17/6/09

Μια συνέντευξη με τον πρόεδρο της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας , Ναϊμ Ελγαντούρ

Ο Ναΐμ Ελγατούρ, πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδος

[ ή αλλιώς, μια απάντηση στο άρθρο της κ. Λώρη Κέζα, "Το Τζαμί και το ντεκολτέ"]
Ο Ναϊμ Ελγαντούρ, ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στο ζήτημα του κορανίου είναι Αιγύπτιος στην καταγωγή. Ζει στην Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια και έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας. Ο κ. Ελγαντούρ με τη γυναίκα του Άννα Στάμου και τα δύο παιδιά τους με κάλεσαν στο φιλόξενο σπίτι τους στην Ηλιούπολη και αφού μου έκαναν το τραπέζι ακολούθησε μια πολύωρη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης- από το Ισλάμ, το ζήτημα της ανέγερσης του τζαμιού και του νεκροταφείου στην Ελλάδα έως και το σκίσιμο του κορανίου. Η γυναίκα του, η Άννα, συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση όχι με την ιδιότητα της συζύγου άλλα της μουσουλμάνας Ελληνίδας, καθώς όπως η ίδια υποστηρίζει, πολύ πριν γνωρίσει τον Ναϊμ, είχε αρχίσει να μελετά το Ισλάμ ώσπου εν τέλει το ασπάστηκε.
***
Ερώτηση: Τι είναι η Μουσουλμανική Ένωση Ελλαδας;
Ναϊμ Ελγαντούρ:Η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας το μεγαλύτερο σωματείο Μουσουλμάνων της Ελλάδας. Τα μέλη μας είναι Έλληνες υπήκοοι, μετανάστες και πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από τις Αραβικές χώρες. Εκπροσωπούμε επίσης την πλειονότητα των άτυπων χώρων προσευχής της Αθήνας. Σήμερα στην Αθήνα ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι, διαφόρων επαγγελμάτων και κοινωνικών στρωμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες παιδιά φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Το Ισλαμ
Ερώτηση:Πολλοί ταυτίζουν τον μουσουλμανισμό με τον φανατισμό, με τον φονταμενταλισμό συγκεκριμένα. Τι λέτε εσείς γιαυτό;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Όλες οι θρησκείες έχουν φανατικούς. Πάρτε για παράδειγμα τους καθολικούς που πάνε και καρφώνονται στο σταυρό κάθε χρόνο ή μια ομάδα σιητών που κάθε χρόνο, στο πένθος του Χουσεΐν, χτυπιούνται με μαστίγια. Όλες οι θρησκείες έχουν κάποιους που είναι ακραίοι. Αλλά αυτοί είναι συνήθως πολύ λίγοι. Στην Αθήνα δεν έχουμε φανατικούς μουσουλμάνους.

Ερώτηση:Ποια η σχέση του μουσουλμανισμού με τον προσηλυτισμό;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Η κάθε θρησκεία είναι αυτό που διδάσκουν τα ιερά βιβλία της. Στο Ισλάμ, σύμφωνα με το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, το κοράνι, ο προσηλυτισμός απαγορεύεται ρητά. Ο μουσουλμάνος δεν θέλει να γίνουν όλοι μουσουλμάνοι.

Ερώτηση: Η σχέση μουσουλμάνου και χριστιανού;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Στο κοράνι λέει ότι η πιο κοντινή θρησκεία στο Ισλάμ είναι ο Χριστιανισμός. Πήγαινε να δεις τι συμβαίνει στην Αίγυπτο. Δίπλα σε τζαμία υπάρχουν Χριστιανικές εκκλησίες. Στο σχολείο, θυμάμαι, πολλοί από τους συμμαθητές μου ήταν Χριστιανοί, δηλαδή κόπτες. Τελείωνε το σχολείο, εγώ πήγαινα στο τζαμί και ο φίλος μου στην εκκλησία και μετά παίζαμε μαζί. Δεν υπήρχε κάποιο ζήτημα. Στην Αίγυπτο εκτός από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες ελληνικές και πολύ σημαντικές εκκλησίες όπως η Αγία Αικατερίνη, του Αγίου Γεωργίου όπου υπάρχει μέσα και ο τάφος του, και άλλες. Το ίδιο συμβαίνει και στη Συρία, στην Ιορδανία και σε άλλες αραβικές χώρες. Μην κοιτάς τι έγινε στην Αμερική. Αυτά είναι τα πολιτικά παιχνίδια της Αμερικής.

Ερώτηση: Κάποιοι θα πούνε ότι γενικά οι πιστοί τα βρίσκουν μεταξύ τους, ασχέτως θρησκείας. Τι γίνεται όμως με τους «άπιστους»; Οι μουσουλμάνοι μπορούν να συνυπάρξουν με τους «άπιστους», με αυτούς που δεν πιστεύουν σε τίποτα;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Τους μουσουλμάνους που δεν είναι πιστοί, που δεν κάνουνε προσευχή, εμείς προσπαθούμε να τους φέρουμε κοντά μας. Δεν μας ενδιαφέρει και δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι. Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο ο μουσουλμάνος να είναι σωστός μουσουλμάνος, γιατί ο σωστός μουσουλμάνος προσφέρει στην ανθρωπότητα. Το μόνο που δεν επιτρέπεται είναι να παντρευτούμε έναν «άπιστο». Ο μουσουλμάνος όμως, εν αντιθέσει με τον Χριστιανό, μπορεί να παντρευτεί κάποιον με διαφορετικό θρήσκευμα, δηλαδή μπορεί να παντρευτεί κάποιον Χριστιανό ή Εβραίο, δίχως να πρέπει να αλλάξει θρήσκευμα.

Ερώτηση: Τι είναι τελικά το Ισλάμ; Είναι θρησκεία, είναι ιδεολογία, είναι τρόπος ζωής;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Είναι όλα μαζί. Οι μουσουλμάνοι είναι «ούμα», δηλαδή κάτι σαν αδελφότητα. Δεν υπάρχουν σύνορα στους μουσουλμάνους, δεν υπάρχουν εθνικότητες. Το Ισλάμ λέει ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι ένα.

Ερώτηση: Πόσοι είναι οι Μουσουλμάνοι σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Περίπου το 20%. 1, 6 δις. Η μουσουλμανική είναι η πρώτη θρησκεία σε πληθυσμό, έπεται ο Καθολικισμός.

Ερώτηση: Ο διαχωρισμός σε Σιήτες- Σουνίτες υφίσταται;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Υπάρχει ο διαχωρισμός αυτός αλλά οι Σιήτες αποτελούν το 5% του μουσουλμανικού κόσμου. Υπάρχουν μόνο στο Ιράκ, στο Ιράν, και ελάχιστοι στη Συρία. Πιστεύουμε όμως στον ίδιο Θεό, έχουμε το ίδιο ιερό βιβλίο, με τον ίδιο τρόπο προσευχόμαστε, στο ίδιο τζαμί. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι Σιήτες θέλουν ο ιμάμης να είναι απόγονος του προφήτη.

Ερώτηση: Τι είναι η Σαρία;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Η Σαρία είναι ο νόμος του Θεού. Είναι ο νόμος που απαγορεύει να τρως χοιρινό, να πίνεις αλκοόλ, να κλέβεις, να απατάς τη γυναίκα σου. Όπως οι Χριστιανοί έχουν τις δέκα εντολές.

Ερώτηση: Τι πρόβλημα αλήθεια έχετε με το χοιρινό κρέας;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Τα γουρούνια δεν είναι για να τα τρώμε. Τα γουρούνια είναι για να καθαρίζουν τη γη από όλες τις ακαθαρσίες. Επίσης το γουρούνι δεν κάνει καλό στην υγεία. Το κοράνι μπορείς να το διαβάσεις και ως ιατρικό εγχειρίδιο. Παραδείγματος χάρη, ο σωστός μουσουλμάνος πρέπει να πλένεται με νερό και σαπούνι πολλές φορές τη μέρα, κάθε φορά που τρώει – πριν και μετά το φαγητό -, πριν την προσευχή, πριν κοιμηθεί με τη γυναίκα του, …

Ερώτηση: Παρόλαυτα, δεν είναι μόνο αυτό η Σαρία. Η Σαρία λέει πω οι γυναίκες πρέπει να φοράνε μαύρα, …
Ναϊμ Ελγαντούρ: Όχι, όχι αυτό δεν είναι Σαρία. Δεν λέει πουθενά στο κοράνι ότι οι γυναίκες πρέπει να φοράνε μαύρα. Όταν οι γυναίκες πολεμάγανε με σπαθιά μαζί με τον προφήτη, όταν ο προφήτης πέθαινε και είπε να μάθετε την θρησκεία από αυτή τη γυναίκα, τη γυναίκα του, θα μπορούσε ποτέ να έχει νόμο που να έχει σε δεύτερη θέση τη γυναίκα;

Ερώτηση: Ναι αλλά οι Ταλιμπάν λένε ότι επιβάλουν Σαρία
Ναϊμ Ελγαντούρ: Αυτοί μπορεί να λένε ότι θέλουν. Και ο δικτάτορες πολλών χωρών δηλώνουν ότι έχουν δημοκρατία. Οι Ταλιμπάν δεν εφαρμόζουν το νόμο του Θεού. Οι χώρες που απαγορεύουν στη γυναίκα να οδηγεί δεν εφαρμόζουν το νόμο του Θεού.

Ερώτηση: Στη Θράκη που εφαρμόζεται Σαρία τους γάμους τους τελεί ο μουφτής.
Ναϊμ Ελγαντούρ: Ο γάμος ο ισλαμικός γίνεται πολύ απλά. Πηγαίνει ο γαμπρός στην οικογένεια της νύφης και ζητάει τη κόρη τους. Εάν δεχθούν κάνουμε μια μεγάλη γιορτή και καλούμε πολύ κόσμο για να υπάρχουν μάρτυρες.

Ερώτηση: Και πως χωρίζετε;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Πάλι πηγαίνει ο άντρας με τρείς μάρτυρες και λέει τρεις φορές στη γυναίκα του τη λέξη «χωρίζουμε». Μετά έρχονται οι οικογένειες και κανονίζουν τα οικονομικά και περιουσιακά ζητήματα.

Ερώτηση: Η γυναίκα μπορεί να χωρίσει τον άντρα της;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Όχι. Αλλά όλα αυτά είναι στο κοράνι. Σήμερα σχεδόν σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη για να παντρευτείς πηγαίνεις στον συμβολαιογράφο όπου κυρίως κανονίζονται τα οικονομικά. Ποια η προίκα που παίρνει από τον άντρα η γυναίκα, γιατί στους μουσουλμάνους οι γυναίκες παίρνουν την προίκα του άντρα, και αν χωρίσουν τι θα ανήκει στη γυναίκα, στα παιδιά και στον άντρα. Ο γάμος στις μουσουλμανικές χώρες είναι σαν το σύμφωνο συμβίωσης που τώρα έρχεται στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Και η πρακτική των Ταλιμπάν που κάποιοι φοβούνται ότι θα φέρουν στην Ελλάδα οι μουσουλμάνοι;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Η Ελλάδα έχει φάει την καραμέλα του πρώην προέδρου τω ΗΠΑ. Ο Μπους προσπάθησε να βάλει στις καρδιές των ανθρώπων μια φοβία για κάτι που δεν υπάρχει. Οι δε Ταλιμπάν είναι δημιούργημα των ΗΠΑ, όπως και ο Μπιν Λάντεν. Ταλιμπάν σημαίνει φοιτητής. Οι Ταλιμπαν ήταν μια ομάδα φοιτητών από θρησκευτικά πανεπιστήμια, περίπου 20.000. Και ξαφνικά αυτή η ομάδα των φοιτητών μπόρεσε να επιβληθεί στο λαό του Αφγανιστάν; Δεν γίνονται αυτά έτσι. Υπάρχουν πολλά μυστήρια σε αυτή την ιστορία, όπως και στην ιστορία του Μπιν Λάντεν. Ποιος τους έδωσε τα όπλα; Ποιος τους εκπαίδευσε; Και τώρα το Αφγανιστάν είναι γεμάτο ναρκωτικά που τα εξάγει σε όλη τη γη.

Ερώτηση: Μουσουλμανισμός και βία;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Ρώτα τις γυναίκες που έχουν παντρευτεί μουσουλμάνους. (γελάει). Ο σωστός μουσουλμάνος δεν θα χτυπήσει κανέναν, δεν θα κλέψει, δεν θα βιαιοπραγήσει. Ανάμεσα στους σωστούς μουσουλμάνους που μένουν στην Αθήνα το ποσοστό εγκληματικότητας είναι μηδέν. Και αυτό το ξέρουν καλά οι Έλληνες που έχουν επαφές με μουσουλμάνους άραβες.

Ερώτηση: Μουσουλμανισμός και Δύση;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Το Ισλάμ είναι μια ομπρέλα που τους χωράει όλους. Όποιος θέλει να ζει με το δυτικό τρόπο, ζει με το δυτικό τρόπο, όποιος θέλει να κάνει προσευχή, κάνει, κι όποιος δεν θέλει δεν κάνει. Όποια γυναίκα θέλει να φοράει μαντήλι, φοράει, κι όποια δεν θέλει δεν φοράει. Το Ισλάμ απαγορεύει να πω σε μια γυναίκα πως δεν είναι μουσουλμάνα επειδή δεν φοράει μαντήλι. Αυτά βέβαια να κάνουν όσοι γνωρίζουν το κοράνι. Εγώ για παράδειγμα έχω δύο ακόμα κόρες σε μεγάλη ηλικία. Δεν τους έχω πει ποτέ να φορέσουν μαντήλι. Επίσης, υπάρχει και κάτι ακόμα. Τελευταία ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ιμάμηδων του Ισλαμικού κόσμου, δηλαδή κάτι σαν τον Πάπα, εξέδωσε ένα νόμο το «φάτουα», βάσει του οποίου «κάθε μετανάστης που ζει σε μια ξένη χώρα, πρέπει να υπερασπίζεται τη χώρα αυτή και να τηρεί τους νόμους της.»

Ερώτηση: Έχεις δύο γυναίκες ή είσαι χωρισμένος;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Είμαι χωρισμένος. Και για να το πούμε κι αυτό, στο Ισλάμ η μοιχεία είναι μεγάλο αμάρτημα. Γι αυτό σου λέει το κοράνι ότι αν θέλεις κι άλλη γυναίκα, παντρέψου την. Δεν είναι σωστό να την έχεις κρυφά.

Ερώτηση: Χειραγωγείται εύκολα ο μουσουλμάνος.
Ναϊμ Ελγαντούρ: Οι φτωχοί άνθρωποι, οι άνθρωποι που δεν έχουν στην ήλιο μοίρα χειραγωγούνται εύκολα. Κι αυτό ισχύει για όλους. Κοίτα, ποτέ δεν υπήρχε ζήτημα με τους μουσουλμάνους. Από το 2001 όμως και πέρα ξεκίνησε ένα κύμα φόβου κατά του μουσουλμανισμού. Κι αυτό έγινε γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει ένας εχθρός. Εν ελλείψει κομουνισμού, εφηύραν την Ισλαμοφοβία. Όμως δεν τους πέτυχε. Ξέρεις πόσος κόσμος μετά το 2001 στις ΗΠΑ ασπάστηκε το Ισλάμ; Άκουγαν για την περίφημη θρησκεία που «εχθρεύονταν το δυτικό πολιτισμό» και θέλησαν να μάθουν για αυτή, κι όταν ρώτησαν, διάβασαν, έμαθαν, κατάλαβαν την προπαγάνδα και τα ψέματα του Μπους. Χιλιάδες αμερικανοί ασπάστηκαν το μουσουλμανισμό μετά το 2001. Επί αιώνες οι μουσουλμάνοι προσέφεραν στην ανθρωπότητα, και τι έγινε ξαφνικά μετά το 2001; Άλλαξαν; Το είπε και ο Μπάρακ Ομπάμα τις προάλλες στο λόγο του: «ιατρική, αστρονομία, άλγεβρα…. όλα ήταν από τους άραβες μουσουλμάνους». Ο κόσμος όμως δεν διαβάζει την πραγματική ιστορία. Και η ιστορία για τους Άραβες στα ελληνικά σχολικά βιβλία είναι λάθος.

Ερώτηση: Το Ισλάμ θέλει τη γυναίκα μορφωμένη;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Ψάξτε. Στα αραβικά κράτη οι γυναίκες απαραιτήτως πηγαίνουν σε πανεπιστήμια, κάνουν μεταπτυχιακά. Το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών μουσουλμάνων είναι πολύ πιο υψηλό από το επίπεδο των γυναικών στην Αμερική.

Το Τζαμί και το νεκροταφείο στην Ελλάδα
Ερώτηση: Ας περάσουμε στα δικά μας. Τι γίνεται με την ιστορία του της ανέγερσης του Τζαμιού;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Στην Αθήνα δεν υπάρχει επίσημο Μουσουλμανικό Τέμενος παρά μόνο άτυποι χώροι προσευχής περίπου 100 ως σήμερα των πλειοψηφούντων εθνικοτήτων, Αράβων, Πακιστανών, Μπανγκλαντές, Κούρδων. Οι Μουσουλμάνοι άλλων χωρών κάνουν την προσευχή τους στους χώρους της Αραβικής κοινότητας. Οι χώροι είναι υπόγεια, γκαράζ, μαγαζιά, άλλοτε πιο φροντισμένοι άλλοτε σε άθλια κατάσταση, ανάλογα με την οικονομική δύναμη της κάθε ομάδας. Στις δύο μεγάλες εορτές μας μισθώνουμε χώρους του Ολυμπιακού Σταδίου προκειμένου να μαζευτούμε όλοι αξιοπρεπώς για μία προσευχή και ένα απλό «χρόνια πολλά».

Ερώτηση: Που θάβεται ένας μουσουλμάνος της Ελλάδας;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Στη Κομοτηνή. Στην Αθήνα δεν υπάρχει Μουσουλμανικό νεκροταφείο, ούτε καν τομέας σε νεκροταφείο για ταφή των Μουσουλμάνων. Κάποιοι νεκροί μεταφέρονται στις χώρες προέλευσης τους αν αυτό είναι δυνατό, καθώς είναι πολυδάπανο. Άλλοι δεν έχουν πατρίδα να ταφούν όπως είναι οι Παλαιστίνιοι. Άλλοι είναι Έλληνες Μουσουλμάνοι είτε γηγενείς είτε απέκτησαν υπηκοότητα εκ των υστέρων. Καταφεύγουμε λοιπόν να ζητούμε τάφο από τη μουφτεία Κομοτηνής και οι άνθρωποί μας θάβονται στην καλύτερη περίπτωση 700 χλμ μακρύτερα από τους οικείους τους και εντός κάποιων εικοσιτετραώρων. Σημειωτέον ότι κατά την Ισλαμική παράδοση το σώμα πρέπει να θάβεται εντός 24 ωρών από τη στιγμή του θανάτου. Κι αυτό όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εμείς στο Ισλάμ έχουμε πολύ μεγάλο σεβασμό στο νεκρό. Όπως κρατάμε ένα μωρό παιδί, έτσι φροντίζουμε και τη σορό ενός νεκρού. Το πλένουμε, το φροντίζουμε, ….Το νεκροταφείο όμως της Κομοτηνής είναι μακριά και δεν μπορούμε να σεβαστούμε τους νεκρούς μας. Πολλές φορές περνάνε μέρες μέχρι να βρούμε νεκροφόρα για την Κομοτηνή. Θυμάμαι πως με πήρε τηλέφωνο μια κυρία, ελληνίδα, που είχε πεθάνει η μάνα της, μουσουλμάνα από τη Ρωσία. Ήταν απελπισμένη γιατί η μάνα της είχε πεθάνει εδώ και μέρες και δεν ήξερε που να την πάει. Η νεκροφόρα που βρήκαμε για Κομοτηνή θα έφευγε μετά από τρείς ημέρες. Τελικά η γυναίκα έθαψε τη μάνα της στο Ταταριστάν! Καταλαβαίνεις; Ούτε να πεθάνουμε δεν μπορούμε.

Ερώτηση: Κάποια στιγμή έλεγαν πως θα δημιουργηθεί νεκροταφείο για μουσουλμάνους στην Αθήνα. Τι έγινε τελικά;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Η Εκκλησία, επί Χριστόδουλου, παραχώρησε 30 στρέμματα για νεκροταφείο, στο Σχιστό. Όμως το κράτος το σταμάτησε. Μίλαγα με τον Πιλαρινό συνεχώς. Ο Πιλαρινός έλεγε ελάτε να το πάρετε. Το ζήτημα το είχε αναλάβει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κασσίμης. Άγνωστο γιατί έδωσαν το ζήτημα στο ΥΠΕΞ. Εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες, τι δουλειά έχει το Υπουργείο Εξωτερικών; Συναντήθηκα με τον κ. Κασσίμη, ο οποίος μου ξεκαθάρισε ότι ανέλαβε το ζήτημα για να το φέρει εις πέρας άμεσα. Ακόμα περιμένουμε. Και μάλιστα κάποια στιγμή η ίδια η εκκλησία κατήγγειλε το κράτος. Υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα. Και με τον Ιερώνυμο μιλάμε. Τι να κάνει όμως άλλο η Εκκλησία;

Ερώτηση: Το περίφημο ΕλληνοΑραβικό Τζαμί στο Μοσχάτο τι είναι; Είναι αλήθεια ότι το ελέγχει κάποιος Σαουδάραβας;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Όχι, όχι, θα σου εξηγήσω. Σύμφωνα με το Ισλάμ, κάθε μουσουλμάνος πρέπει μια φορά το χρόνο να δίνει τη «Ζακά», η οποία είναι 2,5 % από το ετήσιο κέρδος σου, σε όσους έχουν ανάγκη. Έτσι αυτός ο Σαουδάραβας αποφάσισε το 2007 να δώσει τη «Ζακά» (2 εκ. ευρώ) για να γίνει ένα Τζαμί στην Ελλάδα. Δεν το ελέγχει αυτός το Τζαμί.

Ερώτηση: Υπάρχει φόβος να δημιουργηθούν γκέτο μουσουλμάνων γύρω από τις περιοχές που θα κτιστούν τζαμιά;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Το Ισλάμ είναι κατά του γκέτο. Σύμφωνα με το Ισλάμ θα πρέπει να είμαστε διασκορπισμένοι ώστε να μπορούμε να κοινωνούμε τη θρησκεία μας. Δεν υπάρχει ισλαμική συνοικία στον αραβικό κόσμο. Εκτός των άλλων, στο Βοτανικό, δεν υπάρχουν σπίτια για να δημιουργηθούν γκέτο μουσουλμάνων. Επίσης έχουμε πει ότι το Τζαμί θα πρέπει να είναι σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλοντα χώρο. Δηλαδή δεν επιθυμούμε τζαμιά με μιναρέδες. Παράδειγμα το Τζαμί της Γρανάδα στην Ισπανία. Ζητούμε κάτι ελληνικό, κάτι λιτό και κάτι φιλικό με τον περιβάλλοντα χώρο.

Ερώτηση: Χριστιανικές γιορτές κάνετε;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Φυσικά, αφού έλληνες είμαστε. Και Χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζουμε και αυγά βάφουμε.

Το σκίσιμο του Κορανίου
Ερώτηση: Ας περάσουμε στα γεγονότα του κορανίου
Ναϊμ Ελγαντούρ: Όπως έχω πει πολλές φορές σε εφημερίδες και περιοδικά, εμείς ως Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδας ήμασταν κατά της πορείας και των επεισοδίων, φυσικά. Γι αυτό εξάλλου και δεν συμμετείχαμε ύστερα από απόφαση που πήραμε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των άτυπων τζαμιών της Ελλάδας. Καταθέσαμε μήνυση και περιμένουμε. Έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι σήμερα βέβαια δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Δεν υπάρχει η κατάθεση του αστυνομικού, … Δεν ξέρω που το πάει η ελληνική αστυνομία και τι σχέδιο εξυπηρετεί. Θα περιμένουμε. Εγώ πάντως μίλησα με την ελληνική αστυνομία και τους είπα ότι έρχονται στις 24 Ιουνίου στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας από το Λονδίνο, για να ελέγξουν το συμβάν με το Κοράνι, αλλά και τα άλλα ζητήματα των μεταναστών στην Ελλάδα. Εγώ δεν έχω μάθει να δυσφημώ την πατρίδα μου, γι αυτό και δεν έχω μιλήσει ποτέ εκτός συνόρων για τα προβλήματα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω ψέματα. Θα τα πω όπως είναι. Γι αυτό και παρακαλώ τους αρμόδιους μέχρι την 23η Ιουνίου το βράδυ να μου πουν εάν έχουν καταθέσει τη δικογραφία στη δικαιοσύνη.

Ερώτηση: Έχουν πάρει διεθνείς διαστάσεις τα γεγονότα με το κοράνι;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Κοίτα, διαβάζουμε στο διαδίκτυο ότι υπάρχει μια πρόταση να γίνει εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Εμείς, ως Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδας, προσπαθούμε να το σταματήσουμε. Επίσης, από όσο γνωρίζω, ο Πρέσβης του Ιράν συνάντηση τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος του είπε πω δεν είναι κοράνι και πως θα το στείλουν σε ειδικούς εκτός Ελλάδας για να το εξετάσουν. Αυτά είναι αστειότητες.

Ερώτηση: Ήταν κοράνι;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Φυσικά. Είναι μικρά βιβλία με αποσπάσματα από το Κοράνι. Συνήθως τα έχουμε μαζί μας. Και ξέρεις κάτι; Τα παιδιά αυτά, οι μετανάστες, έχουν μαζί τους το κοράνι αυτό σε όλη την διαδρομή τους. Είναι η σύνδεσή τους με την χώρα τους, με τη μάνα τους. … Να σου πω κάτι ακόμα; Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ένας αστυνομικός σκίζει αυθαίρετα ένα χαρτί που ανήκει σε κάποιον άλλο; Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ανακατεύονται αριστερές οργανώσεις σε ζητήματα που δεν γνωρίζουν καθόλου. Την Πέμπτη το απόγευμα με ειδοποιούν ότι έχουν κατέβει στην Ομόνοια μετανάστες μουσουλμάνοι και γίνονται φασαρίες. Πήγα αμέσως και έτσι όπως ήταν όλοι οργισμένοι άρπαξα το μεγάλο κοράνι από τα χέρια αυτού που προπορευόταν και άρχισα να τους φωνάζω πως έπρεπε να σταματήσουν εάν σέβονται το κοράνι. Ήταν περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα. Τους είπα ότι βγήκατε να διαμαρτυρηθείτε για το κοράνι αλλά κρατάτε στα χέρια σας πλακάτ που λένε «όχι στην ανεργία». Έπειτα μίλησα με αυτούς που οργάνωσαν την πορεία, τους αριστεριστές, και μου υποσχέθηκαν πως θα μείνουν μακριά. Την άλλη ημέρα όμως έκαναν τα ίδια. Δεν καταλαβαίνω. Τους το έχω πει πολλές φορές «μην παίζετε με το θρησκευτικό αίσθημα των αράβων για μικροκομματικούς λόγους». Παίρνουν τον πεινασμένο μετανάστη μουσουλμάνο, τον φωτογραφίζουν με τα πλακάτ των κομμάτων τους, και κάνουν πολιτικές καριέρες. Ποιοι; Αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει ούτε το ευαγγέλιο, συγκινήθηκαν ξαφνικά με το κοράνι! Αυτά είναι γελοία και επικίνδυνα πράγματα.

Ερώτηση: Με τα κοινοβουλευτικά κόμματα μιλήσατε;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Έχουμε στείλει πολλές επιστολές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Καμία απάντηση. Και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στείλαμε επιστολές. Καμία απάντηση. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Όλοι δουλεύουν για τον Καρατζαφέρη. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα άμεσα. Μια παρεξήγηση ήταν που λυνόταν σε μια νύχτα. Στη κυβέρνηση ζητήσαμε απλώς να πει ο αστυνομικός να πει πως δεν ήξερα πως ήταν κοράνι και ζητώ συγνώμη. Θα είχαν λυθεί όλα. Τώρα όμως δεν ξέρω καθόλου τι διαστάσεις θα πάρει το ζήτημα διεθνώς.
Αννα Στάμμου: Αυτή όλη η ιστορία δεν αφορά τους μετανάστες. Αφορά εμένα προσωπικά. Είμαι ελληνίδα, από την Άνδρο, και έχω ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. Εμένα προσέβαλε ο αστυνομικός. Και η πολιτική ηγεσία της χώρας μου έχει υποχρέωση να μού δώσει κάποιες εξηγήσεις.
* Σας ευχαριστώ
Αφημένες κάποιες Σκέψεις

22 σχόλια:

 1. Αν ο αστυνομικός ζητούσε συγνώμη τότε εγώ σαν έλληνας πολίτης θα απαιτούσα από τον πολιτικό του προϊστάμενο να παραιτηθεί διότι δεν κάλυψε ως όφειλε τον υφιστάμενο του. Δεν έχει κανένας πολίτης της Ελλάδας ή άλλης χώρας που βρίσκεται στην Ελλάδα για οποιοδήποτε λόγο το δικαίωμα να αρνηθεί έλεγχο αστυνομικού οργάνου. Αν θεωρεί ότι θίγονται τα δικαιώματά του από ενέργειες των οργάνων του κράτους υπάρχουν τα δικαστήρια όπου μπορεί να διεκδικήσει τα νόμιμα από το κράτος… Άρα δεν δικαιούται ο αστυνομικός εφ όσον ενήργησε σαν κρατικό όργανο να ζητήσει ιδιωτικά συγνώμη.-

  Ελευθέριος Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτός ο άνθρωπος αν και φαίνεται να είναι ευθής σε αυτή τη συνέντευξη τον έχω πετύχει 2 φορές σε τηλεοπτική εκπομπή και μιλούσε με υπεκφυγές του τύπου 'δεν θα σου κάνω τη χάρη να απαντήσω αυτό τώρα', 'είπα πριν αυτό μεταξύ μας αλλά δεν το λέω μπροστά στο κόσμο' σε κάποιες σημαντικές ερωτήσεις.

  Όσο για το Ισλάμ έχω διαβάσει κάποιους, που παραδέχονται ότι ο λυρισμός του (όπως πολλά αραβικά κείμενα) μπορούν να εμπνεύσουν κάποιον αλλά το να αποδέχεται ένα σύνολο ανθρώπων τους κανόνες του σαν αυστηρό δόγμα αποτελεί πνευματικό ευνουχισμό για την Ανθρωπότητα. (Και γενικά κατά τη γνώμη μου αυτή που υποστηρίζουν με πάθος δόγματα παρόλου την πνευματικότητα που διαφημίζουν συνήθως πάσχουν τις περισσότερες φορές από μεγάλη έλλειψη διάνοιας και πνεύματος).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή η συνεντευξη και φυσικά οι καλύτερες πλευρές της μωαμεθανικής θρησκείας. Ανοίξτε όμως και το παρακάτω για να δείτε μερικά στατιστικά.
  http://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU&feature=related
  Απο την Θεσσαλονίκη Α.Λ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η Ελλάδα έχει ανοικτά σύνορα για Μουσουλμάνους και Δυτικούς. Και οι δύο δεν συμπαθούν την Ελλάδα. Οι Μουσουλμάνοι πραγματοποιούν εποικισμό στην Ελλάδα, και οι Δυτικοί αλλιώνουν τα έθιμά μας και τις παραδόσεις μας.

  Αντίθετα, η παρουσία Ορθοδόξων(όπως Ρώσων Σέρβων Αρμένιων κτλ) στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν θα ήταν πρόβλημα, αλλά θα ενδυνάμωνε κιόλας της Ελλάδα, μιας και οι Ορθόδοξοι αγαπούν την Ελλάδα. Ομοίως και η παρουσία Ελλήνων στις Ορθόδοξες χώρες, και γενικά τα πολλά "πάρε δώσε" με τους άλλους Ορθόδοξους, θα ενδυνάμωνε τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Ορθόδοξων λαών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δε μας έφτανε ο χριστιανισμός, τώρα θα 'χουμε και τον μουσουλμανισμό!
  Οταν εμφανίστηκε ο χριστιανισμός εξαφανίστηκε ο ελληνισμός και οι ελληνες έπαψαν να παράγουν πολιτισμό. Μετά εμφανίστηκε ο μουσουλμανισμός και εξαφανίστηκε ο άνθρωπος.

  Τα ωραία ιδεατά που διακυρήσσει ο ευγενικός και μελιστάλαχτος Ναϊμ Ελγαντούρ και άλλοι μειλλύχιοι μουσουλμάνοι αποτελούν τον Δούρειο Ιππο που θα αλλώσσει (και μάλιστα χωρίς πόλεμο) την χώρα μας (και όχι μόνο).

  Ομολογεί ότι αυτή τη στιγμή ζουν στην Αθήνα εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, αλλά δεν αναφέρεται καθόλου πως προέκυψαν όλοι αυτοί και κυρίως ΓΙΑΤΙ.

  Βιώνουμε το αποτέλεσμα της κατάκτησής μας από τους μουσουλμάνους Ασίας και Αφρικής σαν να χάσαμε κάποιον πόλεμο και τώρα μας επιβάλλονται άλλα ήθη, έθιμα, γλώσσα, γεύσεις, συνήθειες και θρησκείες.
  Δηλαδή, πως θα ήταν αν είχαμε ηττηθεί ολοκληρωτικά σε πόλεμο από μια μουσουλμανική χώρα, οπως πχ η Τουρκία ή το Ιραν; Ισως και καλύτερα από ό,τι τώρα.

  Και η απορία μου μετέωρη: Δεν υπάρχουν πλέον Ελληνες; Που διάολο πήγε η συνείδησή μας, η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας; Παραδινόμαστε έτσι αμαχητί στις ορέξεις άλλων και θέλουμε να λέμε ότι έχουμε αξιοπρέπεια; Που διάολο είναι οι θυσίες του Παπαφλέσσα και του Αθ. Διάκου; Ο ένας έλεγε "καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή" και ο άλλος έλεγε "εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω".

  Κι εμείς συζητάμε που θα κάνουμε τζαμί και ποιός ιμάμης θα λειτουργήση κι άλλα πολύχρωμα για τους καϋμένους τους μουσουλμάνους. Αν θέλανε τζαμιά ας πηγαίνανε στην Αίγυπτο, την Λιβύη ή στην Σαουδική Αραβία και τα εμιράτα. Εκεί και τζαμιά έχουν και νεκροταφία έχουν και πετρέλαια έχουν, να δουλέψουν και να κάνουν και λεφτά. Εδώ στην Ελλάδα (και την Ευρώπη) γιατί ήρθαν;

  Αγαπητε Σάββα είμαι πολύ αγανακτισμένος και ακόμα περισσότερο ανήσυχος για τις δεκαετίες που έρχονται.

  Οι αλλαγές έρχονται σιγά-σιγά και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές οι επερχόμενες συνέπειες τους.

  Σαν τον βάτραχο στην κατσαρόλα.

  Ας κάνουμε κάτι πριν είναι πολύ αργά.

  ΓΔ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για ένα βιβλίο, ο τύπος αυτός μας είπε ότι, αραβικές χώρες σκέφτηκαν να κάνουν εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα. Ο καλός αυτός κύριος του είπε όχι, να μην το κάνετε. ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΥΤΑ; ΣΕ Μ@@@@@@;

  Ακόμα κι αν είναι αλήθεια τότε ποιος είναι ο φανταμελιστής; Η είδηση, κατά τη γνώμη μου, είναι η εξής, οι αριστεριστές, οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των λαθρομεταναστών, κοινώς το ΣΥΡΙΖΑ και τα τσιράκια του οι Πράσινοι Οικολόγοι. Για να δούμε τώρα που σφάζονται μεταξύ τους; Τι θα βγει στη φόρα;

  Ιόλαος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σχετικά με το συμβάν με το Αστυνομικό και το σκίσιμο του "Καρανίου":

  1) Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε αραβικά, κινέζικα, φαρσί, εβραϊκά, κτλ. και ούτε ήθη και έθιμα άλλων λαών.

  2) Επειδή κάποιος λέει ότι ένα κείμενο σε αραβικά είναι το κοράνι δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας.

  3) Ακόμα και κάποια κείμενα ή προσευχές από το κοράνι δεν σημαίνει ότι είναι και ολόκληρο το κοράνι.

  4) Το μέγεθος του Κορανίου είναι όσο το μέγεθος της Βίβλου.

  5) Υπάρχει συγκεκριμένο τελετουργικό προκειμένου να μετακινήσεις το Κοράνι. πχ πρέπει να πλυθείς, να μην πας στην τουαλέτα, κτλ.

  6) Αυτό που θεωρείτε απαράδεκτο είναι το πέταμα, σκίσιμο, και άλλα σε ολόκληρο το Κοράνι. Όχι σε φωτοτυπίες, χειρόγραφα, κτλ.

  7) Αν θέλει κάποιος να πάρει το Κοράνι - το επίσημο Κοράνι - δεν μπορεί να το αγοράσει. Το δίνει στην Ελλάδα η πρεσβεία της Σ. Αραβίας. Δεν το πουλάει και δεν το στέλνει με κούριερ! Πρέπει να πας ο ίδιος εκεί να το πάρεις ακόμα και το μεταφρασμένο στα ελληνικά.

  8) Είναι πιθανόν ο αστυνομικός να έκανε ότι έκανε. Όπως η κοινωνία έχει όλων των ειδών ανθρώπους έτσι και η αστυνομία. Δεν νομίζω να είναι εύκολο να μάθουμε τι πραγματικά έγινε. Σχετικά με το γεγονός αυτό αν το έκανε ένας αστυνομικός σε εμένα, θα αισθανόμουν το ίδιο είτε μου έσκιζε το ευαγγέλιο, είτε μία οικογενειακή φωτογραφία, είτε ένα έγγραφο, είτε μία λίστα με ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Ο σεβασμός σε κάθε ένα από τα παραπάνω είναι διαφορετικός, αλλά η σκέψη μου για την πράξη του αστυνομικού η ίδια. Είναι πολύ πιθανόν ο αστυνομικός (και άλλοι αστυνομικοί, κτλ) να μην σέβονται τους συνανθρώπους τους είτε είναι Έλληνες, Μουσουλμάνοι, διαδηλωτές, απεργοί, μετανάστες, λαθρομετανάστες, άστεγοι, πλούσιοι, .... Οι λόγοι; Άπειροι!

  Ο αστυνομικός προκειμένου να μην γίνει θέμα αυτό και το εκμεταλλευτούν διάφοροι (ακρο-αριστεροί, μουσουλμάνοι, πρεσβείες, οι Τούρκοι, μέχρι και οι "Ουρανιοτοξίτες", θα έπρεπε να δηλώσει: "Δεν ξέρω αραβικά και δεν πιστεύω ότι μου λέει κάθε φορά ο κάθε ελεγχόμενος. Έπρεπε να ψάξω το περιεχόμενο των χαρτιών για τυχόν παράνομο υλικό. Στην προσπάθεια μου μπορεί και να σκίστηκαν κάποια χαρτιά. Πάντως δεν είχα πρόθεση να μην σεβαστώ το οποιοδήποτε έγγραφο. Δεν έχω τίποτε εναντίον των μουσουλμάνων και των μεταναστών. Το καθήκον μου έκανα".
  Από όλα αυτά, ένα ερώτημα το οποίο γεννάτε είναι το εξής: Τι αστυνομία θέλουμε;
  Απάντηση: Αν στον πληθυσμό έχουμε 100 βιαστές, 500 απατεώνες, 200 εγκληματίες που κρύβονται, θα ήμουν ευχαριστημένος αν στην αστυνομία βρίσκονταν λιγότεροι αναλογικά. Βέβαια, όσο το λιγότεροι "κακοί" τόσο το καλύτερο! Και επίσης όσο καλύτερη εκπαίδευση τόσο το καλύτερο.
  Ποια είναι όμως η "καλή" εκπαίδευση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μελιστάλακτος αλλά και αναγκασμενος να μιλήσει και να πεί στη Διεθνή Αμνηστία τα πράγματα 'οπως είναι'.
  Είναι ή όχι κουτοπόνηρος εκβιασμός;
  Καλά υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αυτό το άτομο έχει ίχνος ευθύτητας;
  Και αν ο αστυνομικός ακολουθούσε την συμβουλή του να ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν ήξερε, θα άλλαζαν τα πράγματα και θα ήταν αλλοιώς;

  Ας κρατηθούμε να μη βγάλουμε συμπέρασμα για το ήθος όλων των μουσουλμάνων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ολα ωραία λόγια αλλα η πραγματικότητα απέχει απο τον ρομαντισμό εννίοτε .

  οπως απέχει η Κύπρος ,το Πακιστάν απ' την Ινδία ,η Θράκη των μουσουλμανικών χωριών,η Βοσνία,το Κόσοβο και πολλές αλλες παρόμοιες περιπτώσεις οπου και ο έλαχιστος αριθμός μουσουλμάνων και ανάλογα την ισχύ του "αντιπάλου" διεκδικούν Ανεξάρτητα εδάφη ..

  ποσο μάλλον στην δίκη μας χώρα οπου ο αριθμός των μεταναστών ειναι ποσοστιαία εκρηκτικά δυσανάλογος με τον Ελληνικό πληθυσμό ,χωρίς καν να υπολογίσουμε τα τεράστια προβλήματα άλλων χωρών με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό απο τον δικό μας .

  το μόνο που εχω να συμπληρώσω και οσο πιο σύντομα το αντιληφθούν τοσο το καλύτερο είναι να αφήσουν κατα μέρος τα Πολυπολιτισμικά "ιδεώδη" και να επικεντρωθούν ισως σε μια πολυφυλετική κοινώνια με αυστηρό έλεγχο εισόδου στην χώρα και συγκεκριμένη εθνοκεντρική πολιτική και σε όποιον αρέσει ,σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να αναζητήσει άλλη χώρα .

  και για να μην παρεξηγηθώ θεωρώ αυτονόητο να προσθέσω οτι θα επικράτει πλήρης σεβασμός στα Ανθρώπινα δικαιώματα και οι πάντες ίσοι στίς υποχρεώσεις και στα δικαιώματα σε συγκεκριμένο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο ..

  Λ.Χ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. αυτος ο τυπος δηλωνε χθες σε εκπομπη οτι ενας περαστικος σαουδαραβας του εδωσε 2,5εκατ.ευρω να φτιαξει πολιτιστικο κεντρο..οι ιδιοι "περαστικοι" μετατρεπουν την βοσνια και το κοσοβο σε ισλαμικα κεντρα για logistic support σε διερχομενους προς την δυτικη ευρωπη τρομοκρατες.κανουμε τα στραβα ματια στην ελλαδα με τον τρομο μην εκτος απο τους χουλιγκαν του γηπεδου της "σεχτας" αποκτησουμε και αλλου ειδους τρομοκρατια.φοβαμαι οτι ο τρομος θα γινει πραγματικοτητα γιατι με το "γλειψιμο" δεν γλιτωνεις απο τρομοκρατες καθε ειδους,τους αποθρασυνεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η Εκκλησία πρέπει να ξυπνήσει. Να παρέχει όλη την στήριξη για τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά και να τα ενισχύει στο μεγάλωμά τους, ή το κράτος μέσω της εκκλησίας για να μην υπάρχουν διαρροές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Οσο στην Ελλάδα ο Αστυνομικός δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του γιατί οι καναλάρχες και οι δημοσιογράφοι ένεκα του κέρδους θα κάνουν την τρίχα τριχιά και θα δημιουργούν θέματα ή θα εκθέτουν θέματα που δεν πρέπει να γνωστοποιθούν τόσο ο κάθε είδος μουσουλμάνος χριστιανό συνίτης κόπτης και δεν ξέρω τι άλλο θα λέει ότι θέλει και όπως το θέλει...Στο κράτος που μένεις οφείλεις να σέβεσαι τα ήθη και έθιμα και κουλτούρα που έχει .Οφείλεις να μην μπερδεύεις εντέχνος την έννοια της κουλτούρας με την έννοια του πολιτισμού διότι δέν νοούν το ίδιο.
  Κλείνοντας θα ήθελα απλά να προσθέσω το εξής ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιόμάτων είναι δεδομένο όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ένεκα της εκμετάλλευσης της έννοιας αυτής πρέπει να αποδεχόμαστε τα πάντα από τους λαθρομετανάστες...
  Οσο για τα μελιστάλαχτα λόγια του κυρίου αυτού θα μου επιτρέψετε να πω ΄΄οτι μόνο κάποιος που δεν έχει έστω και στοιχειώδη γνώση του τι εστί ισλαμ θα μπορούσε να το πιστέψει ...
  ΚΑλημέρα σε όλους Χριστίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Γενικά αυτός ο άνθρωπος όπου εμφανίζεται λέει αυτά που θέλει ο πολύς κόσμος να ακούσει για να τον κάνει να νιώθει πιο ασφαλής. Το κακό είναι ότι οι δημοσιογράφοι, στυλ Χαρδαβέλλα, παίζουν το παιχνίδι του και στο τέλος δεν συζητιέται πως θα τους διώξουμε αλλά πως θα περάσουμε μαζί τους καλύτερα. Αν κάθε πολίτης ξεχωριστά δεν απαιτήσει να φύγουν πολύ φοβάμαι πως Ελλάδα και Ευρώπη είναι καταδικασμένες στο Ισλάμ. Και το πόσο καλό είναι το Ισλάμ φαίνεται στις χώρες από όπου προέρχεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΟΥΝ ΠΟΛΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ
  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΝΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ, ΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ Ή ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΣΤΟ "ΙΣΛΑΜΙΚΟ -ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ" ΤΟΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΘΥΜΗΘΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ "ΤΕΛΙΩΣΕΙ" ΤΟ ΜΑΚΕΛΙΟ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ...
  ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ Ή ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΙΣΛΑΜΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ...
  ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Δεν αφήνουμε τις κουτοπονηριές και τις πολλές πάρλες ;
  Ντροπή του που θέλει να λέγεται και Έλληνας κάνοντας τέτοιο κακό στην πατρίδα του.
  Μια πατρίδα που από όλους και από όλα βάλλεται, ε όχι να της δημιουργούμε και άλλα προβλήματα. Και στο κάτω κάτω ο μετανάστης δεν ήξερε καν ελληνικά για να συννενοηθεί με τον αστυνομικό. Πως ο αστυνομικός να γνωρίζει τι, πως και στο τέλος δεν είναι και υποχρεωμένος. Στην πατρίδα του βρίσκεται. Γιατί αυτός ο κύριος δεν υπερασπίστηκε τον αστυνομικό ; Γιατί τον κατεδίκασε με την πρώτη ; Γιατί δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά ; Ομοεθνή του κατηγόρησε με τη μία και κάλεσε και τη διεθνή αμνηστία ; Νομίζει ότι μας δουλεύει ;
  Δεν θέλουμε τέτοιους Έλληνες σαν αυτό τον κύριο και αν δεν του αρέσει ας γυρίσει πίσω στην φυσική του πατρίδα που θα έχει και τζαμιά να προσευχηθεί και νεκροταφεία και πολλούς μουσουλμάνους να κάνει παρέα.
  Δεν θα μας πείσει ότι είναι Έλληνας κι όλας με αυτά που κάνει.
  Ας τον συμμαζέψει κάποιος να μην βγαίνει δεξιά κι αριστερά και να λέει .... μπούρδες.
  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Προς, East
  καλά ρε κουμπάρε, εσύ ακόμη φαντασιώνεις πως με αγάπες και πράσινα άλογα γίνεται Εξωτερική Πολιτική;

  Αλλά πέραν αυτής της παιδιάστικης άποψης, από ιστορία δεν σκαμπάζεις και πολλά, ε;

  Δεν έχεις ακούσει ποτέ σου για το Κομιτάτο των αδερφών σου ορθοδόξων βουλγάρων, BMARK, και της προσπάθειας προσάρτησης της Μακεδονίας στη Βουλγαρία; Δεν γνωρίζεις τίποτε για την προπαγάνδα της ορθοδόξου Ρουμανίας, να ρουμανοποιήσει τους έλληνες Βλάχους στην προσπάθεια δημιουργίας εθνικής ρουμανικής μειονότητας στην Ελλάδα; Ε, και για τους ορθοδόξους Σκοπιανούς, τι να πει κανείς!

  Αλλά ας μη ξεχνάμε και τους αδερφούς Ρώσους. Όλοι εσείς οι λάγνοι της «της ορθοδόξου αδελφοποίησης» δεν φαίνεται να έχετε πάρει ακόμη χαμπάρι από την δριμύτατη διένεξη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και του Πατριαρχείου Μόσχας! Δεν φαίνεται να γνωρίζετε την πολλών αιώνων τώρα, από την πτώση της Πόλης και έπειτα, επίμονη προσπάθεια της Μόσχας να αναλάβει την Πρωτοκαθεδρία της Ορθοδοξίας! Και ούτε ότι στην προσπάθεια της αυτή η Μόσχα αγγίζει τα όρια της αποστασίας, ευχόμενη ακόμη και την διάλυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πατριαρχείο Κιέβου, Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλανδίας, Νέες Χώρες ήτοι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία κλπ., για να αναφέρω μερικά μόνο από τα σημεία τριβής!

  Έχεις ακούσει ποτέ κριτική δια επίσημου ρωσικού στόματος αναφορικά με την κατάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία; Ή για τη μη λειτουργία της σχολής της Χάλκης; Ή για την αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου από την τουρκική κυβέρνηση; Για ένα μυστηριώδη λόγο την κριτική αυτή, έναντι της Τουρκίας, την κάνουν μόνο οι εχθροί μας σύμμαχοι της Δύσης, Ε.Ε. και ΗΠΑ.

  Ε, αμάν πια ρε κουμπάρε, νισάφι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. east επιτέλους είσαι εξοργιστικά ανιστόριτος!
  Για τον ελγαντούρ με εκφράσατε παραπάνω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αν του βάλεις μαλλιά και μουστάκι μάλλον θα μιάζει με κάποιον άλλο. Μήπως αυτός ο άνθρωπος πρέπει να παρακολουθηθεί? Έχει την δυνατότητα να αλλάζει εμφάνιση. Το στυλ αυτό είναι περισσότερο βορειοευρωπαικό παρά αιγυπτιακό. Μια μικρή εικασία κάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μία είναι η λύση. Αγορά λιγότερων αεροσκαφών και χρηματοδότηση προώθησής τους στις πατρίδες τους. Με την τιμή 3-4 αεροσκαφών μπορούμε να τους στείλουμε στις πατρίδες τους με καλά χρήματα στην τσέπη τους για να μην κλαίνε και οι εδώ αλλοδαπολιγούρηδες μουσουλμανολάγνοι/νες
  ΙοΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Kύριε Ελγαντούρ καλώς ήρθες στην Ελλάδα.
  Ξέρω είσαι εδώ 30+ χρόνια,παρ'όλα αυτά έστω και καθυστερημένα σε ανακαλύψαμε.Βοήθησαν και οι ομόδοξοί σου.Με την άστοχη ενέργεια του αστυνομικού.Μια ενέργεια που σε χώρες σαν το Πακιστάν κι αλλού θα ήταν μοιραία για το δράστη.Γιατί όμως ;
  To ξέρω είναι προσβλητικό αυτό που συνέβη αλλά δεν έφταιξαν τα πεζοδρόμια ή τα μαγαζιά του κέντρου.
  Κύριε Ελγαντούρ είμαστε ανοικτοί και ανεκτικοί,ίσως οι ανεκτικότεροι στην Ευρώπη.Ξέρεις γιατί;
  Γιατί στη Γερμανία για παράδειγμα και 100 χρόνια να ζήσεις ,πάλι γκασταρμπάιτερ θα σε λένε.Δε συμβαίνει τούτο στην Ελλάδα.
  Πρόσεξε λοιπόν,πρόσεξε γιατί αν χάσεις τον Έλληνα ,τον καθημερινό Έλληνα τότε τόχασες το παιγνίδι.
  Και στο λάκκο της Αθήνας που σας έριξαν να χωνευτείτε μαζί μας είναι κρίμα να αρχίσουμε κανένα τροπάριο άσχημο.
  Δε το συζητώ ότι κανείς δε δικαιούται να προσβάλλει τα ιερά σας.Αλλά δε το συζητώ πως και το νεαρό ιδιοκτήτη του Κορανίου τον άκουσα να λέει στην TV ότι ήταν έτοιμοι να κάνουν μεγάλο χαμό αλλά τους συγκράτησαν οι ιμάμηδες κλπ.
  Όχι κύριε Ελγαντούρ κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κάνει το μεγάλο χαμό,ούτε να πάρει θάρρος και να βάζει χέρι στα κοριτσάκια επειδή φορούν κοντά ή επειδή έχει μήνες να πάει με γυναίκα,ούτε να τα σπάει επειδή στην πατρίδα του σε ανάλογη περίπτωση τάσπαγε.
  Το ξέρω ότι οι άνθρωποι που στοιβάζονται στο κέντρο όχι μόνο δε πρόκειται να αφομοιωθούν,αλλά ούτε και να προσαρμοσθούν,πολλοί δε συνδέουν την κακή τους μοίρα με εμάς και μας μισούν, εσύ όμως ξέρεις: η δύναμή σας είναι ο καθημερινός Έλληνας,αυτός με τον οποίο μαζί ταλαιπωρείστε και συμβιώνετε.
  Στην ουσία η όποια αντίδρασή σας δε θα θίξει την ελίτ,αυτούς που για χάρη του φτηνού μεροκάματου άνοιξαν τα σύνορα.Αυτούς δε θα τους δείτε,μακάρι να ήταν δυνατό αυτό.
  Έτσι ότι γίνεται πίπτει επί των κεφαλών ημών.
  Μην ενδώσετε να κάνετε εξυπηρετήσεις σε ξένα κέντρα,ιδίως σε ομόδοξούς σας και ιδίως σε εκπροσώπους του Τουρκικού κράτους που δρουν ανάμεσά σας.Να το ξέρετε κύριε Ελγαντούρ πως όλοι αυτοί σας θεωρούν πιόνια για το δικό τους παιγνίδι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. "east επιτέλους είσαι εξοργιστικά ανιστόριτος!"

  sapphire,

  εσύ που έχεις "βαθειά γνώση της ιστορίας" μπορείς να μας πεις από που και ως που η Ορθόδοξη Ελλάδα (πρέπει να) ανήκει στην Δύση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Και ποιος σου είπε East ότι η Ορθοδοξία έχει να κάνει με την Ανατολή; Και με τα 4 σημεία του ορίζοντος έχει να κάνει. Πριν το Σχίσμα, με την ευρεία έννοια όλοι Ορθόδοξοι ήταν, από τις Βρετανικές νήσους μέχρι τις ερήμους της Αραβίας. Ορθόδοξους εχει και στην Κάτω Ιταλία και στην Φινλανδία και στην Πολωνία και στην Βενετία και παντού. Και δεν μιλάω για νεότερες Ελληνικές κοινότητες μεταναστών ή για νέες εκκλησίες ιδρυθείσες από τις ιεραποστολές στους νέους χρόνους αλλά για Ορθοδοξία από τα πρώτα αρχαία χρόνια. Μην το πολυσκαλίζεις το θέμα γιατί αρχίζεις και χρωματίζεσαι ως ολίγον ρατσιστής...
  ΙοΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.