29/6/09

Αύξηση της διαφθοράς στην Ελλάδα


Βελτίωση έχουν παρουσιάσει αρκετές χώρες στον τομέα της διακυβέρνησης και της αντιμετώπισης της διαφθοράς την τελευταία δεκαετία, ενώ αρκετές άλλες δεν έχουν πράξει τα αναγκαία για να ενισχύσουν τους παραπάνω τομείς όπως δείχνει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο «Παγκόσμιοι Δείκτες Διακυβέρνησης» 1996-2008.

Η όγδοη έκδοση της έκθεσης τονίζει τα σοβαρά προβλήματα που παραμένουν άλυτα σε φτωχές και πλούσιες χώρες, ενώ υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ της καλύτερης διακυβέρνησης και της βελτιωμένης ανάπτυξης.

«Το ευχάριστο είναι ότι ορισμένες χώρες αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται στα προβλήματα διακυβέρνησης, και παρουσιάζουν έντονη βελτίωση που αντανακλά τις συνδυασμένες προσπάθειες των πολιτικών αρχηγών, των βουλευτών, της κοινωνίας και του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης και οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αάρτ Κραάι.

Για την Ελλάδα, η έκθεση διαπιστώνει ότι στον τομέα της διακυβέρνησης έχει υπάρξει επιδείνωση στον δείκτη αντιμετώπισης της διαφθοράς το 2008 έναντι του 2007, ενώ έχει υπάρξει σχετική βελτίωση στους υπόλοιπους δείκτες διαφάνειας.

www.kathimerini.gr

2 σχόλια:

  1. Eλα στην Ελλάδα διαφθορά?Δεν το πιστεύω εδώ όλοι μάχονται για το καλύτερο πως γινετε αυτό?Μιλάνε τώρα και οι Αμερικάνοι που τα κάνανε μπάχαλο σε όλο το πλανήτη και τώρα μιλάνε για διαφθορά που μέσα στις μυστικές υπηρεσίες τους έχουν άλλες μυστικές για να παρακολοθούν τις μυστικές ....Ελεος δλδ
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ. ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ …ΝΤΑΛΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ! ! !

    Και θα έρθει από ανθρώπους γαλήνιους αλλά ταυτόχρονα και εκρηκτικούς.

    Κι αυτή η γαλήνη, θα είναι ενδεικτική της αυτοπεποίθησης τους. Μιας αυτοπεποίθησης που θα τροφοδοτείται απ τη σαφέστατη επίγνωση του χαρακτήρα των προβλημάτων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας στα πλαίσια ενός κόσμου που η πολυπλοκότητα και οι αντιφάσεις του, μόνο ως πρόκληση είναι δυνατόν να εκλαμβάνονται.

    Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
    http://ellinikoforum.blogspot.com/

    Κι αυτή η εκρηκτικότητα, αν μη τι άλλο θα καταδεικνύει την αποφασιστικότητα αυτών των ανθρώπων, να μη συμβιβαστούν με τίποτε λιγότερο από αυτό που αξίζει σ αυτό το λαό.

    Αυτή η γαλήνη και αυτή η εκρηκτικότητα, σύντομα θα συναντηθούν εκεί που χτίζεται η ιστορία, μ ένα λαό θυμωμένο για όσα του στέρησαν.
    Εξοργισμένο για τον τρόπο με τον οποίο τον χρησιμοποίησαν.
    Αηδιασμένο από τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος.
    Προδιατεθειμένο να εμπνευστεί από αυτό που θα έχει τη δύναμη να τον εμπνεύσει. Αποφασισμένο και δυνατό, έτοιμο να διεκδικήσει και να κερδίσει αυτό που δικαιούται γι αυτόν και για τα παιδιά του στην καθημερινότητα, στη δουλειά, στη μόρφωση, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην ιστορία του, στα δίκια του που του αμφισβητούν, στην πατρίδα του που απειλείται.

    ΟΧΙ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ.

    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΑ.

    Τα πολιτικά κόμματα συμβιβάστηκαν. Ενσωματώθηκαν στο σύστημα, αφομοιώθηκαν απ αυτό, κρατώντας το καθένα το δικό του διακριτό ρόλο στα πλαίσια του. Επιχειρούν απεγνωσμένα να προσδιορίσουν την υποτιθέμενη διαφορετικότητά τους σε δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας ζητήματα, για να κρύψουν τη θλιβερή τους ταύτιση στα κορυφαία και στα ουσιώδη.

    Επαψαν να είναι μηχανισμοί παραγωγής πολιτικής σκέψης και αποτελεσματικής δράσης, και μεταλλάχθηκαν σε εργαλεία επιβολής των νεοταξικών επιλογών αναδεικνύοντας επίπλαστες αντιθέσεις που απλά προσδίδουν αληθοφάνεια σ αυτές τις επιλογές. Δεν τις αμφισβητούν. Δεν τις ανατρέπουν.

    Και φυσικά δεν είναι δυνατόν να τις ανατρέψουν και οι περιστασιακές πολιτικές μονομέρειες που αυτοχρήζονται αυθαίρετα σε «ολοκληρωμένες πολιτικές σκέψεις» γιατί απλά … δεν είναι. Και τέτοιες δεν υπήρξαν ποτέ.

    Η «επιθετική πολιτική ατζέντα» δεν διαμορφώνεται όταν άγεσαι και φέρεσαι από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης .με τα οποία κάποιοι άλλοι επέλεξαν να βομβαρδίζουν τη ζωή και την κοινωνία.

    Διαμορφώνεται όταν το πολιτικό κόμμα ορίζει το ίδιο την κόκκινη γραμμή, με ωριμότητα, προβλεψιμότητα και συναίσθημα ευθύνης.
    Όταν την οριοθετεί κοινωνικά…
    Όταν την αποσαφηνίζει με τρόπο ξεκάθαρο πολιτικά…
    Όταν δεν την αποχρωματίζει ιδεολογικά ούτε αυτή ούτε τη δράση του…
    Όταν δεν την αποσυνδέει από το γενικότερο πλαίσιο στόχων, επιδιώξεων και πολιτικών το οποίο αποτελεί και «εν δυνάμει» το φυσικό της περιβάλλον.

    Η ΛΥΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ …ΝΤΑΛΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.

    ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΑΛΗΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥΣ, ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΤΟΥΝ.

    ΓΙΑΤΙ ΤΟ «ΟΧΙ» ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΘΥΜΩΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ ΩΡΙΜΑΣΕ ΠΙΑ…

    Είναι το ΟΧΙ στα αδιέξοδα…

    Το ΟΧΙ στο πολιτικό σύστημα που σάπισε και βρωμά…

    Το ΟΧΙ στο κράτος που τρώει τα παιδιά του…

    Είναι το ΟΧΙ σε μια πολιτεία, που το μόνο για το οποίο νοιάζεται είναι να φορολογεί ακόμα και τους φόρους που η ίδια επιβάλλει, για να καλύψει τα ελλείμματα που διαρκώς μεγαλώνουν, χωρίς να υπάρχει ποτέ υπεύθυνος για την εμφάνιση και την περαιτέρω διόγκωσή τους..

    Είναι το Όχι στην ανυπαρξία δυναμικής και με προοπτική πολιτικής…

    Το ΟΧΙ στον ενδοτισμό…

    Το ΟΧΙ στην ανυπαρξία σχεδιασμού για το μέλλον και την προοπτική αυτού του τόπου.

    Κι αυτό το ΟΧΙ το ξεκάθαρο και σαφές, σύντομα θα μετατραπεί σ ένα βροντερό, σ ένα εξ ίσου ξεκάθαρο ΝΑΙ στη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ που θα του χαμογελάσει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.