12/3/09

O νοών νοείτω...

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, ο αποκληθείς «Νικηταράς ο Τουρκοφάγος», ήρωας από τους λίγους της Επαναστάσεως του 1821, πέθανε στη «ψάθα», ως γνωστόν, επαιτών στα σοκάκια του Πειραιώς. Η αρμόδια Αρχή, μάλιστα, η οποία χορηγούσε τα πόστα στους επαίτες (ήταν τόσοι πολλοί που ζητιάνευαν μόνο μια ημέρα της εβδομάδας) είχε ορίσει για τον ήρωα-επαίτη μια θέση κοντά στο...σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπε να επαιτεί κάθε Παρασκευή.
Ήταν δε τόση η ένδειά του, σχεδόν τυφλού, πλέον στρατηγού (η πατρίς δεν του είχε χορηγήσει σύνταξη), ώστε δεν είχε χρήματα ούτε για να αγοράσει ψωμί για την άρρωστη γυναίκα του. Η περιπέτεια του ήρωα έφτασε στα αφτιά πρέσβη Μεγάλης Δυνάμεως, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνησή του. Έτσι κάποια στιγμή, απεσταλμένος της πρεσβείας, βρέθηκε στο «πόστο» όπου επαιτούσε ο οπλαρχηγός. Μόλις ο Νικηταράς αντελήφθη τον ξένο, μάζεψε αμέσως το απλωμένο του χέρι.
«Τι κάνετε στρατηγέ;» ρώτησε ο απεσταλμένος. «Απολαμβάνω ελεύθερη πατρίδα», απάντησε περήφανα ο ήρωας. «Μα εδώ την απολαμβάνετε, καθισμένος στο δρόμο;» επέμεινε ο ξένος. «Η πατρίδα μού έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά, αλλά έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πώς περνάει ο κόσμος», αντέτεινε ο περήφανος Νικηταράς.
*Απόσπασμα απο δημοσίευση της Σημερινής

10 σχόλια:

  1. Προσκυνώ την χάρη σου λαέ μου.
    Σκυβώ το κεφάλι και θαυμάζω τα έργα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα γεγονότα γιατί δεν στα μαθαίνουν στο σχολείο;
    Για τις μηχανοραφίες μετά την Επανάσταση, τη διχόνοια, τις φυλακίσεις , τους παραγκωνισμούς; Πρέπει να διδασκόμαστε και τις ηρωικές πράξεις αλλά και τις ντροπές των Ελλήνων.

    Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισως γιατι Ανώνυμε 12:47 αν τις αναφέρουν θα θυμηθούμε πολλά απο τα σύγχρονα γεγονότα και θα δούμε την επανάσταση και άλλες μάχες της Ελλάδος σαν εξαιρέσεις στον κανόνα που βασίστηκαν στην ''τρέλλα'' κάποιων Ελληνων και όχι κάποιων Ελληνόφωνων.
    Χριστίνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!!!
    Δυστυχώς, τέτοιοι άνθρωποι έχουν εκλείψει από τη σύγχρονη Ελλάδα. Ανθρωποι μιας άλλης εποχής που παρά το ότι είχαν προσφέρει τα πάντα για τον αγώνα αν και η πατρίδα δεν τους έδωσε ούτε μια σύνταξη, αυτοί δεν παραπονιόνταν.
    Τέτοιους ανθρώπους δεν πρέπει ΚΑΝ να πιάνουν στο στόμα τους οι σύγχρονοι έλληνες πολιτικοί. Θα σπηλώνουν τη μνήμη τους..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πότε φέρθηκε διαφορετικά η Ελλάδα στους πολεμιστές της?

    Ασχέτως, σε ποιά ιστορική περίοδο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας αναφερόμαστε, αυτή είχε πάντα κανιβαλλικές διαθέσεις όσον αφορά τα "στρατιωτικά βλαστάρια" της.

    Πρώτα τα "εξέλεγε" σε θέσεις Στρατηγών, αφού την έσωζαν τα "τιμούσε" για λίγο καιρό και μετά απο λίγο - αφού "λασπολογούσε" εναντίον τους και "βρώμιζε" την "ηρωική αύρα" τους - τα "εξόντωνε".

    Τι κι αν ο Θεμιστοκλής, έσωσε την Αρχαία Αθήνα, εξορίστηκε στην Περσία.

    Την ίδια τύχη της εξορίας είχε και ο Αριστείδης ο Δίκαιος.

    Ο Μιλτιάδης, δεν πρόλαβαν να περάσουν καλά καλά δύο χρόνια από την εκπληκτική νίκη του στο Μαραθώνα τον κυνήγησαν οι ίδιοι οι συμπολίτες του μέχρι το θάνατό του.

    Ο Κίμωνας, ο μεγάλος ναύαρχος των Αθηνών που εξολόθρευσε τους Πέρσες στη ναυμαχία του Ευρυμέδοντος , φέρνοντας πίσω στους Αθηναίους ως λάφυρα 200 περσικά πλοία (μεταξύ πολλών άλλων) και πάνω απ' όλα καθιέρωσε την Αθήνα ως θαλασσοκράτειρα του Αιγαίου, αυτός που έβαλε τα θεμέλια της Αθηναϊκής ηγεμονίας, εξοστρακίσθηκε από τον ίδιο τον Περικλή, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο τελευταίος.

    Ο ίδιος ο Περικλής – με την σειρά του - κυνηγήθηκε και την γλίτωσε επανειλημμένα.

    Και, φυσικά ο Αλκιβιάδης...

    Αλλά να σταματούσε εκεί, θα λέγαμε ότι "αρρώστεια των Αρχαίων Ημερών ήταν, πάει πέρασε..."

    Αμ δε...

    Μήπως η Ελλάδα φρόντισε τους πολεμιστές της όταν γύρισαν εξαθλιωμένοι απο την Μ. Ασία ύστερα απο δέκα χρόνια πολέμου (ενώ κάποιοι άλλοι που φρόντισαν να μην πάνε στον πόλεμο, πλούτιζαν στα μετόπισθεν)?

    Όχι βέβαια...

    Μήπως φρόντισε τους πολεμιστές της του '40?

    Ούτε.

    Μήπως τους πολεμιστές της Κύπρου το '74?

    Ούτε αυτούς.

    Η Ελληνική Πολιτεία των Κοτζαμπάσηδων και των Μαυροκορδάτων ποτέ μα ποτέ δεν έδειξε σεβασμό στους πολεμιστές και τους στρατηγούς της.

    Τους χρησιμοποιεί και τους ξεζουμίζει την ώρα του πολέμου και τους επιφυλάσσει διώξεις και ταπείνωση καθ' όλη την υπόλοιπη ειρηνική περίοδο.

    Αυτά να τα βλέπουν όμως κυρίως οι απόστρατοι που ενώ γνωρίζουν καλύτερα απ' τον καθένα πόσο σοβαρά είναι τα Εθνικά μας Θέματα, δεν πρωταγωνιστούν στην γέννηση ενός ισχυρού Ενιαίου Πατριωτικού Μετώπου.

    Λες κι έχουν ακόμη την επετηρίδα να τους καταδιώκει.

    Εαν οι Στρατιωτικοί θέλουν να πάψει η πατρίδα να τους φέρεται με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο θα πρέπει πρώτα αυτοί οι ίδιοι να πάψουν να "αυτοπεριθωριοποιούνται"...

    Μπράβο στον Κολοκοτρώνη και στον Μακρυγιάννη που είχαν την Πατριωτική φρόνηση να γίνουν την κατάλληλη στιγμή και πολιτικοί - εκτός απο οπλαρχηγοί.

    Έτσι πρόσφεραν και στον εαυτό τους και στο Στρατό και στην Πολιτεία ακόμη περισσότερα.

    Ενώ πιο αγνές στρατιωτικές φύσεις σαν τον Νικηταρά στέρησαν κι απο τον εαυτό τους και απο την οικογένειά τους αυτά που τους έπρεπαν αλλά και απο το Στρατό και την Πολιτεία υπηρεσίες πολύτιμες που ακόμη θα μπορούσαν να προσφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Ποιός αλήθεια είμαι 'γώ και πού πάω
    με χίλιες δυό εικόνες στο μυαλό
    προβολείς με στραβώνουν και πάω
    και γονατίζω και το αίμα σου φιλώ».

    Για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη το έγραψε ο Σαββόπουλος, αλλά νομίζω πως ταιριάζει σε όλους τους ήρωές μας, από εμάς τους ελάχιστους μπροστά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνεται ότι αυτός δεν ήξερε την Βουλγαράκειον ρήσην..."Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καραϊσκάκης

    http://www.youtube.com/watch?v=vSVqNQL8fbI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβάστε τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη να δείτε αηδία που θα σας πιάσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.