30/4/09

Τερματισμός των βρετανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ

Σε μια τελετή που έλαβε χώρα στη Βάσρα επισημοποιήθηκε η απεμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων της Μ. Βρετανίας στο Ιράκ.
Κατά την τελετή, η 20ή Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία υπέστειλε τη βρετανική σημαία, σε μια κίνηση που, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κεφαλαίου και το άνοιγμα ενός άλλου για τις ιρακινοβρετανικές σχέσεις.
Πριν την υποστολή της σημαίας έγινε τελετή απόδοσης τιμών στους 179 Βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τις εξαετείς πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή, στην οποία παρέστη ο υπουργός Άμυνας, Τζων Χάτον.
Στο επίκεντρο της τελετής ήταν η παρουσίαση ενός μνημείου στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα 234 στρατιωτών: 179 Βρετανών και 55 ξένων οι οποίοι και σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό βρετανική διοίκηση.

Ο τερματισμός της παρουσίας της Μ. Βρετανίας έγινε ένα μήνα πριν την ημερομηνία που είχε προκαθοριστεί. «Το σημερινό Ιράκ είναι μια υπόθεση που θεωρούμε επιτυχημένη. Αυτό το χρωστάμε στις προσπάθειες των στρατιωτών μας. Η αποστολή δεν ήταν εύκολη και πολλοί είπαν πως θα αποτυγχάναμε. Η Μ. Βρετανία μπορεί να είναι περήφανη για την κληρονομιά που άφησε στη χώρα» δήλωσε σχετικά ο Γκόρντον Μπράουν μετά από συνάντησή του με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νουρί Μαλίκι, ο οποίος μίλησε για την ετοιμότητα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων να διαφυλάξουν την ασφάλεια της χώρας: «στο Ιράκ υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν η κυβέρνησή μας να αποτύχει, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις».

Στην τελετή τερματισμού συμμετείχαν Ιταλοί, Ολλανδοί, Δανοί, Αμερικανοί και Ρουμάνοι στρατιώτες.

Ο Ντέηβιντ Κάμερον, αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Μ. Βρετανία ζήτησε να γίνει πλήρης έρευνα πάνω στον πόλεμο του Ιράκ, αντίστοιχη αυτής που είχε γίνει μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ από την επιτροπή Φρανκς: «μετά από χρόνια κωλυσιεργίας, πιστεύω πως ήρθε επιτέλους η ώρα για να δώσει η κυβέρνηση την εντολή να γίνει έρευνα αντίστοιχη αυτής που έκανε η επιτροπή Φρανκς. Η έρευνα πρέπει να ξεκινήσει τώρα, όχι μετά από μήνες. Έχουμε να πάρουμε πολύ σημαντικά μαθήματα και αυτό πρέπει να γίνει σύντομα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

1 σχόλιο:

  1. Τους αποσύρει από το Ιράκ και τους στέλνει στο Αφγανιστάν.......να οι προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Και οι 170 στρατιώτες που έστειλαν τα Σκόπια στο Ιράκ αποτελούν διαπραγματευτικό "ατού" για την εισοδό τους στο ΝΑΤΟ.Να δω που θα βάλουν το "βέτο" οι λούγκρες των Αθηνών.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.