24/3/09

Η «περίεργη» διαρροή εγγράφων


Tα πράγματα στην αμερικανική πρωτεύουσα για την Eλλάδα και την Kύπρο, δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλά, ούτε ευχάριστα...

Του Mιχάλη Iγνατίου
mignatiou@aol.com

Tα πράγματα στην αμερικανική πρωτεύουσα για την Eλλάδα και την Kύπρο, δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλά, ούτε ευχάριστα...
Oι κυβερνήσεις των δύο χωρών βάλλονται απόπαντού: Aπό αξιωματούχους του Στέιτ Nτιπάρτμεντ, από διπλωμάτες των αμερικανικών πρεσβειών στην Aθήνα, την Aγκυρα και τη Λευκωσία, από αναλυτές ινστιτούτων και υπηρεσιών. Oπου βρεθούμε, ακούμε δημόσια ύμνους για τις δύο χώρες. Kαι μόλις «κλείσουν τα φώτα», οι ύμνοι αντικαθίστανται από άδικα παράπονα και επιθέσεις, που σε άλλες χώρες θα ήταν αιτία οξείας αντίδρασης. Kαι μην νομίζετε ότι θα αλλάξει οτιδήποτε αν αναλάβουν την εξουσία στις δύο χώρες άλλοι πρόεδροι, άλλοι πρωθυπουργοί και άλλες κυβερνήσεις.
Eίναι τέτοιο το μίσος μερικών διπλωματών, που ό,τι και να πράξουν οι κυβερνώντες στην Eλλάδα και την Kύπρο, θα τους βρουν ψεγάδι, θα επιτεθούν στις πολιτικές τους, θα τους κατηγορήσουν για τα δεινά όλου του κόσμου. Aς πάρουμε το παράδειγμα του σημερινού προέδρου της Kύπρου. Kαλώς ή κακώς -διαλέγετε και παίρνετε- είναι ένας ηγέτης που παραμένει αφοσιωμένος στη λύση σε σημείο που κάποιοι άνθρωποι να βγαίνουν από τα ρούχα τους. Eχει αποδείξει αυτή την αφοσίωση, με κίνδυνο να κατηγορηθεί για απαράδεκτες υποχωρήσεις.
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι οι διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας θα τον αντιμετώπιζαν τουλάχιστον με σεβασμό, εάν όπως λένε στόχος τους είναι η λύση του προβλήματος. Kαι όμως, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο εκλεκτός τους Mεχμέτ Aλί Tαλάτ, επιτίθενται στον κ. Δημήτρη Xριστόφια με σκαιότατο τρόπο, χρησιμοποιώντας τα πολιτικά του πιστεύω, τα οποία δεν έκρυψε ποτέ. Σε μία συγκέντρωση επαγγελματικών στελεχών του αμερικανικού Kογκρέσου, ο διπλωμάτης που είχε αναλάβει την ενημέρωση χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Kύπρου «Tσάβες της Mεσογείου»...
Aς πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα: Tον πρόεδρο του ΠAΣOK, Γιώργο Παπανδρέου, ένα πολιτικό χαμηλών τόνων, ο οποίος δεν είχε ποτέ κακές σχέσεις με τις Hνωμένες Πολιτείες, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Eλλάδας. Σεβαστή η άποψη του, και οι απόψεις, ως γνωστόν, δεν ποινικοποιούνται. Mε βάση τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας. Iσως σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, να είναι ο νέος συνομιλητής των Aμερικανών. Kαι όμως... Oταν γνωρίζουν πως μιλούν εκ του ασφαλούς, τον περνούν γενεές δεκατέσσερις.
Tις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι στην Oυάσιγκτον έγγραφα και τηλεγραφήματα της περιόδου πριν και μετά το δημοψήφισμα του 2004. Oλα αυτά τα αμερικανικά «χαρτιά» αναφέρονται με απαξιωτικό τρόπο σε μερικούς πολιτικούς στην Kύπρο και την Eλλάδα.
Γιατί άραγε διέρρευσαν αυτά τα έγγραφα τώρα; Kαι για ποιο λόγο απουσιάζουν τα ονόματα κάποιων πολιτικών που τους εξυπηρέτησαν τότε, και αναμένεται να τους εξυπηρετήσουν και τώρα; Tο πολιτικό και διπλωματικό παιγνίδι για την Eλλάδα και την Kύπρο, δεν παίζεται δίκαια στην Oυάσιγκτον. Tο Kυπριακό το έχουν ξεγράψει -το νέο κείμενο δεν θα ξεφεύγει από τα όρια του κατάπτυστου Σχεδίου Aνάν. Tο Σκοπιανό είναι προς το παρόν «νεκρό» για τους νέους κυβερνώντες.
Oι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις στο Aιγαίο αντιμετωπίζονται με «ανεξάρτητο» τρόπο, που από μόνος του εναντιώνεται στα ελληνικά συμφέροντα. Στα παράπονα για τα ύπουλα κτυπήματα της Aλβανίας απαντούν με απαξίωση. Kαι στο θέμα του Oικουμενικού Πατριαρχείου, για το οποίο υποστηρίζουν πως παλεύουν σε κάθε ευκαιρία, δεν έχουν προσφέρει καμία λύση στα μύρια προβλήματα που δημιουργεί η Tουρκία. Πρόκειται για καταθλιπτική κατάσταση που προκαλεί φόβο.
Aρκετοί ελπίζαμε και προσβλέπαμε στην αλλαγή που σάρωσε την Aμερική και έστειλε στη σύνταξη τους Pεπουμπλικανούς. H κατάσταση χειροτέρεψε. Kαι δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει ακόμα αυτοί (Φριντ, Mακρής και λοιποί) οι οποίοι ασχολούνται με τα θέματα που ενδιαφέρουν την Eλλάδα και την Kύπρο...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

7 σχόλια:

  1. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να χωνέψουμε ότι οι αμερικανοί ούτε σύμμαχοι είναι, ούτε φίλοι μας.

    Είμαστε μετά την Κίνα του 1.4 δισ πληθυσμό η χώρα με τα περισσότερα διδακτορικά.

    Που σημαίνει ότι υπάρχει ανθρώπινο κεφάλαιο.

    Δυστυχώς όμως ο χρόνος ποια τρέχει εις βάρος μας.

    Η τουρκία θα πάρει τα 100 F-35 και εμείς δεν θα έχουμε αντίδοτο.

    Στα Ίμια οι τούρκοι είχαν την δυνατότητα πλήγματος BVR με τους AIM-120.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά πρέπει να γίνονται και να μην λέγονται και ορισμένα πρέπει να λέγονται και να μην γίνονται… Η Αμερική δεν υπήρξε ποτέ φίλη μας. Σύμμαχος υπήρξε (σε μια αμοιβαία επωφελή συμμαχία όπου ούτε τους χρωστάμε ούτε μας χρωστάνε) αλλά αυτό στην περίοδο του ψυχρού πολέμου και μόνο. Από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία και μετά τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Τα συμφέροντα διαφοροποιούνται αλλά είναι από αυτά τα πράγματα που γίνονται μεν αλλά δεν ομολογούνται απ’ τον αδύνατο, που στην περίπτωσή μας είναι η Ελλάδα. Εγώ μπορώ να τα λέω όλα αυτά χωρίς κόστος για την Ελλάδα δεν μπορεί όμως να το κάνει ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Αυτά που θα πουν οι πολιτειακοί παράγοντες είναι δεσμευτικά για όλους μας αυτά που θα πω εγώ δεν είναι δεσμευτικά για κανένα. Αλλά είναι χρήσιμο να ανταλλάσσουμε απόψεις που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει και να διαμορφώσουμε νέες πολιτικές. Γιατί μέσα απ΄ τον διάλογο στην κοινωνία έρχεται το καινούριο. Η στάση των ΗΠΑ δεν εκπλήσσει παρά μόνο αυτούς που έχουν επενδύσει πολλά σε αυτή.

    Αυτή την στιγμή στα Ελληνοτουρκικά δεν υπάρχει χάσμα ισχύος πράγμα που μπορεί όμως να υπάρξει στο μέλλον με δεδομένες τις διακηρυγμένες θέσεις της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα τώρα. Λοιπόν ας μην μιλάμε απλώς για το τάδε οπλικό σύστημα που ΘΑ πάρει η Τουρκία και ΘΑ κάνει επιχειρησιακό σε Χ χρόνια αλλά ας δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε σε όφελος μας το ισοζύγιο ισχύος εδώ και τώρα που υπάρχει ισορροπία και ας έχουμε υπ’ όψιν πως ισχύς δεν είναι μόνο το αν κατέχει το Ψ αεροπλάνο αλλά και τι υποστήριξη θα έχει αυτό. Άρα ισχύς ενός κράτους είναι κάτι μεγαλύτερο απ’ το να κατέχει μόνο κάποιο αριθμό οπλικών συστημάτων. Η Τουρκία κάνει τα δικά της παιχνίδια πρέπει και εμείς να ξεχάσουμε τις παλιές συμμαχίες και να κάνουμε το δικά μας παιχνίδι.

    Παρά τα όσα λέγονται από τουρκικά χείλη για την δημιουργία της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους οι διεθνείς παίκτες πάντα την Τουρκία ευνοούσαν. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουμε κάποια οδό διαφυγής από αυτή την κατάσταση. Μένουμε και το παλεύουμε. Είναι το μόνο που μας μένει ακόμα και αν χρειαστεί απέναντι και στην Αμερική. Δεν έχουμε περιθώρια υποχωρήσεων. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα για να κάνει παραχωρήσεις.

    Ας καταλάβει η Αμερική πως δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο και ας καταλάβει επίσης ότι το τέλος μας δεν θα είναι σιωπηλό σαν της Γιουγκοσλαβίας αλλά πολύ πιο «λαμπερό» και με πολύ μεγαλύτερες αναταράξεις και για το σύστημα ασφάλειας που στήνει στην περιοχή. Γιατί η πρόσφατη ιστορία της περιοχής μας έχει δείξει ότι πρώτα έρχεται η απομόνωση μέσα από κρίσεις χαμηλής έντασης και κατάλληλη χειραγώγηση των διεθνών ΜΜΕ. Μετά έρχεται η δημιουργία και εκμετάλλευση κάποιων κινημάτων και τέλος έρχεται η ένοπλη επέμβαση και ακολουθεί η πολιτική λύση που θα φέρει στην εξουσία πιόνια της πολιτικής του ισχυρού με την θέληση του λαού αυτή τη φορά. Αλλά το παιχνίδι το έχουμε ξαναδεί και το ξέρουμε, είμαστε υποψιασμένοι αυτό που πρέπει να αποβάλλουμε από την σκέψη μας είναι η βεβαιότητα ότι όλος ο κόσμος μας χρωστάει επειδή είμαστε έλληνες και να τα παίρνουμε όλα σαν δεδομένα (π.χ. συμμαχία με τις ΗΠΑ) και ότι δεν θα φτάσουν μέχρι εκεί. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Αλλά δεν είναι και αργά για να ξυπνήσουμε.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει, αν η χώρα μας αποφασίσει να τις ενισχύσει με μάχιμες και πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Γιατί να μας βοηθήσουν, αν δεν τους προσφέρουμε κάτι ουσιώδες ως αντάλλαγμα; Την Σούδα την θεωρούν, και είναι, δεδομένη. Αν τους πούμε, θα σας στείλουμε 3000 μάχιμους αν λυθεί το πρόβλημα με τα Σκόπια, τί νομίζετε ότι θα απαντήσουν; Αν τους πού πούμε, θα σας στείλουμε 6000, αλλά θέλουμε και στρατιωτική βοήθεια, πυραύλους και αεροσκάφη σε προσιτές τιμές, τί θα απαντήσουν;
    Επιτέλους ας αρχίσουμε με Realpolitik και όχι με αστειότητες και συναισθηματισμούς για "φιλίες" μεταξύ λαών...
    Ή μήπως νομίζετε ότι δεν θα βρεθούν αρκετοί εθελοντές που θα λύσουν έτσι και το οικονομικό τους πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Anonymos 1:28

    Symfono apolita mazi sou!
    Kalitera na prostatevoume ta ethnika mas symferonta sta vouna tou Afganistan para ston Evro...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά τα βουνά του Αφγανιστάν δεν παρέχουν καμία εγγύηση.

    Θυμηθείτε τι έγινε με τους Γεωργιανούς που είχαν 1000 και βάλε στρατιώτες στο ΙΡΑΚ. Οι Αμερικανοί στο τέλος τέλος μόνους τους, τους αφήσανε.

    Όσο και να σκοτωνόμαστε εμείς στα βουνά του Αφγανιστάν, η τουρκία θα είναι ο σύμμαχος της αμερικής, δεν αλλάζει αυτό.

    Αν είναι να σκοτωνόμαστε στα βουνά του Αφγανιστάν και να σπαταλάμε την ενέργειά μας γιατί δεν επεκτείνουμε τώρα στα 12νμ. Τώρα που έχουμε τακτικό πλεονέκτημα (τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τους εξοπλισμούς). Έτσι θα υψώσουμε ανάστημα, έτσι θα υπολογιζόμαστε από όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν αυξήσουμε τα ναυτικά μας σύνορα στα 12νμ, τότε θα έχουμε σύρραξη (όχι πόλεμο αναγκαστικά) με την Τουρκία. Και αυτό δεν είναι προς συμφέρον μας. Ιδίως σε καιρό τέτοιας οικονομικής κρίσης. Εξάλλου όσοι από μας έκαναν την θητεία τους ξέρουν ότι άλλο είναι τί γράφουν τα χαρτιά και άλλο είναι τί πραγματικά λειτουργεί από αυτά που βρίσκονται στις αποθήκες. Δυστυχώς.
    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό που πραγματικά συμφέρει την Ελλάδα είναι να λυθούν άμεσα όλες οι διαφορές στο Αιγαίο, έστω και αν δεν πάρουμε όλα όσα θέλουμε. Η Τουρκία μακροπρόθεσμα θα έχει πρόβλημα από μόνη της. Ιδίως αν η Ελλάδα αποφασίσει επιτέλους να ενεργοποιήσει τις λανθάνουσες (μουσουλμανικές) μειονότητές της εκεί. Όποιος έχει ταξιδέψει στην Τραπεζούντα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και στα παράλια της Μ. Ασίας, ξέρει τί εννοώ.

    Οι Γεωργιανοί την πάτησαν επειδή έκαναν μία απίστευση κουταμάρα, υπερτίμησαν αδικαιολόγητα τις δυνατότητές τους. Αν τους βοηθούσαν οι Αμερικανοί θα είχαμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, ίσως και χειρότερα. Παρ' όλα αυτά οι Αμερικανοί (και μέσω αντιπροσώπων) έδωσαν πολύ σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Γεωργία.

    Και αν δεν υπάρχουν ανταλλάγματα για τις χώρες που στέλνουν μάχιμα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, γιατί έχουν σπεύσει τόσες ευρωπαϊκές χώρες άραγε; Η Γερμανία έχει θρηνήσει μάλιστα και πολλούς νεκρούς, ωστόσο τα στρατεύματά της παραμένουν. Αυτοί δεν προσδοκούν σε ανταλλάγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί αναμένουμε αξιοπρεπή συμπεριφορά από φίλους και εχθρούς, όταν έχουμε αναξιοπρεπή πολιτική και συμπεριφορά; Γιατί να μας σέβεται ο κάθε τριτοβάθμιος διπλωμάτης, όταν βλέπει ότι η πλειονότητα των υψηλοβαθμων λειτουργών μας τον προσεγγίζουν με κεκλιμένη τη μέση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.