10/4/09

Αποκάλυψη - σοκ του BBC για το Κόσοβο


Σε απαγωγές χιλιάδων κατοίκων του Κοσόβου είχε προχωρήσει ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου, γνωστός ως UCK κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών το 1999.

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του BBC, περίπου 2.000 Σέρβοι, Αλβανοί και αθίγγανοι Κοσοβάροι είχαν απαχθεί από τον Αλβανικό Στρατό. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις δολοφονήθηκαν για τα όργανά τους. Όπως ισχυρίζεται το τμήμα ερευνών του βρετανικού δικτύου, οι αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς καταστράφηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.

Αποκαλύψεις από πρώην κρατούμενο του UCK


To BBC στηρίχθηκε, εκτός των άλλων, και σε έναν πρώην κρατούμενο του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως τα μέλη του UCK μεταχειρίζονταν βάναυσα τους φυλακισμένους, ενώ τους ανέκριναν υπό την απειλή όπλων και μαχαιριών.

Περίπου 400 Σέρβοι πολίτες απήχθησαν μετά την ανατροπή του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς από την περιοχή του Κοσόβου σύμφωνα με τον Σύλλογο Οικογενειών των Αγνοουμένων στη Σερβία. Εκτιμάται ότι κανείς από αυτούς δεν βρίσκεται στη ζωή.

Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης του Κοσόβου

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Τατσί απέρριψε τους ισχυρισμούς της έρευνας του βρετανικού δικτύου, δηλώνοντας πως όποιες απαγωγές έγιναν μετά τη λήξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών ήταν αποτέλεσμα μεμονωμένων ανθρώπων και όχι από το επίσημο πολιτικό σκέλος του UCK. Πρόσθεσε δε, πως η κακομεταχείριση των κρατουμένων ήταν η ελάχιστη δυνατή.

1 σχόλιο:

  1. Οχι ανεξαρτησία και αναγνώρισει στο Κόσσοβο, θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, αν γίνει κατι τέτοιο, οι Αλβανοί έχουν σκοπό την μεγάλη Αλβανία, και είναι βάρβαροι, Το Κοσσοβό ανήκει στην Σερβία. όχι άλλας αλλαγες συνόρων
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.