30/6/09

Τουρκία: Η Μεταπολίτευση έρχεται...

Επτά σχεδόν χρόνια μετά την επικράτηση του Ερντογάν και του κυβερνώντος σήμερα κόμματος ΑΚΡ στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μια καθεστωτική αλλαγή, σε μια Μεταπολίτευση που αν ολοκληρωθεί θα είναι η σημαντικότερη τομή στην Ιστορία της μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Κεμάλ το 1923.

Από ό,τι προκύπτει από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και τις δηλώσεις αξιωματούχων, η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τις ακόλουθες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο:

- Πρώτον, κατάργηση του άρθρου που απαγορεύει την παραπομπή σε δίκη των πραξικοπηματιών στρατηγών του 1980.

- Δεύτερον, κατάργηση της δυνατότητας δικαστικής διάλυσης πολιτικού κόμματος με κριτήρια την ιδεολογία και το πρόγραμμά του.

-Τρίτον κατάργηση του ορίου 10% για την είσοδο στη Βουλή και αντικατάστασή του με το 1% ως ελάχιστο ποσοστό για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Αθροιστικά τα παραπάνω συνιστούν όχι μίνι Συνταγματική Μεταρρύθμιση όπως παρουσιάζεται, αλλά ανατροπή χωρίς προηγούμενο:

- Πρώτον, ποινικοποιείται και μάλιστα αναδρομικά η επέμβαση του Στρατού στην Πολιτική Σκηνή: Μπορεί η κατάργηση της σχετικής διάταξης να αφορά μόνον τον Εβρέν και τους συνεργάτες του αλλά πολιτικά απαξιώνει όλα τα πραξικοπήματα ανοικτά η συγκεκαλυμμένα.

-Δεύτερον, καταργείται η δυνατότητα Δικαστικού Πραξικοπήματος καθώς με την νέα διάταξη η διάλυση κόμματος θα είναι δυνατή μόνον εφόσον κριθεί υπεύθυνο για τρομοκρατική δράση και προσφυγή στη βία.

-Τρίτον, η κατάργηση του ορίου του 10% θα επιτρέψει την αντιπροσώπευση του συνόλου της κοινωνίας στη Βουλή, του συνόλου των κοινωνικών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων.

Η επικείμενη Συνταγματική Μεταρρύθμιση έχει ήδη αρχίσει να συζητείται στη σκιά μιάς απαξιωτικής για τον παρεμβατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων ατμόσφαιρας τόσο από τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για την υπόθεση Εργκενέκον όσο και για το πρόσφατα αποκαλυφθέν σχέδιο υπονόμευσης-αποσταθεροποίησης.

Παρ' όλο που σήμερα δεν υπάρχει η ένταση που υπήρχε το 2007, λίγο πριν από τις πρόωρες εκλογές της 22.7.07 και το καλοκαίρι του 2008 εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την διάλυση ή Όχι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η χρονική περίοδος μέχρι την έναρξη αλλά και την ολοκλήρωση της συζήτησης για τις Συνταγματικές Τροπολογίες στη Βουλή θα είναι δραματικά κρίσιμη:

Εν όψει των παραπάνω εξελίξεων το ερώτημα που τίθεται δεν είναι τι συζητά κάθε βδομάδα ο Ερντογάν με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μπασμπούκ αλλά κατά πόσον η Στρατιωτική Ηγεσία μπορεί να διασφαλίσει τη νομιμόφρονα συμπεριφορά του συνόλου των αξιωματικών που από προνομιούχοι πραιτοριανοί καλούνται να αποδεχθούν την υποταγή τους στις επιλογές της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης.

Με την απόσταση ενός χρόνου η προσπάθεια διάλυσης του ΑΚΡ και πολιτικής εξόντωσης της Ηγεσίας του με Δικαστικό Πραξικόπημα επέδρασε καταλυτικά στις επιλογές Ερντογάν: Αργά και μεθοδικά πίσω από την πρόσοψη μιάς συγκατοίκησης με τη Στρατιωτική Ηγεσία μεθόδευσε την ανατροπή που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της γειτονικής μας χώρας το προσεχές φθινόπωρο.
ημερησια

2 σχόλια:

  1. Δίνω ένα δίκιο στον Εγκεμέν Μπαγίς τον υπουργό τους που είπε σε δικό μας δημοσιογράφο ότι τόσες πολλές αλλαγές είναι δύσκολο για ένα κόμμα να τις πετύχει σε τόσο μικρό διάστημα.
    Πράγματι,δείτε τις φάτσες των αξ/κών τους και πείτε μου τις εντυπώσεις σας.Αν σας φαίνονται δηλαδή ευεπίφοροι σε αλλαγές ακόμα και αν πρόκειται για μονοδρομίσεις (κακία).
    Γιατί όμως θέλουν τις μεταρυθμίσεις;
    Εδώ είναι το ερώτημα .Τι τους έπιασε και χαλάνε συνταγή που βόλευε τους πάντες στο εσωτερικό της Τουρκίας; Γιατί μη μου πείτε ότι τους νοιάζει για την ανάπτυξη! Αυτή την έχουν.Φτηνό και υπάκουο εργατικό δυναμικό,καλό οικόπεδο,πλουτοπαραγωγικές πηγές αρκετές.Τα έχουν όλα και αυτοί ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας χωρίς πάτο! Μετατρέπουν το ισχύον κρατικό τους ιδεολόγημα από κοσμικό μουσουλμανικό κράτος σε μουσουλμανικοχριστιανορωμαικό σούπερ μάρκετ,όπου θα βρίσκουν όλοι αυτό που ψάχνουν.Είσαι Τουρκμένιος; Eίσαι αζέρος; εδώ δικός μας και συ με τα αέριά σου (το φυσικό αέριο εννοώ).Είσαι Χριστιανός; μέσα είσαι αρκεί να δέχεσαι την προτεραιότητα των δικών μας ιδεών.Και το πιο κύριο: εμείς είμαστε οι συνεχιστές της ανατολικής Ρωμαικής αυτοκρατορίας.Του Βυζάντιου δηλαδή.
    Δεν πιστεύετε;Όλα τα έχουμε.Πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη (μπορεί να τη δείτε),Αγία Σοφία (μπορεί με τον καιρό να επιτραπούν κάποιες λειτουργίες),μειονότητες ελληνικές,αρμένικες,αλεβίτικες ασσυριακές,τα πάντα όλα.Καλά μη κοιτάτε που οι Έλληνες δεν γεμίζουν ένα ζαχαροπλαστείο,τι να κάνουμε,ας μένανε στα σπίτια τους το '55.Και σαν νέα αυτοκρατορία θα θέλαμε να προβούμε σε μια χαλαρή ένωση με όλες τις γύρω ,μουσουλμανικές κυρίως,χώρες.Να επανασυστήσουμε τρόπον τινα το Βυζαντινό κεντρικό τουλάχιστον κράτος. Πετρέλαια,αέρια όλα θα περνούν από εδώ,για σίγουρη ροή ενεργειακών πόρων προς τη Δυτική Ευρώπη.Αν αυτό σημαίνει περισσότερο σφίξιμο του Εύξεινου ,έλεγχο στα στενά και πρόκληση ασφυξίας στη Ρωσσία,αυτό είναι φυσικό επακόλουθο.
    Η Ελλάδα αν θέλει μπορεί να μας ακολουθήσει,στο κάτω κάτω μας βοηθά στο θέμα της Ε.Ε..όχι ότι μπορούσε να κάνει και διαφορετικά δηλαδή αλλά και γι αυτή υπάρχει χώρος.
    Οι Ρώσσοι δεν έχουν λόγο να αγριεύουν,μια ζωή στριμωχτοί στη Μαύρη θάλασσα ήταν.Οι αγωγοί είναι καλοί,αν περνούν από το έδαφός μας και μας αφήνουν προσόδους.
    Με το Κουρδικό δε ξέρω πως θα καθαρίσουμε,πάει ο καιρός που τα αεροπλάνα ρίχνανε ναπάλμ στα χωριά.Τότε με ένα καλό αποκλεισμό και ο κόσμος το μάθαινε 5 χρόνια αργότερα και ποιός θα ασχολούνταν με ένα χωριό στο πουθενά που κάηκε.Σήμερα με ίντερνετ,κινητά και βιντεάκια δε μπορείς να κάνεις πια αυτά.Not any more.
    Προσπαθούμε να αποσβήσουμε την πίεση τους.Κι αυτοί μέλη της Νεοβυζαντινής αυτοκρατορίας είναι στο κάτω κάτω.
    Έχει ο Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άδικα αναλώνουμε το χρόνο μας με το να κοιτάμε τι κάνει η Τουρκία και τι θα πουν οι Βρυξέλες. Η Δύση και οι τούρκοι κάνουν τη δουλειά τους.

    Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνύσει από το λήθαργο που έπεσε μετά την Μικρασιατική καταστροφή, και να διαμορφώσει σχέδιο για την επόμενη χιλιετία. Ο μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η ένωση των Ορθόδοξων χωρών, και η στήριξη στην μεγαλύτερη ισχύ, την Ορθοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.