31/5/09

Περιπολία Μπαρό επιτόπου

Στο Αιγαίο θα περιοδεύσει, στα τέλη Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, ώστε να σχηματίσει ιδίαν αντίληψη για την αθρόα είσοδο των Ασιατών στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.
Η περιοδεία θα ξεκινήσει από το Κέντρο Υποδοχής του Κυπρίνου στον Εβρο και θα ολοκληρωθεί στη Ρόδο διά θαλάσσης και αέρος, προκειμένου να αναδειχθεί η αδυναμία φύλαξης 15.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Στόχος της Αθήνας είναι να λάβει πρόσθετες ενισχύσεις στον τομέα αυτόν και, επιπλέον, να υπάρξει σύμφωνο επαναπροώθησης λαθρομεταναστών με την υπογραφή της Τουρκίας αλλά και την εγγύηση της Ε.Ε.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα, όπου το 2009, υπολογίζεται ότι θα συναντηθούν με τις αρχές πάνω από 150 χιλιάδες αλλοδαποί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι παράνομοι μετανάστες στη χώρα, ενώ ο υπουργός, Πρ. Παυλόπουλος τους υπολογίζει κατ' εκτίμηση σε 100 χιλιάδες, με άλλους 200 χιλιάδες προσωρινά νόμιμους. Με τρίμηνη προθεσμία να εγκαταλείψουν τη χώρα δηλαδή. Την ίδια ώρα διάφορες υπηρεσίες κάνουν λόγο για περίπου 500.000 λαθρομετανάστες.

Η τύχη αυτών των ανθρώπων που έχουν βρεθεί στον άξονα Κύπρος - Ελλάδα - Μάλτα - Ιταλία - Ισπανία θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, όπου και συνεδριάζει το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών.

*Εκεί θα εξεταστεί και η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ενώ ανάλογες συμφωνίες θα επιδιωχθούν με το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.

*Ειδικά για τους πρόσφυγες απ' το Αφγανιστάν, η Αθήνα ίσως κληθεί να πάρει πρωτοβουλία, προσεγγίζοντας το Ιράν, μέσω του οποίου διέρχονται οι Αφγανοί για να φτάσουν στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα.

*Θέμα της συνόδου θα είναι επίσης η αναβάθμιση της FRONTEX, ως επιχειρησιακού ευρωπαϊκού οργάνου και μέσα στο καλοκαίρι σημαντικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής αναμένονται στο Αιγαίο. Πιθανότατα μάλιστα η Αγκυρα να λάβει τελεσίγραφο για πάγωμα των ενταξιακών της διαδικασιών αν δεν συνεργαστεί με την Ενωση.

*Η ελληνική πλευρά, τέλος, θα ζητήσει την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο 2, ώστε οι μετανάστες να επιλέγουν σε ποια χώρα θα ζητούν πολιτικό άσυλο.

(Αλλο ρεπορτάζ στη σελ. 44-45. Στο ΕΨΙΛΟΝ μιλάει ο Ιρακινός Μαχάμεντ Ατίκ, για το επεισόδιο με το Κοράνι. Κι ακόμη, η Καντίτζα Σάνκο η οποία μετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΝΕΛΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Παλιότερα από τον ιδεολογικό χώρο που εκφράζεται μέσα στην «Ελευθεροτυπία» υπήρχε η θέση ότι η «Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει κάστρο». Η ιδέα ότι είναι αδύνατο να φυλαχτεί η συνοριογραμμή ακόμα προωθείται από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα είναι θέμα πόρων. Αν υπάρξουν πόροι θα υπάρξει και αποτέλεσμα. Και για να βρεθούν οι πόροι πρέπει αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις να πειστούν για την αναγκαιότητα ξοδέματος των πόρων σ’ αυτή την κατεύθυνση επειδή αν δεν ξοδευτούν αυτοί οι πόροι θα υπάρξουν μεγαλύτερες ζημιές. Εδώ στην Ελλάδα πλέον μιλάμε για μια κατάσταση όπου τα φτηνά μαθήματα ανθρωπισμού έχουν πάψει εδώ και καιρό να δίνουν λύσεις. Τις λύσεις θα τις δώσουν συνεπείς πολιτικές που θα γίνουν με τους απαιτούμενους πόρους γιατί το πρόβλημα από εδώ που βρίσκεται ευκολότατα μπορεί να εξαχθεί σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Ελπίζω οι κυβερνητικοί παράγοντες να το καταστήσουν σαφές στον κ. Μπαρό. Δεν είναι πλέον ένα πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης, που και βέβαια λύνεται αν υπάρξει πολιτική βούληση για συστηματική εφαρμογή αστυνόμευσης και πίεσης στα κράτη που επωφελούνται από το σύγχρονο δουλεμπόριο. Αντί λοιπόν οι «ευαίσθητοι» να στρέφουν τα μάτια απ’ το πρόβλημα ας δείξουν τον ίδιο ζήλο όταν θα ζητούν την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την προστασία των συνόρων μας αλλά και ως προς τις πιέσεις στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών ώστε να δείξουν σεβασμό στους ανθρώπους τους και να μην τους συμπεριφέρονται σαν κοπάδια ζώων προς πώληση. Καλές λοιπόν οι «ευαισθησίες» αλλά όταν είναι μονόπλευρες δεν οδηγούν παρά στην αποξένωση των «ευαίσθητων» απ’ το κοινωνικό περιβάλλον τους, και στο κλείσιμο σε μια ναρκισσιστική πραγματικότητα που την βιώνουν μόνο οι φορείς αυτών των ιδεολογημάτων, και δυστυχώς αυτό έγινε με ορισμένα φάσματα του πολιτικού χώρου στην Ελλάδα. Αλλά το χειρότερο γι’ αυτούς είναι πως ενώ διαμαρτύρονται για την άνοδο της ακροδεξιάς δεν καταλαβαίνουν πως δαιμονοποιώντας πραγματικά προβλήματα αφήνουν χώρο σε ακραίους να εκμεταλλευτούν την αδυναμία τους να προσφέρουν εφαρμόσιμες λύσεις. Ας βάλλουν όλοι αυτοί μυαλό. Με λαθρομετανάστες δεν έρχεται η πολυπόθητη για ορισμένους απ’ αυτούς «επανάσταση». Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν ευνοείς, εκμεταλλεύεσαι ή κάνεις πως δεν βλέπεις το πρόβλημα δημιουργείς συνθήκες για να ζήσει μια ποιο επικίνδυνη ζωή το παιδί σου.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.