28/4/09

Τιμή στη μνήμη των θυμάτων του Τσερνομπίλ απέτισε η Ουκρανία και η Λευκορωσία

Εκδηλώσεις για τα θύματα του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ διοργανώθηκαν την Κυριακή στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, τις δύο πλησιέστερες χώρες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες συνέπειες 23 χρόνια μετά από το ατύχημα.Ο Ουκρανός πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους εργάτες που ανέλαβαν το εξαιρετικά επικίνδυνο έργο κατασκευής του προστατευτικού καλύμματος, της σαρκοφάγου που πρέπει πλέον να αντικατασταθεί γιατί παρουσιάζει ρωγμές.
Εν τω μεταξύ, στη Λευκορωσία εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των σχεδίων για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου. Το ένα τέταρτο της χώρας είναι μολυσμένο από τη ραδιενέργεια του ατυχήματος.
Η έκρηξη στο πυρηνικό σταθμό ενέργειας του Τσερνομπίλ τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 προκάλεσε 31 θανάτους τις πρώτες εβδομάδες.
Το ραδιενεργό νέφος εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης (εν μέρει και στην Ελλάδα) αλλά ο συναγερμός σήμανε με καθυστέρηση λόγω της αποκήρυξης του περιστατικού από την τότε ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Ο αριθμός των θανάτων από τη ραδιενεργό μόλυνση στα χρόνια που ακολούθησαν είναι άγνωστος ενώ οι επιπτώσεις δεν θα είναι δυνατόν να διακριβωθούν για δεκαετίες.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

  1. ΔΥΣΤΥΧΏΣ, έτσι ήταν και ειναι τα κομμουνιστικά καθεστώτα κινούνται εν κρυπτώ, αλλά και εδώ στην Ελλάδα ενω "έσκασε" μέσα στην Μ.Εβδομάδα και οι αρχές το ήξεραν, απέφυγαν να δώσουν την είδηση για να κάνουμε "ήσυχο" Πάσχα, ενω ο τότε Πρωθυπουργός μας, έγραψαν μερικές εφημερίδες, "έβαλε" στο σπίτι του 3 φορτηγά με εμφιαλωμένα νερά,-φοβό για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα-και μας το ξεφούρνισαν αμέσως μετά το Πάσχα, συμπαράσταση στον τότε 'Δημοκράτη" Γκορπατσώφ βλέπεις, ενω εμεία φάγαμε και πίναμε γάλα την ραδιενέργεια με τα κιλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι δεν γίνετε πάντα;Δυστηχώς ο λαός πεθαινει πάντα μόνος .Το γιατί τα ξεχνά όλα στις εκλογές όμως μάλλον δεν θα το μάθω ποτέ.Καλά μας κάνουν αφού δεν βάζουμε μυαλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.