28/5/09

Δύο λαοί στην Κύπρο

Αναφορά σε δύο λαούς και στην αναγκαιότητα επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, με χρονικό ορίζοντα το 2009, έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου.Ο κ. Μίλιμπαντ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα και είχε επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία, ανέφερε ότι η Βρετανία και η Τουρκία υποστηρίζουν ένα περιεκτικό διακανονισμό, και ότι μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους «δύο λαούς», κατά την έκφρασή του, στο νησί, θα ήταν προς το συμφέρον τους.

O κ. Μίλιμπαντ είπε, επίσης, ότι η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να μεταβληθεί, και ότι η Βρετανία επιθυμεί λύση στο πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι απαιτείται ένας εντονότερος διάλογος «για έναν διακανονισμό στο Κυπριακό», υπογραμμίζοντας τη σημασία του 2009 σε αυτό το πλαίσιο.
Λύση μέσα στο 2009
Νωρίτερα, και στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης, ο κ. Μίλιμπαντ ανέφερε, όσον αφορά τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί ώς τα τέλη του τρέχοντος έτους. Το Κυπριακό «θα πρέπει να επιλυθεί οπωσδήποτε. Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, άλλη μια γενεά θα έχει χάσει μια ευκαιρία. Ο ρόλος της Βρετανίας στο ζήτημα αυτό είναι να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις παρά να υπαγορεύσει λύσεις», επισήμανε ο Βρετανός ΥΠ.ΕΞ.
Για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι μια καλή ευκαιρία, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανοικτό το θέμα των νομικών ευθυνών της Τουρκίας στα πλαίσια του λεγόμενου πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Ωστόσο, είπε ότι οι ευθύνες αυτές αποτελούν μόνο μέρος ενός «μεγαλύτερου πακέτου». «Έχω τη γνώμη ότι έχει μεγάλη σημασία η Τουρκία να αποδείξει ότι παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της και τις υποχρεώσεις της», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.
Σε ερώτηση, επίσης, αν η υπόθεση Όραμς θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό, ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί μια υπενθύμιση.
«Πρέπει να εκλάβουμε την απόφαση σχετικά με την υπόθεση Όραμς ως υπενθύμιση ότι οι διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα επί των περιουσιών πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο. Ωστόσο, η νομική διαδικασία σχετικά με την υπόθεση συνεχίζεται», σημείωσε.
Α. Νταβούτογλου: Δεν μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο των συνομιλιών
Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι το 2009 αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για μια περιεκτική λύση για το Κυπριακό και προειδοποίησε πως «κανείς, και ιδιαίτερα η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν θα πρέπει να αναδιαμορφώσει - κατά την έκφρασή του - τη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία προς ίδιον όφελος».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι το δικό του όραμα και το όραμα του κ. Μίλιμπαντ για την Κύπρο ομοιάζουν, εξηγώντας πως «το όραμα αυτό προσβλέπει στην ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στις δύο πλευρές της Κύπρου, καθώς και στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Το όραμα αυτό θα πρέπει, επίσης, να ενισχύσει την κοινή αλληλεγγύη ανάμεσα στους φίλους της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Νταβούτογλου.
«Ως δύο εγγυήτριες χώρες, συζητήσαμε διεξοδικά το Κυπριακό σήμερα (χθες)», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία κάνει προσπάθειες για μια διαρκή, δίκαιη και περιεκτική ειρήνη στην Κύπρο».
Βρετανός ΥΠ.ΕΞ. και τουρκική πολιτική ηγεσία, εκτός από το Κυπριακό, συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε., τις τουρκοβρετανικές σχέσεις καθώς και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Πλήρης υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας
Για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Μιλιμπάντ επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., υπογραμμίζοντας πως η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της Βρετανίας, και «θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ε.Ε.», είπε.
Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα αποφέρει πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη σε όλες τις πλευρές, καλώντας αμφότερα τα μέρη, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας».
Η Βρετανία θέλει να δει να αναβιώνει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, όχι να επιβραδύνεται και χαρακτήρισε το δρόμο που έχει να διανύσει η Τουρκία ως «μακρύ και γεμάτο προκλήσεις».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Τού Μίλιμπαντ, να τού υπενθυμίσουμε οτι στην μεγάλη Βρετανία υπάρχουν τρείς λαοί (Σκωτσέζοι, Ουαλοί και Αγγλοι),
    και ότι θα επρεπε κανονικα, όσο υποστηρίζει τά παρανομα δικαίωματα τού ψευδοκράτους, άλλο τόσο θα έπρεπε η Ελλάδα να υποστηρίζει τό αποσχιστικό κίνημα της Σκοτίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς το είπε για να πάρει το μέρος των Τούρκων αλλά δεν είπε ψέμματα.Όντως δύο λάοί είναι, και όσο νωρίτερα το καταλάβουν οι ΕΛΛΗΝΟΚύπριοι τόσο το καλύτερο για αυτούς...αντε γιατί η Ελληνική ακόμα πλευρά έχει γεμίσει προδοτάκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.