30/3/09

"Θερμό" σενάριο για το Αιγαίο

"Με απόλυτη μυστικότητα τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εξετάζουν -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- «θερμό» σενάριο για το Αιγαίο. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το επίκεντρο της δυνητικής επόμενης δόνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι κατοικημένο νησί, από εκείνα τα οποία το τουρκικό κατεστημένο θεωρεί ως αδιευκρίνιστης κυριαρχίας με επιχείρημα ότι δενκατονομάζονται ρητώς στις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947), όπως για παράδειγμα το Αγαθονήσι ή οι Αρκιοί...
Κατά τις ίδιες πηγές και με βάση συμπεράσματα συσκέψεων αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, η τουρκική ενέργεια (εάν υποτεθεί ότι υλοποιείται) είναι πιθανό να αποτελείται από τις εξής συνιστώσες:
1. Νυχτερινή απόβαση καταδρομέων και αστραπιαία εξουδετέρωση του ελληνικού φυλακίου, όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα.
2. Αμεση απομάκρυνση των κατοίκων και των αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτών, με τις βάρκες και τα ψαροκάικα του νησιού, προς κάποιο γειτονικό νησί που κατονομάζεται στις Συνθήκες.
3. Εγκατάσταση ισχυρά οπλισμένης φρουράς στο νησί, ώστε να αποτραπεί η όποια δυνατότητα ταχείας ανακατάληψής του.
4. Ανακοίνωση στα Ηνωμένα Εθνη ότι η Τουρκία έθεσε τέλος «στη μη προβλεπόμενη από τις Διεθνείς Συνθήκες» παρουσία Ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών στη «μη καθορισμένης κυριαρχίας νήσο Χ που απέχει Ψ ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ανατολίας». Η ανακοίνωση θα καταλήγει καλώντας την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να διευκρινισθεί το καθεστώς εκείνων των νησιών του Αιγαίου που δεν διασαφηνίζεται από τις Συνθήκες Λονδίνου (1831), Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947). Η ανακοίνωση θα υπαινίσσεται και τη δυνατότητα διαιτησίας για την επίλυση της διαφοράς.

Με βάση αυτό το σενάριο, η ελληνική ηγεσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις εξής δύο μείζονες επιλογές:
Α) Να αναλάβει στρατιωτική δράση με αεροπορικό βομβαρδισμό του νησιού (καθώς η διάταξη των τουρκικών ναυτικών και άλλων δυνάμεων αποτρέπει επιχείρηση ανακατάληψης). Η επιλογή αυτή διακινδυνεύει κλιμάκωση της σύγκρουσης και συνεπάγεται εκτεταμένες απώλειες, καθώς και κίνδυνο κατάληψης και άλλων μικρών νησιών ή εξουδετέρωσης των φυλακίων που υπάρχουν σε αυτά. Σε επίπεδο διεθνούς εικόνας, η Ελλάδα, σε αυτή την περίπτωση, θα εμφανισθεί:
α. Οτι προχωρεί σε ευρεία και αιματηρή σύγκρουση για μια «ασήμαντη» νησίδα, με αμφιλεγόμενο καθεστώς, την κατάληψη της οποίας δεν στάθηκε ικανή ούτε να αποτρέψει ούτε να αποκρούσει.
β. Οτι η ανακατάληψη του νησιού είναι ανέφικτη και η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει προσχηματικά στρατιωτική δράση, προκειμένου να εξιλεωθεί ενώπιον της κοινής γνώμης για τον αιφνιδιασμό και την απώλεια του νησιού. Το αβίαστο συμπέρασμα των διεθνών ΜΜΕ και των ξένων κυβερνήσεων θα είναι ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να πιεσθεί κατάλληλα ώστε να αποκλιμακώσει και να τερματίσει τη σύγκρουση και να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Β) Να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα «εθνικής ενότητας» και «πατριωτική» ατμόσφαιρα στρατιωτικής αντίδρασης «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί». Στην ουσία θα πρόκειται για παραπομπή του προβλήματος στις ελληνικές καλένδες μιας ατέρμονης και ατελέσφορης μελλοντικής διαπραγμάτευσης, κατά την οποία η Τουρκία θα έχει μόνον λαμβάνειν.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι η προσεχής κορύφωση στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση βρίσκεται προ των πυλών («around the corner», κατά την έκφραση ξένων παρατηρητών). Στηρίζουν αυτή την εκτίμησή τους στην επιμονή της τουρκικής αεροπορίας στα κατοικημένα νησιά που δεν κατονομάζονται στις συνθήκες και στις απαντήσεις που δίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στα ελληνικά διαβήματα, με τις οποίες αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Απουσία προληπτικών διπλωματικών και στρατιωτικών κινήσεων από ελληνικής πλευράς.



«Ενεργός» στήριξη της Κομισιόν στην Αγκυρα
Παρασκηνιακές πιέσεις ασκούνται προς την Αθήνα να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας και να επηρεάσει τη Λευκωσία ώστε να επιτευχθεί η σχετική ομοφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία δείχνει στους Ευρωπαίους συνομιλητές της να κατανοεί την πρόθεση της Ε.Ε. να αναγορεύσει σε στρατηγικό ενεργειακό εταίρο την Αγκυρα και, με βάση αυτό το σκεπτικό, εμφανίζεται πολύ διαλλακτική. Αλλωστε, το άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου ενθαρρύνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος έχει δεχθεί τον έμμεσο εκβιασμό του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στη δημιουργία του Nabucco, που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία στις ευρωπαϊκές αγορές, εάν δεν απελευθερωθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στη διάρκεια του 2009. Στο τέλος του έτους, η Ε.Ε. θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υποψήφια προς ένταξη χώρα και μεταξύ άλλων στο θέμα της επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει επισήμως αναγνωρίσει τη «φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί ευρασιατικός ενεργειακός άξονας και να διαδραματίσει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Με αυτή την επιχειρηματολογία, υποστηρίζεται το άνοιγμα του σχετικού κεφαλαίου διαπραγμάτευσης ως προς το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ενίσταται για το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει προσπαθήσει να εμποδίσει τις έρευνές της για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Το Ευρωκοινοβούλιο, επίσης, «ενθαρρύνει την Τουρκία να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας», έναν οργανισμό με 27 μέλη και επτά κράτη στα Βαλκάνια, που λειτουργεί ως εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε, προειδοποιεί ότι θα επανεξετάσει η χώρα του την πολιτική της ως προς τους αγωγούς που θα περνούν από το έδαφός της και θα τροφοδοτούν την Ευρώπη, εάν η Λευκωσία δεν άρει το βέτο της."
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
e-tipos.com

16 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι μία τέτοια κίνηση έχει δύο απαντήσεις.
    α)Όταν λάβει χώρα το γεγονός, χωρίς χρονοτριβές και με σοβαρότητα θα πρέπει η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Η Τουρκία θα πρέπει τότε να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα, βάσει του casus belli. Το ότι θα έχει παραβιάσει όμως ήδη μία φορά το δίκαιο και θα κληθεί εκ των πραγμάτων να ξεκινήσει η ίδια από μόνη της πόλεμο θα τη φέρει σε κατάσταση όπου το αντικείμενο πλέον τριβής δεν θα είναι ένα νησάκι, αλλά μία θάλλασσα και μία συνθήκη που έχει υπογράψει όλη η υφήλιος.
    Κανείς δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την ελλάδα για υπερβολική αντίδραση. Το αντίθετο μάλιστα. Άκρως πολιτισμένη. Μας παίρνετε ένα νησί ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ? Εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Το μπαλάκι θα είναι πλέον στα χέρια της Τουρκίας και ένας πόλεμος που θα ξεκινήσει για αυτό δεν θα έχει καθόλου την υποστήριξη που αναφέρει το άρθρο.
    β)Η κατάληψη από ελληνικής πλευράς ενός νησιού που ανήκει στην Τουρκία. Ίμβρος ή Τένεδος είναι μεν μεγάλα νησιά, συγκρινόμενα με Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, αλλά σε αυτά θα μπορούσε με νομικά επιχειρήματα η Ελλάδα να δικαιολογήσει την "παρουσία" της.

    Όποιος καταφέρει μία από τις παραπάνω ενέργειες και αντέξει τη συνήθη πλέον "τρομοκράτηση" (η οποία πρέπει να έχει γίνει και λίγο βαρετή και γραφική) που θα επιχειρήσει ο ξένος παράγοντας κατά τις πρώτες ώρες και ημέρες, θα έχει επιτύχει όχι μόνο την εξουδετέρωση της κίνησης της τουρκίας, αλλά και έναν άμεσο υποβιβασμό της ανερχόμενης γεωπολιτικής της αξίας με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Με απόλυτη μυστικότητα τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας εξετάζουν -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- «θερμό» σενάριο για το Αιγαίο.

    Ασφαλώς μας δουλεύουν...τί πάει να πεί απόλυτη μυστικότητα και έχει βουήξει όλο το internet;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σενάριο προβλέπει ότι οι τούρκοι θα ξεκινήσουν με καταδρομείς την επιχείρηση. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι θα κρατήσουν το νησί με τις ίδιες ή μεγαλύτερες δυνάμεις. Μεγαλύτερες δυνάμεις δεν μπορούν να βγάλουν αν δεν «έχουν» τον αέρα και την θάλασσα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα περιορίζονται πλέον από τα δηλωμένα σύνορα της Τουρκίας ούτε θα περιορίζονται στην χρήση των όπλων τους. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι όσους έχουν καταφέρει ν’ ανεβάσουν στο νησί θα τους θεωρούν πλέον απλούς στόχους εξάσκησης για την ελληνική αεροπορία. Αν υποθέσουμε ότι είναι καλά εκπαιδευμένοι και μπορούν να βρουν κρυψώνες σε ένα έδαφος που δεν γνωρίζουν τότε εύκολα στέλνεις καταδρομείς υποστηριζόμενους από επιθετικά ελικόπτερα για να τους ξετρυπώσουν εφ όσον φυσικά διατηρείς τον αέρα και την θάλασσα. Αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν γίνονται μάχες πάνω σε κάποιο νησί και αρχίσουν διαπραγματεύσεις υπάρχει πάντα το προηγούμενο καθεστώς και εκεί η Τουρκία έχει πρόβλημα. Όταν θα κληθούμε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς θα πρέπει να αποσύρει η Τουρκία τις δυνάμεις της όπως και η Ελλάδα φυσικά επιτυχαίνοντας ίσως τοπικό αφοπλισμό του νησιού στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αλλά πάντοτε θα υπάρχει η πρόβλεψη για την επιστροφή των κατοίκων στις περιουσίες τους. Τώρα αν οι ενέργειες δεν περιοριστούν σε μόνο ένα νησί υπάρχει η δυνατότητα του ισοδύναμου τετελεσμένου το οποίο έχει διακηρυχτεί εδώ και μια δεκαετία περίπου όπου επιλέξουμε εμείς. Βέβαια όπως προϋποθέτει το σενάριο η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει λελογισμένη βία. Αλλά οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή είναι τέτοιες. Και καθώς η ροή της ιστορίας πλέον δεν θα ελέγχεται από την λογική αλλά από το συναίσθημα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει. Ή μπορεί να συμβούν ανεξέλεγκτα τοπικά γεγονότα σε κατώτερα κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αν υποθέσουμε π.χ. ότι κάποιος πιλότος που κατάγεται από το συγκεκριμένο νησί δεν υπακούσει σε εντολές επειδή έτυχε να σκοτωθεί στα γεγονότα η μητέρα του και αδειάσει όλα τα όπλα του σε κάποιο σημείο όπου κυματίζει η τουρκική σημαία σκοτώνοντας τούρκους στρατιώτες ή αν το κάνει στο κέντρο της Σμύρνης σκοτώνοντας τούρκους πολίτες και ένα σορό άλλα σενάρια. Σ’ αυτήν την περίπτωση εύκολα η βία μπορεί να παρεκτραπεί από συνοριακό επεισόδιο σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Και η Ελλάδα έχει τα μέσα για να διεξάγει ένα τέτοιο πόλεμο έναντι της Τουρκίας και φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα ανέτρεπε παγκόσμιες ισορροπίες στην περιοχή μας που θα μπορούσαν να παρασύρουν ακόμα και υπερδυνάμεις σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στρατιωτικής βίας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμην φιλε.Στο ζωναρι τα'χουν τα κολυβα οι θρασυδειλοι, καιρος να τα φαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αρθρο δειχνει καποια ηττοπαθια λαμβανοντας υποψην μονο την πολιτικη ηγεσια, δεν ειναι καθολου ευκολη δουλεια η καταλυψη ενος νησιου. Αν λαβουμε υποψην οτι ηδη το υπουργειο Αμυνης το γνωριζει εχει στειλει ηδη Αμφιβιους Καταδρομεις πανω στα νησακια.

    Οπως και να εχει ας γινει γενικη συραξη ωστε να τελειωσει αυτη η κομωδια που παιζετε τοσα χρονια. Ετσι θα βρουμε ευκαιρια να κλεισουμε ΟΛΛΑ τα θεματα μας μαζι τους επιτελους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=7153&Itemid=83

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Psy-Ops,

    Ψυχολογικες Επιχειρησεις οπως θαλεγαν και οι φιλοι μας οι Ισραηλινοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην ουσία εδώ έχουμε ένα εναλλακτικό σενάριο Ιμίων 1996. Η εφαρμογή των Τουρκικών προθέσεων προϋποθέτει ότι οι Τουρκικές κινήσεις προετοιμασίας μιάς τέτοιας επιχείρησης δεν έχουν εντοπισθεί από φίλια μέσα στρατηγικής και τακτικής αναγνώρισης. Εάν την κατάλληλη στιγμή πρό της εφαρμογής των Τουρκικών σχεδίων προληπτικώς αεροαποβιβασθεί μία ακόμη διμοιρία καταδρομών με βαρέα όπλα πεζικού και Κ/Β Ε/Α STINGER του ώμου (MANPADS) στο Αγαθονήσι ή στο Φαρμακονήσι, η επιτυχία του Τουρκικού εγχειρήματος τίθεται σε αμφιβολία.

    Τα πολιτικά (όχι στρατιωτικά) παθήματα της κρίσης των Ιμίων θα οδηγήσουν την Ελληνική στρατιωτική ηγεσία σε αυτόματα προληπτικά μέτρα και στην ενεργοποίηση αυτόματων κανόνων εμπλοκής ώστε να μην υπάρξει πλέον η πολιτική εφεύρεση στρατιωτικών αποδιοπομπέων τράγων όπως ο Ναύαρχος Λυμπέρης το 1996. Είναι δεδομένο ότι και η παρούσα κυβέρνηση έχει δείξει αδυναμία (άν όχι ανικανότητα - επεισόδιο με Σμηναγό Ηλιάκη, Μάϊος 2006) πολιτικού χειρισμού αντιμετώπισης κρίσεων.

    Εν Η.Π.Α. ένας μετανάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αγαπητοί φίλοι θέλω να μου πείτε άμα ξέρετε, στα ιμια οι τούρκοι ή και οι αμερικάνοι είχαν μπλοκαρει τα ελληνικά ρανταρ και δεν μπορούσαν να σηκωθούν τα ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα?
    Από τους φίλους μας της φασιστικής χούντας της τουρκίας όλα να τα περιμενει κανείς,και κατάληψη νησι΄γων και μάχες κτλ
    Να θυμηθούμε και τη χειροβομβίδα που πετάχτηκε στο δίκτυο στα εξάρχεια που άμα έμπαινε και έσκαγε μέσα στο κτίριο θα είχαμε από 5 έως 20 νεκρούς αριστερούς και αναρχικούς κε συνεπακόλουθο την νέα κατάλυση του κράτους και άρα ευκολία για νέα ιμια
    Ρωτώντας εκεί στην τράπςζα που δουλεύω εάν οι στρατιωτικοί οι ίδιοι θα ρίχνανε με τα κανόνια ενάντια στους τούρκους κομάντος ,οι μισοί είπανε ,ότι θα ρίχνανε ,οι άλλοι μισοί είπανε ότι καλά έκανε ο τουρκόδουλος προδότης κώστας σημήτης και είπε ευχαριστώ και έδωσε το μισό αιγαίο με τις γκρίζες ζώνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η απόλυτη μυστικότητα με τρομάζει...δηλαδή το ξέρει όλος ο κόσμος...Τέλος πάντων.Εμείς τι κάνουμε;Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια ακόμα ΨΕ των απέναντι. Αρκεί να τους πάει καλά το Κουρδικό...Αν όμως δεν τους πάει; Τότε δεν νομίζω να μπορέσουν να κάνουν κάτι τέτοιο.Και μην ξεχνάμε και την οικονομική κρίση,η οποία προβλέπεται να πλήξει τους γείτονες σφοδρότατα.Αλλά για να ξαναγυρίσω και πάλι στις ΨΕ,εμείς πότε ήταν η τελευταία φορά που οργανώσαμε μια τέτοια επιχείρηση;Αν γνωρίζω καλά το 1940....διαψεύσεις ευπρόσδεκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έφτασε λοιπόν η μωρία μας σε τέτοιο επίπεδο που φτάσαμε στο σημείο να διερωτώμαστε ποία θα πρέπει να είναι η Ελληνική απάντηση στη Τουρκική εισβολή και κατοχή Ελληνικού εδάφους. Μάλιστα δεν διερωτώμαστε καλύτερα εαν θα πρέπει να καλέσουμε την αστυνόμια σφ'όσον έχουμε υποσθεί βιασμό πιο λογικό μου ακούγεται.
    Η υπερτριακονταετής ανάδειξη ανεπαρκών ανθρώπων σε κύρια κυβερνητικά πόστα με ταυτόχρονα την κραυγαλέα έλλειψη έλλειψη γνήσιων πατριωτικών και πραγματικά άξιων στελεχών έχουν βλάψει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα σε καίριους τομείς όπως της παιδείας, της γεωργίας, της οικονομίας, των επενδύσεων, των δαπανών, της εξωτερικής πολιτικής, και φυσικά της άμυνας.
    Έτσι όπως εξελίσονται τα πράγματα το επόμενο καυτό θέμα στα Ελληνο-Τουρκικά τα επόμενα 30 χρόνια θα είναι να βγεί η Τουρκία και υποστηρίξει ότι η Ελληνικη Κρήτη αποτελεί προκληση για την ασφάλεια της και θα χρησημοποήσει όλα τα αμέσα στην διαθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα εθνικα της συμφέροντα θέσει ενώ εν παραλλήλω θα θέσει (φυσικά) και ζήτημα καταπιεσμένης Τουρκικής μειονότητας στην Κρήτη και το Ελληνικό πολιτικό σύστημα θα συνεχίζει να ψάχνεται για συννενετικές λύσεις, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, Βήμα προς Βήμα προσέγγισης, πολιτική κατανόησης του άλλου,και άλλα τέτοια δαιμόνια και ο κατήφορος που έχουμε πάρει δεν έχει τελειωμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έφτασε λοιπόν η μωρία μας σε τέτοιο επίπεδο που φτάσαμε στο σημείο να διερωτώμαστε ποία θα πρέπει να είναι η Ελληνική απάντηση στη Τουρκική εισβολή και κατοχή Ελληνικού εδάφους. Μάλιστα δεν διερωτώμαστε καλύτερα εαν θα πρέπει να καλέσουμε την αστυνόμια σφ'όσον έχουμε υποσθεί βιασμό πιο λογικό μου ακούγεται.
    Η υπερτριακονταετής ανάδειξη ανεπαρκών ανθρώπων σε κύρια κυβερνητικά πόστα με ταυτόχρονα την κραυγαλέα έλλειψη έλλειψη γνήσιων πατριωτικών και πραγματικά άξιων στελεχών έχουν βλάψει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα σε καίριους τομείς όπως της παιδείας, της γεωργίας, της οικονομίας, των επενδύσεων, των δαπανών, της εξωτερικής πολιτικής, και φυσικά της άμυνας.
    Έτσι όπως εξελίσονται τα πράγματα το επόμενο καυτό θέμα στα Ελληνο-Τουρκικά τα επόμενα 30 χρόνια θα είναι να βγεί η Τουρκία και υποστηρίξει ότι η Ελληνικη Κρήτη αποτελεί προκληση για την ασφάλεια της και θα χρησημοποήσει όλα τα αμέσα στην διαθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα εθνικα της συμφέροντα θέσει ενώ εν παραλλήλω θα θέσει (φυσικά) και ζήτημα καταπιεσμένης Τουρκικής μειονότητας στην Κρήτη και το Ελληνικό πολιτικό σύστημα θα συνεχίζει να ψάχνεται για συννενετικές λύσεις, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, Βήμα προς Βήμα προσέγγισης, πολιτική κατανόησης του άλλου,και άλλα τέτοια δαιμόνια και ο κατήφορος που έχουμε πάρει δεν έχει τελειωμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν γίνει κάτι τέτοιο κ. Καλεντερίδη επειδή και στα Ιμια με απόλυτη μυστικότητα απέπλευσε ο Ελληνικός Στόλος από τον Πειραιά μόνο το MEGA ο ΑΝΤ1 και ολα τα λοιπά κανάλια το δείξανε το μόνο που δεν είπαν είναι και την ώρα που θα φτάσουν...αν λοιπόν γίνει θερμός επεισόδιο προτείνω στην πρώτη γραμμή και πριν τον στρατό να βάλουμε εκείνους που ευχαρίστησαν και ακόμα ευχαριστούν τους Αμερικάνους, εκείνους που είπανε τι ειναι το ΚΥΣΕΑ αυτούς που αναρωτήθηκαν αν είναι σοβαρό να πούμε ότι την πήρε το κύμα ο αέρας την σημαία και την πήγε κάπου μακριά και εκείνους που κατέληξαν στο φιλοσοφικό ερώτημα ''Πόσο σοβαρό είναι για τον Ελληνικό Στρατό η υποστολή της σημαίας επί Ελληνικού Εδάφους''.Νομίζω ότι το καλό θα ήταν πολύπλευρο.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προσυπογράφω τα ανωτέρα της "Χριστίνας"

    Καρατζόβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: 1)Από τη Μεταπολίτευση ως τώρα η Ελλάδα αντιμετώισε δυο κρίσεις: το 1987 και τα Ίμια. Το αποτέλεσμα της πρώτης ήταν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις ούτε στα χωρικά μας ύδατα. Μετά τη δεύτερη εγκαθιδρύθηκαν οι γκρίζες ζώνες. Χρειάζεταινα είμαστε προσεκτικοί, πχ περιττεύουν "στρατιωτικές" αναλύσεις στο διαδίκτυο. Αλλά όχι φοβισμένοι. 2)Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης αφορά πρωτίστως την πολιτική ηγεσία. Εφ' όσον έχει ενημερωθεί(το αντίθετο θα ήταν αδιανόητο)τι εντολές προληπτικές και κατασταλτικές έχει δώσει με δεδομένο ότι υπάρχει η (θλιβερή) πείρα των Ιμίων.Δεν δικαιολογείται αιφνιδιασμός. Στρατιωτικά (από όσα ελάχιστα γνωρίζω) το Αιγαίο μπορούμε να το υπερασπιστούμε σε κάθε περίπτωση. Αρκεί να το θέλουμε.3)Η δημοσιοποίηση πληροφοριών για θερμό επεισόδιο είναι καθ' εαυτή αποτρεπτική για την πραγματοποίησή του. Αν βεβαίως μαζί με το "θόρυβο" μέσω δημοσιευμάτων, υπάρξει και κατάλληλη ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων με επισήμανση των προθέσεων του επιτιθέμενου και, ιδίως, των δικών μας αποφάσεων. Αυτό το τελευταίο είναι το σημαντικότερο. Αν εκ των προτέρων έχουν ενημερωθεί όσοι χρειάζεται ότι θα πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας, τότε όλοι θα σκεφθούν τις συνέπειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διεθνές "δίκαιο", είναι το δίκαιο του δυνατού.

    Όσο για την πιθανή στρατιωτική απάντησή μας, δυστυχώς αυτή δεν θα μπορεί να είναι αποτελεσματική στο Αιγαίο, ακόμη και με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πιλότων μας, αλλά στη Θράκη. Έτσι, αν όλα στραβώσουν και υπάρξει διεθνής διαιτησία, θα πάμε σε ανταλλαγή εδαφών και ίσως επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς.

    Μην μπερδεύουμε τον πραγματισμό με τη μειοδοσία. Αυτά τα εδάφη έχουν ποτιστεί με πολύ αίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.