28/5/09

Αλλα δέκα χρόνια πόλεμος...


Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Στην προαναγγελία εμπλοκής των αμερικανικών στρατευμάτων σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και Αφγανιστάν για μια ακόμη δεκαετία προέβη χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Τζορτζ Κέισι, παρά τη συμφωνία για πλήρη αποχώρησή τους από τη Βαγδάτη μέχρι το 2012.
Οχι μόνο έδειξε τον... μακρύ δρόμο των πολεμικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν ο στρατηγός Τζορτζ Κέισι, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια έναν στρατό που θα αριθμεί 1,1 εκατ. προσωπικό... (φωτ. Ass. Press) Οχι μόνο έδειξε τον... μακρύ δρόμο των πολεμικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν ο στρατηγός Τζορτζ Κέισι, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια έναν στρατό που θα αριθμεί 1,1 εκατ. προσωπικό... (φωτ. Ass. Press) Ο στρατηγός Τζορτζ Κέισι σε ενημέρωση δημοσιογράφων και πολιτικών αναλυτών από σημαντικά think-tanks που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον έκανε σαφές ότι η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή είναι μέρος της δέσμευσης των ΗΠΑ να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές και την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή. «Οι παγκόσμιες τάσεις σπρώχνουν σε λάθος κατεύθυνση», είπε ο Κέισι δικαιολογώντας τις απόψεις του και τονίζοντας οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τα επόμενα χρονια ένα στρατό (ο προϋπολογισμός του οποίου μετά την 11η Σεπτεμβρίου από 68 δισ. δολάρια εκτινάχθηκε στα 220 δισ.) που θα αριθμεί 1,1 εκατ. προσωπικό. «Οι σημερινές προκλήσεις θα αλλάξουν ριζικά στο μέλλον τον τρόπο που λειτουργεί ο αμερικανικός στρατός».

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει...
Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου απέφυγε να ξεκαθαρίσει το πώς θα κατανεμηθούν οι αμερικανικές δυνάμεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν μετά το 2012, ανέφερε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη του Πενταγώνου για το πώς οι δυνάμεις που θα παραμείνουν στη Βαγδάτη -πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα αριθμό περίπου 40.000 ανδρών- μετά τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης θα είναι «πιο αποτελεσματικές». Ο Τζορτζ Κέισι έσπευσε αμέσως να σχολιάσει ότι το όραμά του για τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις του Μπαράκ Ομπάμα για τερματισμό της παρουσίας τους στην περιοχή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποφασίσει να ενισχύσει τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν με επιπλέον 21.000 άνδρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των στρατευμάτων στις 68.000 μέχρι το τέλος του 2009. Ο στρατηγός Κέισι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν είναι το πρόσωπο που διαμορφώνει πολιτική, αλλά το Πεντάγωνο ετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό για να αντεπεξέλθει στα πεδία των μαχών σε Ιράκ και Αφγανιστάν για μία δεκαετία ακόμη, αφού όπως έχει προβλέψει η κατάσταση ειδικά στο νότιο Αφγανιστάν «θα χειροτερέψει, προτού γίνει καλύτερη».
Ο Αμερικανός στρατηγός, επίσης, αποκάλυψε ότι η εκπαίδευση της αστυνομίας και του στρατού στο Αφγανιστάν καθυστερεί σημαντικά και για να γίνει αποτελεσματική, ώστε η κυβέρνηση της Καμπούλ να μπορεί να πάρει το έλεγχο της χώρας, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 5 χρόνια.

Στοιχεία για Γκουαντάναμο
Εν τω μεταξύ, έρευνα του Αμερικανικού Πενταγώνου ισχυρίζεται ότι από τους 530 κρατούμενους που έχουν απελευθερωθεί από τις φυλακές στο Γκουαντάναμο λόγω έλλειψης στοιχείων, έχει επιβεβαιωθεί ότι για 27 υπάρχει εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες και για άλλους 47 υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχαν σε τρομοκρατικά δίκτυα. Το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε χθες τα στοιχεία 30 κρατουμένων οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, όταν απελευθερώθηκαν από το Γκουαντάναμο βρήκαν τον θάνατο καθώς συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

  1. "Ο στρατηγός Κέισι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν είναι το πρόσωπο που διαμορφώνει πολιτική, αλλά το Πεντάγωνο ετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό για να αντεπεξέλθει στα πεδία των μαχών σε Ιράκ και Αφγανιστάν για μία δεκαετία ακόμη"

    αυτο να λεγεται ,

    ποιος υπολογιζει τι λεει ο μπαρακ,

    σημερα ειναι αυριο δεν ειναι ,

    θα το διαλυσουμε?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.