25/4/09

Κίνα: Μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων χρυσού

Διόγκωση των αποθεμάτων χρυσού της Κίνας αποκάλυψε κυβερνητικός αξιωματούχος, γεγονός που βάζει τη χώρα στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Τα αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 454 τόνους, φτάνοντας έτσι τους 1.054 τόνους, με την Κίνα να ξεπερνά τώρα την Ελβετία, την Ιαπωνία και την Ολλανδία.
«Πρόκειται για τη σημαντικότερη ανακοίνωση κεντρικής τράπεζας από το 2005, όταν η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε ανακοινώσει στη διάσκεψη LBMA για τον χρυσό στο Γιοχάνεσμπουργκ, ότι ήθελε να αυξήσει στο 10% του ξένου συναλλάγματος που διατηρεί σε αποθέματα χρυσού», ανέφερε αναλυτής της ελβετικής τράπεζας UBS.
Η Κίνα πρόσφατα είχε μιλήσει για την επιθυμία της να διευρύνει τα τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματος που διατηρεί - και τα οποία είναι κυρίως σε δολαριακή ρήτρα - λόγω των ανησυχιών που έχει για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει την αναλογία χρυσού στα ξένα συναλλαγματικά της αποθέματα και πόση ποσότητα χρυσού θα είχε δυνατότητα να αγοράσει.

Η τιμή του χρυσού, που είχε ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια η ουγγιά τον Φεβρουάριο, ανέρχεται σήμερα στα 912,80 δολ., έχοντας αυξηθεί από τη χθεσινή τιμή των 902,00 δολ. η ουγγιά.

Όντας η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού στον κόσμο, η Κίνα θα μπορούσε να τροφοδοτεί τα αποθέματά της από τα εγχώρια ορυχεία, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί για την προμήθεια χρυσού και στην ανοιχτή αγορά.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναφέρει ότι επιθυμεί να διαθέσει προς πώληση 403,3 τόνους από τα αποθέματα χρυσού που διατηρεί, γεγονός που αυξάνει τη φημολογία ότι η Κίνα ενδέχεται να προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για αγορά του πολύτιμου μετάλλου.

Άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι αποτελεί μόνιμη τάση της Κίνας να αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό, με ορισμένους από αυτούς να τοποθετούν τις ποσότητες που μπορεί να τηρεί στο μέλλον ακόμη και στους 5.000 τόνους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.