30/5/09

Η πρώτη εξαγωγή πετρελαίου από το Ιράκ προέρχεται από το Κουρδιστάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια η εξαγωγή πετρελαίου από το Ιράκ. Η εξαγωγή αυτή, όμως, θα πραγματοποιηθεί από το αυτόνομο Κουρδιστάν, πράγμα που προκαλεί έντονο ενθουσιασμό στους Κούρδους και ανησυχία στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εκμετάλλευσης και εξαγωγής πετρελαίου στο Ιράκ, με επένδυση ιδιωτικών εταιριών, από την εποχή της εθνικοποίησης του 1972. Οι Κούρδοι του Ιράκ, οι οποίοι έχουν υπογράψει μία σειρά από αμφιλεγόμενες συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες, είναι περήφανοι που το πετρέλαιο ρέει εκ νέου από περιοχές τις οποίες ελέγχουν εκείνοι.

Από την άλλη, ο Ιρακινός Υπουργός Πετρελαίου βλέπει με καχυποψία την εν λόγω επιτυχία των Κούρδων και έχει επιχειρήσει στο παρελθόν επανειλημμένα να εμποδίσει τη δημιουργία δικής τους βιομηχανίας πετρελαίου. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι ο χαρακτηρισμός όλων των σχετικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι Κούρδοι με τις ιδιωτικές εταιρίες ως παρανόμων, ενώ παράλληλα απειλεί να συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα οποιαδήποτε εταιρεία πετρελαίου δραστηριοποιείται στο βορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist, είναι πολύ πιθανόν ότι η οικονομική κρίση στην πραγματικότητα βοηθά τους Κούρδους. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει καταστροφή στον κεντρικό προϋπολογισμό του Ιράκ και το εν λόγω κράτος χρειάζεται άμεσα χρήματα. Άλλωστε, αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιτρέψει την εξαγωγή πετρελαίου από τους Κούρδους.
Tvxs

1 σχόλιο:

  1. Η Δύση δεν έχει κανένα λόγο να στηρίξει την δημιουργία Ανεξάρτητου Κουρδιστάν:

    -Η Ρωσία σήκωσε κεφάλι, και άρα η Δύση έχει αναβαθμίσει απόλυτα την Τουρκία. Η Δύση στηρίζει την Τουρκία. Το Ανεξάρτητο Κουρδιστάν (ακόμα και αν είναι μόνο το Ιρακινό), είναι κάτι που δεν το θέλει η Τουρκία.

    -Η Δύση χρειαζόταν τους Κούρδους για να καταλάβει το Ιράκ. Πλέον κατέλαβε το Ιράκ, οπότε δεν έχει πλέον ανάγκη τους Κούρδους.

    -Ολόκληρο το Ιράκ έχει φιλοδυτική κυβέρνηση. Γιατί η Δύση να διακινδυνεύσει να χάσει Ιράκ, δίνοντας ανεξαρτησία στο Κουρδιστάν;

    -Λόγο του ότι η Ρωσία σήκωσε κεφάλι, η Δύση σχεδιάζει να κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα με τους Μουσουλμάνους, ώστε να δώσει όλη της την ενέργεια κατά της Ρωσίας. Σε αυτά τα πλαίσια, η Δύση θέλει να κλείσει τους πολέμους σε Ιράκ-Αφγανιστάν, να δημιουργήσει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος (εδώ θα συγκρουστεί και με το Ισραήλ κιόλας), να παραχωρήσει το ρόλο περιφερειακής δύναμης στο Ιράν, να στηρίξει απόλυτα την Τουρκία, και να στηρίξει το ενιαίο Ιράκ χωρίς αλλαγή συνόρων. Στο σχεδιασμό της Δύσης είναι οι Κούρδοι να αποκτήσουν κάποια δικαιώματα στην Τουρκία και να ενσωματωθούν, έτσι ώστε να διευκολυνθεί και η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ, και οι Κούρδοι του Ιράκ, να έχουν μία κάποια "αυτονομία" στα πλαίσια του Ιράκ. Και βέβαια αυτή η περιορισμένη "αυτονομία" θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη από την Δύση....

    Ας το συνειδητοποιήσουμε: Η Δύση έχει εχθρό την Ρωσία. Και όπως χρησιμοποίησε τους Μουσουλμάνους των Βαλκανίων για να διαλύσει και να ελέγξει τα Βαλκάνια, έτσι σχεδιάζει για το μέλλον. Οι Μουσουλμάνοι, και ιδιαίτερα οι Τουρκογενείς, θα αποτελέσουν την πιο επιθετική μορφή του Ισλάμ, και θα γίνουν ο στρατός της Δύσης κατά της Ρωσίας.

    Οι Κούρδοι (και η Ελλάδα) δεν χρησιμεύουν σε τίποτα για την Δύση.

    Αντίθετα, οι νεο-οθωμανικές ονειρώξεις της Τουρκίας ταιριάζουν γάντι στα σχέδια της Δύσης. Η Τουρκία σχεδιάζει την ένωση των Τουρκογενών, και την δημιουργία μιας υπερδύναμης με επιρροή από την Ανδριατική έως την Κίνα. Η Δύση στηρίζει τα σχέδια αυτά, για να συντρίψει την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.