30/6/09

Αναταραχή στη Λατινική Αμερική προκαλεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα


«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο».
Πρόεδροι από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής συγκεντρώθηκαν χθες στη Νικαράγουα προκειμένου να μελετήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ονδούρα, ενώ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατήγγειλαν το πραξικόπημα και προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για την επιστροφή του, εξόριστου πλέον, προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Ο σύμμαχός του, πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, μάλιστα, απείλησε να ανατρέψει τη νέα ηγεσία της Ονδούρας και έθεσε σε συναγερμό τον στρατό της χώρας του, δηλώνοντας: «Κανείς δεν μας φοβίζει».
Ο Τσάβες κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής να μην περιοριστούν σε διακηρύξεις. «Πρέπει να τους δώσουμε ένα μάθημα... δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιστροφή στην εποχή των στρατοπέδων», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Μπολιβαρικής Συμμαχίας για την Αμερική και του κεντροαμερικανικού μπλοκ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με απόφαση των συμμετεχόντων χωρών να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από την Ονδούρα.

Ο Σελάγια, που εξελέγη το 2006 για τετραετή θητεία, είχε αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος την Κυριακή προκειμένου να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και να του επιτραπεί να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 28 Νοεμβρίου, παρά την αντίθετη γνώμη του στρατού, του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ονδούρας. Το πρωί της Κυριακής, πριν αρχίσει η ψηφοφορία, στρατιώτες τον συνέλαβαν και τον επιβίβασαν με τη βία σε αεροπλάνο με προορισμό την Κόστα Ρίκα, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Λίγες ώρες αργότερα η βουλή ανακήρυξε πρόεδρο της χώρας τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ο οποίος απαντώντας χθες στον Τσάβες τον προειδοποίησε να μην αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Ονδούρας, τονίζοντας ότι η χώρα του «είναι έτοιμη για πόλεμο» και απορρίπτοντας τον όρο «πραξικόπημα», καθώς όπως είπε, «πραξικόπημα γίνεται με αιματοχυσία, εδώ δεν χύθηκε σταγόνα αίμα». Αργά χθες το βράδυ, πάντως, ένταση επικρατούσε έξω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, Τεγκουσιγκάλπα, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.500 οργισμένοι υποστηρικτές του Σελάγια.

Ο Μιτσελέτι αναφέρθηκε και στις αμερικανικές πιέσεις και δήλωσε ότι «κανείς, ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα και ακόμα περισσότερο ο Τσάβες δεν έχει δικαίωμα να απειλεί τη χώρα μας». Από την πλευρά του, ο Ιγκνάσιο Λούλα, πρόεδρος της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης λατινοαμερικανικής χώρας, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση της Ονδούρας δεν έχει πρόεδρο τον Σελάγια, «επειδή είναι νόμιμα εκλεγμένος». Προειδοποίησε ότι η Ονδούρα κινδυνεύει να απομονωθεί. «Εμείς, στη Λατινική Αμερική», κατέληξε, «δεν μπορούμε πλέον να αποδεχθούμε όποιον προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με πραξικοπήματα».


Δοκιμασία για τον Ομπάμα

Το πραξικόπημα στην Ονδούρα είναι η μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Κεντρική Αμερική τα τελευταία χρόνια και αποτελεί δοκιμασία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις χώρες της περιοχής. Καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε πολλές ανατροπές κυβερνήσεων στην περιοχή που οι προηγούμενοι πρόεδροι αποκαλούσαν «πίσω αυλή των ΗΠΑ» και ενώ χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε πως ζητεί έρευνα για την «πιθανή ανάμειξη της CΙΑ στο πραξικόπημα εναντίον του Σελάγια», η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν έχει εμπλακεί.

Η Ουάσιγκτον Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως η εκδίωξη του Σελάγια «έχει εξελιχθεί σε πραξικόπημα» και πως «άμεση προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής και συνταγματικής τάξης στην Ονδούρα», απέφυγε εντούτοις να αξιώσει την παλινόρθωση του Σελάγια. Αργά χθες, ωστόσο, ο Ομπάμα δήλωσε πως θα δημιουργούνταν ένα «φριχτό προηγούμενο» αν το πραξικόπημα στην Ονδούρα δεν ανατραπεί και ο Μανουέλ Σελάγια δεν επιστρέψει στην προεδρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Ονδούρα ήταν στενός σύμμαχος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80, όταν η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να περιορίσει την εξουσία των αριστερών ανταρτικών κινημάτων που είχαν εμφανιστεί στη Λατινική Αμερική και οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμα περίπου 600 στρατιώτες σε βάση τους στη χώρα.

2 σχόλια:

  1. Η Δύση θέλει να τελειώνει με το φαινόμενο "Τσάβες" των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

    Η Δύση το μόνο που γνωρίζει να κάνει είναι πραξικοπήματα και "πορτοκαλί επαναστάσεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντι-Εαστ ειπε

    Χιλιες φορες καλυτερα πορτοκαλι επαναστασεις απο Λουκασενκο, Τσαβες και Αχμαντινετζαντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.