28/5/09

Η γαλλογερμανική συνεργασία αποτελεί εγγύηση για την πρόοδο της Ευρώπης

H γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι "η μεγαλύτερη εγγύηση" για την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης."Η ιδιαίτερη σχέση, φιλική και στενή με τη Γαλλία είναι κεντρική για την εργασία μας στην Ευρώπη",
H γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι "η μεγαλύτερη εγγύηση" για την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ομιλία της για την Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου η κ. Μέρκελ δήλωσε πεπεισμένη ότι οι Ιρλανδοί θα αποδεχτούν τη Συνθήκη της Λισαβόνας για την ανανέωση των ευρωπαϊκών θεσμών, κάτι που είχαν αρνηθεί στην περσινή ψηφοφορία.
"Η ιδιαίτερη σχέση, φιλική και στενή με τη Γαλλία είναι κεντρική για την εργασία μας στην Ευρώπη", τόνισε η καγκελάριος. "Μια κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για να προοδεύσει η Ευρώπη".
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως "διαταγές" και αντιθέτως εάν το Παρίσι και το Βερολίνο εργαστούν ο ένας εναντίον του άλλου, οι προσπάθειές μας υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να αποτύχουν"¨.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί έδωσαν μια σημαντική κοινή συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Απρίλιο στο Λονδίνο πριν την έναρξη των εργασιών της G-20, απαιτώντας περισσότερη εξομάλυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Είναι η πρώτη φορά πάντως που η γερμανίδα καγκελάριος (βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2005) εκφράζεται ανοικτά και με τέτοιους όρους για τη σημασία που έχει η γαλλογερμανική συνεργασία.
Φυσικά, υποστηρίζουν γάλλοι διπλωμάτες, η τωρινή συνεργασία δεν σχετίζεται με αυτό που παλαιά λέγαμε "γαλλογερμανικός άξονας" αφού δεν αποτελούν πλέον οι δύο αυτές χώρες τη μοναδική κινητήριο δύναμη της ΕΕ αλλά γεγονός είναι πως χωρίς την συμμαχία των δύο αυτών χωρών η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.
Αναφερόμενη τέλος στη Συνθήκη της Λισαβόνας η κ. Μέρκελ δήλωσε πεπεισμένη πως οι Ιρλανδοί θα ψηφίσουν αυτή τη φορά υπέρ. Η συνθήκη πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή φέτος όπως έχουμε υπολογίσει, είπε.
iKypros27/05/2009

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΕ δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να μετεξελειχθεί σε ενιαίο κράτος. Για πολλούς λόγους.

    Οι διαφορές σε οικονομικό και κυρίως πολιτιστικό επίπεδο είναι τεράστιες.

    Η ΕΕ είναι απλά οικονομική ένωση, που σκοπό έχει την εξυπηρέτηση των πολυεθνικών, και να "δέσει" τα Βαλκάνια και τα Σλαβικά Έθνη στο Δυτικό στρατόπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.