29/6/09

Το παράθυρο του διαλόγου για τα πυρηνικά του Ιράν αφήνει ανοιχτό η ΕΕ


Οι διαδηλώσεις από Ιρανούς του εξωτερικού συνεχίζονται: εδώ στη Γερμανία

Νέα διαδήλωση στη Τεχεράνη
Μήνυμα για τη συνέχιση του διαλόγου με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που ένταση στις σχέσεις Βρετανίας και Ιράν κλιμακώνεται με την σύλληψη υπαλλήλων της βρετανικής
πρεσβείας. Στο εσωτερικό, και ενώ η κατάσταση έχει σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί, οι φωνές για το αποτέλεσμα παραμένουν...
Σε δηλώσεις του από την Κέρκυρα όπου παραβρέθηκε για τη συνοδό του ΟΑΣΕ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί την επανέναρξη των πολυμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, συνέχισε ο κ.Σολάνα, η ΕΕ προτρέπει το Ιράν «να αποκαταστήσει και να σεβαστεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και όλων των μέσων που χρησιμοποιούν οι Ιρανοί για την επιδίωξη του δημοκρατικού διαλόγου».
Πάντως ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ ερωτηθείς για το αν η καταστολή των διαδηλωτών θα αποδυναμώσει το καθεστώς και θα έχει επίπτωση στις συνομιλίες, απάντησε ότι είναι νωρίς για να το γνωρίζουμε. Η χώρα του θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και πολλά από τα μέλη της χωριστά, έχουν καταδικάσει τη βία των ιρανικών Αρχών ενώ έχουν εκφράσει και την ανησυχία τους ότι το αποτέλεσμα άφηνε ερωτήματα για τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Καταδικάζει η ΕΕ τις συλλήψεις
Οι υπουργοί της ΕΕ καταδίκασαν τη σύλληψη των εννέα Βρετανών υπαλλήλων της πρεσβείας και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους αλλά και τους περιορισμούς στους ανθρώπους του Τύπου. Η Βρετανία διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Ιράν και ανωνύμως παράγοντες του Φόρειν Όφις αναφέρουν ότι τυχόν νέα πρόκληση θα αντιμετωπιστεί και από την ΕΕ.
Πρόκειται για απαράδεκτη ενόχληση και εκφοβισμό είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ενώ χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμη» την ιδέα ότι η Βρετανία βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις στη Τεχεράνη.
Οι οκτώ ή, κατ’ άλλους εννέα, διπλωματικοί υπάλληλοι συνελήφθησαν το Σάββατο αλλά μέχρι το πρωί της Κυριακής οι τέσσερις είχαν απελευθερωθεί. Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν επιβεβαίωσε τις συλλήψεις καταλογίζοντας ακόμη στη Βρετανία την υποκίνηση των μετεκλογικών ταραχών. Η Βρετανία δεν ανακοίνωσε τον αριθμό των συλληφθέντων.
Επιπλέον, οι υπουργοί συμφώνησαν στη διευκόλυνση χορήγηση βίζας σε όσους Ιρανούς προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα τους λόγω των βίαιων ταραχών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ και τους έχει ζητηθεί να παραμείνουν στα γραφεία τους. Δεκάδες δημοσιογράφοι Ιρανοί και ξένοι, μεταξύ τους και ο Έλληνας Ιάσονας Αθανασιάδης, ανταποκριτής αμερικανικών και βρετανικών μέσων έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις ιρανικές Αρχές.

Νέα διαδήλωση στη Τεχεράνη – Επιμένει ο Μουσαβί
Το απόγευμα της Κυριακής περίπου 5.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέβηκαν σε νέα ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της Τεχεράνης, την πρώτη που επέτρεψαν οι Αρχές μετά από ημέρες αν και δεν έλειψε η ισχυρή αστυνομική παρουσία.
Οι διαδηλωτές, κατά πληροφορίες του CNN, κινήθηκαν προς τέμενος τιμώντας τη μνήμη Ιρανού ήρωα. Αλλα ξένα μέσα, βασισμένα μόνο σε μαρτυρίες, μιλούν για χρήση δακρυγόνων και βίας.
Εν τω μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απηύθυνε έκκληση και προς τις δύο πλευρές για εθνική ενότητα και αποφυγή ενεργειών που θα υποκινήσουν πάθη. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, έχει πάρει το μέρος του προέδρου στη διαμάχη μετά τις εκλογές έχοντας μιλήσει για «καθαρό αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί με δήλωση σε ιστοσελίδα απέρριψε για άλλη μία φορά την πρόταση της κυβέρνησης για μερική επανακαταμέτρηση των ψήφων–μόνο το 10% πρότεινε το Συμβούλιο των Φρουρών που είχε παραδεχτεί ότι υπήρξαν μικρής κλίμακας παρατυπίες– και ζητά την ακύρωσή τους.

Ο Μουσαβί δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και ημέρες.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί ζήτησε να γίνει συστηματική και δίκαιη εξέταση των καταγγελιών που είχαν γίνει σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα.. Ο Ραφσαντζανί αποκάλεσε «πολύτιμη κίνηση» την απόφαση του Αλί Χαμενεΐ να παραταθεί κατά πέντε ημέρες η προθεσμία που έχει το ανώτατο νομοθετικό σώμα του Ιράν προκειμένου να παραλάβει και να εξετάσει τις αγωγές των τριών ηττημένων υποψηφίων.
Χαρακτήρισε ακόμη τις μετεκλογικές ταραχές συνωμοσία «υπόπτων στοιχείων» για να διχάσουν το λαό του Ιράν.
Ήταν η πρώτη παρέμβαση του πολιτικού αντιπάλου του νυν προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Ο Ραφσατζανί είχε στηρίξει τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.
* Αργά το βράδυ, ο υπουργός Πληροφοριών Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί-Ετζέι από τη δημόσια τηλεόραση είπε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την αλλοίωση του αποτελέσματος που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ταυτόχρονα, έστρεψε τα βέλη του κατά των ΗΠΑ λέγοντας ότι αποσκοπεί στην αποσταθεροποιηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις κατηγορίες για εκλογική νοθεία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα

    Αγαπητέ Σάββα έχεις καμιά ιδέα γιατί οι εταιρείες πετρελαιοειδών BP και SHELL μας αποχαιρετούν;
    Μάλιστα, το αντίτιμο είναι πολύ χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία και εδώ γεννιούνται, φυσιολογικά, τα όποια ερωτηματικά.
    Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρείες κολοσσοί ΒΡ και Shell αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα και μάλιστα με ζημία, τη στιγμή που η ενέργεια γίνεται παγκόσμιο φαινόμενο ??
    Οι δύο αυτές πολυεθνικές, που επηρεάζουν την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, δείχνουν να τα μαζεύουν και να φεύγουν άρον-άρον από την Ελλάδα, χωρίς να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν πειστικά αυτή τους την απόφαση. Κι εδώ γεννιέται το μεγάλο ερώτημα. Οι άνθρωποι που διοικούν αυτές τις εταιρείες γνωρίζουν κάτι που πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα και φροντίζουν να φύγουν εγκαίρως;
    Τι πιστεύεις κατά την γνώμη σου ότι μπορεί να συμβαίνει ???
    tasko

    ΥΣ συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο αλλά δεν βρήκα εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας …βάλτε ένα email ρε παιδιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tasko
    min psaxneis politikes h geopolitikes aities tis apoxorisis.
    Apla, ep;i dekaeties epaizan monoi tous kai konomousan.
    Tora o antagonismos tous gonatise kai ta mazevoun kai fevgoun, giati kathe mera pou pernaei tha xanoun kai perissotera.
    skal@infognomon.gr

    Savvas Kalenteridis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.