27/6/09

Ο Μπ.Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό εταίρο, λέει ο Τζ.Στάινμπεργκ


Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Συνέντεξη εφ' όλης της ύλης
Την κοινή βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ.
«Έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να κάνουμε διάλογο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η διάδοση των όπλων, η τρομοκρατία , τα οικονομικά θέματα» σημείωσε και χαρακτήρισε τις συνόδους του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα ευκαιρία να προωθηθεί η συνεργασία.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «έχουμε κοινά συμφέροντα, μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, για συνεργασία στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια. Απόδειξη αυτής της βούλησης είναι και η επίλυση τρεχόντων θεμάτων, όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας της βίζας».
Ερωτηθείς για την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Ελλάδας τόσο για τις επιπτώσεις στα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν όσο και για την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους για την αντιμετώπισή του στην πηγή. Η συνεργασία μας στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, είπε, είναι ένα παράδειγμα πως μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την άμβλυνση του προβλήματος».
Για τις τουρκικές υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης και είπε ότι θεωρεί αναγκαίο να υπάρχει διάλογος. «Πιστεύω», σημείωσε, «ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται από ελληνικής πλευράς να δεσμεύσουν την τουρκική ώστε να βρεθούν λύσεις από κοινού».
Για την Κύπρο εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα του περάσματος του Λιμνίτη και τη χαρακτήρισε πολύ θετική ένδειξη.
Για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι η επίλυση του ονόματος είναι προς όφελος όλων. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δει την ΠΓΔΜ ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να γίνει μια ευημερούσα χώρα» ανέφερε.
Τέλος, για την τρομοκρατία, είπε ότι «είναι ένας τομέας που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και πρέπει να συνεργαστούμε γιατί αποτελεί απειλή για όλους τους πολίτες».
* Το πρωί της Κυριακής, πριν την έναρξη των εργασιών της άτυπης υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ, η κ. Μπακογιάννη θα έχει διμερή συνάντηση με τον κ. Στάινμπεργκ, μετά το τέλος της οποίας θα υπογράψουν δύο Πρωτόκολλα Συνεργασίας.
Το ένα αφορά την προώθηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη βίζα των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ και το δεύτερο αφορά τη συνεργασία για το οργανωμένο έγκλημα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. ειναι τοσο τυποποιημενες οι δηλωσεις και οι συνεντευξεις που θα μπορουσα να τις εχω διαβασει απο την προηγουμενη βδομαδα στο ΒΗΜΑ,

    η ΥΠΕΞ τα καταφερε

    "Απόδειξη αυτής της βούλησης είναι και η επίλυση τρεχόντων θεμάτων, όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας της βίζας»."

    στις απομενες εκλογες στα φυλλαδια που θα μειραζει η ΝΔ με τα εργα της θα προστεθει και αυτος ο αθλος ,

    επιπλεον συζηταμε για κυπριακο , λαθρομεταναστες , τουρκοαιγαιο,

    ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ ,

    εμεις στειλαμε τα πλοια στο περσικο και σττη σομαλια ,
    και εδω εχουμε την frontex να κανει ξεκαλοκαιριο με ταχυπλοα στο απεραντο γαλαζιο,
    ενω η ΥΠΕΞ θα συζηταει για θεματα οικολογικου ενδιαφεροντος στο μον παρνες

    *αυριο θαχουμε και τον νταβουτογλου να συζητησουν αυτα που δεν ειπε ο ερντογαν στα εγκαινια του μουσειου


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν δεν μας θεωρούσαν οι Αμερικάνοι "σημαντικό εταίρο", τί χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί;

    Πάντως πέρα από τις υπερβολές, εγώ μεταφράζω τα λόγια του αξιωματούχου, ως "σημαντικό εμπόδιο"....Δεν βλέπω πια μπορεί να είναι η βοήθεια που μπορεί να δώσει η χώρα μας στις ΗΠΑ, εκτός και αν εννοεί την παραχώρηση του μισού Αιγαίου και της Β. Ελλάδος στα παιδιά τους....

    tzikisXL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θεωρώ πιο σημαντική την επίσκεψη του αναπληρωτή, που μαλον είναι γνώστης αιρσμένων θεμάτων παρά της Χίλαρη, που κάνει για τα σόου των τηλεοράσεων.
    Όσο για τα αποτελέσματα πιστεύω ότι θα πρέπει να προσππαθήσουμε και άλλο. Τελικά είμαστε στην μέση, και όλοι θέλουν να μας εκμεταλευτούν, χωρίς να μας δίνει κανείς τίποτα. Εκτός αυτού μας το παίζουν μπράβοι πουλώντας μας στην ουσία προστασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΕΕΕ!!!Συμαντικος εταιρος κι Αυτοκρατορικος εταιρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.