28/4/09

Ελληνοαλβανική συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες - υφαλοκρηπίδα

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο Αλβανός ομόλογός του, Σαλί Μπερίσα, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στα Τίρανα.

Επίσκεψη Καραμανλή στα Τίρανα
Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών, κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα, υπογράφηκε χθες, στα Τίρανα, από τους υπουργούς Εξωτερικών, η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Οι κ.κ. Καραμανλής και Μπερίσα αναφερόμενοι στις διμερείς σχέσεις... υπογράμμισαν τη σημαντική και ποιοτική, όπως την χαρακτήρισαν, πρόοδο που αυτές έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια.
«Και οι δυο χώρες έχουν κάνει αξιοσημείωτα βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος κατανόησης και εμπιστοσύνης και σε αυτό το πνεύμα η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί έναν ισχυρό δεσμό ζωτικής σημασίας μεταξύ των δυο χωρών μας», πρόσθεσε επ' αυτού ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί από χθες το μεσημέρι επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, συνεχάρη τον κ. Μπερίσα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ο Αλβανός πρωθυπουργός από την πλευρά του τον ευχαρίστησε για την ελληνική βοήθεια στη διαδρομή προς την Ατλαντική Συμμαχία αλλά και στην προσπάθεια για ένταξη της Αλβανίας στην E.E.
«Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Συζητήσαμε με τον κ. Μπερίσα σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αλβανία έναντι της Ε.Ε. Η εφαρμογή των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες θα διευκολύνει την προσέγγιση με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κράτος δικαίου, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Σαλί Μπερίσα, αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα, είπε ότι η κυβέρνησή του βοηθάει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διήρκεσε μισή ώρα και συζητήθηκε όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Αμέσως μετά ο κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, Κόμπα Τόπαλι, και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι.
Το απόγευμα μίλησε στο αλβανικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και την ηγεσία της ελληνικής μειονότητας.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. kai na'tan mono h alvania! th "filh symaxo" tourkia thn xexnateß ta idia de lene ki ekai kai mas prokaloun emeto? ta zeibekika tou GAP ta xexasame, h tis koumparies tou karamanlh. as kanoun dimipshfisma gia thn eisodo ths tourkias sthn EU an tolmane. tous metanastes pou hr8an na mas gonimopoihsounßas kanoun dimopshfisma kai gia tous metanastes. alla pou na tolmhsoun, oi an8rwpoi diatages ekteloun kai fovountai mh xasoun tis epidothseis tous ap'thn ...presveia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ...

    Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Όχι φυσικά γιατί αυτό ήταν αναπόφευκτο.
    Ούτε βεβαίως γιατί αποτελούσε μονόδρομο κατάλληλα προσαρμοσμένο στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται διεθνώς.
    Και προφανώς δεν οφείλεται στο γεγονός πως ένα γαλήνιο πρωινό ξυπνήσαμε και διαπιστώσαμε αίφνης πως η εξωτερική μας πολιτική, έχασε ως δια μαγείας το στίγμα, την ταυτότητα και κυρίως την πυξίδα που θα καθόριζε τον σαφή και ξεκάθαρο προσανατολισμό της.

    Το σίγουρο είναι πως αν απευθύνει κανείς σ αυτούς που τάχθηκαν να την ασκούν το εξής απλό ερώτημα…

    «Ποιός είναι Ο ΣΤΟΧΟΣ της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ποιά επιμέρους ΣΤΟΙΧΕΙΑ είναι αυτά που τον προσδιορίζουν, σε ποιες ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ συμπυκνώνεται, με ποιο ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ υλοποιείται, και ποια ΣΤΑΔΙΑ στη διαδρομή της είναι αυτά που θα προσδιορίσουν το βαθμό της ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ της ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ αλλά και τις ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ κινήσεις προκειμένου να μη ξεστρατίσουμε»

    …απάντηση δε θα πάρει.

    Αντί απάντησης…

    Θα δούμε χέρια να ξύνουν αμήχανα τα πολυβασανισμένα κεφάλια των «ασκούντων»…
    Θα δούμε λάγνα βλέμματα να μας κοιτούν γεμάτα απορία χαμένα στο άπειρο…
    Θα ακούμε και κάποια λόγια ψιθυριστά να μουρμουρίζουν «Μωρέ τι λέει τούτος τώρα?»…

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟ:
    Εξωτερική πολιτική χωρίς ΟΡΑΜΑ, χωρίς ΣΤΟΧΟ, χωρίς ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, χωρίς ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ.

    Ερώτημα δεύτερο: Φταίει άραγε μόνο ο νεοτερισμός?

    Αναντίρρητα αποτελεί την πρωταρχική, την γενεσιουργό αιτία. Είναι ο καρκίνος στα σωθικά της.
    Κι αυτό γιατί δεν αποτέλεσε μόνο μια ελεεινή «καινοτομία» που ήθελε μια εξωτερική πολιτική αφυδατωμένη από την έννοια του πατριωτισμού και του εθνικού συμφέροντος, αλλά ήταν και παραμένει η πλέον εκφυλιστική μεθοδολογία για να προσεγγίζει κανείς τα προβλήματα, να ανιχνεύει με απόλυτη πιστότητα το «χρώμα» και την «υφή» τους, και να δρομολογεί με αποφασιστικότητα τη διαδρομή που πρέπει να διαγράψει η συστηματική προσπάθεια με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
    Ο ΝΕΟΤΕΡΙΣΜΟΣ όχι απλά σαν ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ, αλλά κυρίως σαν ΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ, είναι ο βασικός υπεύθυνος για τον ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ και την ΠΑΡΑΔΟΣΗ της εξωτερικής πολιτικής ΣΕ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ που θέλουν να την κόβουν και να την ράβουν στα μέτρα τους.

    Ερώτημα τρίτο: Ποιος είναι ο βαθμός ελληνοκεντρικότητας της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής?

    Εκ των πραγμάτων και εκ του αποτελέσματος εάν κρίνουμε, θα έχουμε επιλέξει και την ασφαλέστερη μέθοδο για να μην αδικήσουμε κανέναν.
    Ας απαριθμήσουμε λοιπόν ορισμένα κραυγαλέα – πλην ενδεικτικά – επιτεύγματα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, και να το κάνουμε άκριτα, ασχολίαστα, αφιλτράριστα, διότι το «χωρίς λόγια» έχει πολλές φορές να πει περισσότερα απ όσα θα έλεγε και η πλέον ακατάσχετη …φλυαρολογία.
    1. Ίμια: Νέα εποχή για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
    2. Παράδοση Οτσαλάν: Αποκαλυπτική της σθεναρής μας στάσης απέναντι στην Τουρκία.
    3. Ασύδοτη δράση των τούρκων και ανενόχλητη αξιοποίηση των θρησκευτικών συναισθημάτων των μουσουλμάνων στη Θράκη. Νέα εποχή στο θρίαμβο της σύγχρονης αντίληψης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    4. Σκόπια: Είναι σα να τους λέμε: «ότι και να κάνετε μπαγάσικα, δε θα μας παρασύρετε στον κατήφορο. Δε θα ανακόψουμε την ευρωατλαντική σας πορεία, θα ξεχνάμε πως καπηλεύεστε το σημαντικότερο πράγμα για ένα λαό – δηλαδή την ιστορία του – κάντε μόνο κι εσείς ένα βηματάκι πίσω μη μας πάρουν χαμπάρι οι δικοί μας και αφυπνιστούν, και μας δώσουν ξαφνικά το κεφάλι στη μασχάλη»
    5. Αλβανία: Ούτε κι εσείς θα μας παρασύρετε στον κατήφορο. Σιγά να μην κάνουμε θέμα την διαδήλωση των «τσάμηδων» στα Τίρανα παρουσία του πρωθυπουργού μας, σιγά μη σας μαλώσουμε για τους Μπαλάνους που δικάζετε και καταδικάζετε. Εμείς θ ασχοληθούμε με τους αρμένιους διαδηλωτές στην Αθήνα διότι είναι ανεπίτρεπτο να τους αφήνουμε να ενοχλούν τους φίλους μας (και συνεταιράκια σας) Τούρκους, για τη γενεοκτονία σε βάρος του Αρμένικου λαού.
    6. Κύπρος: ΟΧΙ. Δε θα θάψουμε το όνειρο της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική. Το «ΟΧΙ» του κυπριακού λαού στο σχέδιο ΑΝΑΝ θα θάψουμε ασκώντας περήφανα και κυρίως ανερυθρίαστα της εξωτερική μας πολιτική».

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΡΙΤΟ:
    Ελάχιστα ελληνική και ακόμα πιο ελαχιστότατα εθνική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την εξωτερική μας πολιτική. Μια ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΟΜΕΝΗ διαχείριση των προτεραιοτήτων όλων των άλλων ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, είναι, και το μόνο που προκαλεί, είναι την απορία, αλλά κυρίως τα γέλια οχτρών και φίλων για το κατάντημα των ηγετών αυτής της χώρας.

    Κάποιοι προφανώς θα μας αντιτείνουν, τις διεθνείς συμφωνίες για έργα αναπτυξιακά κλπ κουραφέξαλα.

    Τώρα όμως είναι η σειρά μας να γελάσουμε εμείς όπως θα έκανε και κάθε σοβαρός άνθρωπος, από τη στιγμή που θα έρθει αντιμέτωπος με τέτοια αφοπλιστικά επιχειρήματα.

    ΤΟΣΟ ΘΡΑΣΟΣ???
    Για πόσο αφελή μπορείτε να περνάτε τούτο το λαό?

    ΟΧΙ κύριοι…

    Όσες συμφωνίες για τα ώριμα διευθετήματα της εποχής και αν επικαλεστείτε, δεν είναι δυνατόν να κρύψετε πίσω από αυτές τον ΕΝΔΟΤΙΣΜΟ σας…
    - για μια πολιτική που ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΑΤΕ,
    - για τα συμφέροντα μιας χώρας (που είναι και δική σας πατρίδα) που ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΗΣΑΤΕ,
    - για ένα ανάστημα που ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΤΕ να σηκώσετε,
    για το μέλλον μιας χώρας που σας εμπιστεύτηκε αυτός ο λαός, σε σας που επιμένετε να κοιτάτε ΕΝΟΧΙΚΑ, ΔΕΙΛΑ και ΑΤΟΛΜΑ το παρελθόν της.

    Μόνο που γι αυτή την πολιτική υπεύθυνοι, δεν είναι μόνο αυτοί που διαχρονικά την ασκούν
    Το ίδιο υπεύθυνοι είναι και εκείνοι που διαχρονικά τους αντιπολιτεύονται.
    Κάποιοι γιατί επέλεξαν να πελαγοδρομούν σε «ευαισθητούλικες» αναζητήσεις, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «δικαιώματα» για όλους τους άλλους πλην του λαού που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν…
    Και κάποιοι άλλοι επειδή μονομερώς αρκέστηκαν να ψηλαφούν την «ταξική» υπόσταση των πραγμάτων…

    Το τραίνο όμως φεύγει…
    Δεν περιμένει κανέναν αργοπορημένο, αργόσχολο, ονειροπόλο η «πνιγμένο» στον ναρκισσισμό για την «αυθεντικότητα» των προσεγγίσεών του.

    Κύριοι….
    Ε κύριοι…

    Υ.Γ1. Ζητώ συγνώμη από τη λέξη «κύριοι» που τη χρησιμοποίησα με λάθος τρόπο.
    Υ.Γ2. Φαίνεται πώς την εποχή του «ανήκομεν εις την Δύσιν» παρά το «ανήκομεν» διαθέταμε και πιο «παντελονάτη» εξωτερική πολιτική. Τώρα απλώς ανήκομεν στον αστερισμό του «η χώρα μας δε μας ανήκει»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.