28/5/09

Την οικονομική συνδρομή του ΔΝΤ ζήτησε η Χεζμπολάχ

Η σιιτική οργάνωση ζήτησε την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για να διασφαλίσει τη νίκη της στις επόμενες εκλογές.Την παροχή οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση αιτήθηκε η Χεζμπολάχ, με σκοπό τη νίκη του πολιτικού συνασπισμού του οποίου ηγείται στις επόμενες εκλογές του Λιβάνου και τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα.
Η κατάσταση στο Λίβανο την παρούσα στιγμή θεωρείται ως έκρυθμη και εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς πιστεύεται πως η οικονομία της (υπερχρεωμένης) χώρας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν η υπάρχουσα φιλοδυτική κυβέρνηση χάσει τις επόμενες εκλογές (7 Ιουνίου).

Η εν λόγω κυβέρνηση έχαιρε της υποστήριξης των χωρών του Περσικού Κόλπου (ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας) και των δυτικών κυβερνήσεων, καθώς επεδίωξε να μειώσει την ισχύ της Χεζμπολάχ- η οποία προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό προς αυτήν τοπίο.

Ενδεχόμενη νίκη της Χεζμπολάχ και του συνασπισμού της θα θεωρηθεί ως ενίσχυση της επιρροής της Συρίας και του Ιράν στην περιοχή, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση ή και τερματισμό της παροχής οικονομικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ προς το Λίβανο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση. Παρόλα αυτά, μεγάλο τμήμα του αραβικού κόσμου την αντιμετωπίζει ως αντιστασιακό κίνημα εναντίον της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ.

Κατά τα λεγόμενα του Αλί Φαγιάντ, ενός από τους υποψηφίους της Χεζμπολάχ, ο οποίος επίσης ηγείται του πολιτικού think tank της οργάνωσης, στην περιοχή θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα εάν υπάρξει οικονομική «τιμωρία» προς τη χώρα ως «αντίποινα» για ενδεχόμενη νίκη του συνασπισμού της σιιτικής οργάνωσης. Ωστόσο, ανέφερε πως η Χεζμπολάχ μελετά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ διαπραγματεύεται συμφωνία οικονομικής φύσης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των εκπροσώπων της Ε.Ε., η Ένωση δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στα άλλα κόμματα και προτίθεται να συνεργαστεί με οποιαδήποτε νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη παράταξη. Μέχρι τώρα, η ετήσια οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. ανέρχεται στο ποσόν των 60 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις του ΔΝΤ, (το οποίο παρέχει βοήθεια ύψους 114 εκ. δολαρίων) εκπρόσωποι του οποίου ανέφεραν πως έχουν συναντηθεί με τη Χεζμπολάχ στα πλαίσια των εργασιών τους στο Λίβανο. Ωστόσο, η συνθήκη παροχής βοήθειας από το ΔΝΤ προς τη χώρα εκπνέει σύντομα, και η ανανέωσή της ή όχι θα εξαρτηθεί από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Μέχρι τώρα, η Ουάσιγκτον δεν έχει προβεί σε δηλώσεις όσον αφορά τη στάση της απέναντι σε ενδεχόμενη νίκη του συνασπισμού της Χεζμπολάχ.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.