27/4/09

Καραμανλής: «Το ΝΑΤΟ αποτελεί νέο ιστορικό κεφάλαιο για την Αλβανία»

Ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη βουλή της Αλβανίας, όπου αναφέρθηκε στις στενές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων.

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αλβανία, μίλησε στο κοινοβούλιο της Αλβανίας, όπου και επιβεβαίωσε το φιλικό κλίμα και τη στενή συνεργασία των δύο κρατών. Τόνισε επίσης, ότι η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ. Χαρακτήρισε μάλιστα την πρόσφατη είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ως νέο ιστορικό κεφάλαιο τόσο για τη γείτονα χώρα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα ο Κ. Καραμανλής ανέφερε:

"Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι σήμερα τη φίλη και γείτονα Αλβανία και που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ από το βήμα αυτό σε εσάς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους του φίλου αλβανικού λαού.

Επιθυμούσα να πραγματοποιήσω αυτήν την σημαντική επίσκεψη εδώ και καιρό και, για το λόγο αυτό, δέχθηκα με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόσκληση που μου απηύθυνε ο φίλος μου Πρωθυπουργός, κ. Σαλί Μπερίσα.

Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Αλβανία έχουμε αναπτύξει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας με τρόπο πολυδιάστατο και ουσιαστικό. Έχουν συντελεστεί αξιοσημείωτα και σταθερά βήματα προόδου για τη δημιουργία και εμπέδωση ενός κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης προς όφελος των χωρών μας, των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο σχέσεων, σημειώνουμε και τη σημασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, η οποία συνιστά ουσιαστική και ιστορική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας, κατέστη δυνατή και η σημερινή υπογραφή της ιδιαίτερα σημαντικής Συμφωνίας για τον Καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Με το ίδιο πνεύμα, υπεγράφη προ διμήνου και η ηθικής και ανθρωπιστικής σημασίας Συμφωνία για τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια των Ελλήνων στρατιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι στην Αλβανία, κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940-41.

Χάρη στις προσπάθειες και των δύο πλευρών, έχουμε εδραιώσει συστηματικούς διαύλους επικοινωνίας, ανταλλάσσουμε συχνές και σημαντικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου και διανοίγουμε με αυτόν τον τρόπο νέες προοπτικές για ακόμη πιο διευρυμένη και στενή διμερή συνεργασία.

Το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα, που επικρατεί στις διμερείς μας σχέσεις, έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στον όγκο των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα. Η δυναμική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και -το τονίζω- θα εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, παρά τη δύσκολη και περίπλοκη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας.

Θα ήθελα, βεβαίως, να αναφερθώ και στη συνεισφορά των Αλβανών οικονομικών μεταναστών, που ζουν και εργάζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ελλάδα, συμβάλλοντας τόσο στην ελληνική αγορά εργασίας όσο και στην ενίσχυση της οικονομίας της Αλβανίας με τα εμβάσματά τους.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη και την περαιτέρω προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Αλβανία και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στις εκκλήσεις των Αλβανών φίλων μας για αμοιβαίως επωφελείς επιχειρηματικές ευκαιρίες. Συνεπώς, χαιρετίζουμε όλες τις ιδέες και τις προτάσεις για την ευνοϊκή ρύθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος και για νέες συνεργασίες σε σημαντικούς τομείς, όπως, ιδίως, η ενέργεια και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα μεταφοράς της.

Κυρίες και Κύριοι,

Η επίσκεψή μου πραγματοποιείται σε μία εξαιρετική χρονική στιγμή, δεδομένου ότι καλωσορίσαμε την Αλβανία στους κόλπους της οικογένειας του ΝΑΤΟ, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Επιτρέψτε μου, για άλλη μια φορά, να συγχαρώ, και από αυτό εδώ το βήμα, εσάς, τους εκπροσώπους του αλβανικού λαού, και, μέσα από εσάς, τον φίλο αλβανικό λαό, για την ένταξη της χώρας σας στο ΝΑΤΟ. Ένα γεγονός που αποτελεί σημείο-σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, είχε στηρίξει την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Αλβανίας, μία απόφαση που είχε ληφθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης γεωστρατηγικής μας θεώρησης για την περιοχή. Με την εισδοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, ανοίγεται ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς η Αλβανία μπορεί πλέον να συμβάλλει εποικοδομητικά στην εμπέδωση ενός περιβάλλοντος ειρήνης, περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας εκπληρώνοντας τους όρους καλής γειτονίας που απαιτούνται. Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την Αλβανία, στο πλαίσιο πλέον της Συμμαχίας, και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές σας προσφέροντας την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αποτελεί, επίσης, έναν σταθερό υποστηρικτή της πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ. Ήμασταν από τα πρώτα κράτη μέλη της Ένωσης που ενθάρρυναν και υποστήριξαν την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ήδη από το 2003 και την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Τότε, με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, αποτυπώθηκε για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η οποία βεβαίως συνεπάγεται την εκπλήρωση των απαραίτητων ενταξιακών προϋποθέσεων, κριτηρίων και προαπαιτουμένων που τίθενται από την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα, όπως η διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κράτος δικαίου, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Η υιοθέτηση και εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων, προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες, θα διευκολύνει την προσέγγιση της Αλβανίας με την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η ελληνική υποστήριξη αποτυπώνεται, επίσης, και στη θετική στάση μας απέναντι στην προοπτική της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνησή μου παρακολουθεί στενά την πρόοδο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων φέρνοντας τους πολίτες της Αλβανίας εγγύτερα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Κυρίες και Κύριοι,

Ήρθα σαν φίλος και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι μεταξύ φίλων. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η Ελλάδα τρέφει πάντοτε φιλικά αισθήματα απέναντι στην Αλβανία και στο αλβανικό έθνος και προσβλέπει σε αμοιβαίως επωφελείς συνεργασίες στο μέλλον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει καλός γείτονας, έμπιστος φίλος, στενός σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ και ελπίζουμε, σύντομα, μελλοντικός εταίρος εντός της ΕΕ».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

11 σχόλια:

  1. ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗ… ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ.


    Και δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά.
    Οι διακρατικές συναντήσεις, αποτελούν έτσι κι αλλιώς κορυφαίες στιγμές για την πολιτική ηγεσία της κάθε χώρας. Κι αυτό, όχι γιατί επικυρώνονται κατά τη διάρκεια τους πρωτόκολλα που φρόντισαν να προπαρασκευάσουν οι εξειδικευμένοι και καθ ύλην αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά πριν απ όλα και κυρίως γιατί κατά τη διάρκειά τους, οφείλει να αποπνέεται η κυρίαρχη πολιτική θέση της χώρας, για τα κορυφαία ζητήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

    1. ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ η ΚΥΠΡΟΣ: Το τι λογιστικό υπόλοιπο θα προκύψει όταν έρθει η στιγμή να κάνουν ταμείο τόσο ο κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ όσο και ο κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ, μόνο οι ίδιοι και ο μεγαλοδύναμος το ξέρουν προς το παρόν. Εμείς δικαιούμαστε απλά να το υποθέτουμε. Αλλωστε ζούμε στη χώρα των «άδειων ταμείων» κι όσο να πει κανείς, μια κάποια εξοικείωση μ αυτή την εικόνα την έχουμε. Το σίγουρο πάντως είναι πως το ταμείο των ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΕΡΟΓΛΟΥ γιόμισε με την καλύτερη πραμάτεια. Και διαβεβαιώσεις τους εξασφαλίσαμε, και σε όρκους πίστης δώσαμε δόξα τω Θεώ δεν υστε3ρήσαμε, και μια απόλυτη γαλήνη την προσφέραμε αναφορικά με τις διεθνείς αναζητήσεις της Τουρκίας. Αυτά ήθελαν οι άνθρωποι, αυτά πήραν. ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ η Κύπρος – ΠΡΩΤΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει προηγούμενο παγκοσμίως να πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού σε κράτος που αποτελεί «σάρκα από τη σάρκα» της πατρίδας που εκπροσωπεί, και αντί να στηρίζεται η ενιαιοποιημένη εθνική στρατηγική, αντί να καταδεικνύεται η αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα στην προώθησή της, να στηρίζονται αναφανδόν οι στρατηγικές επιλογές του αντιπάλου ο οποίος δεν είναι τυχαίος αντίπαλος αλλά αυτός που έβαλε πόδι στην Κύπρο με στρατό κατοχής και με δεκάδες χιλιάδες εποίκους. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ.
    2. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ η ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Κι εκεί δεν καταφέραμε ν «αφήσουμε το γάμο και να πάμε για πουρνάρια». Για τα πολλά προεκλογικά δισεκατομμύρια είπαμε πολλά. Μια λέξη όμως για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν περίσσεψε. Δίπλα από τα Σκόπια. Δίπλα από την Ελληνική γη που κάποιοι δε διστάζουν σα στήνουν ανδριάντες του Μέγα Αλέξανδρου για να λαθροχειρήσουν σε μια ιστορία που δε τους ανήκει. Τη στιγμή που η Τουρκική πολιτική ηγεσία παρίσταται γκλαμουράτα στο Σαράγιεβο στην εβδομάδα της Τουρκίας και βγάζει από τα αραχνιασμένα συρτάρια τη σημαία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο έλληνας πρωθυπουργός δε βρίσκει να πει ούτε μια λέξη για την υπόσταση της γης που τον γέννησε. Της γης που γέννησε τον Ιωνα Δραγούμη. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ. Αυτή η πολιτική ηγεσία θα κληθεί να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα στους διεθνείς οργανισμούς. Μήπως πρέπει να ντρέπεται που κατάγεται από την Καστοριά ο Ιωνας Δραγούμης? «Δεν αξίζει κάποιος να ζει αν δεν ξέρει έναν τουλάχιστον λόγο για τον οποίο θα άξιζε να πεθάνει»
    3. ΤΡΙΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ η ΑΛΒΑΝΙΑ: Ο πρωθυπουργός μιας χώρας που μαστίζεται από τα σκάνδαλα, και που σκανδαλολογία δεν αφήνει ζωτικό χώρο ν αναπνεύσει ο προβληματισμός για τα μεγάλα προβλήματα του λαού της, σε αναμνηστική φωτογραφία με τον ηγέτη των «πυραμίδων» και νυν αλλά και τότε ηγέτη της γείτονος. Συζήτησαν τα αυτονόητα… υπέγραψαν τα αυτονόητα και τα μοστράρισαν ως κατορθώματα σπουδαία και τρανά. Κι ενώ τα χαμόγελα πήγαιναν κι έρχονταν για όλα τούτα, οι «τσάμηδες» διαδήλωναν στα Τίρανα… Ο Μπαλάνος δικαζόταν στην Αλβανία… οι μετανάστες τους ξέφραγο αμπέλι εδώ… και η ελληνική αστυνομία εμπόδιζε τους αρμένιους που διαδήλωναν για την 94η επέτειο για τη γενεοκτονία του λαού τους από τους Τούρκους. Μήπως αποχώρησε ο πρωθυπουργός μας από τα Τίρανα και δεν το πληροφορηθήκαμε? Μήπως απαίτησε την ακύρωση της καταδίκης του Μπαλάνου? Μήπως απαίτησε να σταματήσει η Αλβανία να στηρίζει με κάθε τρόπο τις ανθελληνικές επιβουλές των «τσάμηδων»? Μήπως επεσήμανε ξεκάθαρα και ευθαρσώς στους βόρειους γείτονες, ότι η ευρωατλαντική τους πορεία θα εξαρτηθεί από το αν θα διαχωρίσουν κατηγορηματικά και με ευθύτητα τη θέση τους από το ΑΛΒΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟΞΟ? ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ. Τίποτε απ όλα αυτά δεν έκανε ο πρωθυπουργός μας.

    Μήπως απαίτησε έστω να κάνουν κάτι οι γείτονες για τους πάνω από 700 χιλιάδες υπηκόους τους που έχουν πνίξει αυτή τη χώρα?

    Δυστυχώς δεν έκανε τίποτε απ όλα αυτά.

    Συγχαρητήρια πρωθυπουργέ μας...

    Συγχαρητήρια όμως και στο σύνολο της αντιπολίτευσης που για όλα τούτα δεν βρήκε τίποτε να πεί...

    Συγχαρητήρια ηγέτες μας...

    Και σ ανώτερα….
    Πάντα τέτοια…
    Τρομάρα μας….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ήμουν εκεί και φυσικά δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε μεταξύ τους. Ωστόσο, έχω τις εξής απορίες.

    1. Τέθηκε ζήτημα για τις περιουσίες των Βορειο Ηπειρωτών που η κόρη του Μπερίσα "τρώει" για χάρη της...τουριστικής ανάπτυξης;

    2. Τέθηκε ζήτημα για τους χάρτες που βγάζουν συχνά - πυκνά οι Αλβανοί με όλη την Ήπειρο δική τους; Κάποιοι άλλοι φτάνουν και στο Ρίο.

    3. Ξεκαθαρίστηκε το θέμα ΜΗ ύπαρξης της γνωστής «τσαμουριάς» ή Αλβανικής μειονότητας;

    4. Τέθηκε ζήτημα για τους εδώ Αλβανούς που δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα;

    Με ποιον συζήτησε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος;
    Θυμάται κανείς ποιος είναι ο Μπερίσα;

    Φτάσαμε να κάνουμε και "παράλληλους" προεκλογικούς αγώνες;

    Ξέρουμε όλοι πως οι εδώ Αλβανοί (νυν νόμιμοι - πρώην παράνομοι) δεν τον πολυ-ψηφίζουν. Εμείς που πάμε; Τι δουλειά έχουμε;

    Την αποτυχημένη ταχτική που ακολουθούμε με τους Τούρκους (πάρτα όλα) τώρα θα την υϊοθετήσουμε και με τους Αλβανούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα σε όλους,

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην 'φίλη' και 'σύμμαχο' Αλβανία...
    Μπράβο μας!!
    '...Ήρθα σαν φίλος και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι μεταξύ φίλων. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η Ελλάδα τρέφει πάντοτε φιλικά αισθήματα απέναντι στην Αλβανία και στο αλβανικό έθνος και προσβλέπει σε αμοιβαίως επωφελείς συνεργασίες στο μέλλον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει καλός γείτονας, έμπιστος φίλος, στενός σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ και ελπίζουμε, σύντομα, μελλοντικός εταίρος εντός της ΕΕ».'

    Θα μπορούσε κανείς να πει οτι καλά και όμορφα τα λέει ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής, αν αυτή η χώρα δεν είχε ανοιχτά θέματα με τους Αλβανούς!

    Υπάρχει το αίσθημα του αλυτρωτισμού των "Τσάμηδων" που ονειρεύονται τη "μεγάλη Αλβανία" και υπάρχει ταυτόχρονα υπάρχει και μία Ελληνική μειονότητα που δεν περνάει καλά εντός του Αλβανικού εδάφους, τα ξέρει αυτά ο κ.Πρωθυπουργός;

    Ότι στην Β.Ήπειρο η Ελληνική Μειονότητα ζει υπο κλίμα τρομοκρατίας το ξέρει ο κ. Πρωθυπουργός μας;

    Ότι τους κατάσχονται αυθέραιτα οι περιουσίες από το Αλβανικό δημόσιο το ξέρει;

    Ότι ο δήμαρχος της Χειμάρας φυλακίστηκε και καταδικάστηκε χωρίς λόγο, απλά επειδή αντέδρασε στην αυθαίρετη κατασχεση περιουσίας του δήμου το ξέρει;

    Καλά, πως είναι δυνατόν να τα ξέρουν όλοι οι πολίτες και να ανησυχούν και η Πολιτική Ηγεσία να έχει τα αυτιά "ερμητικά κλειστά";

    Και θα στηρίξουμε την Αλβανία να μπει στην ΕΕ...Βέβαια, γιατί όχι; Εδώ στηριζουμε τους Τούρκους που περνάνε πανω από Ελληνικό έδαφος με τα αεροπλάνα κάθε μέρα, που κατέχουν παρανομα το 38% της Κύπρου, που μας αμφισβητούν ανοιχτά και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με Γάλλους και Γερμανούς για χατήρι τους, δεν θα υποστηρίξουμε τους "φίλους" και "σύμμαχους" Αλβανούς;

    Ευχαριστώ και συγνώμη αν το ύφος μου στο σχόλιο ήταν λίγο ειρωνικό. Θα καταλάβω αν δεν αναρτηθεί.

    Π., Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο άνθρωπος φαίνετι κ μάλλον είναι μπούλης...Πραγματικά υπάρχει κάποιος, που πιστεύει ότι υπάρχει μία ελπίδα;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε πάλι τα "Υποστηρίζωμεν..."!!
    Τι ελπίδα να έχουμε; Αν τολμάμε ας μην υποστηρίξουμε την Αλβανία. Δέρνει ο Μπασμπούγ! Μπούλης αυτός, Μπούλα η άλλη, Παιντί ο άλλος... τελειώσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί φίλοι και σχολιαστές
    Η υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Αλβανία αποτελεί εξέλιξη μείζονος σημασίας για τη χώρα μας.
    Τώρα έχουμε οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα με Αλβανία και Ιταλία.
    Ακολουθεί η Λιβύη και η Αίγυπτος.
    Αν γίνει αυτό, η θέση της Τουρκίας αποδυναμώνεται απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο σε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα.
    Να κάνουμε κριτική η οποία να στηρίζεται σε σωστά δεδομένα και να μην πλήττονται τα εθνικά μας συμφέροντα.

    φιλικά προς όλους

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήσιμη, ιδιαιτέρως σημαντική, και απόλυτα εύστοχη η παρατήρησή σου φίλε Σάββα. Θα ήθελα ωστόσο να σκεφτούμε και τις ακόλουθες πλευρές, που δεν αποσυναρτώνται από την ανωτέρω παρατήρηση αν και – επαναλαμβάνω – δεν μειώνουν κατά τι την ευστοχία της:

    1.Το αυτονόητο κατά την άποψη μου είναι, πως η διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος δεν ετέθη ποτέ επί της ουσίας εν αμφιβόλω, πράγμα που ενδεχομένως οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός, ότι η οριογραμμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, προσανατόλισε εκ των πραγμάτων τα ενδιαφέροντα της γειτονικής χώρας σε χερσαίες προτεραιότητες κατά κανόνα.

    2. Χωρίς να μειώνεται το θετικό «κρατούμενο» της οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας, οφείλουμε παράλληλα να μην παραβλέπουμε πως οι πιθανές αιτίες εντάσεων (ζώσες και υποβόσκουσες), δεν αποσυνδέουν την ανωτέρω διευθέτηση από ένα περισσότερο γενικευμένο πλέγμα ζητημάτων και χειρισμών, τα οποία αν μη τι άλλο οφείλει η εξωτερική πολιτική της χώρας μας να μην αποσιωπά.

    3. Η διευθέτηση λοιπόν μιας εκκρεμότητας η οποία στα σοβαρά ουδέποτε αμφισβητήθηκε μετά την πολιτική αλλαγή στην Αλβανία, σαφέστατα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται. Αν όμως χρησιμοποιείται από κάποιους ως νεοσιλωαμική κολυμπήθρα εξαγνισμού για όλα εκείνα όσα συστηματικά αποσιωπούνται, οφείλει κανείς αν μη τι άλλο να καυτηριάζει τόσο την ανεπάρκεια, όσο και την ενσυνείδητη πολιτική αποσιώπισης που μόνο σε τετελεσμένα είναι δυνατόν να οδηγήσει.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    Κ. Κυριακόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Αν γίνει αυτό, η θέση της Τουρκίας αποδυναμώνεται"!!!
    Γράψτε μας παρακαλώ :τι σημαίνει αποδυναμώνεται;
    Εγώ για την ώρα ξέρω,
    α) Ότι κατέχει παράνομα 35 χρόνια το 40% μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.
    β) Ότι Θέλει να μπει στην Ε.Ε. χωρίς να έχει αναγνωρίσει κράτος-μέλος της,
    και το πως αποδυναμώθηκε μας το είπε ο Ομπάμα στην πρόσφατη επίσκεψή του εκεί! Εκτός και αν εσείς δεν το μάθατε!
    "Να κάνουμε κριτική η οποία να στηρίζεται σε σωστά δεδομένα και να μην πλήτονται τα εθνικά μας συμφέροντα"!!!!!!
    Τα ΜΗ σωστά δεδομένα είναι ότι
    α)κατηγορούμε λάθος τους τσάμηδες;
    β)ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία περνάει καλά;
    γ)ή ότι ο δήμαρχος της Χειμάρας δεν είναι φυλακή;
    Τα εθνικά μας συμφέροντα τα πλήτει η αλήθεια που γράφουμε, η εσκεμένη "άγνοια" του πρωθυπουργού (κάτι μου θυμίζει και η στάση του με τα Σκόπια)ή η Αλβανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. όλο το κόλπο είναι να υπογράψει η Αίγυπτος που όμως δέχεται πολλές πιέσεις από τουρκία και το καθυστερεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 10:08 μμ
    Νομίζω ότι πρέπει να συνεννοούμαστε.
    Η επίσκεψη είχε έναν κύριο αντικειμενικό σκοπό. Την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας.
    Η συμφωνία αυτή, κατά την άποψή μου, ισχυροποιεί τη θέση της χώρας μας στο χειρισμό του τεράστιου ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
    Όταν η Ελλάδα έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της με όλες τις άλλες χώρες, τότε η διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας αποδυναμώνεται.
    Πες μου πού διαφωνείς με αυτο το σκεπτικό και να μην μπλέκουμε άλλα ζητήματα.
    Με μια συνάντηση και με την υπογραφή μιας συμφωνίας, δεν μπορύν να λυθούν όλα τα προβλήματα ή όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα.
    Θα ήθελα δεν να λάβεις υπ' όψιν σου το εξής:
    Την ημέρα που πάει να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία, δεν μπαίνουν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ούτε διαμαρτυρόμαστε μαζικά για να λυθούν όλα τα προβλήματα που έχουμε με την Αλβανία εδώ και δεκαετίες. Αυτό, ξέρεις, μπορεί να εκληφθεί και ως προβοκάτσια.


    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απόλυτα εύστοχη και αυτή η παρατήρηση φίλε Σάββα. ωστόσο είναι διαφορετικό πράγμα η μαζική διαμαρτυρία που σε συνάρτηση με τις μορφές της που θα έχουν επιλεγεί, εμπεριέχει τον κίνδυνο να εκληφθεί ως προβοκάτσια, και άλλο πράγμα συνιστά το γεγονός πως με αφορμή μια επίσκεψη, συνειδητοποιεί κανείς τις ανεπάρκειες, τις αποσιωπήσεις, ενδεχόμενα και τις λαθεμένες ή και ανακόλουθες - κατά μιαν άποψη - ιεραρχήσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του. Το ερώτημα είναι αν αυτή η εξωτερική πολιτική έχει προτεραιότητες, σχεδιασμό, διαβαθμίσεις κλπ η εξαντλείται σε μια μεροδούλι μεροφάϊ διαχείρηση των δεδομένων.

    και πάλι ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.