαρές κουβέντες» με τον πρόεδρο, έθεσε δυναμικά το θέμα της «κατασκευής» πολιτικής από τα απομεινάρια του Ντικ Τσέινι και του Τζορτζ Μπους. Ο πρόεδρος φέρεται να «κατέγραψε» την καταγγελία, που αφορά κυρίως τον (ακόμα) υφυπουργό Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, και μερικούς διπλωμάτες στην πρεσβεία της Λευκωσίας, οι οποίοι είχαν αναμειχθεί ενεργά στις προσπάθειες επιβολής του αντιδημοκρατικού σχεδίου Ανάν.
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΡΕΜ
Ο προσωπάρχης που έκοψε την επίσκεψη στο Πατριαρχείο και τον Γιαννούλια
Οταν κυκλοφόρησε το νέο της μή επίσκεψης Ομπάμα στο Φανάρι, όσοι γνώριζαν τα παρασκήνια σκέφθηκαν ένα όνομα: Εμάνουελ Ισραελ Ρεμ. Πρόκειται για τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τον πλέον ισχυρό άνδρα μετά τον πρόεδρο.
Οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει πριν από δύο εβδομάδες ανέφεραν πως ο κ. Ρεμ δεν συμφωνούσε με την προεδρική επίσκεψη στο Φανάρι, ενώ φέρεται να προωθεί ανάπτυξη των σχέσεων με τον νέο Πατριάρχη της Μόσχας, ως μία προσφορά και εξυπηρέτηση προς τη ρωσική ηγεσία.
Αλλά, δεν ήταν μόνο αυτό το δυσάρεστο γεγονός που ανησύχησε τότε τους ομογενείς. Είχε γίνει επίσης γνωστό πως ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου αντιτίθεται και στην υποψηφιότητα του Αλέξη Γιαννούλια για τη θέση γερουσιαστή, που χήρευσε μετά την εκλογή του κ. Ομπάμα στη Γερουσία.
Ο πρόεδρος, που δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στα της γερουσιαστικής εκλογής, έχει εμμέσως υποστηρίξει τον Αλέξη Γιαννούλια και φέρεται να επιθυμεί την εκλογή του.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤ
Ο Μενέντεζ πάγωσε την υποψηφιότητα του Γκόρντον...
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ) ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής άσκησε το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος και «πάγωσε» για τρεις εβδομάδες την υποψηφιότητα του Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, για να αντικαταστήσει τον Ντάνιελ Φριντ.
Ο Αμερικανός πολιτικός ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ο κ. Γκόρντον, συμφωνεί με τη θέση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ότι η Τουρκία κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ως αναλυτής του Brookings, ο ίδιος ή το Ινστιτούτο, έλαβαν οικονομική ενίσχυση από χώρες, με τις οποίες θα ασχολείται ως υφ. Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση έχει προσφέρει χρήματα στο Ινστιτούτο και έχει χρηματοδοτήσει έρευνες και άρθρα φιλικά προς την Αγκυρα. Ο κ. Γκόρντον είναι γνωστός για τις εχθρικές θέσεις του προς Αθήνα και Λευκωσία και έχει εκφραστεί υπέρ του σχεδίου Ανάν.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΕΤΗΝΟΣ
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
...., αγνοώντας πως η ανάδειξη της Τουρκίας σε χωροφύλακα των ΗΠΑ θα επηρεάσει και θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως δεν το αγνοεί??
Βλέποντας έναν γέρο Ιεράρχη,-(που άλλοι τον κατηγορούν, γιατί ένας παπάς... κλπ)-που προσπαθώντας να αντικαταστήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ή την Υπουργό των Εξωτερικών, στην τελετή για την 25 ην Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, με θλίψη και οργή είδα τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, να ειρωνεύουν με μορφασμούς και λόγια τα περί Μ.Αλεξάνδρου. Αν ήμουν στην θέση τους θα τους έφερνα τα χαρτία στήν μούρη τους, ο δε Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης έπρεπε να εγκαταλείψει επιδεκτικά την αίθουσα αμέσως, και όχι να χαζογελάει, ναβλέπαμε τότε τι θα έλεγε ο ανθέλληνα προσωπάρχης Ρεμ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΒΑΛΑΜΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ΜΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήτα ξεφτιλίκια μας δυστηχώς δεν περιορίζονται εντός Ελλάδος.Το ίδιο ξεφτιλιζόμαστε και έξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μου φίλε έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν !! Για φαντάσου να ήσουν στη θέση των Αμερικανών και να ήθελες να συνεργαστείς με την Ελλάδα (θεός φυλάξει ) ή να υποστηρίξεις τις θέσεις της !! ‘’Φαντασου μόνο’’ και μονο με την φαντασία ……!!!
AAA