30/3/09

Συνήγορος της Τουρκίας στη Θράκη ανέλαβε η Χίλαρι

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει προς τη χώρα μας η νέα ηγεσία των ΗΠΑ, διαψεύδοντας εν μέρει τις αρχικές προσδοκίες.

Σε συνάντηση που είχε με ομογενείς δήλωσε ότι η Χάλκη θα επαναλειτουργήσει αν δοθούν... ανταλλάγματα στη μουσουλμανική μειονότητα
Μείζον θέμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σοβαρότατα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας, προκαλεί η νέα δυσάρεστη έκπληξη που επιφύλαξε η Χ. Κλίντον αναλαμβάνοντας ρόλο συνηγόρου της Τουρκίας στηΘράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κ. Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο και τρεις επιφανείς Ελληνοαμερικανούς, έσπευσε να συνδέσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την τουρκική απαίτηση για αντίστοιχα ανταλλάγματα υπό μορφή αμοιβαιότητας στη Θράκη.
Ετσι, ενώ η Αθήνα σύμφωνα με δηλώσεις και της κ. Μπακογιάννη ανέμενε ότι η Αμερικανίδα υπουργός θα μετέφερε τις ελληνικές θέσεις για την ένταση στο Αιγαίο προς την τουρκική πλευρά, φαίνεται ότι συνέβη το αντίστροφο, με την κ. Κλίντον να προωθεί τις ανιστόρητες τουρκικές απαιτήσεις για τη Θράκη.
Η εξέλιξη αυτή όμως θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και σοβαρότητα με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλλει τις ελληνικές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πολύ περισσότερο όταν είναι πρόσφατη η συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της.
Στη συνάντηση της Δευτέρας παρουσία των ομογενών Μανάτου, Κατσιματίδη, του πατέρα Αλέξανδρου Καρλούτσου αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών Μ. Μπράιζα, ο αρχιεπίσκοπος έθεσε το θέμα της Χάλκης επισημαίνοντας ότι παρά την ιδιαίτερα θετική υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά και της ίδιας της κ. Κλίντον δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος όλα αυτά τα χρόνια και ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία (σ.σ.: ακόμη δεν είχε γίνει γνωστή η ματαίωση της επίσκεψής του στο Φανάρι) συνιστά μια ευκαιρία για να τεθεί εκ νέου το θέμα.

Οι συστάσεις
Προς έκπληξη όλων η κ. Κλίντον παρενέβη δύο φορές υποστηρίζοντας, ουσιαστικά, ότι για να γίνουν βήματα στη Χάλκη πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχα βήματα στη Θράκη. Οταν μάλιστα ο κ.κ. Δημήτριος εξήγησε ότι αυτό δεν είναι ακριβές, η κ. Κλίντον επέμεινε και καλά «διαβασμένη» ανέφερε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα στα οποία θα μπορούσε να κάνει κινήσεις η Ελλάδα στη Θράκη!
Η σπουδή αυτή δεν ανακόπηκε ούτε όταν οι κ. Μανάτος και Καρλούτσος παρατήρησαν ότι έχουν γίνει πολλά βήματα εκ μέρους της Ελλάδας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Μπράιζα, παραδεχόμενος ότι «η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση...».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επιμένει ότι για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσικά... μειονοτικό σχολείο) θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί αύξηση των μειονοτικών σχολείων της Θράκης (σ.σ.: τα οποία απλώς οδηγούν στην περαιτέρω γκετοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας), αύξηση του αριθμού των Τούρκων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία, ενώ συνδέει και το σύστημα ανάδειξης νέων ιερωμένων στη δομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ικανοποίηση της διεκδίκησής της για εκλογή των μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή.
Η Τουρκία, έχοντας παραβιάσει κατάφωρα και επί δεκαετίες το συμβατικό πλαίσιο της Λοζάνης και σε μια προσπάθεια να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία το Πατριαρχείο, αμφισβητεί τον οικουμενικό χαρακτήρα του και μειώνει τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε ρόλο θρησκευτικού λειτουργού της συρρικνωμένης, για τους γνωστούς λόγους, ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, εμφανίζοντάς τον ως «ομόλογο» των μουφτήδων στη Θράκη.

Η μακρόχρονη περιπέτεια της Χάλκης
Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έχουν ζητήσει σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι τα τελευταία είκοσι χρόνια χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.
Την υπόσχεση για την επαναλειτουργία της Σχολής είχε δώσει στον κ. Καραμανλή
ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν στην πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Μάιο του 2004, όταν μέσα στο κλίμα «ευφορίας» που επικρατούσε, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να «ευλογήσει» την περιοδεία του Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη, όπου και επισήμως για πρώτη φορά δημιουργήθηκε νομιμοποιητική βάση για την έγερση μειονοτικού ζητήματος στις διμερείς σχέσεις.
Εκτοτε το θέμα της Χάλκης επανέρχεται στην επικαιρότητα ως κίνηση καλής θέλησης
της Τουρκίας προς την Ελλάδα, μέχρις ότου αποσπάσει αυτό που ζητά η Αγκυρα και κατόπιν παραπέμπεται και πάλι στις ελληνικές καλένδες (σ.σ.: Η υποτιθέμενη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής είχε προβληθεί και πάλι τις παραμονές της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Αγκυρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Ερντογάν έθεσε δημοσίως, χωρίς να λάβει απάντηση, μειονοτικό ζήτημα...).

Η ΛΥΣΗ
Πώς μπορεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να βάλει... τάξη
Επί σειρά ετών η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης προβάλλεται ως το ιδεατό... αντάλλαγμα και η απαραίτητη ανταποδοτική κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της Αγκυρας για την έμπρακτη (και «εν τη παλάμη») στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στην αποδοχή του τουρκικού ενδιαφέροντος για τη Θράκη.

Κινήσεις
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν μπορεί, όμως, πλέον να αποτελεί το «βαρίδι» στην ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έναντι της αναμενόμενης (εδώ και έτη) κίνησης καλής θέλησης καλείται να καταβάλει βαρύτατα ανταλλάγματα και μάλιστα άμεσα.
Ιστορικές ευθύνες όμως επιμερίζονται και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς θα πρέπει να ανταποκριθεί στη δυνατότητα που υπάρχει για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπό μορφή σεμιναρίου όπου ο ίδιος θα απονέμει πιστοποιητικό αποφοίτητης χωρίς την εμπλοκή του τουρκικού κράτους.
Εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης τολμήσει, τότε θα είναι το τουρκικό κράτος το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την παραβίαση στοιχειωδών προσωπικών και ατομικών δικαιωμάτων.
Ν. ΜΕΛΕΤΗ - Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

5 σχόλια:

  1. Σε καμία περίπτωση Τούρκοι δάσκαλοι στα ελληνικά σχολεία. Δεν θα μετατρέψουμε τη νεολαία μας με το έτσι θέλω σε γενίτσαρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις τελευταίες ημέρες, διακρίνεται το εξής ενδιαφέρον φαινόμενο. Η υπερδύναμη προτιμά να μιλά για θέματα που άπτονται της Ελλάδος με τον κλήρο. Αυτό μπορεί φυσικά να είναι κάτι περιστασιακό, αλλά μπορεί και όχι, διότι έχει συμβεί και στο παρελθόν. Εάν αυτό δεν είναι περιστασιακό, τότε ή θα συμβαίνει διότι έχουν συνειδητοποιήσει οι Αμερικανοί ότι οι ΥΠΕΞ των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων ήταν για τα πανηγύρια εντελώς και δεν μπορούσε να δημιουργηθεί καμία σοβαρή βάση συνεννόησης ή έχει συνειδοτοποιηθεί πλέον ότι ο κλήρος και γενικότερα ο θεσμός της Εκκλησίας έχει ίσως το σημαντικότερο "κεφάλαιο" εξουσίας στην Ελλάδα?
    Ό,τι και να συμβαίνει από αυτά, τα πράγματα είναι λίαν επικίνδυνα και υποδηλώνουν ότι ουσιαστικά η επίσημη Έλλάδα υφίσταται μόνο στα χαρτιά και όπως στην Τουρκοκρατία, ο εκπρόσωπος του μιλέτ είναι ο κλήρος.

    Αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει κάν στη λογική του ζητήματος των ανταλλαγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα έλεγα να καθήσουμε και εμείς στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο περί Χάλκης αλλά επι παντός του επιστητού αν και εφόσον :
    1. Πάμε στα 12 ν.μ. στα παράλια των νησιών μας
    2. To FIR των ΑΘηνών δεν παραβιάζεται ούτε από Τούρκικο κουνούπι
    3. ΔΕχτούν την γενοκτονία των Ποντίων και γενικώς των μειονοτήτων
    4. Αφήσουν τους Ελληνες που είναι εκεί να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους εδώ Τούρκους
    5. Αναγνωρίσουν την παράνομη κατοχή στην Κύπρο.
    6. Πάψουν να εποφθαλμιούν την Ανατ. Θράκη και μάλιστα δέσμευση εγγραφως.
    7. ΣΤαματήσουν οι μουφτήδες τους στα Ελληνικά εδάφη να κάνουν προπαγάνδα.
    Πέραν τούτου εγώ που δεν είμαι και σχετικά με τα εξωτερικά δρώμενα και γενικότερα την πολιτκή των ΗΠΑ ξέρω ότι όποιος και αν ανέβει στην προδρία αυτού του κράτους , που ας όψεται ο Κολόμβος και οι ανακαλύψεις τους, θα ακολουθήσει την ίδια εξωτερική πολιτική με τον προηγούμενο καθώς επίσης γνωρίζω ότι στην Αμερική κουμάντο κάνει το Κονγκρέσο και η Γερουσια η λεγόμενη και όχι ο Πρόεδρος . Κατα πία λογική λοιπόν πιστέψαμε ότι με την άνοδο του Ο μπαμ α θα άλλαζε αυτό.
    Τέλος επειδή στα όσα ανέφερα περί Τουρκίας για να γίνει ένα απο αυτό όχι όλα ένα θα πρέπει ο ήλιος να ανατήλει από την Δύση γι αυτό λέω ότι όσο συνεχίζουμε την πολιτική της υπαναχώρησης και του διαλόγου χωρίς όρια και όρους τόσο θα θέλουν και περισσότερα. Οταν σπούδαζα στην Ψυχολογία σε ένα ΄θέμα μάθαίναμε ότι αν θέλεις να κερδίσεις 5 ζήτα 10 θα πάρεις τα 5 και ό άλλος θα είναι ευτυχισμένος που κατάφερε να σε περιορίση.Αυτό κάνουν και οι Τούρκοι ζητάνε τα περισσότερα για να πάρουν όσα ουσιαστικά εξ αρχής ξέρουν ότι θα πάρουν με την μόνη διαφορά ότι θα είμαστε και ευτυχής που δεν τα πήραν όλα.
    Κλείνοντας θα πω το απλό ας πούμε μια φορά το μολων λαβέ άλλωστε χαμένοι για χαμένοι τι άλλο περισσότερο θα χάσουμε ως έθνος.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξερει κανεις πως εχει βρεθει αυτη η "κυρια" στην πολιτικη σκηνη της Αμερικης;
    Ποιοι την εχουν τοποθετησει κει πανω που βρισκεται;
    Αν πραγματι καποιος ξερει την πραγματικη της "ατζεντα" τοτε εμεις οι Ελληνες τι να περιμενουμε απο δαυτηνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΗΠΑ λειτουργούν σαν Corporation.

    Η εκάστοτε Administration αλλάζει. Δεν αλλάζουν όμως τα λεγόμενα think tanks (διάφοροι οργανισμοί και ινστιτούτα) που καθορίζουν την πολιτική γραμμή της νέας Administration.

    Ο νέος Πρόεδρος, συνήθως απρόσωπος, ακολουθεί συμβουλές και οδηγίες.

    Θυμηθείτε εκείνον τον μουμιοποιημένο υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Christofer.

    Τα Ελληνικά ΜΜΕ τον εξεθίαζαν ως "φιλλέληνα". Δεν άργησε όμως να ..... "προφητεύσει", ότι ο τότε Έλληνας Π/Θ δεν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, διότι τότε θα έχουμε εκλογές (Πως το ήξερε ε....!).

    Δεν σας κάνει εντύπωση που η Η.R. Clinton ανέλαβε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.