28/5/09

Εκτός ελληνικού στόλου το υποβρύχιο «Παπανικολής»

Στον Σκαραμαγκά ναυπηγούνται τα 3 «αδελφάκια» τού «Παπανικολής»

Αθήνα: Δεν θα παραλάβει τελικά η Ελλάδα το υποβρύχιο «Παπανικολής», παρόλο που λύθηκε το πρόβλημα κλίσης που παρουσίαζε. Η Ελλάδα θα εντάξει στο στόλο της τρία «αδελφάκια» του υποβρυχίου που είναι σχεδόν έτοιμα και, πιθανότητα, θα παραγγείλει και τέταρτο.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι Γερμανοί πέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα της κλίσης που παρουσίαζε το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214 που κατασκευάστηκε στο Κίελο και η νέα δοκιμή του κρίθηκε «εντός ορίων», παρουσία Ελλήνων αξιωματικών.

Ωστόσο, η παραλαβή του υποβρυχίου δεν θα γίνει, τόσο για... ψυχολογικούς λόγους όσο και γιατί έχει μείνει στον ντόκο 4-5 χρόνια. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο, αν ευοδωθούν οι συζητήσεις, είτε θα το κρατήσει το Γερμανικό Ναυτικό είτε θα πουληθεί από τα ναυπηγεία σε άλλη χώρα.

Όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές εξετάζουν παράλληλα και τη σύμβαση του εκσυγχρονισμού τριών παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 και στον Σκαραμαγκά ναυπηγούνται ήδη τα 3 «αδελφάκια» τού «Παπανικολής».

Η νέα πρόταση -που προχωρεί ταχέως σύμφωνα με το ΓΕΝ- προβλέπει να δοθούν στην Ελλάδα με τα ίδια χρήματα, αντί για τα υπόλοιπα δύο εκσυγχρονισμένα, δύο νέα και μάλιστα με αυξημένες δυνατότητες. Ήδη πάντως άναψε πράσινο φως για πληρωμή 105 εκατ. ευρώ που όφειλε το Δημόσιο στους Γερμανούς.

Οι γαλλικές φρεγάτες

Να σημειωθεί πως σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την αγορά 6 φρεγατών από τη Γαλλία, με όλα τα όπλα γαλλικά. Επίσης, προχωρεί η αγορά νέων πυραύλων Εξοσέτ, ενός πλοίου διάσωσης υποβρυχίων, 6 ρυμουλκών και δύο σκαφών μεταφοράς προσωπικού. Επιπλέον, αρχίζει η διαδικασία για εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ενώ με ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ) γίνεται ηλεκτρονικό το σύστημα προμηθειών.

Πηγή: news.in.gr,Φιλελευθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.