29/6/09

Αγορά ρωσικού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Συμφωνία για αγορά από τη Ρωσία φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ.
Συμφωνία «ορόσημο» για τη μελλοντική συνεργασία Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ τη συμφωνία που υπεγράφη, σήμερα, μεταξύ Μπακού και Μόσχας για αγορά από τη Gazprom, το 2010, 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην Κασπία.

Από την πλευρά του, ο Αζέρος πρόεδρος κ. Ιλχάμ Αλίεφ είπε ότι η συμφωνία «γυρίζει σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ ενημέρωσε ότι η Gazprom θα αγοράσει αρχικά 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι οι όροι της συμφωνίας επιτρέπουν την αύξηση του όγκου των ποσοτήτων στη συνέχεια.

Ο ίδιος προσδιόρισε ότι οι ποσότητες αυτές προορίζονται για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών της Ρωσίας και, ιδιαιτέρως, τις ανάγκες των νότιων περιοχών. Αυτές οι ποσότητες θα προέλθουν από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ-1, το στάδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος της οποίας ηγούνται η BP και η νορβηγική Statoil.

Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε στη Ρωσία να εξεταστεί κατά προτεραιότητα η αίτηση της Gazprom όταν η κρατική αζερική πετρελαϊκή εταιρία Socar Oil Co. θα καθορίσει τους αγοραστές από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, όπως διευκρίνισε ο κ. Μίλερ.

Το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος - του οποίου το κόστος τοποθετείται στα 10 δισ. δολάρια - θεωρείται ως η κύρια εν δυνάμει πηγή τροφοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, ο οποίος προορίζεται να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο Αζέρος πρόεδρος κ. Αλίεφ πρόσθεσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να παράγει 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2009 και 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου το 2010.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Ο αγωγος Nabucco,ξεκινωντας απο το Αζερμπαιτζαν διασχιζει κατα μηκος ενα κρατος - αυθεντια στους εκβιασμους και στην αθετηση συμφωνιων. Η Ευρωπη θα ειναι ερμαιο των διαθεσεων μιας ισχυρης Τουρκιας, εκτος κι'αν απο τωρα ενημερωσουμε και δραστηριοποιηθουμε με ολους τους εμπλεκομενους ωστε να εξασθενισει η Τουρκια. Οι μεθοδοι ειναι γνωστες και δοκιμασμενες. Εσωτερικες ταραχες, δημιουργια Ποντιακου, Θρακικου και ζητηματος Στενων , με τελικο στοχο την δημιουργια αυτονομων περιοχων απο εκει που περνα ο αγωγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς το παρόν και μετά τη σύμβαση που διαβάσαμε εδώ το αζέρικο αέριο που θα διατεθεί για τον blue stream δεν φτάνει να γεμίσει τους αναπτήρες των περιπτέρων στην Ομόνοια,εγώ πάντως δεν καπνίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.