28/5/09

Κοντά στην πισίνα...


του Σενέρ Λεβέντ
Προψές ήμουν φιλοξενούμενος σε ένα ελληνοκυπριακό σπίτι στη Λευκωσία. Καθίσαμε κοντά στην πισίνα με τη φιλόξενη οικογένεια. Ο καιρός ήταν δροσερός, αλλά όχι κρύος. Ο σπιτονοικοκύρης μπήκε αμέσως στο θέμα, αφού ήπιε μερικές γουλιές κόκκινο κρασί. Και άρχισε ανάμεσά μας μια τόσο σε βάθος κουβέντα για το Κυπριακό, που νόμισα ότι βρισκόμουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Από την αρχή κιόλας της συνομιλίας μας αντιλήφθηκα ότι απέναντί μου δεν ήταν ένας απλός Ελληνοκύπριος που έχυνε δάκρυα για τη διαίρεση της Κύπρου, που αναφερόταν άκαιρα για την ειρήνη και θρηνούσε λέγοντας «αχ πόσο αδέλφια είμαστε». Έλεγε πολύ διαφορετικά πράγματα από όσα έχω ακούσει και διαβάσει μέχρι σήμερα.
«Η καλύτερη λύση στις σημερινές συνθήκες είναι τα δύο χωριστά, γειτονικά κράτη, και η Τουρκία να είναι η μοναδική εγγυήτρια δύναμη αυτού του κράτους», είπε.
Σάστισα βεβαίως. Εσείς δεν θα σαστίζατε; Μήπως σοβαρολογούσε ο άνθρωπος; Ναι, πολύ. Συνέχισε να μιλά:
«Εμείς χάσαμε τον πόλεμο. Η πλευρά που ηττάται στον πόλεμο αποδέχεται τους όρους του νικητή. Αν δεν τους αποδεχτεί, δεν υπάρχει συμφωνία. Πάντα έτσι συνέβαινε στην ιστορία».
«Γιατί πρέπει να είναι η Τουρκία η μοναδική εγγυήτρια δύναμη;», τον ρώτησα. Η απάντησή του ήταν η εξής:
«Τι να κάνουμε τους υπόλοιπους; Η ανησυχία των Τουρκοκυπρίων για την ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον, η στρατηγική θέση του νησιού είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία, που δεν θέλει να εγκαταλείψει ποτέ τον έλεγχο της Κύπρου. Ας είναι η εγγυήτρια δύναμη και αν προκύψει καμιά ανακατωσούρα εδώ, να επέμβει».
«Δεν εμπιστεύεσαι την Ευρωπαϊκή Ένωση;», τον ρώτησα. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματική και σαφής:
«Όχι, δεν την εμπιστεύομαι».
Ακριβώς τότε ήρθε και ο ενήλικας γιος του ανθρώπου αυτού. Κάθισε στην άκρη του τραπεζιού και μας κοίταξε. «Μην αναλώνεστε άδικα. Δεν μπορείτε να φτάσετε πουθενά. Η γενιά σας δεν θα μπορέσει ποτέ να λύσει αυτό το πρόβλημα», είπε.
«Τότε πες μας εσύ πώς θα λυθεί», του είπα.
«Τα δύο χωριστά κράτη θα γίνουν ξεχωριστά μέλη της ΕΕ. Αν το κράτος στο βορρά καταστεί μέλος της ΕΕ, θα ανακουφιστεί πολύ η Τουρκία και θα αποκομίσει σημαντικό πλεονέκτημα μέσα στην ΕΕ. Έτσι θα ησυχάσει και η Κύπρος».
«Από τη γενιά σου πόσοι σκέφτονται όπως εσένα;», τον ρώτησα.
Χαμογέλασε με ένα ύφος πολύ σίγουρο. «Το 99%», είπε.
«Θα το γράψω αυτό», του είπα.
«Γράψε το», μου απάντησε.
Ο άνθρωπος διαθέτει πολλή επιρροή και επίδραση πάνω στους πολιτικούς. Με ρώτησε για τη στάση της τουρκικής πλευράς, για να εδραιώσει την άποψή του στο θέμα των δύο χωριστών κρατών και τι θα απαντήσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα αν κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τα δύο χωριστά κράτη.
«Σίγουρα θα διαλέξει τα δύο χωριστά κράτη», είπα.
Χάρηκε και ενθουσιάστηκε σαν να πήρε αυτό που ήθελε. «Ιδού», είπε, «αυτό πρέπει να υλοποιήσουμε ουσιαστικά». Δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από κανέναν από τους Ελληνοκύπριους ηγέτες. Μίλησε για όλους και τους στόλισε έναν προς έναν. Ο Μακάριος, λέει, δεν μπόρεσε να δει το μέλλον. Τότε, λέει, ο ίδιος ήταν 25 χρόνων περίπου. Προειδοποίησε το Μακάριο.
«Παραιτήσου από αυτά τα όνειρα. Ακόμη και αν κάνεις τους Τουρκοκύπριους να καταρρεύσουν οικονομικά, δεν θα μπορέσεις να τους αφανίσεις. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό, θα καταλάβει το νησί», του έλεγε. Ο Μακάριος, λέει, τραβούσε μια βαθιά τζούρα από το τσιγάρο του και του απαντούσε ως εξής:
«Μη φοβάσαι, δεν θα γίνει τίποτα».
Ο Σπύρος Κυπριανού, λέει, ήταν άνθρωπος χωρίς θάρρος και φοβητσιάρης. Ο Βασιλείου είναι χαζός, λέει, ενώ ο Κληρίδης κοίταζε το κέφι του και τη ζωή του. Για τον Παπαδόπουλο, λέει, δεν αξίζει να μιλά καθόλου κανείς. Ο δε Χριστόφιας, λέει, δεν αντιλαμβάνεται προς τα πού πηγαίνει. «Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε έξυπνα το 1974 και δεν κατέλαβε όλο το νησί», είπε και πρόσθεσε: «Αν το καταλάμβανε θα αναγκαζόταν να αποσυρθεί από εδώ όπως αποσύρθηκε το Ιράκ από το Κουβέιτ». Γέμισε η στήλη μου. Η συνέχεια αύριο.
ΠΟΛΙΤΗΣ

15 σχόλια:

  1. Η πισίνα εξηγεί τα πάντα!!!
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ περίεργο μου φάνηκε το ύφος της συζήτησης...φαινόταν μακρινό λες και δεν έγιναν ποτέ βασανιστήρια, βιασμοί, ατιμωρησίες κ.ά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφόσον το 99% σκέφτεται έτσι πλούσιε γόνε πλούσιου αριστερού μπαμπά γιατί ψηφίσατε κατά του σχεδίου Ανάν;Και γιατί δεν τα κανονίζετε έτσι όπως τα λέτε να τελειώνουμε με το Κυπριακό; Μη μας πείτε τώρα ότι φταίει η Εθνικιστική Ελλάς γιατί θα πέσω κάτω από τα γέλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα να με συγχωρείτε αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν 801,600 Έλληνες να αποφασίζουν αποκλειστικά για ένα κομμάτι της μητέρας Ελλάδας!!! Η Κύπρος ήταν είναι και θα παραμείνει Ελληνική κύριε με την Πισίνα(και όλων των υπολοίπων διεθνιστικών ομοϊδεατών)! Παρόλο την κατοχή από τη Τουρκία δεν πρέπει να ξεχνούμε να την σκεφτόμαστε σαν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδος. Ειδάλλως ας ετοιμαστούμε να χάσουμε και άλλα...."κομμάτια"...μπορεί να κείτονται μακράν....αλλά ίσως να μπουν στην Ε.Ε. αργότερα... ΝΤΡΟΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτοί οι τύποι δεν είναι μόνο προδότες , είναι και βλάκες . Νομίζουν ότι έχει τέλος το γεύμα του αδηφάγου κτήνους ?
    Υπάρχει όμως σοβαρή περίπτωση να μην τους ενδιαφέρει ούτε καν η διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας-γλώσσας-θρησκείας και να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την Τουρκική εθνική ταυτότητα .
    Ας ελπίσουμε να μην επικρατήσουν οι προδότες .

    PRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γελάσαμε με την ιστορία πολιτικής φαντασίας που παράθεσες Σενέρ Λεβέντ. ----
    Καλή σενάριο. Μηπως διατίθεται και για ταινεία στο Bollywood?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωραία αυτά που λέτε φίλοι σχολιαστές αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μεγάλο ποσοστό των ελληνοκυπρίων σκέφτεται έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι μωρέ ένα 76% σκέφτεται έτσι δεν το είδαμε και το 2004!! Το μαύρο άσπρο πρέπει να κάνουμε με το ζόρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαχαχα
    και μετά ξύπνησε...

    παραμυθάκια στα τουρκικα (μπουνταλα ντιαλογκ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εάν τέτοια σκέφτονται οι Ελληνοκύπριοι, ας κόψουν λοιπόν τις φλέβες τους να πιεί ο λύκος αίμα..

    Πάντως ο κύριος Λεβέντ, σίγουρα δημοσίευσε το παραπάνω άρθρο με σκοπό να παρουσιάσει μια πιο ευχάριστη εικόνα των Ε/Κ προς τους Τ/Κ. Έτσι ενδέχεται να περιέχει και όλες τις υπερβολές που τυχόν ειπώθηκαν τόσο από τον έφηβο όσο και απο τον αιθεροβάμονα πατέρα του..

    Φιλικά Διγενής ο Κρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητοί συν-μπλογκίτες με προβλημάτισαν τα σχόλια σας. Η Τουρκία είναι προφανές ότι δεν θα συνεναισει για ένα ενιαίο κράτος που να είναι πραγματικά λειτουργικό και ανεξάρτητο. Από τη στιγμή που δεν συζητάμε καν να πολεμήσουμε για τη Κύπρο, η λύση των 2 ξεχωριστών κρατών μου φαίνεται σαν η καλύτερη επιλογή εφόσον γυρίσουν ένα καλό ποσοστό γης και αποζημιώσεων. Ένα μικρό τουρκοκυπριακό κράτος δεν θα μπορεί να επιβιώσει μόνο του και θα γίνει οικονομικός δορυφόρος της Κύπρου αργά ή γρήγορα (γιατί και η Τουρκία πόσα λεφτά και για πόσα χρόνια ακόμα μπορεί να τα σκαεί?). Βλέπω όμως ότι οι περισσότεροι είστε αντίθετοι, θέλετε να δώσετε επιχειρήματα? μπορεί να κάνω λάθος αλλά μου φαίνεται λογικά όσα λέω. K@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχε το νου σου στο παιδί
    (ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ)

    Μαθητές του Ριζοκαρπάσου και του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας, αλλά και Κύπριοι καλλιτέχνες, μετέδωσαν μηνύματα συμφιλίωσης από τη δικοινοτική μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη κωμόπολη...Ακολούθησε η Τουρκοκύπρια Φεριντέ Κουλουτσάν με τσιαττιστά. «Ελάτε να μερώσουμε», είπε με μια φωνή που αντηχούσε στους τοίχους του παλιού σχολείου κι έφερε σιωπή στο ακροατήριο....Ενθουσιασμένοι μαθητές
    Στη δεξίωση που ακολούθησε, οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, αλλά και όσοι είχαν έρθει από τις ελεύθερες περιοχές, εξέφραζαν τη συγκίνησή τους για την εκδήλωση αλλά και την παρουσία του κόσμου...

    Μήπως λέγω εγώ ο τρελός Ρωμηός θυμίζει κάτι αυτό στον Κο. Λεβέντ.Μια ανάλογη σκηνή στο Αουσβιτς? Μήπως??

    Κε Λεβέντ συγχαρητηρια για την παρουσία σας ειλικρινά σας υποβάλλω αλλά επειδή ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΙΑ έχετε πολύ δρόμο ακόμη για για γίνεται ΛΕΒΕΝ(ΤΗΣ) θα ήθελα να απαντούσατε σε αυτό το δημοσίευμα της εφημερίδας όπου γράφεται και εσείς, γιατί το ήθος δεν επιτρέπει να είσαι με τον βάρβαρο λεηλατη την μια και με τον αδικημένο την άλλη.
    Σας ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις σας μα σας παρακαλώ όπως κρατείστε τις πισίνες σας και τα λοιπά σχόλια για τους ΜΕΧΜΕΤΖΙΚ.
    Και κάτι ακόμα καλύτερα να μιλείς και να γράφεις για τον ΤΑΣΣΟΣ εκτός αν εκείνο το ΟΧΙ πονά τόσο που δεν μπορεί να κρυφτεί η πικρία σας.
    Φορές που σας έχω υπερασπιστεί μα εδώ είμαι υποχρεωμένος να σας πώ ότι το δέντρο δεν κάνει το δάσος. Καλή συνέχεια στην τουρκοκρατουμενη κύπρο να έχετε.
    Ρωμηός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τετοια λεγονται γυρω απ'την πισινα,

    να ακουσουμε ομως και τι λενε στα χωραφια και τις στανες,

    αλλα θα μου πεις ποιος λογαριαζει αυτους
    αμα ειχαν μυαλο θα προκοβαν ...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ήταν ένας απλός Ελληνοκύπριος που έχυνε δάκρυα για τη διαίρεση της Κύπρου, που αναφερόταν άκαιρα για την ειρήνη και θρηνούσε λέγοντας «αχ πόσο αδέλφια είμαστε».
    -----------------------------------Ψυχραιμία αδέρφια, ο πατριώτης μας μυρίστηκε δουλειές με τους "άλλους".
    Και ο Κύπριος δεν παίζεται ,σας το λέω και είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε,όταν πρόκειται να ανοίξει οικονομικό νταλαβέρι.
    Και πριν βιαστείτε να με βρίσετε σας λέω: αν σας δίνανε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε εργαζόμενους που παίρνουν 10-15 ευρώ την ημέρα,να δείτε πόσες αδερφικές σχέσεις θα βρίσκατε!
    Εν τάξει ξέρω η πατρίς πάνω απ' όλα αλλά ... είμαστε και αδέρφια ρε παιδί μου όταν κουδουνάνε τα κράνα τα έρημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δυστυχώς την ολέθρια παραδοπιστία στην οποία έχουν υποπέσει πολλοί Κύπριοι την διαπίστωσα κι εγώ,αυτοί τους οδηγεί σε ασχημα μονοπάτια και κυρίως στην άρνηση της ελληνικότητας,πράγμα που πιστεύω ότι είναι ένας βασικός παράγοντας που εμποδίζει την λύση αφού ούτε ενωμένοι είμαστε ούτε θα ήθελαν να είμαστε ενωμένοι πολλοί νεοκύπριοι σαν τον πιο πάνω.Αλλά ακόμα και μη λύση παρά να εκλείψει από την Κύπρο ο Ελληνισμός!Δύο κράτη με ένα με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα θα ήταν το πιο συμφέρον για τον ελληνισμό έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και πριν αφελληνιστεί η συνείδηση της Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.