29/5/09

Ένταση προκαλούν οι έρευνες για πετρέλαιο από αμερικανική εταιρεία. «Ο στόλος μας θα κτυπήσει»

«Για νέα ένταση στην Κύπρο», μιλά ο τουρκικός Τύπος, ένταση που προκαλεί η άδεια που λέγεται ότι έχει δοθεί σε αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, προκειμένου να κάνει έρευνες για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.Στην Τουρκία πιθανολογούν ότι την έρευνα επεδίωξε αμερικανική εταιρεία, μια από τους γίγαντες «του πετρελαίου που εκτιμά ότι στην περιοχή υπάρχουν αποθέματα αξίας μεγαλύτερης από 400 δισ. δολάρια.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Φρανκ Ουρμπάντσικ, ανακοίνωσε προχθές ότι αμερικανική εταιρεία κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό. Ο Αμερικανός πρέσβης δεν κατονόμασε την εταιρεία.
Λέγεται ότι εξασφάλισε την άδεια τη έρευνας από την Κυπριακή Δημοκρατία παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζει παγίως η Τουρκία.
Τούρκοι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται φέρονται να λένε ότι «ο στόλος μας είναι εκεί. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, έστω και αν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία».
Εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι το κόστος για την ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από σημεία τα οποία βρίσκονται σε μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα βάθος είναι ιδιαίτερα μεγάλο και ότι γι’ αυτό απαιτείται υψηλή τεχνολογία, που μόνο εταιρίες όπως η Shell, η Exxon Mobil, η Petro Brass και η ρωσική Lukoil μπορούν να εξασφαλίσουν.
Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Η εφημερίδα «Χουριέτ», υπό τον τίτλο «Κρίση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δημοσιεύει ανταπόκριση από τα κατεχόμενα, στην οποία αναφέρει ότι αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, που πραγματοποίησε «μυστικές επαφές» με την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αναζητήσει πετρέλαιο στα διεθνή ύδατα της «νότιας Κύπρου» παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Η «Χουριέτ», αν και δεν κατονομάζει την αμερικανική εταιρεία, τη χαρακτηρίζει «γίγαντα πετρελαίου».

Η εφημερίδα δημοσιεύει απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αρμοδίων, οι οποίοι ανέφεραν: «Ο στόλος μας είναι εκεί. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, έστω και αν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία».
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η αξία του πετρελαίου στην κυπριακή περιοχή εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 400 δισ. δολάρια.

Επικαλούμενη τη σχετική δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία, η τουρκική εφημερίδα σημειώνει και τη μυστικότητα με την οποία η κυπριακή κυβέρνηση περιβάλλει το θέμα των ερευνών. Επίσης, επικαλείται εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες, το κόστος για την ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή είναι πολύ υψηλό, γιατί τα κοιτάσματα βρίσκονται σε βάθος πέραν των δύο χιλιάδων μέτρων. Γι' αυτό απαιτείται η χρησιμοποίηση υψηλής τεχνολογίας. Συμπεραίνεται, συνεπώς, προσθέτει, ότι η ενδιαφερόμενη αμερικανική εταιρεία πρέπει να είναι κολοσσός. Αναφέρει σχετικά ότι την απαιτούμενη τεχνολογία για τέτοιες έρευνες, διαθέτουν μόνο εταιρείες, όπως η Shell, η Exxon Mobil, η Petro Brass και η ρωσική Lukoil.

H «Xoυριέτ» αναφέρει ότι υψηλά ιστάμενοι Τούρκοι αρμόδιοι, που παρακολουθούν την κατάσταση, δήλωσαν: «Ο τουρκικός στόλος απομακρύνει από την περιοχή τα πλοία που διενεργούν έρευνες πετρελαίου. Στην περιοχή περιπολούν τα πολεμικά μας πλοία. Ακόμη και αν χρειαστεί να επέμβουμε κατά των Αμερικανών, θα το πράξουμε».

Με το θέμα ασχολείται και η «Σαπάχ» η οποία στεγάζει τη σχετική είδηση υπό τον τίτλο: «Στα πρόθυρα νέας έντασης στην Κύπρο». Γράφει ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή «αναστάτωσαν το νησί» και προβάλλει τις δηλώσεις του ψευδοϋπουργού εξωτερικών ότι οι έρευνες μπορούν να δυναμιτίσουν τις συνομιλίες, όπως και η απόφαση για τους Όραμς.
Επίσης ευρεία αναφορά κάνουν η «Τζουμχουριέτ» και η «Ζαμάν».
iKypros,ΣΗΜΕΡΙΝΗ

9 σχόλια:

  1. Τι δυστυχία να είσαι δίπλα στους Τούρκους και να ανέχεσαι τις θρασύδειλες δηλώσεις τους. Ώστε η Υπερδύναμη Τουρκία θα τα βάλει και με τους Αμερικανούς. Άντε Αμήν και πότε ,ωστε να καταλάβουν και αυτοί τι φίδι φαρμακερό τρέφουν στον κόρφο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο στόλος μας θα κτυπήσει"...τώρα θα'θελα να μάθω ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της ιστορίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΖΗΤΩ Ο "ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ" ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΟΥ (ΞΕ)ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ...
    ΜΟΝΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ-ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2 ΦΟΡΕΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΖΗΤΩ Ο "ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ" ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΟΥ (ΞΕ)ΠΟΥΛΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ...
    ΜΟΝΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ- ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2 ΦΟΡΕΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...και κάτι άλλο, αν η Τουρκία χτυπήσει, η Ελλάδα θα απαντήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σιγα μη χτυπησει...

    θα δωσουμε το μεριδιο που της αναλογει στο κοιτασμα και θα σταματησει να φωναζει,

    αυτοι ακολουθουν την πολιτικη μηδενικων προληματων

    και εμεις

    ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στήν αποδελτίωση του Τύπου στο www.army.gr έχει άρθρο του Αλί Μπιράντ (άρθρο α.α. 50) όπου αποκαλεί την ηγεσία της χώρας του "Ψευτοπαλικαράδες"... Σιγά μη χτυπήσουν λέω κι εγώ. Αυτά τα γράφουν οι τούρκοι για να ενισχύσουν τις βιομηχανίες παραγωγής πάνας στο εξωτερικό που τις παραγγέλνει με καραβιές η πανικόβλητη ελληνική άρχουσα τάξη μόλις διαβάζει τέτοια δημοσιεύματα!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά τα δώσαμε στους Αμερικανούς όπως πάντα όλα....

    Σκεφτήκαν όμως ότι η Τουρκία μπορεί να "απαντήσει" όχι χτυπώντας με τον στόλο της τα Αμερικανικά γεωτρήπανα, αλλά "απαντώντας" κατά της Ελλάδας-Κύπρου σε άλλο μέτωπο; Και τι θα συμβεί αν η Αμερικανική εταιρία έρθει σε συνενόηση με την Τουρκία, και δώσει μερδικό στην Τουρκία από τα πετρέλαια; Τότε η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι αναγκασμένοι να τα βάλουν με τις ΗΠΑ....

    Ποιος θα υποστηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο σε αυτήν την περίπτωση;

    Η Ελλάδα κάνει πολύ κοντοπρόθεσμη πολιτική.

    Χρειάζεται ΑΡΔΗΝ αλλαγή πολιτικής σε όλους τους τομείς και αλλαγή νοοτροπίας. Το κυριότερο: Χρειάζεται κάθε ένας από εμάς να αλλάξει ΑΡΔΗΝ. Πρέπει να ξαναγίνουμε Ορθόδοξοι, να ξαναβρούμε τις αξίες και αρχές της Ορθοδοξίας, και να σκεφτόμαστε σαν Ορθόδοξοι.

    Οι Ορθόδοξες χώρες πρέπει να ενωθούν. Πρέπει να δημιουργήσουμε το Βαλκανικό κράτος από τις Ορθόδοξες Βαλκανικές χώρες, και να ενωθούμε με την Ρωσία και τις άλλες Ορθόδοξες και Ρωσικές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απλά πατριώτες μου η Τουρκία όχι δεν θα επιτεθεί με το στόλο της …. Αλλά είναι τσαμπουκαλού και γουστάρει να δείχνετε ….ας χτυπήσει ….έχει τα κότσια ??? Μια ερώτηση κάνω …

    ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.