30/5/09

Ενέργεια: Εμπόδιο το αίτημα της Τουρκίας στην κατασκευή του Ναμπούκο


Το αίτημα της Τουρκίας για το 15% του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού Ναμπούκο δεν αποτελεί ζήτημα που θα συζητηθεί στις συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την προώθηση του έργου.Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει το έργο κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού, επιδιώκοντας να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά το ποσοστό φυσικού αερίου που διεκδικεί η Τουρκία αποτελεί ένα από τα πολλά εμπόδια στην κατασκευή του αγωγού, συνολικού μήκους 3.500 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Ναμπούκο, Ράινχαρντ Μίτσεκ, μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων των χωρών από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός αναμένεται να υπογραφεί τον Ιούνιο.
Ο κ. Μίτσεκ τόνισε ότι η Ευρώπη θα χρειασθεί και το φυσικό αέριο του Ναμπούκο και το φυσικό αέριο από Ρωσία. Μια τελική απόφαση για τον αγωγό Ναμπούκο αναμένεται στις αρχές του 2010 και οι εργασίες κατασκευής προβλέπεται να αρχίσουν το 2011.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα ακολουθεί αυτοκτονική πολιτική. Προωθεί τους Δυτικούς αγωγούς που αναβαθμίζουν την Τουρκία (TGI-Nabuco), εκχωρεί την ενεργειακή ανεξαρτησία της στις ορέξεις της Τουρκίας, και ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.