29/5/09

Ντοκιμαντέρ για τους θανάτους δημοσιογράφων στην υπηρεσία της ενημέρωσης

Ο Γιώργος Κοίλιαρης τραυματιστηκε σοβαρά στο Αφγανιστάν. Απεβίωσε λίγες μέρες αργότερα. Βραβεύτηκε μετά θάνατον.

Με τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της ενημέρωσης ασχολείται το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Πεθαίνοντας για την Αλήθεια του Νίκου Μεγγρέλη. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ γίνονται σε τρεις ηπείρους και εννέα χώρες.
Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν σε τρεις ηπείρους και εννέα χώρες, προκειμένου να συναντηθούν και να μιλήσουν με τους συγγενείς, τους φίλους, τους συνεργάτες, αλλά και με κυβερνητικά στελέχη, αξιωματούχους και διανοούμενους, που εμπλέκονται με τις ιστορίες των δημοσιογράφων που χάθηκαν στα πολεμικά μέτωπα των τελευταίων ετών.
Η βραβευμένη σκηνοθέτης, Ειρήνη Βαχλιώτη, βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ενώ το ντοκιμαντέρ γίνεται με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).
Η έρευνα για το Πεθαίνοντας για την Αλήθεια στηρίζεται σε αρχειακό υλικό, ντοκουμέντα, συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά. Τα γυρίσματα γίνονται στη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία , την Ουκρανία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Κατάρ, την Ιορδανία καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπολογίζεται ότι κάθε πέντε ημέρες, ένας δημοσιογράφος χάνει τη ζωή του.
Ο πόλεμος στο Ιράκ υπήρξε ο πιο αιματηρός πόλεμος στην ιστορία για τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης. Από την αρχή της εισβολής το 2003 μέχρι τον Μάρτιο του 2009 είχαν καταγραφεί 272 νεκροί και πολυάριθμοι τραυματίες.
Στον 20ετή πόλεμο του Βιετνάμ τα θύματα δημοσιογράφοι ήταν 63.
Στις 8 Απριλίου του 2003, στο ξενοδοχείο «Palestine» στη Βαγδάτη, σκοτώνονται από οβίδα αμερικανικού άρματος ο Ισπανός οπερατέρ του Telecinco Χοσέ Κούζο, 37 ετών, και ο 35χρονος Ουκρανός οπερατέρ του Reuters, Τάρας Προτσιούκ.
Έναν χρόνο αργότερα, ο Ιταλός δημοσιογράφος Έντσο Μπαλντόνι, ανταποκριτής του περιοδικού Diario, και ο οδηγός του απάγονται από τον Ισλαμικό Στρατό του Ιράκ. Λίγες μέρες μετά το Al Jazeera ειδοποιεί ότι έχει στην κατοχή του βίντεο με το πτώμα του Baldoni.
Το ντοκιμαντέρ εξετάζει αυτές και άλλες ιστορίες, μιλώντας με συγγενείς των θυμάτων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.