31/5/09

Εκλογές διεξάγονται στη διαμφισβητούμενη Νότια Οσετία

Ανοιξαν οι κάλπες στη Νότια Οσετία για την εκλογή των μελών του Κοινοβουλίου στην αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, την ανεξαρτησία της οποίας αναγνωρίζουν μόνο η Ρωσία και η Νικαράγουα.Από τις εκλογές εξαρτάται το μέλλον του προέδρου της Νότιας Οσετίας Εντουαρντ Κοκόιτ.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 08:00 και θα ολοκληρωθεί στις 16:00. Τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δύο ώρες αργότερα.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν σε 88 εκλογικά τμήματα στη Νότια Οσετία, αλλά και στη γειτονική ρωσική δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας και στη Μόσχα.

Από τις εκλογές αυτές εξαρτάται όχι μόνο η πορεία της ανοικοδόμησης της μικρής αυτής περιοχής των 50.000 κατοίκων, αλλά και το μέλλον του προέδρου της, Εντουαρντ Κοκόιτι.

Τέσσερα κόμματα διεκδικούν τις 34 έδρες του κοινοβουλίου. Σε άλλα δύο που δεν πρόσκεινται στον Κοκόιτι απαγορεύτηκε η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Εντουαρντ Κοκόιτι θέλει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να μπορέσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος και να εξασφαλίσει μια νέα προεδρική θητεία το 2010.

Η Γεωργία χαρακτηρίζει παράνομες τις εκλογές, καθώς θεωρεί τη Νότια Οσετία ως ένα ακόμη τμήμα του εδάφους της.

Η περιοχή αυτή εξαρτάται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από τη Μόσχα, η οποία μέχρι τώρα της έχει προσφέρει οικονομική βοήθεια μεγαλύτερη από δέκα δισεκατομμύρια ρούβλια (230 εκατομμύρια ευρώ).

Περισσότεροι από 80 διεθνείς παρατηρητές παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Από την πλευρά του ο ΟΑΣΕ αρνήθηκε να στείλει παρατηρητές στη Νότια Οσετία, εννιά μήνες μετά το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Γεωργίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.