26/3/09

Συμμαχική απροθυμία στην τουρκική άσκηση


ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΗΠΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟΥ ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΒΛΑΒΕΙΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι στρατηγοί στην Τουρκία μετά την αποτυχία τους να βρουν συμμάχους στις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο τη διακλαδική άσκηση «EGEMEN 2009» που ολοκληρώθηκε χθες.
Εκ του αποτελέσματος κρινόμενοι, οι Τούρκοι στρατηγοί απέτυχαν να μετατρέψουν σεσυνεργούς τους τις ένοπλες δυνάμεις Βελγίου, Ολλανδίας, Βρετανίας και ΗΠΑ που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην άσκηση. Σε όλη τη διάρκεια των 17 ημερών της άσκησης, οι δυνάμεις των χωρών αυτών ακολούθησαν κατά γράμμα τις ελληνικές θέσεις, χωρίς να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε ούτε αβλαβής διέλευση πολεμικού πλοίου και χθες ένα από τα υποβρύχια που προβλεπόταν να είναι σε κατάδυση σε όλη την άσκηση, ακολουθώντας τον εθιμικό κανόνα, αναδύθηκε λόγο της εθνικής επετείου.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στόχος της Τουρκίας ήταν να περάσουν όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο στις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες. Συγκεκριμένα, είχαν επιλέξει τομείς για αεροναυτικά γυμνάσια εντός του ελληνικού FIR, χωρίς να προβλέπεται κατάθεση σχεδίων πτήσεων. Αμφισβητούσαν την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, αμφισβητούσαν τα 10 ναυτικά μίλια του εναέριου χώρου και, τέλος, προέβαλλαν ως αποστρατιωτικοποιημένα όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Τουρκίας, από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ενημέρωσης προς όλες τις ηγεσίες των δυνάμεων. Σε στενή συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ. Γράψα, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προθέσεις της Τουρκίας και ζήτησε να τηρηθούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται στις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις αλλά και τους νόμους της Ελλάδας, όπως και τελικά έγινε.

Νέες παραβιάσεις
Το γεγονός φαίνεται να δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους Τούρκους στρατηγούς, που αμέσως μετά το τέλος της άσκησης ξεκίνησαν εκ νέου τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο με υπερπτήσεις στους Φούρνους και παραβάσεις και παραβιάσεις στο κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2009

6 σχόλια:

  1. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο-μεγάλο ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ, γιατί πραγματικά αποσοβήθηκε ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ελληνική κυριαρχία δεν καθορίζεται από τις προθέσεις των συμμάχων ούτε των «συμμάχων» ούτε των Τούρκων αλλά από την δική μας διάθεση να την προστατέψουμε. Υπάρχει η νομική βάση, υπάρχει η ηθική βάση υπάρχει και η υλική βάση για την προστασία της Ελληνικής Κυριαρχίας στον χώρο του Αιγαίου. Το μόνο που μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει, καλοπροαίρετα, είναι η διάθεση για αγώνα της πολιτικής μας ηγεσίας αλλά αν υπάρχει πίεση από τα κάτω και οι πολιτικοί μας θα αποκτήσουν αυτή την διάθεση γιατί αλλιώς το πολιτικό μέλλον τους θα είναι αβέβαιο. Λοιπόν δεν χρειαζόμαστε επιβεβαίωση από κανένα. Είμαστε εδώ και δεν μας νοιάζει τι λένε οι ξένοι για το Αιγαίο μας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποσοβήθηκε ή μήπως τώρα ζυγώνει ο κίνδυνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΡΩΤΗΣΗ 1η:Υπάρχει Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ενημερώνει και κατατοπίζει τα ξένα κράτη ως προς το εύρος των τουρκικών επιθετικών κινήσεων προκαταβολικά;

    ΕΡΩΤΗΣΗ 2η:Υπάρχει επιτελικός σχεδιασμός ο οποίος προβλέπει τις ενέργειες της Ελλάδος σε ανάλογες τουρκικές επιθέσεις ή επιβουλές;

    Δεν ξέρω, αλλά δημιουργείται μέσα μου πάντοτε η εντύπωση πως τρέχουμε και δεν φθάνουμε την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να αποτραπεί μια δυσμενέστατη εξέλιξη εις βάρος της Πατρίδας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα μεμέτια την πάτησαν. Μακάρι να οφείλεται στην Ελληνική εξ πολιτική. Τους γύρισε μπούμερακ το κόλπο και η ψυχολογία τους πρέπει να έχει πιάσει πάτο. Τώρα τους χρειάζεται και ένα γερό-γερό χέρι ξύλο από τους μπαρμπαγιώργους της πολεμικής αεροπορίας, να στρώσουν χαρακτήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους.

    Εγώ αυτό που ξέρω να πω είναι πως όλοι μας προτρέχουμε. Πολλά ιστολόγια (δεν εννοώ το συγκεκριμένο) μίλησαν για την εποχή που ανθίζουν τα σπανάκια, για το χιλιάρμενο, για θερμό επεισόδιο κλπ.

    Δεν είμαι αντίθετος με την εκκλησία ή τις προφητείες αν και εφόσον υπάρχουν. Ωστόσο όμως καλό θα ήταν να κρατήσουν μια σταθερή και λογική στάση πολλά αναρτημένα ιστολόγια μιας και ο πανικός μόνο κακό κάνει.

    Διευκρίνηση ξανά. Δεν εννοώ το infognomonpolitics. Εννοώ άλλα που ωστόσο όλοι μας επισκεπτόμαστε.

    Ψυχραιμία ΕΛΛΗΝΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.