28/4/09

«Φιλελληνική στάση» Ομπάμα βλέπει ο Νίμιτς στο Μακεδονικό

«Την πεποίθηση ότι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, βάση των δημοσίων δηλώσεων που έχει κάνει κατά καιρούς, φαίνεται να έχει μια περισσότερο φιλελληνική στάση σε σχέση με τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, εξέφρασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, με θέμα την ονομασία των Σκοπίων και την κατάσταση στα Βαλκάνια».
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι στη συζήτηση συμμετείχαν ο γλωσσολόγος του τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Γέιλ, δρ. Ρόμπερτ Γκρίνμπεργκ και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, δρ. Χάρης Μυλωνάς. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Γέιλ, δρ. Κέιθ Ντάρεν και η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Σύλλογο Φοιτητών του πανεπιστημίου.

Ο κ. Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, παρουσίασε περιληπτικά το έργο του ως ειδικός μεσολαβητής και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται και τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ενέχει κινδύνους εμπλοκής. Παράλληλα, τόνισε ότι σέβεται το αίσθημα απειλής της εδαφικής ακεραιότητας που ανησυχεί την Ελλάδα, αλλά από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση στα Σκόπια.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Παμμακεδονικής, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρχει εκ μέρους των συμβαλλομένων χωρών πολιτική ωριμότητα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Εάν οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν την προαπαιτούμενη ωριμότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στις ηγεσίες τους».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. .."Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται και τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ενέχει κινδύνους ΕΜΠΛΟΚΗΣ "

    .."Εάν οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν την προαπαιτούμενη ωριμότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ»...

    Μετά το ατόπημα που είχε προηγηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τη πρόεδρο και τα στελέχη της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, καθώς και τον πρόεδρο του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, οι οποίοι τον κάλεσαν να ξεκαθαρίσει στους αντιπροσώπους των Σκοπίων ότι «δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να συζητούν για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ΠΓΔΜ, παρά μόνο το όνομα της χώρας»,τους απάντησε ότι ο ίδιος είναι «ένας υπάλληλος» των Ηνωμένων Εθνών και τους συμβούλεψε να απευθυνθούν στην ....αμερικανική κυβέρνηση! , εχουμε το άτοπημα του κ Νίμιτς να επεμβαίνει σε ζητήματα που ανήκουν ουσιαστικά στην εσωτερική δικαιοδοσία οποιουδήποτε κράτους και να προτείνει αλλαγές ηγεσίας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή κύριε μεσολαβητά, να δεν έχουμε συμβιβασμό στό θέμα του ονόματος με τα σκόπια, προτείνεται να αλλάξουν οι κυβερνήσεις-Πως-? και να συμβιβαστούν, και απο Ελληνικής πλευράς που μας ενδιαφέρει, να "μηδίσουν"?, για να δούμε τι σοι ηγεσία και κυβέρνηση θα είναι αυτή. Τι λεει ο άνθρωπος μεθυσμένος ήταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.