31/5/09

Σε αδιέξοδο η Καλιφόρνια - Σκληρή εβδομάδα για τον "Εξολοθρευτή"


Του Christopher Palmeri - Business Week

Συνολικά 47 πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων για το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ δεν μένουν πλέον πολλές λύσεις καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει οτιδήποτε για να βοηθήσει.

Ήταν μια σκληρή εβδομάδα για τον "Εξολοθρευτή". Στις 19 Μαΐου οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας απέρριψαν με πανηγυρικό τρόπο σειρά ρυθμίσεων που θα έδινε στον κυβερνήτη Arnold Schwarzenegger τα βραχυπρόθεσμα εργαλεία για να μπαλώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της πολιτείας που φτάνει τα 21 δισ. δολ. Στη συνέχεια και κατά την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον, ο Schwarzenegger γνώρισε ψυχρή υποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών Timothy Geithner και τους ηγέτες της Γερουσίας στο αίτημα του η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγγυηθεί ένα μέρος των δανείων της πολιτείας. Επιστρέφοντας στην Καλιφόρνια, στις 21 Μαΐου ο Schwarzenegger δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα και ζήτησε από το οικονομικό του επιτελείο να ξανασχεδιάσει από την αρχή τον προϋπολογισμό. "Το Σακραμέντο θα πρέπει να ζήσει με τα δικά του μέσα", δήλωσε.

Είναι ένα μήνυμα που έχουν πλήρως αντιληφθεί οι πολιτικοί σε ολόκληρη την χώρα. Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Center on Budget & Policy Priorities, 47 πολιτείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους για τα οικονομικά έτη 2010 και 2011. (Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν οι πολιτείες της Μοντάνα, του Ουαϊόμινγκ και της Β. Ντακότα). Το συνδυασμένο έλλειμμα φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 350 δισ. δολ. Το Κογκρέσο προσφέρει κάποια ανακούφιση με 140 δισ. δολ. σε κρατική χρηματοδότηση από το πακέτο των 787 δισ. δολ. για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο. Η Καλιφόρνια πρόκειται να λάβει περίπου 8 δισ. δολ. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία διάθεση να βρει επιπλέον κεφάλαια για πολιτείες που βρίσκονται στην οικονομική κατάσταση που είναι η Καλιφόρνια. "Όλοι θα πάρουν κάτι από το πακέτο για την ανάκαμψη της οικονομίας", αναφέρει ο Brian Riedel, πολιτικός αναλυτής στο Heritage Foundation. "Καμία άλλη πολιτεία ωστόσο δεν ζήτησε επιπλέον κεφάλαια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση".

Αυτό αφήνει τις πολιτείες με μια μόνο λύση: να αυξήσουν τους φόρους και να εφαρμόσουν γενναίες περικοπές στις δαπάνες. Ήδη πολλοί κυβερνήτες έχουν ανακοινώσει αναγκαστικές άδειες για τους εργαζόμενους τους και μείωση του προσωπικού, αυξήσεις τελών αλλά και περικοπές δαπανών. Συνολικά 16 πολιτείες έχουν ήδη προχωρήσει σε φορολογικές αυξήσεις και άλλες 17 το σκέφτονται. "Το μέγεθος των ελλειμμάτων βάζει όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι", αναφέρει ο Arturo Perez, αναλυτής της National Conference of State Legislators.

Η Καλιφόρνια θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο και νέων περικοπών. Θα περιλαμβάνουν από μικρότερες περικοπές – όπως 4 εκατ. δολ. από τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για περιπτώσεις δηλητηρίασης που δέχεται περίπου 900 κλήσεις την ημέρα – μέχρι δραματικές περικοπές στα ταμεία υγειονομικής περίθαλψης που σημαίνει ότι περίπου 2 εκατ. από τους πιο φτωχούς κατοίκους της πολιτείας θα χάσουν την κάλυψη τους. "Πρόκειται για ανθρώπους που ενδεχομένως να χρειάζονται βοήθεια αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους λογαριασμούς", τονίζει ο Anthony Wright, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Health Access California. "Αν προσπαθείς να βελτιώσεις τα οικονομικά σου, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να σε βοηθήσει".

Αύξηση των φόρων για τους πετρελαιοπαραγωγούς;

Οι νομοθέτες της Καλιφόρνια έχουν ήδη ψηφίσει 16 δισ. δολ. σε περικοπές δαπανών και 12 δισ. δολ. σε αυξήσεις τελών για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα για το τρέχον έτος. Ο Schwarzenegger προχώρησε σε περικοπές στο γραφείο του μειώνοντας τις θέσεις εργασίας κατά 27 στα 147 άτομα, ενώ για το υπόλοιπό προσωπικό οι μισθοί μειώθηκαν κατά 9%. Ωστόσο ορισμένοι νομοθέτες δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την απόφαση του κυβερνήτη να σταματήσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση νέων βραχυπρόθεσμων δανείων. Η Noreen Evans, του δημοκρατικού κόμματος και επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού, επισημαίνει ότι αρχικά ήταν αντίθετη στο ενδεχόμενο η πολιτεία να δανειστεί και νέα κεφάλαια. Πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στις περικοπές των δαπανών και σε φορολογικές αυξήσεις – που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιπλέον φόρους σε αθλητικά γεγονότα μέχρι τη φορολόγηση των πετρελαιοπαραγωγών στη πολιτεία που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ύψους 750 εκατ. δολ. τον χρόνο. "Θα πρέπει να σκεφτούμε τη φορολόγηση των πετρελαιοπαραγωγών πριν κόψουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 200.000 παιδία", τονίζει.

Ορισμένοι θεωρούν την κρίση την κατάλληλη ευκαιρία για να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα στη διακυβέρνηση της πολιτείας. Η Καλιφόρνια είναι μια από τις μόλις τρεις πολιτείες που χρειάζεται η πλειοψηφία των δύο τρίτων για να περάσει ένα νομοσχέδιο, αντί για απλή πλειοψηφία. Έτσι συχνά καταλήγει σε αδιέξοδα και συμβιβασμούς με την μειοψηφία των ρεπουμπλικάνων. "Αν χρειάζονταν μόνο η πλειοψηφία, θα ήταν πιο εύκολο να προχωρήσουν οι αποφάσεις για τις περικοπές των δαπανών και την αύξηση των φόρων", σημειώνει ο Rick Jacobs, επικεφαλής της ομάδας Courage Campaign που προσπαθεί να καταργήσει τον κανονισμό για τα δύο τρίτα. "Έτσι όπως είναι το σύστημα δεν εξυπηρετεί τους πολίτες".

Ο Louis H. Schimmel Jr., επικεφαλής της χρηματοδότησης των δημοτικών υπαλλήλων στο Mackinac Center for Public Policy στο Μίσιγκαν, επισημαίνει ότι η κρίση δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να επαναξιολογήσουν τον ρόλο της κυβέρνησης. "Πρέπει να υιοθετήσουμε μια νέα οπτική και να αποφασίσουμε πόσο κράτος θέλουμε", σημειώνει. Ο Schimmel κλήθηκε από την πολιτεία του Μίσιγκαν δύο φορές κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες για να ελέγξει τα διογκούμενα ελλείμματα στις πόλεις του Hamtramck και Ecorse. "Πήγα γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσω να αυξήσω τους φόρους ή να βρω κάποιο νέο τρόπο να συγκεντρώσω περισσότερα χρήματα", σημειώνει. "Απλά έκοψα τα έξοδα".

Ο Palmeri είναι ανταποκριτής για το γραφείο του BusinessWeek στο Λος Άντζελες

1 σχόλιο:

  1. ο Schwarzenegger γνώρισε ψυχρή υποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών Timothy Geithner και τους ηγέτες της Γερουσίας στο αίτημα του η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγγυηθεί ένα μέρος των δανείων της πολιτείας. Επιστρέφοντας στην Καλιφόρνια, στις 21 Μαΐου ο Schwarzenegger δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα και ζήτησε από το οικονομικό του επιτελείο να ξανασχεδιάσει από την αρχή τον προϋπολογισμό. "Το Σακραμέντο θα πρέπει να ζήσει με τα δικά του μέσα", δήλωσε.
    ===================================
    Απορώ γιατί ο Άρνολντ δεν πλάκωσε στο ξύλο τον γραβατωμένο τον Τιμόθεο.Θα γινόντουσαν έκτακτες εκλογές και θα έβγαινε πρόεδρος στις ΗΠΑ με μερικές σφαλιάρες.Την ξέρει την τέχνη ο Άρνυ.
    Άρα μπράτσα τέλος !
    Και το Σακραμέντο πώς να ζήσει αφού οι καουμπόυς δεν πουλάνε πλέον; Την πήραμε γραμμή τη δουλειά ότι οι ινδιάνοι παρά τα σκαλπ που παίρνανε ήταν κακομοίρηδες ενώ τα αγόρια με τα εξάσφαιρα κατείχαν την τεχνολογία.
    Δε χαίρομαι για την Αμερική γιατί βλέπω πως με το ζόρι προσπαθούν να τη βουλιάξουν,βάζοντας μια ιδιωτική τράπεζα ,τη Federal Reserve να δηλώσει πως δεν υπάρχει χρήμα και κόψτε τη σοκολάτα.
    Για το Ιράκ - Αφγανιστάν υπάρχει χρήμα; Τόσος στρατός ,μέσα,έξοδα τεράστια ποιός τα πληρώνει;Και τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου ποιός τα παίρνει;Μη μου πείτε η κυβέρνηση ανδρεικέλων της Βαγδάτης!
    Έχουν πείσει τον κόσμο τους πως οι επεμβάσεις είναι απαραίτητες για την επιβίωση της Αμερικής.
    Οπότε κομμένα και τα ιατρικά που έτσι κι αλλιώς είχαν πάρει κατήφορο με το κόστος περίθαλψης να είναι το μακράν υψηλότερο στον κόσμο.
    Αχ ρε Αμερική τι σου μέλλει ακόμα να δεις,εμείς είμαστε μαθημένοι, δεν έχει ακόμη αρχίσει το καλό.
    Μερικοί μιλάνε για διαφαινόμενο τέλος της κρίσης και οικονομική ανάκαμψη κλπ., εμένα μου φαίνεται μακρά η νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.