24/3/09

Να αφοπλιστεί ή να φύγει από τη χώρα, λέει στο PKK ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, Ταλαμπανί

Εικόνα από τον εορτασμό του Νεβρόζ στο όρος Κανδήλι, του Βορείου Ιράκ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΡΚΚ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσον οι δηλώσεις Ταλαμπανί αποσκοπούν στον καθησυχασμό της Τουρκίας και αν δεν αποσκοπούν, κατά πόσον έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση του Ιράκ να υλοποιήσει την απειλή της εναντίον του ΡΚΚ.

Στη Βαγδάτη ο Γκιουλ
Να αφοπλιστεί ή να φύγει από τη χώρα, λέει στο PKK ο Ιρακινός πρόεδρος

Την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του τουρκικού κράτους στο Ιράκ εδώ και τρεις δεκαετίες πραγματοποιεί ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζητώντας από τη Βαγδάτη να «συνθλίψει» το PKK. Οι Κούρδοι αυτονομιστές πρέπει να καταθέσουν τα όπλα ή να φύγουν από το Ιράκ, λέει ο Ιρακινός πρόεδρος...
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί δήλωσε ότι οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)«είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα φύγουν από το ιρακινό έδαφος».
Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, ο Γκιουλ δήλωσε ότι το Ιράκ πρέπει να έχει τον έλεγχο στο έδαφός του και να μην επιτρέπει σε «τρομοκράτες» να δραστηριοποιούνται. «Το Ιράκ πρέπει να συντρίψει την τρομοκρατική οργάνωση και μόνο τότε θα έχει την υποστήριξη από τους γείτονές του σε ποσοστό 100%» είπε.
Ο Γκουλ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το PKK, καθώς και η κατανομή των υδάτων από τον Τίγρη και τον Ευφράτη ποταμό που πηγάζουν από την Τουρκία, αλλά διασχίζουν το Ιράκ.

Κουρδικά κόμματα καλούν το PKK σε αφοπλισμό
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Τζαλάλ Ταλαμπανί είχαν έλθει ενώπιος ενωπίω και την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ιρακινός πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στις εργασίες του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό.
Μιλώντας από την Τουρκία ο Ταλαμπανί είχε δηλώσει ότι η προοπτική να έχουν οι Κούρδοι ένα ξεχωριστό κράτος έξω από το Βόρειο Ιράκ είναι «ανέφικτη», σε μία προσπάθεια για να καθησυχάσει τους φόβους της Τουρκίας για την κουρδική αυτονομιστική δράση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκικό Τύπο κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο Τζαλάλ Ταλαμπανί προανήγγειλε επίσης ότι κουρδικά κόμματα του Ιράκ, της Συρίας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Ευρώπης πρόκειται να απευθύνουν από κοινού έκκληση προς τους αντάρτες του PKK να καταθέσουν τα όπλα.
Την κοινή έκκληση προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αναμένεται να απευθύνουν τα κουρδικά κόμματα σε σύνοδο που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου πιθανώς στο Αρμπίλ του Βόρειου Ιράκ, δήλωσε ο κουρδικής καταγωγής Τζαλάλ Ταλαμπανί.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει από την πλευρά της να εξετάσει τη χορήγηση αμνηστίας στους αντάρτες.
Η δράση του PKK αποτελεί πάγια πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ και η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις τουρκικές διασυνοριακές επιχειρήσεις του περασμένου έτους και τις κατηγορίες της Αγκυρας ότι το Ιράκ δεν σταματά τους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν δεσμευθεί έκτοτε να συνεργαστούν στενότερα και να οικοδομήσουν ισχυρότερες σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας. Τον περασμένο Ιούλιο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Βαγδάτη για συνομιλίες με τον Νούρι αλ-Μαλίκι σχετικά με ευρύτερη συνεργασία στο εμπόριο, την ενέργεια και τη διανομή του νερού.
Με τη σειρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγκυρα το Δεκέμβριο ότι θα υπάρξει αυξημένη συνεργασία της ιρακινής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των ανταρτών του PKK.
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε (για δηλώσεις Ταλαμπανί):Το Ανατολικό Ζήτημα εξελίσσεται ακόμα. Αργά, σταθερά και αναπόφευκτα αναλαμβάνει ρόλο καιτο Ιράν-ήδη "μετέχει" με την επιρροήτου σε Χεζμπολά και Χαμάς. Ανταγωνιστικό σε Τουρκία-Ιράκ. Ο Οτζαλάν πολύ πιθανόν σε ρόλο Μαντέλα. Οι ΗΠΑ εμμένουν (φεύγουν μένοντας)στην πολιτική κυρίαρχης παρουσίας στη Μ. Ανατολή. Το Ιράκ ζει τις μεταεμφυλιακές μέρες, όπως στην Ελλάδα,(δηλαδή ειρηνεύθηκε)ή μια τυχόν περαιτέρω αποδυνάμωση των ΗΠΑ θα φέρει τα πάντα άνω-κάτω; Πάντως ως έχουν τα πράγματα κανείς παίκτης στην περιοχή δεν θέλει ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TIΠΟΥΚΕΙΤΕ και λοιποί φίλοι
    ο Ταλαμπανί και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην περιοχή, πρέπει να διασκεδάσουν τις φοβίες της Τουρκίας για το δικό της διαμελισμό.
    Γι αυτό όλοι θα πρέπει όλοι να μιλούν για εννιαίο Ιράκ και να αποκηρύσσουν τη δημιουργία του Κουρδικού κράτους.
    Κατά την άποψή μου, η Τουρκία ωθείται στην αποδοχή της κυρδικής πραγματικότητας και σε συνεργασία με τους Κούρδους.
    Το ζητούμενο είναι η έξοδος των Κούρδων στη θάλασσα, κάτι που θα γίνει με τη συναίνεση της Τουρκίας.
    Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να δούμε την εξέλιξη αυτής της σχέσης.
    Πού θα οδηγήσει την Τουρκία και τους Κούρδους και τί σημαίνουν αυτά για τον Ελληνισμό.
    Αν υπήρχαν δεξαμενές σκέψεις στην Ελλάδα, πάνω σε αυτό το θέμα έπρεπε να εργάζονται εδώ και χρόνια.

    φιλικά προς όλους

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι όποιες δεξαμενές σκέψεις εδώ φιμώνονται για να δρουν ανενόχλητοι οι βόθροι της προσκυνηματικής χαμογελαστής κοιλιοδουλείας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Αγαπητέ SKAL επιμένω: αυτό που λες είναι πιθανό, ίσως είναι και στρατηγικό σχέδιο των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι η μόνη δυνατή εξέλιξη (της ουράς του Ανατολικού Ζητήματος)επειδή οι παίκτες είναι πολλοί και αρκετά ισχυροί ώστε να αντισταθούν και να εκτρέψουν σχεδιασμούς που δεν τους συμφέρουν, ιδίως τώρα που οι ΗΠΑ δεν είναι μονοκράτορες. Ένα ανεξάρτητο (ή απλώς αυτόνομο εντός του Ιράκ) Κουρδικό κράτος απειλεί (άμεσα ή εν δυνάμει)τις ισορροπίες και αναδιατάσσει όλη την περιοχή, όχι μόνο την Τουρκία. Το ξέρεις, όλοι το ξέρουν. Ιράν, Τουρκία, Συρία, Ισραήλ και Ρωσία εμπλέκονται. Ο Γ. Διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε χθές ότι αν δεν λυθεί η οικονομική κρίση μπορεί να φθάσουμε ακόμα και σε πόλεμο. Ποιοί εναντίον ποίων; Το Κουρδικό προσφέρεται ως σημείο (και αφορμή) ευρείας, γενικευμένης, σύγκρουσης. Απαντώ μόνο επειδή έχεις απόλυτο δίκιο (αλλά που να το βρεις;) ότι η μελέτη είναι αναγκαία και η συζήτηση χρήσιμη. Ο Ανώνυμος επί της ουσίας δεν έχει άδικο αλλά το αφοριστικό ύφος δεν ωφελεί. Ευχαριστώ και συγνώμη για το μακροσκελές του σχολίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.