30/6/09

Συμμετέχει στον αντικομμουνισμό και στην παραχάραξη της Ιστορίας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Συμμετέχει στον αντικομμουνισμό και στην παραχάραξη της Ιστορίας
Οργανώνει εκδήλωση για «τον εκτοπισμό των Ελλήνων» στην πρώην ΕΣΣΔ, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από φορείς των Ποντίων
Πληθαίνουν και στη χώρα μας οι συντονισμένες προσπάθειες να συκοφαντηθούν οι κατακτήσεις των λαών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και μ' αυτόν τον τρόπο να αποτελέσει ο αντικομμουνισμός όχημα για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, του αγώνα που δίνουν εκατομμύρια εργάτες ενάντια στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και στο βάρβαρο σύστημα που αυτή υπηρετεί.

Σ' αυτή την προσπάθεια, επιχειρείται να ρυμουλκηθούν ακόμα και Σωματεία Ποντίων, όπως επιβεβαιώνει η απόφαση της διοίκησης του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας να διοργανώσει στις 29 Ιούνη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Διάδοσης και Διατήρησης Ποντιακής Κουλτούρας, του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «60 χρόνια από την εκτόπιση των ελληνικών πληθυσμών του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία».

Πρόκειται για μια καραμπινάτη προσπάθεια να συκοφαντηθούν όχι μόνο η Σοβιετική Ενωση και οι κατακτήσεις των λαών της, αλλά και η καθοριστική συμβολή που είχαν οι ίδιοι οι Πόντιοι στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αυτό το στόχο καλούνται να υπηρετήσουν τόσο το πρόγραμμα, όσο και οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης, καθώς αυτή περιλαμβάνει όλο τον οχετό των αντικομμουνιστικών κατασκευασμάτων της ψυχροπολεμικής περιόδου: φωτογραφίες και προβολή ντοκιμαντέρ για τις «σταλινικές διώξεις», όπως καταγράφτηκαν από τους Α. Παπαχελά και Τ. Τέλογλου με τον τίτλο: «Στα σταλινικά στρατόπεδα συγκέντρωσης». Παρόντες θα είναι ακόμα ο γνωστός και μη εξαιρετέος αντικομμουνιστής «ερευνητής» Ιβάν Τζούχα, ο Βλάσης Αγτζίδης και άλλοι.

Η εκδήλωση προκάλεσε την αντίδραση μαζικών φορέων των Ποντίων. Σε κείμενο που υπογράφουν μέλη διοικήσεων ποντιακών φορέων, απευθύνονται στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και ζητούν: «να μην προχωρήσετε στην πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης με περιεχόμενο που πρέπει να προβληματίσει τους συλλόγους της Ομοσπονδίας ως προς τη σκοπιμότητά του. Αποτελεί συνέχεια των ενεργειών ορισμένων γνωστών παραγόντων στα πλαίσια μιας επιχείρησης αναβίωσης στην Ελλάδα της χρεοκοπημένης ψυχροπολεμικής φιλολογίας περί "εθνοκαθάρσεων επί Στάλιν". Δεν περιλαμβάνει μόνο ιστορικές ανακρίβειες και μεθοδολογικές παρατυπίες, αλλά ξεπερνά τα όρια της αντιεπιστημονικότητας, αγγίζοντας τα όρια της μαύρης προπαγάνδας.

Τέτοιες αντιεπιστημονικές ως προς το περιεχόμενό τους εκδηλώσεις, που παραχαράσσουν τη σύγχρονη Ιστορία, της οποίας κομμάτι της είναι η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, για την οποία είμαστε περήφανοι, δεν υπηρετούν τους σκοπούς των συλλόγων μας και της Ομοσπονδίας. Υπηρετούν προφανείς προπαγανδιστικούς στόχους και πολιτικές ιδεολογικές σκοπιμότητες».

Αντίστοιχα, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, καταδικάζει την αντικομμουνιστική επιχείρηση διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας από τη διοίκηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για συστηματική προσπάθεια αναβίωσης ψυχροπολεμικών κατασκευασμάτων περί «γενοκτονίας των Ποντίων επί Στάλιν». Καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να απομονώσουν τέτοιες ενέργειες και κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να μη συμμετέχει στην αντικομμουνιστική σύναξη και φιέστα της ΣΠΟΣ, καθώς είναι φανερό ότι η επιχειρούμενη παραχάραξη της Ιστορίας εντάσσεται στην ενορχηστρωμένη επιχείρηση αντικομμουνιστικής αναθεώρησης της Ιστορίας, για την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού και την εξίσωσή του με το φασισμό.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

90 σχόλια:

  1. Επειδή έχω μπερδευτεί, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ είναι όργανο του ΚΚΕ ή του ΚΚΣΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά κάποιοι είναι καταδικασμένοι να ζούν στο παρελθόν, χωρίς να συμφιλιωθούν ποτέ με αυτό.Έτσι η αριστερά στην Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει επίκαιρο-ρεαλιστικό λόγο.
    "Living in the past" Jethro Tull 1969 αφιερωμένο εξαιρετικά.

    Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. " Άγιος" ο πατερουλης Στάλιν.Μεχρι και ο Χίτλερ θα κοκκινιζε μπροστα σ΄αυτο το φασιστομουτρο εγληματια εκατομυριων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΚΑΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΓΛΗΤΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΠΙΝΑΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΗ ΓΛΗΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ.

      Διαγραφή
  4. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το αίσχιστο,ασεβές,ανιστόριτο άρθρο του ΚΚΕ!αυτού του άκρως ανθελληνικού και προδοτικού κομματιού της ελληνικής πολιτικής ζωής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φταίω εγώ μετά να φωνάξω:"εαμοβούλγαροι!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O East μαιμου ειπε:

    Οχι μονο προσπαθεια συκοφαντησης του σοσιαλισμου αλλα και της Ορθοδοξιας, διοτι ως γνωστον ολες οι σοσιαλιστικες χωρες (Βουλγαρια, Σερβια, Αρμενια, Ουκρανια, Λευκορωσια, Ρωσια, Ρουμανια, Γεωργια) ηταν κι ορθοδοξες (εξαιρουμενης της Ελλαδας που επιτελους εγινε και σοσιαλιστικη το 1981).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανόσιο το να παραποιείς την ιστορία.
    Ντροπή να περιπαίζεις τους νεκρούς.
    Αν ο χρόνος σβήνει τα πάντα δεν οδηγεί στη λήθη.

    Εμείς οι Πόντιοι γνωρίζουμε τις διώξεις του Σταλινικού καθεστώτος και δεν έχουμε ανάγκη να μας πει το ΚΚΕ την δική του εκδοχή.
    Η Σταλινική εποχή αιματοκύλισε τους Ποντίους (38000 θύματα)και πολλούς τους εξόρισε στα γκουλαγκ της Σιβηρίας.
    Είναι επίσης γνωστό, ότι ο Λένιν βοήθησε οικονομικά και με βαρύ οπλισμό τον Κεμάλ Μουσταφά, θεωρώντας το κίνημά του επαναστατικό, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα δηλ. της Γενοκτονίας των Ποντίων.

    Παρακαλούνται όσοι δεν συμφωνούν με τα παραπάνω, να μην απαντήσουν.
    Δεν χρειάζονται πολιτικές αντιπαραθέσεις και αψιμαχίες φραστικές σε ένα θέμα το οποίο αναλύθηκε διεξοδικά σε άρθρο και στη συγγραφή βιβλίου.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 30/6/2009 1:28 μμ

    Εμφυλιοπολεμικός χαρακτηρισμός της δεξιας του αίματος.Κόψε κατι και μην τα βλέπεις τοσο τραγικά.Απλά οι άνθρωποι έχουν μεινει λίγο πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. sapphire το οτι εισαι και φαινεσε δεξιος ειναι δικαιωμα σου αλλα μαθε καλυτερα την ιστορια της αντιστασης και μην αναπαραγεις ταγματαλητικα και χουντικα συνθηματα.Το ΚΚΕ εχει κανει και συνεχιζει να κανει λαθη να μην ξεχναμε ομως οτι στο ΕΑΜ συμμετειχαν ετεροκλειτες πολιτικες δυναμεις με μονο σκοπο την Αντισταση κατα του κατακτητη και την απελευθερωση της χωρας απο την τριπλη φασιστικη κατοχη. Επισης να αναφερω οτι χαρη στον ΕΛΑΣ αποτραπηκε η εισοδος των γιουγκοσλαβων παρτιζανων στον χωρο της Βορειας Ελλαδας. Ποτε κανενας απο τους Ελασιτες δεν εγραψε στην αναφορα του εκ των ημετερων εις γερμανος στρατιωτης νεκρος οπως εγραψε ο δηθεν πατριωτης διοικητης των ταγματων ασφαλειας στην Ευβοια πολεμωντας στο πλευρο των γερμανων εναντια στους Ελληνες ανταρτες. αυτα για τωρα. Νικηφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "δεξιά του αίματος";γιατί ρε η αριστερά τι ήταν τότε;του γάλακτος;να θυμίσω τα κονσερβοκούτια ή το παιδομάζωμα;τις συμφωνίες με την Βουλγαρία και Τίτο;την αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία;το να δοθεί τμήμα της στην "δημοκρατική Βουλγαρία" για να βγει στο Αιγαίο τι ήταν;να πω εγώ:ΠΡΟΔΟΣΙΑ!προτείνω στους διαχειρηστές (που συχνά πυκνά μας κανονίζουν δεόντως εμάς της δεξιάς...) να κάνουν αναρτήσεις με τα άρθρα του τότε ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ για τη Μακεδονία και την Μικρά Ασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 30/6/09 10:18 μμ

    http://papadoko.blogspot.com/2008/10/22-1944.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. sapphire επειδή με εμένα τα έχεις και ξέρω καλά το λόγο οφείλω να σου πώ δημόσια ότι δεν ξεχωρίζω αριστερά απο δεξιά. Για μένα μια λέξη υπάρχει Εθνική Υπόθεση. Υπηρετώντας τον σκοπό αυτό μην περιμένεις να χαριστώ σε ότι αποκλείνει. Οφείλω όμως να σου υπενθυμίσω ότι η περίοδος που αναφέρεσαι δεν είναι και απο τις καλύτερες για τον Ελληνισμό, υπήρξαν πανταχόθεν πράξεις που χαρακτηρίζονται ως Εθνικό Εγκλημα.
    Ό Ελληνισμός έχει πληρώσει πολύ καλά τον Εθνικό Διχασμό και καλό είναι να σταματήσει εδώ γιατί όπως θα δείς και στην Κύπρο , αυτός ήταν που άνοιξε διάπλατα την πόρτα του Αττίλα.
    Υπάρχει μια βασική αρχή ο πατριωτισμός δεν έχει το χρώμα καμιάς πολιτικής παράταξης , δεν χαρίζεται σε κανέναν είναι κτήμα του Ελληνικού Λαού. Τέλος θα σου θυμίσω ένα καταπληκτικό στίχο ενός Ελληνα : οι αγώνες που χεις κάνει δεν φελάνε, εάν το αίμα που χει χυθεί δεν ξοφλάνε.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 30/6/09 10:18 μμ

    Έχεις δίκιο, το παίρνω πίσω.
    Η ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ έπρεπε να γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξέρεις κάτι Ζαφείρη, αν αρχίσουμε και εμείς χαρακτηρισμούς του τύπου "Μοναρχοφασίστες","Γερμανοτσολιάδες",
    "Ταγματασφαλίτες",
    "Κουκουλοφόροι",
    "Δοσίλογοι"δεν θα βγαλουμε ακρη.Γιαυτό σταμάτα εδώ το παραμύθι γιατί η δεξιά έχει πολύ χεσμένο τον κώλο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αργικέραυνος
    Έβαλες μαζί 2 διαφορετικά πράγματα.
    Ο Λένιν βοήθησε τον Κεμάλ πράγματι αλλά είχε προηγηθεί το '17 η δική μας ηλίθια εκστρατεία στην Κριμαία κατά των Μπολσεβίκων.Εμείς τι γυρεύαμε εκεί;Και εκείνη η εκστρατεία ήταν το διαβατήριό μας για το Μικρασιατικό...
    Οι διώξεις όμως των Ποντίων έγιναν και παραέγιναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. συγνωμη στηλαμε η οχι στρατο στην κριμαια;

    ειναι δυνατο να δεχτεις εισβολη απο ενα κρατος και να μην κανεις προσπαθεια ελεγχου της μειονοτητας του κρατους που εχει εισβαλη στο εδαφος σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα ,
    Για να καταλάβω τώρα τσακώνεστε για την ιστορία ? για το πια ιστορία είναι η σωστή (Αριστερή Δεξιά)? για τα γεγονότα? για την σφαγή για το ποιος φταίει ?
    Εχει σημασία αυτή την στιγμή το γεγονός καθ ευατό ή άν από το γεγονός υπήρξε κάποιο ''μάθημα'';
    Αλλάζει ο ρους των γεγονότων ή διαφοροποιεί την κατάληξη η αντιπαράθεση ? Αν μπορέσει στα όποια ιστορικά σφάλματα έχουν γίνει να υπάρξει διαφοροποίηση θα γίνει μόνο αν εκ του αποτελέσματος οι Ελληνες αλλάξουν έστω και στο ελάχιστον νοοτροπία.

    ΧΡιστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος 4:59
    Στείλαμε γύρω στις 23.000 άνδρες και ανάμεσα τους ήταν ο Ν.Πλαστήρας και ο Κ.Νίδερ και οι δύο μετέπειτα αξιωματικοί της Μικρασιατικής.
    Το θέμα χρησιμοποιήθηκε μαστορικά από τον Κεμάλ που φόρεσε το προσωπείο του λαικού επαναστάτη και προσέγγισε το Λένιν που τότε καίγονταν τα μουστάκια του για συμμαχίες.
    Οι μπολσεβίκοι δεν χτύπησαν το δικό μας σώμα και οι φαντάροι μας δεν πολέμησαν εναντίον τους.Μάλιστα εκδηλώθηκαν οργανωμένα κατά της συμπαράταξης με την ΑΝΤΑΝΤ.
    Ο Λένιν αναφέρθηκε στα γραπτά του κατά του Βενιζέλου και ο Φρούντζε που ταξίδεψε στην Τουρκία έδωσε εικόνες για τις σφαγές των Ποντίων ,των Αρμενίων κλπ
    Το θέμα με τις διώξεις αργότερα των ΓΗΓΕΝΩΝ Ποντιακών πληθυσμών από τον Στάλιν δεν έχει να κάνει με την Κριμαική εκστρατεία.Ο Στάλιν αντιμετώπιζε έτσι το θέμα των εθνοτήτων.Εν μιά νυκτί πλάκωσε η NKVD,έβαλε τον κόσμο στο τραίνο και τέλος...ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.
    Οι τύποι ήταν το κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 1/7/09 11:47 πμ

    Μια μικρή διόρθωση.Επικαφαλής του εκστρατευτικού σώματος της Κριμαίας δεν ήταν ο Πλαστήρας αλλά ο Κωνσταντίνος Νίδερ με επιτελάρχη τον Αλέξανδρο Οθωναίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Διόρθωση στην διόρθωση.Τελικά έλαβε μέρος και ο Πλαστήρας στην εκστρατεία αλλά όχι ως επικεφαλής.Επιπλέον οι Ελληνικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους Μπολσεβίκους.

    http://sansimera.gr/archive/
    articles/
    show.php?id=382&feature=Campaign_at_Ukraine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ καλώς και έγινε η εκστρατεία στην Κριμαία!αν δεν γινόταν δεν θα είχαμε πάει στην Μικρά Ασία και αν δεν πηγαίναμε οι Τούρκοι απλά θα έσφαζαν όλους τους εκεί Έλληνες!το ότι χάσαμε στην Μικρά Ασία είναι άλλο γεγονός,για το οποίο πέραν τον δικών μας λαθών,ευθύνη έχει η πολιτική Λένιν.Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την Καταστροφή ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έγραψε ότι "εμείς όχι απλώς χαρήκαμε αλλά και βοηθήσαμε στην αστικοτσιφλικάδικη ήττα..." κτλ κτλ!
    Αυτά όλα καλό είναι να αναφερθούν,επίσης είναι ψέμματα ότι ο Ριζοσπάστης έγραφε συνεχώς για αυτόνομες ή ανεξάρτητες Μακεδονίες και για έξοδο της Βουλγαρίας στο Αιγαίο;ή μήπως το ΚΚΕ δεν είχε κάνει αυτές τις προδοτικές συμφωνίες;όσο για την αντίσταση ορισμένων Ελασιτών σαφώς και υπήρξε αλλά οι αντάρτες που λέτε ήταν σαφώς μέλη του Ελάς που ονειρεύονταν ανεξάρτητες Μακεδονίες και τέτοια!οπότε καλύτερα να παραδεχτείτε τα αίσχη και να μην θίγεστε με την αλήθεια!
    sub δεν σου ζήτησε κανένας να χαριστείς,με την ιστορική σου εκτίμηση διαφωνώ και τους λίβελους που έχεις ρίξει κατά καιρούς εναντίον του Καραμανλή που στερούνται ιστορικής βάσης ενώ παράλληλα αγιοποιείται ο Παπανδρέου!και ο μουχταρόπαπας!αλλά γι'αυτούς θα τα πούμε στα κατάλληλα ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έχομε συνηθίσει στους πολέμους μα πιο πολύ στους εμφυλίους.
    Το ίδιο τώρα και ο sapphire.
    Δεν έχετε μυαλό τώρα 100 χρόνια μετά;
    Τι ζητάγαμε στο Αφιόν Καραχισάρ και στο Σαγγάριο; σα μακριά δεν πέφτανε από τον αντικειμενικό σκοπό;
    Mιλάτε για το Μικρασιατικό σαν να ήταν εκδρομή ,σαν να χαθήκαμε στο δρόμο.
    Να ξέρετε οι διάφοροι πως εδώ είμαστε γενικά άνθρωποι πατριωτικής αντίληψης και προερχόμαστε από διάφορες πολιτικές σκέψεις.
    Κανείς μα κανείς δεν δικαιούται να πυροβολεί τον άλλο διότι εδώ μας απασχολεί το γενικώτερο εθνικό ζήτημα.
    Γράφουμε γιαυτά που μας ενώνουν και όχι για ότι μας χώριζε.
    Όχι εν έτει 2009 να κάνωμε να χαίρονται η Ιντέλιτζενς σέρβις και οι διάφοροι αδερφοάγγλοι και χαζοαμερικάνοι.
    Δηλαδή αν ,λέω αν ο Τσώρτσιλ με το Στάλιν τα συμφωνούσαν αλλοιώς και αντί το Σκόμπυ και τους Ινδούς βλέπαμε να κατεβαίνει ο Τολμπούχιν με τις μεραρχίες τι θα λέγαμε;
    Να μη θεοποιούμε λοιπόν την ξένη επέμβαση.
    Και κυρίως να σταματήσουμε τις "πολιτικές "αντεγκλήσεις.
    Δεν περισσεύει κανείς πλέον.Χρειάζεται σύμπνοια και συστράτευση αυτών που έχουν την "αδυναμία" να βλέπουν τα πράγματα μέσα από πατριωτικούς φακούς.
    Και όσοι υπηρέτησαν τις διάφορες εθνικές παρατάξεις πρέπει να το σκέπτονται διπλά γιατί Κυπριακό,Αιγαίο και Θράκη προέκυψαν κατόπιν χειρισμών από τις εθνικές λεγόμενες παρατάξεις.
    Ζητώ συγνώμη από όσους θεωρούν εαυτόν θιγόμενον,δεν θεωρώ ότι είμαι πολύ σωστότερος από οποιονδήποτε,ας κρατήσουμε τις αρχές μας που είναι πολύ γενικώτερες από τις ιδεολογίες του 20ου αιώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμε 4:01
    OΠώσσοι μας τη χάρισαν και το σώμα γύρισε σχεδόν αλώβητο.Ψάξε τις λεπτομέρειες να το αντιληφθείς και όχι δημοσιεύματα γενικόλογα.
    Αν ήταν αλλοιώς θα είχαν αφήσει πολλούς εκεί πάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οι Ρώσσοι μας τη χάρησαν;έχω ψάξει καλά το θέμα και το εντελώς αντίθετο έγινε,οι στρατιώτες μας πολέμησαν γενναιότατα!
    Όσο για τον Σαγγάριο φίλε ανώνυμε,εκεί πήγαμε για βρούμε τον Κεμάλ και να τελειώνουμε μ'αυτόν μια και καλή όχι για να προσαρτήσουμε τα εδάφη αυτά,ο Κεμάλ μέχρι τότε δεν ήταν ακόμα κάτι σπουδαίο,όμως κάναμε τόσα μα τόσα λάθη που έστω κι ένα από αυτά να μην κάναμε θα είχαμε νικήσει και θα φέρναμε εμείς τους ξένους προ τετελεσμένων γιατί δεν θα υπήρχε πλέον Κεμάλ...
    Στην Μικρά Ασία έπρεπε να πάμε!ή θα κερδίζαμε ή θα χάναμε!χάσαμε!αλλά τουλάχιστον γλιτώσαμε κι ενάμιση εκατομμύριο κόσμο που ο Αττατούρκ θα είχε εξαφανίσει όπως ήδη είχε αρχίσει να κάνει από το '14!
    Για το άλλο θέμα,φυσικά και τιμάω τους πατριώτες αριστερούς σαν τον Μίκη,τον Γλέζο κτλ αλλά κατακρίνω και σιχαίνομαι τους προδότες διεθνιστές που υπήρξαν ηγεσία μέχρι το 50 τουλάχιστον,απόδειξη τα γραφόμενα του Ριζοσπάστη.Το ίδιο πιστεύω και για τους προδότες δεξιούς δεν τους δικαιολογώ.Από εκεί και πέρα οι δεξιά έχει τρελαθεί να τιμά τους αριστερούς και στο political correct,η αριστερά ποτέ δεν τίμησε τους αγώνες τους δικούς αντίθετα μόνο βρίζει και σκυλεύει!μην πω ότι επί ΠΑΣΟΚ ήταν έγκλημα να δηλώσεις δεξιός!και ακόμα θεωρείται κάτι το ανήθικο,ε λοιπόν εγώ είμαι δεξιός και περήφανος για την προσφορά της παράταξής μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. http://www.antibaro.gr/
    national/agtzidhs_1922.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. .Καλως γραφεις για τον ριζοσπαστη αλλα επρεπε να γραψεις και για τον προπολεμικο πρυτανη της δεξιας Γ ΒΛΑΧΟ της καθημερινης και το περιφημο οικαδε.να σε θυμησω και τον γουναρη και τις αποψεις του και αλλα πολλα.Οσο για τον ΕΛΑΣ καλο ειναι να διαβασεις τις αναφορες των γερμανων αξιωματικων για τις αντιστασιακες οργανωσεις στην διαρκεια της κατοχης ομοσπονδιακα αρχεια βοννης και κομπλενς.Ελπιζω να εισαι περηφανος για την κορη του σε δεκα χρονια θα εχει ξεχαστη και για το πρωθυπουργο ο οποιος λιγο καιρο πριν διπλα στη μερκελ την ακουγε αταραχος να αποκαλει το προτεκτορατο μακεδονια και να κανει την παπια.Οσο για την προσφορα της παραταξης σου ναι εχει προσφερει πολλα αλλα στους ξενους προστατες και παραστατες της.Νικηφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Νικηφόρε είσαι ένας ασεβής ανιστόριτος και με μυαλό επικίνδυνο!μόνο και μόνο που λες ότι η δεξιά δεν πρόσφερε τίποτα στον τόπο αλλά αντίθετα μάλιστα έχεις φάει Χ!τελευταία φορά που απευθύνομαι σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία για τό ρόλο της αριστεράς στα Εθνικά θέματα, έχουν τοποθετηθεί στον δια δικτυακό τόπο: http://greatgreeks.skai.gr/greatgreeκs στην συζήτηση των χρηστών για τον Άρη Βελουχιώτη, όπου η απομυθοποίηση ειδώλων και συμβόλων πάνω στους οποίους κτίσθηκε το αριστερό Ελληνικό κρατικό μόρφωμα και ιδεολόγημα μετά το 1974 τεκμηριώνεται μέσα από ιστορικές αρχειακές πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ζαφείρη έχει δίκιο ο Νικηφόρος.Όταν βλέπει εσένα εναν γνήσιο εκπρόσωπο της δεξιάς να οραματίζεσαι στρατηγηκή συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ, τι θέλεις να σου πει ο άνθρωπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Ο Ι. Ιατρίδης σε άρθρο του στην Εφημερίδα ΒΗΜΑ ( 08/03/2009) παρουσιάζει την άποψη του σημαντικού στελέχους του ΚΚΕ, Γρηγόρη Φαράκου αναφορικά με τις λευκές και ασυμπλήρωτες σελίδες της ιστορίας του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) thn período 1940-1944. Τα γραπτά του Γ. Φαράκου φωτίζουν το απαγορευμένο προς συζήτηση θέμα που έχει να κάνει με τον πρωταρχικό σκοπό του αγώνα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) στην διάρκεια της κατοχής. Ήταν η αντίσταση εναντίων των κατακτητών, ο πρωταρχικός σκοπός του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ), όπως οι αριστεροί ισχυρίζονται, ή η ένοπλη δράση του απέβλεπε αποκλειστικά στην κατάληψη της εξουσίας μετά την απελευθέρωση, όπως πρεσβεύουν οι αντίπαλοι του; Στο άρθρο, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…μεταγενέστερες δημοσιευμένες μαρτυρίες ηγετικών κομματικών στελεχών όπως ο Μήτσος Παρτσαλίδης και ο Γιάννης Ιωαννίδης, υποδείκνυαν πως οι φιλοδοξίες και τα σχέδια της κομμουνιστικής ηγεσίας καθ΄ όλη την διάρκεια της κατοχής ξεπερνούσαν κατά πολύ ην απελευθέρωση της χώρας και στόχευαν στην κατάληψη της εξουσίας…Εδώ ακριβώς έρχεται η συμβολή του Γρηγόρη Φαράκου. Έχοντας εξετάσει πληθώρα στοιχείων, και με βάσει την προσωπική του εμπειρία ως ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, ο Φαράκος μπόρεσε να καταλήξει σε έγκυρα πορίσματα για τους στόχους και την στρατηγική του ΚΚΕ στην διάρκεια της κατοχής. Από τις έρευνες και τα στοιχεία που παραθέτει προκύπτει πλέον ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ, πως από τις πρώτες κιόλας μέρες της κατοχής βασικός στόχος του ΚΚΕ ήταν η κατάληψη της εξουσίας και στην λογική αυτή ιδρύθηκε το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ». Το άρθρο του Βήματος και μία πληθώρα άλλων που τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον τύπο, καθώς και η πρόσβαση σε αρχειακές πηγές που μέχρι σήμερα ήταν απροσπέλαστες, μαζί με τις απόψεις ηγετικών στελεχών της αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, έχει δημιουργήσει μία αντίπαλο αναθεωρητική τάση στην επίσημη Ελλαδική ιστοριογραφία των τελευταίων τριάντα ετών, που είναι απαλλαγμένη από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος και που βασίζονται μόνο σε επιστημονικά κριτήρια τα οποία θέτουν εύλογα ερωτηματικά για τον ρόλο και την στάση του ΚΚΕ και της αριστεράς γενικότερα, στις μεγάλες ιστορικές στιγμές του Έθνους μας, όπως η Μικρασιατική Εκστρατεία, η Αντίσταση κατά των κατακτητών την περίοδο 1940-1944, το Κυπριακό και το θέμα των μειονοτήτων (Σλαβομακεδονικό). Τα συμπεράσματα από την εξέταση των νέων αυτών ιστορικών στοιχείων είναι ότι η Ελληνική αριστερά συνειδητά και συστηματικά αντιτάχθηκε στις συλλογικές και αιματηρές προσπάθειες του Έθνους για την ολοκλήρωση του και την ενίσχυση της θέσης του έναντι των γειτονικών κρατών. Οι Έλληνες αριστεροί, σε αντίθεση με τους ομοϊδεάτες συντρόφους τους των βορείων γειτόνων μας, είχαν (είναι) πρωταρχικά διεθνιστική συνείδηση και δευτερευόντως ’Ελληνική, με αποτέλεσμα το «Εθνικό Συμφέρον», όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των Ελλήνων, να έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της αριστεράς που είναι σε πλήρη συμφωνία με τα εθνικά συμφέροντα των γειτονικών κρατών.
    Στην διαχρονική αυτή γραμμή της αριστεράς για τα Εθνικά θέματα, παραλληλίζεται σήμερα η θέση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, διακηρύσσοντας την Εθνική αποδόμηση, όπως τουλάχιστον εκφράζεται μέσα από τα δημοσιογραφικά όργανα του. Το πρόσφατο προκλητικό άρθρο του Νάσου Θεοδωρίδη, δικηγόρου και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην εφημερίδα ΑΥΓΗ (27/03/2009) με τίτλο «Αιρετικές σκέψεις για την «εθνική ιδεολογία» του σχολείου», επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τον ρόλο και την ιδεολογία της αριστεράς στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η Ελληνική αριστερά συλλογικά και διαχρονικά υιοθέτησε θέσεις και απόψεις οι οποίες ήσαν διαμετρικά αντίθετες από την ιδεολογική βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το νεοελληνικό Εθνικό κράτος από το 1830 και ένθεν. Οι θέσεις αυτές υλοποιήθηκαν με συνέπεια σε όλες τις πολεμικές περιπέτειες της χώρας, από την Μικρασιατική Εκστρατεία μέχρι το Κυπριακό στις μέρες μας και εξυπηρέτησαν διαχρονικά συμφέροντα αντίθετα με αυτά του Ελληνικού κρατικού μορφώματος σε όλες του τις εκφράσεις. Ιδίως μετά την κατοχή και μεταπολίτευση, εκμεταλλεύθηκε με επιτυχία τα ολέθρια λάθη των αστικών πολιτικών παρατάξεων και κατάφερε να ταυτίσουν στην συνείδηση του λαού τις Εθνικές-Πατριωτικές συλλογικές διεκδικήσεις, σαν «αντιδραστικές και Φασιστικές», επιβάλλοντας την «αριστερή άποψη» στην πνευματική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Αυτή εκδηλώθηκε στην ακραία έκφραση της με την προσπάθεια διακοπής της φυσικής συνέχειας της γλώσσας και την επιβολή της λήθης στην ιστορική μνήμη. Η προσπάθεια της «Εθνικής Αποδόμησης» από την αριστερά υπήρξε μάλλον επιτυχής αφού εξουδετερώνοντας την γλωσσική συνέχεια και την ιστορική μνήμη, θα εξουδετέρωνε και την Ελληνική Εθνική Υπόσταση, επειδή το νεοελληνικό Εθνικό ιδεολόγημα βασίστηκε στην αρχή της ιστορικής συνέχειας με το Αρχαίο και Βυζαντινό παρελθόν, της συνέχειας της γλώσσας, και της ιστορικής συνείδησης. Οι Έλληνες παρουσιάζονται στην Ελληνική αριστερή ιστοριογραφία σαν ένα μείγμα λαών που σε δεδομένες χρονικές στιγμές εγκαθίστανται και κατοικούν στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδος και συνεπώς δεν αποτελούν ιστορικό Έθνος, αφού δεν υπάρχει ιστορική συνέχεια με το παρελθόν και ιδίως το Αρχαίο. Συνεπώς έχουν τα ίδια δικαιώματα επί του γεωγραφικού χώρου που κατοικούν με τους άλλους λαούς που και αυτοί σε μία δεδομένη χρονική διάρκεια κατοίκησαν στον ίδιο χώρο, θέη που υποστηρίζει η Σλαβική Ιστοριογραφία. Η ιδεολογία αυτή επιβλήθηκε συστηματικά από την αριστερή διανόηση στις δεκαετίες του 1980 και 1990 με την ανάληψη της κρατικής εξουσίας από τους νικημένους της εμφύλιας αιματοχυσίας, οι οποίοι προσπαθώντας να ωραιοποιήσουν το παρελθόν και την δράση τους έπρεπε να καταστρέψουν το ιδεολογικό οικοδόμημα των αντιπάλων τους.

    Έτσι λοιπόν π.χ. οι Εθνικές διεκδικήσεις των Σλαβομακεδόνων νομιμοποιούνται από την αριστερά, ενώ οι «φασιστικές Ελληνικές Εθνικές θέσεις» πρέπει για πάντα να καταλήξουν στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας». Οι θέσεις της αριστεράς για το «Μακεδονικό» π.χ., δεν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή της «ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης επειδή διαφορετικά θα ηρνείτο το παρελθόν της και μία από τις κύριες συνιστώσες του ένοπλου αγώνα της στην διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου.


    Η Ελληνική αριστερά θα έχει να κερδίσει πολλά και να προσφέρει θετικά , αν μπορέσει ποτέ να κάνει την αυτοκριτική της και να έλθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ- Μολότωφ υπογράφτηκε στη Μόσχα στις 23 Αυγούστου 1939. Δεν γνωρίζω καμία αντιστασιακή πράξη των κομουνιστών μέχρι της 22 Ιουνίου 1941, ημέρα ενάρξεως των εχθροπραξιών μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης..

    Την πρώτη Αυγούστου 1941 το ΚΚΕ έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

    «Το ΚΚΕ καλεί τον Ελληνικό λαό, όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις σε ένα Εθνικό Μέτωπο της απελευθερώσης για την καθημερινή υποστήριξη και υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Από την αρχή της ιδρύσεως του το ΚΚΕ είχε σαν βασικό στόχο την αυτοδιάθεση της Μακεδονίας και Θράκης , ακολουθώντας την γραμμή των Βούλγαρων Κομμουνιστών που ήσαν Εθνικιστές σε αντίθεση με τους ομοϊδεάτες τους ’Ελληνες.


    Το 1923 έγινε στην Μόσχα το τρίτο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, καθώς και το συνέδριο της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας και το Συνέδριο του Κ.Κ.Σ.Ε. Εις τα δύο πρώτα απεστάλη ως εκπρόσωπος του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) ο Σαργολόγος. Αυτός προέβη σε τρεις δραστηριότητες. 1) Ψήφισε υπέρ της προτάσεως των Βουλγάρων Βασίλι Κολάρωφ και Γκεώργκη Δημητρώφ εκπροσώπων του Κ.Κ.Β υπέρ της ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ. 2) Έλαβε από την Κόμιντερν 7500 δολάρια που ήταν η εξαμηνιαία ενίσχυση του ΚΚΕ και 3) Νυμφεύθηκε στην Μόσχα μία Γερμανίδα δακτυλογράφο της Κόμιντερν. Τον Νοέμβριο του 1924 συνήλθε το τρίτο συνέδριο του ΣΑΚΕ. Εις αυτό παρέστησαν και ξένοι Μπολσεβίκοι εισελθόντες στην Ελλάδα παρανόμως Μεταξύ αυτών παρέστη και το στέλεχος της Κόμιντερν , ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Μανουήλσκι. Αυτός εις τα πρακτικά του συνεδρίου ανεφέρετο (Ριζοσπάστης 27-30 Νοεμβρίου 1924) σαν σύντροφος Μιχάλης, τη εμμονή του οποίου το κόμμα μετονομάστηκε σε ΚΚΕ. Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις του συνεδρίου αυτού ήταν η ακόλουθη:

    « Η Ελληνική πλουτοκρατία καταδυναστεύει ένα μέρος του Μακεδονικού και Θρακικού λαού, κρατώντας με το σίδερο και τη φωτιά την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΗ ΓΗ στην υποταγή της. Αγωνιζόμαστε για την ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ τμημάτων της Μακεδονίας και Θράκης για μία ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗ». Εν συνεχεία το 3ον έκτακτο συνέδριο του ΚΚΕ (7-2-25) αποφάσισε: «Το Συνέδριο παραδέχεται ότι τα συνθήματα που διετύπωσε η 6η και 7η Βαλκανική Κομμουνιστική Συνδιάσκεψη για ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΡΘΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ».Την ίδια περίοδο το ΚΚΕ οργάνωσε τμήμα δράσεως στον Στρατό , το ΑΜΙ (=αντιμιλιταριστικο). Η ομάδα αριστερών αξιωματικών του ΑΜΙ περιελάμβανε και τους Ευριπίδη Μπακιρτζή (Ερυθρός Συνταγματάρχης) και τον Στέφανο Σαράφη (αργότερα αρχηγό του ΕΛΑΣ).

    Το 1928 η Σοβιετική ένωση επεμβαίνει στις αιματηρές διαμάχες των διαφόρων ομάδων του ΚΚΕ (Κεντρώοι, Αρχειομαρξισταί, Τροτσκισταί, κλπ) και μεταξύ άλλων απαιτεί: «Εις το Εθνικό θέμα το ΚΚΕ να αγωνισθεί δια την αυτοδιάθεση μέχρις αποσχίσεως των μειονοτήτων». Την ίδια περίοδο επέβαλε σαν αρχηγό τον Νίκο Ζαχαριάδη άνευ εκλογών δια «κοοπτάτσιας», όπως ονομάζεται στην διεθνή ορολογία του κομμουνισμού αυτή η ενέργεια.

    Βλέπουμε λοιπόν ότι η απόσχιση της Μακεδονίας και Θράκης από την Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιδεολογίας της αριστεράς από το 1920 μέχρι της μέρες μας όπως εκφράζεται μέσα από διάφορες πολιτικές δράσεις και με αιχμή του δόρατος σήμερα τον Σύριζα και τα προπαγανδιστικά και δημοσιογραφικά του όργανα (εφημερίδα Αυγή , δημοσιογραφική ομάδα Ιού, κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. 1) O Chris Woodhouse (SOE), στο βιβλίο του «Το μήλο της έριδος» αναφέρει για τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ:

    «Διά τους ηγέτας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ η πάλη κατά των Γερμανών ήταν δευτερεύουσα μέριμνα, ήτις ανελαμβάνετο μόνον δια σκοπούς εξυπηρετούντες τον αρχικό σκοπό
    της κατάκτησης της εξουσίας.».

    2) Ο αρχηγός των εργατικών Walter Sitrin (άρα αριστερός) στην Βρετανική Βουλή ανέφερε:

    «… Εις απάντηση του ερωτήματος ποίον ρόλο έπαιξε ο ΕΛΑΣ κατά την καταδίωξη των υποχωρούντων Γερμανών, έρχεται το γεγονός ότι ενώ τα Αγγλικά Στρατεύματα εκινούντο προς Βορρά, καταδιώκοντα τους Γερμανούς, συναντούσαν δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι οποίες ΕΒΑΔΙΖΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΝΣΗ. Διότι ο ΕΛΑΣ ενδιαφέρετο πολύ περισσότερο να υπάγει εις τας Αθήνας διά να καταλάβη την εξουσία παρά να πολεμήσει κατά των Γερμανών».

    3) Απόσπασμα από τον λόγο του Winston Churchill εις την Βουλή των Κοινοτήτων την 18η Ιανουαρίου 1945.

    «..εδέχθει ο ΕΛΑΣ τα όπλα και τα εφύλαξε με το απώτερο σχέδιο να κατακτήσει την εξουσία εις το Ελληνικό κράτος εντός των Αθηνών όταν οι Γερμανοί θα είχαν υποχωρήσει….μαζί τους ευρίσκοντο και Βυλγαρικά στοιχεία με τις ιδίες εδαφικές προθέσεις….Οι ένοπλες συμμορίες του ΕΛΑΣ κατά τα δύο τελευταία έτη ελάχιστα ενόχλησαν τους Γερμανούς»

    4) Το περιοδικό «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» εκδιδόμενο από το ΚΚΕ κάνει την αυτοκριτική του στις 9 Σεπτεμβρίου 1950, (Προς τιμή του!)

    «Η κομματική καθοδήγηση τοποθέτησε τον καπετάνιο Θανάση Κλάρα (Αρη Βελουχιώτη), που έκανε δήλωση και αποκήρυξε το ΚΚΕ στην 4ην Αυγούστου και ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ. Δίπλα στον Κλάρα καπετάνιοι των περισσότερων Μεραρχιών και Ταξιαρχιών τοποθετήθηκαν πρώην δηλωσίες και διαγραμμένοι από το ΚΚΕ για χαφιεδισμό (Ξυνός, Καραπαναγιώτης, κλπ, )Στρατιωτικά στελέχη συγκεντρώθηκαν στον ΕΛΑΣ, ανίκανοι αξιωματικοί του παλιού στρατού και το χειρότερο ύποπτοι (π.χ.Μπακιρτζής). Εκατοντάδες τυχοδιώκτες πλουτήσαν σε βάρος του κόμματος. Οι γραμματείς των οργανώσεων ήταν ανεξέλεγκτοι. Αρκεί να αναφέρουμε τις προίκες που πλιατσικολογούσαν τέτοιου είδους στελέχη στην Ρούμελη, το Κιλκίς την Βέροια κλπ, για να αντιληφθούμε πως χάσαμε τότε τους ανθρώπους..»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Η «αριστερή ιστοριογραφία» ισχυρίζεται ότι η «Εθνική» αντίσταση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη (sic) στην Ευρώπη, πράγμα βεβαίως που είναι απολύτως αναληθές. Η δράση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) στην διάρκεια του 1944 εστιαζόταν στον φόνο μερικών Γερμανών (είτε σε μικρές ενέδρες, είτε στον φόνο των αιχμαλώτων) με σκοπό την δημιουργία αντιποίνων από την Γερμανική πλευρά, με τις ομαδικές εκτελέσεις των αθώων πολιτών και το κάψιμο των χωριών γύρω από τα σημεία που φονεύονταν οι Γερμανοί. Η τακτική του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) απέβλεπε στην στρατολόγηση των Ελλήνων οι οποίοι για να αποφύγουν να εκτελεσθούν από τους Γερμανούς, έπρεπε να καταφύγουν στο βουνό στον ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ), αφού βεβαίως δεν θα είχαν ούτε σπίτι για να μείνουν μετά τα αντίποινα. Η Γερμανική υπηρεσία ενημέρωσης των συγγενών των πεσόντων της Whermacht στην Ελλάδα έχει δώσει την δεκαετία του 1980 τους εξής διαφωτιστικούς αριθμούς. 1) 13337 στρατιώτες έπεσαν σε μάχες , ναυμαχίες και αεροπορικές επιδρομές με τον Ελληνικό στρατό και τους Εγγλέζους. 2) 1094 στρατιώτες νεκροί από δυστυχήματα. 3) 721 στρατιώτες που πέθαναν από ασθένειες. 4) 376 στρατιώτες ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ. 5) 237 που αυτοκτόνησαν. 6) 139 εκτελεσθέντες από στρατοδικείο. 7) 121 που πέθαναν στην αιχμαλωσία (εκτελέσθηκαν από τους αντάρτες). Οι σημαντικότερες μάχες που έδωσε ο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) είναι: 1) Καρούτες Φωκίδας (5.8.1944) 97 νεκροί 105 αιχμάλωτοι. 2) Σαραντάπορος (21.6.1943) 99 νεκροί. 3) Δερβενοχώρια Βοιωτίας (16.10.1943) 100 νεκροί και αιχμάλωτοι. 4) Χώρα Μεσσηνίας (19.7.1944) 78 νεκροί κα αιχμάλωτοι. Από αυτούς, οι αιχμάλωτοι από τους Καρούτες παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό (προς τιμήν του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ)). Συνεπώς ο αριθμός των νεκρών και εκτελεσθέντων Γερμανών αιχμαλώτων στις σημαντικότερες μάχες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) είναι συγκρίσιμος με αυτόν των 502 στρατιωτών που δίνει η Whermacht (376 σε μάχες με τους αντάρτες + 121 θανόντων σε αιχμαλωσία). Οι Ελληνικές απώλειες λόγω των αντιποίνων από την άλλη, ανέρχονται σε 100000 χιλιάδες άστεγους, κάψιμο 1700 χωριών, 20000 περίπου εκτελεσμένους, συν την συνολική καταστροφή της υποδομής της χώρας (Δρόμοι, Γέφυρες, κλπ). Ο αριθμός των 502 Γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Έλληνες αντάρτες εάν συγκριθεί με τον αριθμό των 150000 Γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκε από τους αντάρτες του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία, παρέχει και το μέγεθος της λεγόμενης «Εθνικής» αντίστασης του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ). Αυτός που πραγματικά αντιστάθηκε στην Κατοχή ήταν ο απλός Ελληνας πολίτης , που προσπάθησε να επιβιώσει αυτός και η οικογένεια του, μέσα από τις συμπληγάδες των κατακτητών και του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ).

    [1] Χέρμαν Φρανκ Μαγερ «Από την Βιέννη στα Κλάβρυτα», ΕΣΤΙΑ , Αθήναι 2004.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμε κατ'αρχάς πάρε όνομα,αλλά ούτε αυτό δεν είσαι θαρραλέος να κάνεις,δεύτερον αν μας συμφέρει η συμμαχία που είναι το κακό;είπα αν!ας το συζητήσουμε και βλέπουμε,εγώ εξαρχής βλέπω και πολλές αδυναμίες σε μια τέτοια πράξη αλλά έχει όμως και πολλά θετικά.Κατά τα άλλα σε χαρακτηρίζουν τα όσα είπα για τον "νικηφόρο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. κιμων ο μαγερ δεν ειναι και η εγκυροτερη πηγη και να μην ξεχνας οτι ο πατερας του ενθερμος ναζι αξιωματικος σκοτωθηκε απο ανταρτες στην Ελλαδα. Ο τυπος εψαχνε μετα απο χρονια να προσαγαγει σε δικη ανταρτες του ελας που συμμετειχαν στη μαχη στην οποια σκοτωθηκε ο πατερας του, τοσο σοβαρος ειναι.Το ΚΚΕ του μεσοπολεμου ουσιαστικα ηταν παραρτημα της τριτης διεθνους και υιοθετουσε ολες τις εντολες της. Αλλα αυτο δεν το εμποδισε να συνεργαστει με την αντιβενιζελικη παραταξη αψογα, πραγμα το οποιο εκανε και πριν μια 20ετια με τη ΝΔ.Οσο για τους αγγλους τι περιμενες να γραψουν για τις πουστιες που εκαναν και κανουν εναντιον της πατριδας μας.Σιγουρα αριθμητικα δεν ηταν, αναλογικα ηταν απο τα μεγαλυτερα και μην ξεχνας οτι ειχαμε το θλιβερο προνομιο να εχουμε τριπλη κατοχη και αρα πολυ πιο δυσμενεις συνθηκες.Νικηφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ζαφειρη δεν γινετε να συμφωνουν ολοι με τις αποψεις σου δικαιωμα σου να με βαλεις χ (το μυαλο σου εκει ακου Χ).Για να ξερεις ειμαι περηφανος που ειμαι ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ.ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. και καλά κάνεις,κι εγώ είμαι Θεσσαλός;τι πάει να πει που είσαι Πόντιος;αλλά όχι να βρίζεις έτσι και να μηδενίζεις την προσφορά της δεξιάς της μισής Ελλάδας δηλαδή και να λες ουσιαστικά ότι οι πρόγονοί μου και όλων μας ήταν δοσίλογοι και φασίστες,αυτό δεν στο επιτρέπω σε σημείο ακραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Εγω ο ανώνυμος έγραψα για "ταγματασφαλίτες",
    "κουκουλοφόρους",
    "γερμανοτσολιάδες",κλπ σαν απάντηση σ'εκείνο το "εαμοβούλγαροι" που σου ξέφυγε.Αδικα επιτίθεσαι στον Νικηφόρο.Αλλά απο την στιγμή που περηφανέυεσαι οτι είσαι δεξιός, θα έπρεπε να ξέρεις και τα σκατά που έτρωγε η παράταξη σου λίγο μετά την αποχώρηση των Γερμανών απο την Ελλάδα.Ποιά και πόσα καθάρματα περιμάζεψε απο αυτά που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για δοσιλογισμό και με διαταγή των Άγγλων αφέθηκαν ελεύθερα για να δημιουργήσουν λίγο πριν τον εμφύλιο την περίοδο της "λευκής τρομοκρατίας".Η μ΄ηπως δεν ξέρεις τίποτα και για αυτήν;Μ'αυτό το υλικό στήθηκε ΄το υπόβαθρο του λεγόμενου παρακράτους της δεξιάς,που δυο δεκαετίες αργότερα ανάγκασε και τον 'εθνάρχη' Καραμανλή να αναρωτηθεί "ποιός κυβερνά αυτήν την χώρα".Σου λένε τίποτα τα ονόματα Παπαδόγγονας και Σούρλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Παιδιά
    ας μην καταντήσουμε το ιστολόγιο χαμαιτυπείο.
    Να μην βρίζουμε ο ένας τον άλλον, δεν βγαίνει τίποτε μ' αυτό.

    φιλικά προς όλους

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αγαπητέ skal συμφωνώ μαζί σου.Εδω μέσα πρέπει να γράφουμε γιαυτά που μας ενώνουν και οχι γιαυτά που μας χωρίζουν.Αλλά όχι και να μας την βγαίνει μονόμπαντα ο ζαφείρης!δεν είμαι χθεσινός ειμαι πολλά χρόνια στο κουρμπέτι και γνωρίζω απο πολιτική ιστορία.Οχι να προσπαθεί να μας ηρωποιήσει την δεξιά και να ζητά απο την αριστερά να αναγνωρίσει τα λάθη της!Σ'εκείνες τις ανώμαλες περιόδους φταίξανε και οι δυο παρατάξεις.Και ναι μεν η αριστερά πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα για τα λάθη της, η δεν δεξιά ζει και βασιλεύει και μας κουνάει με νόημα το μεσαίο δάχτυλο του χεριού της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μια χαρά ζει και βασιλεύει και η αριστερά στην Εκάλη και εις άπαντα τα ΒΠ Αθηνών τε και Θεσσαλονίκης!μεσ'τα πλούτη!εγώ αναγνψρίζω τα λάθη της δεξιάς,αλλά μόνο της αστικής και όχι ακραίων μορφών,γιατί δεν έχω σχέση μ'αυτά!τιμώ επίσης και την αριστερά γι'αυτά που προσέφερε,αντίθετα η αριστερά ούτε τα λάθη της αναγνωρίζει (είναι γνωστό άλλωστε το "αλάθητο της αριστεράς και του Πάπα") ούτε τιμά την παράταξή μου για τα όσα πρόσφερε,γιατί ναι χωρίς την δεξιά θα ήμασταν σήμερα χειρότερα από Αλβανία,με μισή Μακεδονία στους Βούλγαρους και άλλη μισή "ανεξάρτητη"...Σε παραμπέμπω στο "σύντροφοι,ευτυχώς ηττηθήκαμε"!
    Και όσο για το πόσο βασιλεύει η δεξιά,εγώ βλέπω το ΠΑΣΟΚ να κυβερνούσε τόσα χρόνια και να μην υπάρχει πασοκος αβόλευτος!
    Και όπως εσύ ηρωοποιείς την δική σου παράταξη έτσι κι εγώ ηρωοποιώ την δική μου!σαν καλά μάθαμε στην πασοκική καταπίεση όπου δεξιός ήταν τουλάχιστον ηθικό παράπτωμα,τουλάχιστον μίασμα,και την ψηφοθηρική αυτή ρητορία του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύτηκε άπασα η αριστερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    Τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας και που αναφέρονται ως « Εθνικά θέματα», αποτελούν μια πολιτική πραγματικότητα η οποία είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί από το Ελλαδικό κρατικό μόρφωμα και τις πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες της χώρας μας για πολλούς λόγους.
    Ο πλέον σημαντικός είναι ότι στην Ελληνική πολιτική σκηνή τα τελευταία 30 χρόνια καλλιεργήθηκε συστηματικά ένα «ιδεολογικό κενό» όσο αφορά την ευαισθησία στα Εθνικά θέματα, το οποίος δυνητικά θα μπορούσε μαζικά, πολιτικά, και ιδεολογικά να αντιμετωπίσει τον ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ «σλαβικό μακεδονικό εθνικισμό», το «μεταναστευτικό», την Τουρκική απειλή, την απαίτηση της Βουλγαρίας για έξοδο στο Αιγαίο, τον Αλβανικό Εθνικισμό, αντί της σημερινής διαχειριστικής προσέγγισης. Ο Ελληνικός εθνικισμός ποτέ δεν πήρε την μορφή μαζικού κινήματος, παρά την ρητορεία της αριστεράς η οποία δικαίωνε την ύπαρξη της με την δημιουργία φανταστικών εχθρών και ιδεολογικών αντιπάλων. Διαχρονικά και ιστορικά, εθνικιστικά κινήματα υπήρξαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κανένα όμως από αυτά τα κινήματα δεν απέκτησε σημαντική επιρροή και εκπροσώπηση στα εθνικά κοινοβούλια εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Τα περισσότερα κυμαίνονταν από άκρατο συντηρητισμό και εθνικισμό μέχρι τον λαϊκό σοσιαλισμό, ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν την πολεμική των αστικών κομμάτων και των κομμουνιστών. Όσο αφορά το Ελληνικό εθνικιστικό κίνημα, αυτό υπήρξε προβληματικό, ήδη από την εποχή του μεσοπόλεμου, αφού ποτέ δεν είχε συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο. Η πραγματικότητα αυτή εκφράστηκε με το γεγονός ότι ποτέ δεν διακήρυξε κάποιο πολιτικό μανιφέστο γύρω από το οποίο θα συσπείρωνε την λαϊκή συνισταμένη και την πνευματική ελίτ. Το μεγάλο λάθος του Ελληνικού εθνικιστικού κινήματος ήταν ότι στηρίχθηκε αφενός σε ξένα ιδεολογικά πρότυπα λαών με διαφορετική νοοτροπία και ψυχοσύνθεση, και αφετέρου ότι μυθεύματα όπως «Ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας είναι μαζί μας» έγιναν πίστη του. Ο μέντωρ του Ελληνικού εθνικιστικού κινήματος Σπ. Σταυρόπουλος έγγραψε: « …Το Ελληνικό πρότυπο του ελληνικού εθνικισμού δεν υπηρετήθηκε ουσιαστικώς διότι δεν υπήρξε. Κανείς δεν εσκέφθη ως Έλλην αλλά ως συρόμενος οπαδός πάσης μορφής δυτικοευρωπαϊκών προτύπων η σημερινών κινημάτων, κινήσεων κομμάτων..». Οι πελατειακές σχέσεις του αιωνεί δικομματισμού, τα λάθη τακτικής, ο μη συγκροτημένος πολιτικός λόγος, η έλλειψη οικονομικών μέσων, η ανυπαρξία ικανής ηγεσίας και η έλλειψη ενός ισχυρού αστικού περιβάλλοντος με παράδοση, προέγραψε το μέλλον των ελληνικών εθνικιστικών κινήσεων. Ο Νίκος Καρράς στο βιβλίο του «Ιωάννης Μεταξάς » παρατηρεί: «.. στον απόηχο της ήττας του 22, ο έμφυτος Ελληνικός πατριωτισμός δεν συνεβάδιζε απαραίτητα με την πειθαρχία, τον δυναμισμό και την διάθεση για θυσίες, ώστε να εκδηλωθεί ως επαναστατικό εθνικό κίνημα αντιδρώντας στα κακώς κείμενα και το κατεστημένο των δύο πολιτικών παρατάξεων..». Ακριβώς το αντίθετο συνέβη με τον εθνικισμό των γειτονικών λαών όπως οι Ιταλοί (Φασισμός-πανταχού παρών στα αστικά κόμματα της Ιταλίας), οι Τούρκοι (Κεμαλισμός), FYROM (Σλαβομακεδονισμός). Το σημερινό κοινωνικό πολιτικό και κρατικό Ελληνικό μόρφωμα σήμερα, έχει να αντιμετώπιση ένα διαχρονικό Σλαβομακεδονικό Εθνικισμό όπως αυτός εκφράζεται πολιτικά μέσω του ήδη εκατονταετούς VMRO και εθνικιστικών ιδεολογικών μανιφέστων ( Κρίστε Μισίρκωφ-Μακεδονικές υποθέσεις).
    Η σημερινή «αριστερή» Ελληνική «διανόηση» και «επιστήμη», θεωρεί πιο σημαντικό την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου και την χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες από την συντονισμένη αντιμετώπιση υπαρκτών κινδύνων και οργανωμένων αλλοεθνών συμφερόντων. Συνεπώς η ανυπαρξία ενός σθεναρού και συνειδητού ιδεολογικού μετώπου που θα βοηθούσε στην κατανόηση σε βάθος των Εθνικών θεμάτων αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό βέλος στην φαρέτρα των γειτονικών εχθρικών εθνικισμών που αποδυναμώνει τις Ελληνικές θέσεις στο διεθνές επίπεδο ενώ ταυτόχρονα στο εσωτερικό δημιουργούν πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας με την μεταναστευτική λαίλαπα και την δημιουργία μουσουλμανικής συνιστώσας στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Kimon κατα πάγια προβοκατόρικη τακτική της δεξιάς των δεκαετιων του 50 και του 60, τσουβαλιάζεις συλλήβδην την αριστερά, λες και προσγειώθηκες μόλις τώρα στην Ελλάδα και δεν γνωρίζεις οτι σήμερα στην χώρα μας υπάρχει αριστερά και "αριστερα".Υπάρχει η αριστερά του "Άρδην", της "Ρήξης",του "Ρεσάλτου" του Ζουράρι, του Λαζαρίδη και πολλών ακόμα αριστερών πατριωτών και υπάρχει και η "αριστερά" του Τσίπρα και της Παπαρήγα.Για να κάθομαι να γράφω σ'αυτό το ιστολόγιο σημαίνει οτι με ενδιαφέρουν τα θέματα που παρουσιάζει.Διαφορετικά θα έγραφα στο Athens Indimedia ή σε κάποιο blog του ριζοσπάστη.Και πάψε να στέλνεις σεντόνια με τα λάθη της αριστεράς γιατί και εγώ μπορώ να στείλω παρόμοια σεντόνια με τα λάθη της δεξιάς.Αλλα έτσι δεν πρόκειται να βγάλουμε ποτέ άκρη.Είπαμε ό,τι μας ενώνει και όχι ό,τι μας χωρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. "Ο Ελληνικός εθνικισμός ποτέ δεν πήρε την μορφή μαζικού κινήματος, παρά την ρητορεία της αριστεράς η οποία δικαίωνε την ύπαρξη της με την δημιουργία φανταστικών εχθρών και ιδεολογικών αντιπάλων"

    Πολύ σωστό,αυτό γίνεται κι αυτή τη στιγμή με το ΛΑΟΣ,προσωπικά ανήκω στη ΝΔ και θεωρώ το ΛΑΟΣ εντελώς λαϊκίστικο και οπουρτουνιστικό κόμμα,κάτι σαν το ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς,χωρίς την επικινδυνότητα,αλλά η αλήθεια να λέγεται

    Εγώ δεν είδα την δεξιά να μην αναγνωρίζει τους δικούς σας αγώνες αλλά την αριστερά να βρίζει συνεχώς και να βλέπει τα πάντα στην δεξιά μαύρα!ποτέ αριστερός δεν είπε καλό λόγο για την δεξιά (παρά μόνο για τον Κ.Καραμανλή που κάποιοι κατά λοιδωρούν τελευταία) ενώ αντίθετα η δεξιά έχει τρελαθεί στα political correct και την αυτοαναίρεση για το καλό της ενώτητας.Ανώνυμε σχολιαστή,αυτά που μας ενώνουν εννοείς πράγματι ή την υποταγή μας και το γλύψειμο στην αριστερά γιατί το ένα με το άλλο έχει διαφορά!
    Όσο γι'αυτά που ανέφερες είναι η απειροελάχιστη μειοψηφία και είναι τιμή αυτό για την αριστερά αλλά είναι πολύ λίγοι

    Και όσο για τα λάθη της δεξιάς,η δεξιά ποτέ δεν παρέδωσε την Μακεδονία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ζαφειρη το τι επιτρεπεις και τι οχι με αφηνει αδιαφορο (ζουμε στο 2009 οχι στο 1949). Καλο θα ηταν να απαντας με επιχειρηματα και οχι με χαρακτηρισμους και υβρεις.Η μιση Ελλαδα δεξια?πολλες ταινιες του τζεημς παρις εβλεπες.Μιασματα ηταν ορος που χρησιμοποιουσε η παραταξη σου και η χουντα και οχι αντιστροφα.Ψαξε να δεις ποιοι ειναι οι δοσιλογοι και θα δεις που ειναι οι απογονοι του.Νικηφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. κιμων σου θυμιζει κατι το γκαιρλιτς,το καλυτερα να τους σφαξει ο κεμαλ,το στρατηγε βαν φλητ ιδου ο στρατος σας, οι εκλογες βιας και νοθειας του 61,κοριτσια ο στολος.Οι νεοδεξιοι αναθεωρητες(με μεγαλη προβολη στα μμε ακομα και απο δηθεν αριστερους που γραφουν στην ελευθεροτυπια) που σιγουρα διαβαζεις ολα αυτα τα παραβλεπουν σκοπιμος στην προσπαθεια τους να ενοχοποιησουν τους αγωνες του λαου μας και να αγιοποιησουν αυτους που συνεργαστηκαν με τους κατακτητες και κυβερνησαν μετα τον εμφυλιο την χωρα μας.Αληθεια γιατι δεν υπηρχε μεχρι τη μεταπολιτευση ιστοριογραφια για την αντισταση?Ο λογος ειναι απλως στην συνειδηση του κοσμου ανταρτης σημαινε αριστερος και αυτο προκαλουσε φοβικα συνδρομα στους ακαπνους και συνεργατες των ναζι που διοικουσαν τη χωρα.Νικηφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΔΕΞΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ


    Η αναγωγή της Ελληνικότητας ως υψίστης πολιτικής αρχής, εκφραζόμενη ως ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ κοινής καταγωγής και πολιτισμού, απαξιώνεται συστηματικά από το πολιτικό σύστημα της χώρα μας, την αφελή αριστερά και τους «πνευματικούς καθοδηγητές » των εμπόρων των Εθνών . Αυτές οι δυνάμεις του κακού και του μελλοντικού εφιάλτη που θα ζήσουμε, έχουν αναγάγει «την εξυπηρέτηση των ιδίων οικονομικών τους συμφερόντων » ως την σύγχρονη «μεγάλη ιδέα του Έθνους». Αυτές οι νεοφεουδαρχικές ομάδες, εξουσίας με πρωταγωνιστές το σάπιο πολιτικό σύστημα, είναι οι εκπρόσωποι μίας ρηχής, επιφανειακής και μιμητικής αστικής τάξης νεόπλουτων που στερείται παράδοσης και παρελθόντος. Συνειδητά και μεθοδικά αποδομούν τα συνεκτικά στοιχεία του έθνους, επιδεινώνοντας έτσι την εξαθλίωση του στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, αφού του στερούν συστηματικά τις θεμελιακές αξίες του Ελληνικού πολιτισμού που είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΛΙΔΗΣ, και η ΓΝΩΣΗ [1].
    Η παρακμιακή αυτή αστική τάξη, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα νεοεμφανιζόμενα κοινωνικά σχήματα των χωρών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, πιστεύοντας ότι εκπροσωπεί ορθώς τις αρχές του διεθνισμού εκφράζει την Βαλκανική και επαρχιακή όψη της σημαντικότερης συνιστώσας του Ελληνικού Έθνους, της «Ρωμιοσύνης», στην πλέον ακραία μορφή της. Η καλλιέργεια της εθνικής αυτογνωσίας στην παιδεία, η σκληρή πατριωτική θέση στα εθνικά θέματα και η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής καταιγίδας, χλευάζεται από τους κύκλους των έμμισθων και ανιστόρητων «διανοουμένων της», αφού «όλοι είμαστε παιδιά της γης χωρίς σύνορα, με κοινό παγκόσμιο πολιτισμό που οφείλουμε να αποβάλλουμε και να ξεχάσουμε την ιστορία μας, την κοινή μας καταγωγή και τον πολιτισμό μας».Αυτό το περίεργο και αυτοκαταστροφικό έθνος άραγε θα εξακολουθήσει να υπάρχει, η θα μεταλλαχθεί σε ένα άχρωμο και πολύ-πολιτισμικό κοινωνικό μόρφωμα οικονομικών μονάδων;
    [1] Robin Lane Fox, «Ο κλασικός κόσμος» ,Ωκεανίδα 2006.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Οι έννοιες «αριστερά» και «Εθνός/Πατριωτισμός» είναι αντιφατικές. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος αριστερός και πατριώτης ταυτόχρονα. Η αριστερά χαρακτηρίζει σύνολο ατόμων όπου η υπερτάτη πολιτική αξία είναι «ο διεθνισμός», ενώ ο Εθνικιστής θεωρεί ως υπερτάτη πολιτική αξία τον κοινό πολιτισμό και τις παραδόσεις. Η συνιστώσα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των αριστερών, αφού η συνείδηση κοινής καταγωγής και πολιτισμού αυτόματα αναιρεί την κοινωνική αδικία και σφυρηλατεί την κοινωνική δικαιοσύνη προσπαθώντας να εξασφαλίσει την δίκαιη κατανομή του Εθνικού πλούτου, ΜΟΝΟ στο Εθνικό επίπεδο. Η συνεισφορά της Ελληνικής αριστεράς στην διαμόρφωση του ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΎ και στην αποδόμηση των συνεκτικών στοιχείων του Έθνους μας αποτελεί τον μοναδικό σκοπό της ύπαρξης της. Είμαι αριστερός με Ελληνική υπηκοότητα; Τότε εξ ορισμού είμαι ανθέλλην. Το να είσαι αριστερός στην Ελλάδα είναι επάγγελμα που εξασφαλίζει πολιτική, κοινωνική και επαγγελματική ανέλιξη. Παραθέτω ενα από τα χιλιάδες γραπτά ντοκουμέντα για τον ρόλο της αριστεράς στα Εθνικά Θέματα και την προσπάθεια αποδόμησης της χώρας μας.:


    Η εφημερίδα «Ελληνική Σάλπιγγα» όργανο της Μεσσηνιακής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ(ΚΚΕ) την Κυριακή 4 Ιουλίου του 1943, αρ.φύλ. 12. [1] μεταξύ άλλων έγγραφε:

    «…Το σύνθημά μας δεν μπορεί να είναι «Μεγάλη Ελλάδα», σύνθημα λαϊκών και Εθνικών συμφορών, αλλά ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα μας ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ ΟΡΙΑ, με το δικαίωμα της ελεύθερης ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ και με τον λαό της αφέντη και αυτόν στον τόπο του…»

    [1] Ν. Ζέρβης, Καλαμάτα-Κατοχή- Απελευθέρωση, Τόμος Γ, σελίδα 64, Καλαμάτα 2002.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κυριακή, 16 Μάρτιος 2008
    Τυχοδιωκτισμοί στο «Μακεδονικό» ..η πολιτική του Νίκου Ζαχαριάδη

    Άρθρο Του Σπυριδωνα Σφέτα που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή την 16-3-2008





    Συντονιζόμενος με την κλιμακούμενη αντιγιουγκοσλαβική πολεμική του Στάλιν και θέλοντας να καταστήσει το ΚΚΕ μέλος της Κομινφόρμ, ο Ζαχαριάδης επέβαλε στην Πέμπτη Ολομέλεια (1949) του ΚΚΕ τη θέση «για το δικαίωμα της εθνικής αποκατάστασης και αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού».

    Ταυτόχρονα, αναγγέλθηκε ότι το 2ο Συνέδριο του ΝΟΦ θα διακήρυττε τη θέση της «Ενιαίας και Ανεξάρτητης Μακεδονίας σε μια λαϊκοδημοκρατική Βαλκανική Ομοσπονδία». Αν και επίσημα ο Ζαχαριάδης χαρακτήρισε την αλλαγή αυτή ως μέτρο αντιπερισπασμού στις λιποταξίες και ως κίνητρο στους Σλαβομακεδόνες να στρατευθούν μαζικά στον Δημοκρατικό Στρατό, η νέα θέση του ΚΚΕ στρεφόταν κατά της κυριαρχίας του Τίτο στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία και αμφισβητούσε τον ρόλο της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας ως «του Πεδεμοντίου της ενοποίησης της Μακεδονίας». Ταυτόχρονα, στρεφόταν και κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Ετσι, το ΚΚΕ βρέθηκε στο στόχαστρο τόσο της γιουγκοσλαβικής όσο και της ελληνικής κυβέρνησης.

    Στην υπονομευτική δράση των φιλογιουγκοσλαβικών στοιχείων του ΝΟΦ και στην προδοσία του Τίτο ο Ζαχαριάδης αναζήτησε τα αίτια της ήττας του Δημοκρατικού Στρατού για να αποσείσει τις δικές του ευθύνες. Οταν το 1950/51 επήλθε εξομάλυνση των ελληνογιουγκοσλαβικών σχέσεων με την ενεργό αμερικανική ανάμιξη, ο Ζαχαριάδης αισθάνθηκε «δικαιωμένος» γιατί αποκαλύφθηκε η συνωμοσία του «ελληνικού μοναρχοφασισμού» με την κλίκα του Τίτο για τη συντριβή του «δημοκρατικού κινήματος» το 1949. Το 1952 διαλύθηκε το ΝΟΦ και ιδρύθηκε στην Πολωνία η οργάνωση «Ιλιντεν» με σκοπό να στιγματίσει τη συμπαιγνία Αθήνας-Βελιγραδίου, να χαρακτηρίσει την ελληνική και γιουγκοσλαβική Μακεδονία «υποδουλωμένες περιοχές» στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, να εξάρει την πολιτική του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Μακεδονικό και να καλέσει τους «Μακεδόνες» να εξεγερθούν κατά του προδότη Τίτο.

    Η τυχοδιωκτική στάση του Ζαχαριάδη στο Μακεδονικό ήταν αποτέλεσμα της γενικότερης ανερμάτιστης πολιτικής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Τι λες ρε ανιστόριτε,ρε επικίνδυνε,ρε αχαρακτήριστε τύπε που αντάρτης θα πει αριστερός!εμένα ο παππούς μου και ο προπάππους μου πολέμησαν τους Ιταλούς και τους Γερμανούς με γενναιότητα και αυταπάρνηση!αυτοί οι δεξιοί!τι να σου πω ρε-έχε χάρη που βρισκόμαστε σε σοβαρό ιστολόγιο-που μόνο εσείς πολεμήσατε κι εμείς είμαστε προδότες!ντροπή σου ρε!συνεργάτες του Στάλιν!μάθαμε τώρα!εμείς προδότες και κακοί εσείς οι ήρωες!ποιοι αυτοί που πήγαν να δώσουν την Μακεδονία μας,για την οποία οι πρόγονοί μου έχυσαν το αίμα τους στους Βούλγαρους!Αίσχος!Είσαι ρε μισαλλόδοξος και φανατικός,κακώς που μιλάμε μαζί σου,άνθρωπος που δεν τιμάει τον πολιτικό του αντίπαλο και βρίζει έτσι την μισή Ελλάδα!γιατί ρε αχαρακτήριστε άτομα σαν κι εσένα βάζαν πρώτα το κόμμα και μετά την Ελλάδα!
    Εγώ καλώ το ιστολόγιο αυτό να βγάλει τα άρθρα του Ριζοσπάστη στη φόρα και όλη την συμπεριφορά των προδοτών εκείνων (κι όχι μόνο λίβελους για τον Καραμανλή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. εμένα ρε οι πρόγονοί μου πολεμούσαν από την Τουρκοκρατία γι'αυτό το Γένος που έγινε Έθνος και θα έρθεις εσύ ρε θρασύδειλε να τους πιάσεις στο στόμα σου;ίσα ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Φίλοι του ιστολογίου
    το ότι φθάσαμε στο σημείο να βριζόμαστε εδώ μέσα, το θεωρώ προσωπική μου αποτυχία.
    Ασφαλώς είναι δύσκολο να ξεχάσουμε και να αποκοπούμε από το παρελθόν, όμως εκτός από την αριστερά και από τη δεξιά υπάρχει και το μπροστά.
    Ας πάμε μπροστά λοιπόν και ας αφήσουμε τα διχαστικά που δεν οδηγούν πουθενά.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αι στον διαολο και εσεις και η "βασιλόφρων" δεξια σας.Ανοίξτε τα στραβά σας και και κοιτάτε τι γράφει ο έτερος πατριάρχης της δεξιάς στο ημερολόγιο του για τον πρίγκιπα Ανδρέα.Αυτόν που γλύτωσε απο το απόσπασμα η Αγγλική πρεσβεία με παρέμβαση της προς την επαναστατική κυβέρνηση αμέσως μετα την μικρασιατική καταστροφή.

    (Ι. Μεταξά, Ημερολόγιο, Παράρτημα 1921-1922, σ. 757-60):
    "Απαίσιοι πραγματικώς είναι οι εδώ Έλληνες, εκτός ελαχίστων. Επικρατεί Βενιζελισμός ογκώδης και κατά την l5ην Δεκεμβρίου [σημ.: εορτή του Αγίου Ελευθερίου] είχον κλείσει σχεδόν όλα τα καταστήματα. Θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ δια να τους πετσοκόψη όλους αυτούς τους αχρείους, οι οποίοι φέρονται ούτω κατόπιν του φοβερού αίματος όπερ εχύσαμεν εδώ."

    Kimon λάβε και εσύ το σεντόνι σου γιατί βλέπω οτι "στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα".Ζαφείρη θα έχεις πολύ χρόνο να σκεφτείς τα επόμενα είκοσι χρόνια ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση τι πήγε λάθος και χάσατε τις εκλογές.Αυτού του είδους οι συμπεριφορές θα σας στερήσουν την εξουσία και ούτε πρόκειται να αλλάξετε.Προβοκάτορες γεννηθήκατε, προβοκάτορες θα ψοφήσετε.

    Ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν ο τέταρτος γιος του βασιλιά Γεώργιου Α/. Ήταν παντρεμένος με την Αλίκη, Αγγλίδα πριγκίπισσα και αδελφή του λόρδου Μαουντμπάτεν και την βασίλισσας της Σουηδίας, Λουΐζας. Απέκτησε τέσσερις κόρες και ένα γιο, τον σημερινό σύζυγο της βασίλισσας της Αγγλίας, Φίλιππο. Στις 1 Νοεμβρίου 1920 παίρνει μέρος σαν υποστράτηγος στην Μικρασιατική εκστρατεία διοικώντας την ΧΙΙ Μεραρχία και στην συνέχεια προάγεται σε αντιστράτηγο και αναλαμβάνει τη διοίκηση του Β Σώματος Στρατού. Το 1921, ο Μικρασιατικός πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο πρίγκιπας Ανδρέας ( ο ίδιος χρησιμοποιούσε τον τίτλο «βασιλόπαις» ως γιος του Γεώργιου Α), ήρθε στην πρώτη ρήξη με τους επιτελείς του, όταν ο αρχιστράτηγος Παπούλας διατάσει το Β Σώμα Στρατού που διοικούσε να προχωρήσει. Ο Ανδρέας κρατάει ολόκληρο το Σώμα στάσιμο για 12 μέρες (17 έως και 28 Αυγούστου) μη εκτελώντας την διαταγή του αρχιστράτηγου, διότι κατά την κρίση του αυτό ήταν το καλλίτερο. Η κύρια ρήξη όμως έρχεται όταν ο Παπούλας αναμένοντας επίθεση εναντίον του Γ Σώματος Στρατού και σχεδιάζοντας να εφνιδιάσει τον Κεμάλ με ταυτόχρονη επίθεση των δυο άλλων Σωμάτων διατάζει τον Β Σώμα του Ανδρέα να κινηθεί. Ο πρίγκιπας Ανδρέας έχει και πάλι διαφορετική άποψη. Χωρίς έγκριση του Παπούλα , μετακινεί το Σώμα που διοικούσε πίσω από το Γ Σώμα Στρατού, αφήνοντας πλήρως ακάλυπτο από τις πλευρές και νώτα το Α Σώμα Στρατού. Ο Ανδρέας αντικαταστάθηκε από τον Υποστράτηγο Τρικούπη και στην συνέχεια ως πολίτης εκφράζει στις 21 Δεκεμβρίου 1921 με επιστολή του προς τον Ι. Μεταξά το μίσος του για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και ευχές για νίκη του Κεμάλ ώστε να τιμωρηθούν οι Βενιζελικοί Μικρασιάτες!

    Αντε γιατί πολύ μας πρήξατε με την δεξιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Kimon "copy paste" ξέρω και εγώ να δουλεύω αυτό τα εργαλείο.Λάβε και το υπόλοιπο για τα έργα και τις ημέρες του πρίγγιπος Ανδρέου.

    Η φυγή του Ανδρέα: Μετά από την απόφαση του δικαστηρίου ο Πάγκαλος (!) πήγε στο σπίτι του αντιστράτηγου Πάλλη, στο οποίο διέμενε ο Ανδρέας, και αφού παρέλαβε τον πρίγκιπα, την σύζυγο του και μέλη της ακολουθίας του, τους μετέφερε στο Φάληρο. Εκεί βρισκόταν το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» επί του οποίου βρισκόταν ο Άγγλος πλοίαρχος Τ. Τάλμποτ. Το "Καλυψώ" σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει τα παιδιά του πρίγκιπα και στην στη συνέχεια το αγγλικό αντιτορπιλικό άφησε τους πρίγκιπες στο Πρίντιζι. Από εκεί έφθασαν σιδηροδρομικώς στο Παρίσι και τελικά ύστερα από δύο ημέρες έφυγαν για το Λονδίνο. Η Αγγλία που είχε διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα εξ αιτίας της δίκης των πολιτικών, με συνεχείς και έντονες πιεστικές επεμβάσεις, είχε υποσχεθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια για την περίθαλψη των προσφύγων, σε επικείμενη θετική εξέλιξη της δίκης του Ανδρέα. (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τ. 20 σελ. 246). Ο Άγγλος πλοίαρχος Τζέραλντ Τάλμποτ που είχε υπηρετήσει σαν ναυτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κάνει ξανά την εμφάνισή του στην Ελλάδα, επί δικτατορίας Θ. Πάγκαλου, το 1925, όταν εμφανίζεται ως ο μεγαλοϊδιοκτήτης της περιβόητης εταιρείας Πάουερ, προκατόχου της ΔΕΗ. Τα μετέπειτα της εξορίας: Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσωπικής του ζωής, ο Ανδρέας έζησε μόνος του στο Μόντε Κάρλο. Η επιλογή της πόλης ίσως να μην είναι τυχαία, μιας και στην ίδια πόλη έζησε και ένα άλλο πρόσωπο που συνδέθηκε με την Μικρασιατική Καταστροφή και μάλιστα με την καταστροφή της Σμύρνης. Ο Αριστείδης Στεργιάδης. Και οι δύο, άλλος πολύ άλλος λιγότερο ήταν συνταυτισμένοι με τις τραγικές ώρες του 1922. Και τους δυο, οι Άγγλοι φρόντισαν να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν, μεταφέροντάς τους σε ασφαλές καταφύγιο μακριά από την Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της κατοχής, οι Γερμανοί βολιδοσκόπησαν τον Ανδρέα, ώστε να τον στέψουν βασιλέα της Ελλάδος, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε. Πέθανε από καρδιακό νόσημα τον Δεκέμβριο του 1944

    "Ψωμί κι ελιά και Κώτσο βασιλιά"
    "Μικρά και έντιμος Ελλάς"
    "Οίκαδε"

    Μερικά απο τα άξέχαστα συνθήματα της δεξιάς του παρελθόντος.Και ακόμα έχετε μούτρα και μιλάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ρε Ζαφείρη σε ποια οργάνωση ήταν ενταγμένοι ο παππούς και ο προπάππος σου όταν πολεμούσαν τον Ιταλό και Γερμανό κατακτητή;Στην ΠΑΟ ή στην οργάνωση του Κισά Μπατζάκ;Η μήπως στην Poulos verbant;Και μην μου πεις στου Ζερβα, γιατί εντελώς συμπτωματικά όλοι οι δεξιοί διατείνονται οτι πολέμησαν στις τάξεις του Ζέρβα,ενώ είναι γνωστό οτι η οργάνωση του δεν είχε καμία σχέση με την τότε δεξιά.Ψάξε να βρεις το καταστατικό του Ε.Δ.Ε.Σ και ισως καταλάβεις σε τι αναφέρομαι.Σε κάποιο σημείο του καταστατικού γίνεται λόγος για "Σοσιαλιστική λαϊκή δημοκρατία",κάτι που αποτελούσε "κόκκινο πανί" για κάθε συνειδητό δεξιό της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Την εποχή του 1920 δεν υπήρχαν οι όροι «δεξιος» και «αριστερος».Αυτοί επενοήθησαν μετά, από την Σοβιετόφιλη αριστερά και ταυτίσθηκαν πολύ αργότερα αυθαιρέτως από τους Κομμουνιστές οι «προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις» με τον Βενιζελισμό, οι δε «εθνοκτόνες και φασιστικές δεξιές» με την Βασιλεία.

    Αποκρύπτουν βέβαια οι πάντα «διαβασμένοι» αριστεροί ότι ο Βενιζέλος ήταν εκπρόσωπος της μεγαλοαστικής τάξης των Ελλήνων κεφαλαιούχων του εξωτερικού, με κύριο χρηματοδότη τον «προλετάριο» Εμμ.Μπενάκη. Αποκρύπτουν επίσης ότι ο Βενιζέλος υπήρξε φανατικός αντικομουνιστής, στέλνοντας τους στην εξορία για να μην υπονομεύσουν την Μικρασιατική Εκστρατεία. Όπως αποκρύπτουν συστηματικά κατά την πάγια τακτική τους της παραποίησης της ιστορίας, (σχολή ΚΟΥΤΒ της Μόσχας), ότι ο Βασιλεύς την εποχή εκείνη είχε συσπειρώσει γύρω του την αγροτική τάξη και τον λαό. Τι σχέση τώρα μπορεί να έχει ο Μεγαλοαστός Πρίγκιπας Αντρέας, με την Ελληνική Πατριωτική Δεξιά του Ίωνα Δραγούμη και του Περικλή Γιαννόπουλου μόνο αυτοί το γνωρίζουν. Όπως π.χ. τι σχέση μπορεί να είχε ο αντικομμουνιστής και Έλληνας Παλαμάς με αυτούς, πάλι αυτοί το γνωρίζουν.
    Όσο για τον Στεργιάδη, προσωπικό φίλο και συνεργάτη του Ε. Βενιζέλου, ξεχνούν να αναφέρουν, ότι μέσα στον «συνωστισμό της Σμύρνης» (συντρόφισσα Ρεπούση), Αγγλικό αντιτορπιλικό τον παρέλαβε και τον μετέφερε στις Κάνες, όπου έζησε μέχρι το 1951 συνταξιοδοτούμενος από το Foreign Office!!!!, χωρίς να μιλήσει ποτέ για τον ρόλο του, και τα τραγικά λάθη που διέπραξε σαν Ύπατος Αρμοστής στην Σμύρνη.

    Συνιστώ πάντως στους Σοβιετόφιλους φίλους του ιστολογίου εκτός από το «Φιλοσοφικό Λεξικό του Ρόζενταλ» που σπούδασαν στην ΚΝΕ, να διαβάσουν και το βιβλίο του Σταθμάρχη της Intelligence service, Sir Basil Thomson με τίτλο «Οι Μυστικές υπηρεσίες των συμμάχων στην Ελλάδα»,εκδόσεις ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ, Αθήναι, για να έχουν μία αντικειμενική εικόνα της κατάστασης την εποχή εκείνη από τον χρηματοδότη του Βενιζελισμού στην Αθήνα, ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν αντικειμενική γνώμη. Τους γνωρίζω επίσης ότι η δεξιά θεωρεί σπλάχνο της και την Βασιλεία και τον Βενιζελισμό (τον δεύτερο περισσότερο γιατί υπήρξε διώκτης του Κομμουνισμού)

    Τους συνιστώ επίσης να εστιάσουν τον αγώνα τους και τις ανησυχίες τους στα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών, και να αφήσουν τα θέματα περί Ελληνικότητας και Έθνους στους αληθινούς Έλληνες. Μπορούν βεβαίως να έχουν ιστορική άποψη για την Σοβιετία, τις όμορες Σοσιαλιστικές χώρες, το ΣΝΟΦ, ΝΟΦ, περί «ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας», την τρίτη, τέταρτη διεθνή, κλπ. Τους αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι κατέχουν τα θέματα αυτά καλλίτερα από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗ¦ ΕΛΛΑΔΟΣ;

    Ένας από τους μύθους πάνω στον οποίο χτίσθηκε το νεοελληνικό κρατικό μόρφωμα μετά την μεταπολίτευση ήταν και αυτό της «Εθνικής Αντίστασης» από την αριστερά εναντίον των Γερμανών στην διάρκεια της κατοχής.

    Την 31ην Μαρτίου του 1944, ο Βασίλης Νεφελούδης εκπροσωπών επιτροπή αξιωματικών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στις Ένοπλες δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού στην Αίγυπτο, παρέδωσε τελεσίγραφο στον Πρωθυπουργό Εμ. Τσουδερό, απαιτώντας: «Εντός ταχυτάτου χρόνικού διαστήματος να σχηματισθεί κυβέρνηση στην Αίγυπτο αντιπροσωπεύοντας τον αγωνιζόμενο λαό με βάση το ΕΑΜ, ειδάλλως οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην Αίγυπτο θα εστασίαζαν... ». Την επομένη, 1ην Απριλίου τα πληρώματα 5 Ελληνικών Πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Αλεξανδρείας στασίασαν ρίχνοντας στην θάλασσα τους αξιωματικούς, συγχρόνως η ανταρσία εκδηλώθηκε και στην 1η Ελληνική Ταξιαρχία η οποία ήταν έτοιμη μαζί με τις Βρετανικές και Αμερικανικές δυνάμεις να εισβάλει στην Ιταλία και το πολεμικό της υλικό κατεστράφη από τους στασιαστές. Την 13η Απριλίου 1944 οι Βρετανοί αφόπλισαν την Ταξιαρχία και την ενέκλεισαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Αίγυπτο. Ταυτόχρονα ο Ναύαρχος του στόλου Κάνιγκαμ διέταξε την βύθιση του Ελληνικού στόλου, γεγονός το οποίον απετεύχθη μετά την καταδρομική επιχείρηση του Ναυάρχου Βούλγαρη που ανακατέλαβε τα στασιάσαντα πλοία. «….Επηκολούθησε αληθής συμφορά. Εν εκ των μεγαλυτέρων σαμποτάζ του πολέμου συνετελέσθη εις την 1η Ελληνική Ταξιαρχία από το ΕΑΜ. Η ταξιαρχία ήταν έτοιμη για αναχώρηση για την Ιταλία. Εννιακόσια οχήματα, κάρριερς, εκατό μοτοσικλέτες, πυροβολικό, αντιεροπορικό και αντιαρματικό τούτο, όλμοι, όλα συνετρίβησαν υπό των ΕΑΜΙΤΩΝ. Με βαριοπούλες συνέτριβον τας μηχανάς των οχημάτων, τα κλείστρα των πυροβόλων τα εξηφάνισαν αχρηστευοντάς τα. Συμφορά αληθής εκεί έλαβε χώρα. Μία ομάδα ελαχιστων ΕΑΜΙΤΩΝ , συνέτριψαν μία ολόκληρη Ταξιαρχία, κατέστρεψαν ανεκτίμητο υλικό, εξευτίλησαν την Ελλάδα….»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ-1;
    Απο τον διαδικτυακό τόπο του ΑΚΡΙΤΑ http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com


    Είναι ενδιαφέρον για την ιστορία της Μακεδονίας να αναφερθούμε πώς μερικοί ηγέτες της Αριστεράς αισθάνθηκαν μετά τον Εμφύλιο. Η πολιτική του Ζαχαριάδη έγινε θέμα κριτικής σε δημόσιες δηλώσεις και σε βιβλία γραμμένα από διάφορους κομμουνιστές ηγέτες, οι οποίοι είχαν διαφύγει στις χώρες του Ανατολικού Συνασπισμού στο τέλος του πολέμου και έζησαν στην εξορία για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, αισθάνονταν ότι ο Στάλιν είχε χρησιμοποιήσει τους Έλληνες αντάρτες για να διευθετήσει τα σύνορα της Ελλάδας. Είδαν τις αποφάσεις της Ε' Ολομέλειας του ΚΚΕ και του Δεύτερου Συνεδρίου του ΝΟΦ ως επιτήδειο καμουφλάρισμα για να καλύψουν το γυμνό αλυτρωτισμό εις βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, σχέδιο που το είχε εγκρίνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ (Παπαϊωάννου, 1990) Στα απομνημονεύματα του ο Μάρκος Βαφειάδης τόνισε ότι ο Ζαχαριάδης ποτέ δεν άλλαξε γνώμη για τις προθέσεις του να δώσει την ελπιεζόμενων δημοκρατικών πολιτών... ή μια αυθόρμητη εκδήλωση αυτοάμυνας εναντίον καταπίεσης από τους Βρετανούς και τους Έλληνες. Η κυρία αιτία να πολεμήσουμε την ελληνική κυβέρνηση ήταν το Μακεδόνικο ζήτημα». Η καταπληκτική ομολογία του Μάρκου επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον Ζαχαριάδη, ο οποίος δήλωσε στις 14 Οκτωβρίου του 1950, ένα χρόνο μετά την ήττα του ΔΣΕ: «Το ΚΚΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτονομίας, και ακόμη αυτό της απόσχισης για τους Σλαβομακεδόνες της Μακεδονίας του Αιγαίου. Η Ε' Ολομέλεια έπραξε ορθά με την ψήφο της για απόσχιση». Περιττό να λεχθεί εδώ ότι η Ε' Ολομέλεια ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ζαχαριάδη. Ο Δημήτρης Βλαντάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έγραψε στο βιβλίο του (1981) «Εμφύλιος Πόλεμος, 1945-1949»: «Ο Ζαχαριάδης ενήργησε σαν να ήταν σκλάβος της σοβιετικής ηγεσίας». Στο πρώτο του βιβλίο (1977) «Η Προδομένη Επανάσταση» ο Βλαντάς έγραψε: «Η δεύτερη βασική αιτία για την ήττα ήταν η ηγεσία του ΚΚΣΕ [Στάλιν]. Από το Μάρτιο του 1946 ώθησε το ΚΚΕ στον εμφύλιο πόλεμο για να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα... Θα ήταν απίστευτο να φανταστεί κανείς ότι... η ηγεσία του ΚΚΕ θ' άρχιζε έναν ένοπλο αγώνα χωρίς την υπόσχεση για βοήθεια από την ηγεσία των Σοβιετικών». Ο βασικός ρόλος που έπαιξε ο τιτοϊκός κομμουνισμός στον Εμφύλιο σε συνάρτηση με την ελληνική Μακεδονία σχολιάστηκε επίσης και από το Γιάννη Ιωαννίδη (1979), δεύτερος στην ηγεσία του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, ο οποίος έγραψε στο τέλος του Εμφυλίου: «Ο Τίτο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους αντάρτες του ΚΚΕ για δικούς του αλυτρωτικούς σκοπούς κατά της ελληνικής Μακεδονίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ-2;

    «Σήμερον την 20ην Σεπτεμβρίου του 1944 εν Μελισσοχωρίω Μακεδονίας οι υπογεγραμμένοι αντιπρόσωποι του ΚΚΕ, του Βουλγαρικού Στρατού, του Ε.Λ.Α.Σ. και της Π.Ε.Ε.Α. συνεφωνήσαμε και αποφασίσαμε τα κάτωθι, προς ενίσχυσιν του κοινού απελευθερωτικού μας αγώνος καθώς και δια την μελλοντικήν μας συνεργασίαν. ΑΡΘΡΟΝ 1ον. Άμεσος υποστήριξις του Ε.Λ.Α.Σ. με πολεμικόν υλικόν δια του Βουλγαρικού Στρατού. ΑΡΘΡΟΝ 2ον. Ό Βουλγαρικός Στρατός δεν θα επιτεθή κατά του Ε.Λ.Α.Σ. και θα υποστήριξη τας επιχειρήσεις του και εναντίον Κυβερνητικών Στρατευμάτων και εναντίον Εθνικιστικών Σωμάτων. ΑΡΘΡΟΝ 3ον. Κατά την Αγγλοαμερικανικήν απόβασιν εν Ελλάδι ο Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται να συμπεριλάβη εις τας τάξεις του Βουλγαρικά Στρατεύματα και να τα υποστηρίξη. ΑΡΘΡΟΝ 4ον. Κατά την απόβασιν θα ενωθούν τα Βουλγαρικά Στρατεύματα και ο Ε.Λ.Α.Σ. ΑΡΘΡΟΝ 5ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται εν περιπτώσει υποχωρήσεως να υποστήριξη τα Βουλγαρικά Στρατεύματα μέχρι συνόρων. ΑΡΘΡΟΝ 6ον. Όλο το Βουλγαρικό πολεμικό υλικό το ευρισκόμενον εις Μακεδονίαν και Θράκην θα παραχωρηθή εις τον Ε.Λ.Α.Σ. ΑΡΘΡΟΝ 7ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνει τον έφοδιασμόν του Βουλγαρικού Στρατού. ΑΡΘΡΟΝ 8ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνει την προστασίαν της Βουλγαρικής μειονότητας και της περιουσίας αυτής και θα διευκολύνη έφ' όσον αύτη θα ζήτηση την αναχώρησίν της εις την Βουλγαρίαν, συναποκομίζουσα και την περιουσίαν της. ΑΡΘΡΟΝ 9ον. Από κοινού άγων εναντίον εκείνων πού εναντιούνται εις τον Ε.Λ.Α.Σ. και το ΚΚΕ. ΑΡΘΡΟΝ 10ον. Το ΕΑΜ, το ΚΚΕ και ο Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνουν να σχηματίσουν μίαν Διεθνή Μακεδονίαν μετά το τέλος του πολέμου. ΑΡΘΡΟΝ 11ον. Κατάργησις συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας - Ελλάδος και Σερβίας. ΑΡΘΡΟΝ 12ον. Ουδείς Βούλγαρος θα συλληφθή εν Μακεδονία και Θράκη από τον Ε.Λ.Α.Σ. Εν Μελισσοχωρίω την 20η-9-1944 Δια το Κ.Κ. Βουλγαρίας: Φιλίπποβιτς, Γραμ. Βουλγαρικής Λέσχης Δια τον Βουλγαρικόν Στρατόν: Γιούνωφ, Υπολοχαγός Δια τον Ε.Λ.Α.Σ.: Αυγερινός Δια την Π.Ε.Ε.Α.: Στασινόπουλος» 1) Χαρ. Κατωπόδης (καπετάν Αράπης, υπολοχαγός) στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ του ΚΑΪΜΑΚ-ΤΣΑΛΑΝ : Στις 5 Ιουνίου 1944, εκτελέτηκε από τον ΕΛΑΣ γιατί σε σύσκεψη στελεχών κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι «πρόδωσε την αντίσταση και συνεργάζεται με Βουλγάρους». 2) Ζαχαρίας Ζαγορίτης από την Αρναία Xαλκιδικής, στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ Χολομόντως. Εκτελέστηκε μετά από ενέδρα γιατί αντέδρασε για εκτελέσεις Εθνικών στελεχών Χαλκιδικής. 3) Περίπτωση 28ου Συντάγματος ΕΛΑΣ. Όταν ιδρύθηκε το Σ.Ν.Ο.Φ. (Σλαυικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) από τον ΕΛΑΣ και στελεχώθηκε και από Βούλγαρους κομιτατζηδες που είχαν σταλεί στην Δυτική Μακεδονία, οι τελευταίοι άρχισαν να διακηρύττουν ότι «η Μακεδονία ανήκει στους Βουλγάρους». Η στάση αυτή των κομιτατζήδων προκάλεσε προβλήματα στον ΕΛΑΣ . Ο διοικητής του 28ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ταγματάρχης Χρήστος Λαζαρίδης συνεννοείται με τους ανθ/γους Θεόδωρο Ευφραιμίδη και Πέτρο Δάγκα και αποφασίζουν να χτυπήσουν και να εξοντώσουν το κομιτατζίδικο τάγμα. Δεν πρόλαβαν, συνελλήφθησαν πέρασαν από «στρατοδικείο» και καταδικάσθηκαν σε θάνατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Και τι σχέση έχουμε εμείς με τον Ανδρέα και τον βασιλιά;προσωπικά απεχθάνομαι την μοναρχία,το ότι δεν μπορείς να διαχωωρήσεις την αστική δεξιά από την μοναρχία είναι πρόβλημα!Πασοκάκος τελικά ο Νίκη πασοκάκος μας βγήκε...
    Ανώνυμε τι ακριβώς θες να πεις;ότι δεν πολέμησε ο παππούς μου και ο προπάππος μου ή ότι δεν πολέμησε κανένας δεξιός;αλλά εσύ λες ότι οι πρόγονοί μου ήταν προδότες,όχι σαν τους δικούς σου προφανώς τους εαμοβούλγαρους που ονειρεύονταν μια "ανεξάρτητη Μακεδονία" δεν ήταν!και έξοδο της Βουλγαρίας στο Αιγαίο!το να μιλάς έτσι και να βρίζεις και να θίγεις την τιμή του άλλου δείχνει πόσο τίποτα είσαι,έπρεπε να τα πεις από κοντά αυτά και θα σου έλεγα εγώ καλά!να πω ότι μέσα από την φυλακή ο τότε αρχηγός του ΚΚΕ είχε καλέσει τον λαό να μην πολεμήσει έναντια στην Ιταλία και να παραδειγματιστεί από την Βουλγαρία;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ΕΑΜ/ΕΛΑΣ-SPECIAL OPERATIONS EXECUTIVE


    Με σκοπό την Εθνική αυτογνωσία και την απόκτάταση της ιστορικής αλήθειας θα εξακολουθώ να παραθέτω ιστορικά στοιχεία αναφορικά με την «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ώστε να καταρηφθούν οι μύθοι. θα εξακολουθήσω να παραθέτω τις αναφορές που υπάρχουν από τα απομνημονεύματα των ανδρών του Βρετανικού εκστρατευτικού σώματος στη Ελλάδα από το 1942-1944 που συνεργάσθηκαν με τον ΕΛΑΣ, τα αρχεία του Foreign Office καθώς και τα αρχεία του Γερμανικού Στρατού.



    1) Στο βιβλίο SOE, The Special Operations Executive, 1940-1946 του M.R.D. Foot, 1984 , στην σελίδα 235 αναφέρεται:

    « The operation ANIMALS, as several SOE´s observers noticed, was one of the few times when the Greeks (ELAS) did seem to want to come out from the hils and hit back at their occupants. The only other spell of even sporadic raiding, unless it was raiding conducted strictly by parties sent it by SOE, came ONLY in the autumn of 1944 when the Germans withdrow. Even then, it was remarked, a great deal many forces who had talkedbig in the mountains about the great deeds they were going toslunk past the retreating Germancollumns, in persuit of political aims of their own…».



    Σε απλά Ελληνικά λέει ότι γενικά οι αντάρτες του ΕΛΑΣ ήσαν απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς και ενδιαφέροντο μόνο για τις πολιτικές τους υποθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Επίσης επαναλαμβάνω ότι είναι ανόητο να μιλάς για έναν...Ανδρέα μπροστά στα τόσα γεγονότα!και όταν εσύ έχεις το θράσος να μιλάς για οίκαδε για πες ποια ήταν η θέση της αριστεράς τότε;ε;και μην πεις ότι ο Βενιζέλος ήταν αριστερός...αντίθετα,μοναρχικός και δεξιότατος ήταν,τον Κωνσταντίνο μόνο δεν πήγαινε...και ακόμα και ο Κωνσταντίνος την πορεία την συνέχησε,όσο για τις εφημερίδες που επικαλείσαι δεν ήταν όργανα κανενός όπως ο Ριζοσπάστης σας,έτσι;γι'αυτό άσε τις εξυπνάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ - ΕΛΑΣ (Λειβαδίου)

    Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι 1) Καπετάν Κίτσος, Διοικητής 2 ου Τάγματος ,31 ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, ενεργώντος ως αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ (Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας) με εξουσιοδότηση του Μεράρχου ΧΙ Μεραρχίας Λασσάνη και 2) Ταγματάρχης Εριχ Φένσκε , διοικητής της μονάδος 31756 ως εκπρόσωπος των ενόπλων Γερμανικών δυνάμεων της Στρατιάς Αιγαίου, συνελθόντες σήμερον την 1ην Σεπτεμβρίου 1944 στο χωριό Λειβάδι περιφέρειας Θεσσαλονίκης, συνεφωνήσαμεν τα παρακάτω:

    1ον) Ο ΕΛΑΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην εμποδίσει την υποχώρηση του Γερμανικού Στρατού στην περιοχή της Ο.Μ.Μ, μπαίνοντας σε κάθε εκενούμενο τμήμα μετά την αναχώρηση και του τελευταίου Γερμανού Στρατιώτου.

    2ον) Παράλληλα η Γερμανική Γ. Α.Σ. Δ. Μ.Α (Γερμανική Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Μακεδονίας)υποχρεούται να διατάξη την υποχώρηση των ταγμάτων ααφαλείας από την πόλι της Θεσσαλονίκης την οποία και θα παραδώση στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στην πολιτική οργάνωση του ΕΑΜ, σύμφωνα με λεπτομεριακό σχέδιο που τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (Ο.Ο.Μ-ΕΑΜ) και Γ.Α.Σ.Δ. ΜΑ) θα καθορίσουν.

    30ν) Ο ΕΛΑΣ εγγυάται την ζωή των Γερμανών στρατιωτών που προσχώρησαν στις τάξεις του, φθάνει να υποσχεθούν πως θα πολεμήσουν στο πλευρό του ενάντια ενάντια σε οιονδήποτε εχθρόν του Λαικού Στρατού.

    4ον) Ο ΕΛΑΣ δεν φέρνει καμμία ευθύνη αν αντιλαικές προδοτικές ομάδες επιτεθούν κατά των Γερμανικών Δυνάμεων.

    50ν) Η Γ.Α.Σ.Δ ΜΑ θα παραχωρήσει στον ΕΛΑΣ βαρύ οπλισμό και ανάλογο πολεμικό υλικό για την εξουδετέρωση των παραπάνω ομάδων.

    60ν) Ο ΕΛΑΣ με τους όρους αυτούς και με την συνεργασία των Βουλγάρικών και Αλβανικών παρτιζάνικων τμημάτων αναλαμβάνει την καταπολέμηση των αντιλαικών ομάδων.



    Το σύμφωνο αυτό γράφτηκε σε δύο, το ένα στην Ελληνική Γλώσσα και το παρέλαβε ο ταγματάρχης Έριχ Φένσκε, και το δεύτερο στην Γερμανική και το παρέλαβε ο Καπετάν Κίτσος.

    Λεβάδι 1Σ)βρίου 1944

    Ο αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ

    Καπετάν Κίτσος

    Για την Γ. Σ. Α. Δ. ΜΑ

    Έριχ Φένσκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Κουβέντα δεν είπες για όλα σας τα αίσχη έναν Ανδρέα που δεν τον ξέρει κανένας βρήκες να πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. αλλά αν μιλάμε για Ανδρέηδες και αίσχη έχω να πω πολλά...οπαδοί του Καντάφι και του "θέλω να κάνω την Ελλάδα μοντέλο Αλβανίας" (η μεγαλύτερη ηλιθιότητα που ακούστηκε ποτέ στον τόπο αυτό που ακούστηκαν οι μεγαλύτερες σοφίες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΩΤΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ «ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ»; (2ον μέρος)

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΔΥΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΑ: http//:akritas-history-of-macedonia.blogspot.com


    ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΕΣ [3] Μερικοί από τους απελευθερωθέντες ως Βούλγαροι, Σλαβομακεδόνες Δυτικομακεδόνες ήταν οι εξής: 1. Αδαμόπουλος ή Δαμόπουλος ή Γκρόσδος, Λάζαρος από την Οινόητης Καστοριάς, 40 χρονών. Ξενιτεύτηκε μικρός κι εξορίστηκε ωςκομουνιστής νωρίς, το 1925, όντας σερβιτόρος στη Λάρισα.Αποφυλακιζόμενος διορίστηκε γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ Λάρισας όπουομοϊδεάτης του τον κατηγόρησε ως «δικτάτορα». Από την άνοιξη του 1942 ωςτο φθινόπωρο του επομένου έτους χρημάτισε γραμματέας της ΠΕ Παραμυθιάς Ηπείρου του ΚΚΕ. Αργότερα ανακλήθηκε στην Καστοριά ως γραμματέας της ΠΕ του ΣΝΟΦ, θέση στην οποία παρέμεινε μετά από σοβαρές ταλαντεύσεις, αφού στις αρχές του 1944 είχε ζητήσει τη διαγραφή του από το ΚΚΕ. Πέθανε στη Γιουγκοσλαβία. 2. Δελιόπουλος Ζήσης από το Καλοχώρι Καστοριάς, 34 χρονών,γυναικάδελφος του (πιο κάτω αναφερθέντα) Ζήση Καλιμάνη. Προπολεμικόςπολιτευτής του ΚΚΕ. Επί Κατοχής ήταν μέλος της ΑΕ του ΚΚΕΚαστοριάς, γι αυτό μάλλον φυλακίστηκε από τους Ιταλούς στηΘεσσαλονίκη. Χρημάτισε αντιπρόσωπος του ΝΟΦ στο μεταπολεμικό ΕΑΜτης Καστοριάς, πριν την ένωσή τους στα τέλη του 1946. Επί κυρίωςΕμφυλίου έλαβε το αξίωμα του λοχαγού Πολιτοφυλακής του ΔΣΕ. Πέθανε σταΣκόπια. 3. Ευθυμιάδης Θεόδωρος, Πρόσφυγας από το Ικόνιο, κάτοικος Καστοριάς. Συνελήφθη πρώτη φορά την Πρωτομαγιά του 1931 να απαγγέλλει «χειρόγραφον ποίημα κομμουνιστικού περιεχομένου προς συγκεντρωμένο πλήθος». Έδρασε έπειτα ως πρόεδρος της Γουνο -Εργατικής Ένωσης Καστοριάς και μέλος της ΠΕ του ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας, δραστηριότητα εξ αιτίας της οποίας εκτοπίστηκε στη Γαύδο κι έπειτα στην Ακροναυπλία. Απελευθερωθείς εργαζόταν ως μέλος της ΕΠ του ΚΚΕ Αθήνας. Τον Αύγουστο του 1945 εμφανίστηκε στην Κοζάνη ως ομιλητής του ΕΑΜ και τον επόμενο μήνα στη Φλώρινα. Το ελληνικό κράτος τον θεωρούσε«εκπρόσωπο του ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας», αλλά στην πραγματικότητα ήταν γραμματέας της ΠΕ Φλώρινας του ΚΚΕ. Στον κυρίως Εμφύλιο Πόλεμο από κομματικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΑΔΜ του ΔΣΕ εξέπεσε κατά μία πηγή σε «ημιονηγό», διότι «έκανε ανεπίτρεπτες χειρονομίες» σε επιστρατευμένα από τους αντάρτες κορίτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Μέρος 4
    4. Ζησιάδης Λάζαρος ή Τερπόφσκι, 40 χρονών από το Δενδροχώρι Καστοριάς. Το τελευταίο από τα πολλά του ψευδώνυμα ήταν Σταύρος Χρηστίδης. Η πληροφορία ότι το 1926 ήταν υπάλληλος στο προξενείο της Βουλγαρίας δεν έχει ελεγχθεί. Διώχτηκε ως κομουνιστής από τον Καναδά το 1927 και παρακολούθησε μαθήματα στο Κομουνιστικό Πανεπιστήμιο Εργαζομένων της Ανατολής (ΚΟΥΤΒ) της Μόσχας. Εκτοπίστηκε πρώτα στην Ανάφη, για τους «σφοδρούς λόγους» που εκφωνούσε στα χωριά της Καστοριάς υπέρ των κομουνιστών υποψηφίων,αφού σε έναν από αυτούς λεγόταν π.χ. ότι «Η νεολαία Ιεροπηγής...καλεί.. για την πραγματοποίηση μιας ενιαίας και αδιάσπαστης αντιφασιστικής πανελλαδικής μάζας που θα τσακίση κυριολεκτικά τα σάπια πλευρά των εγκληματικών υπονομευτών των ελευθεριών της» Η πληροφορία ότι αμέσως μετά την αποφυλάκισή του από την Ακροναυπλία ανέλαβε ΓΓ του ΜΓ του ΚΚΕ πιθανόν ισχύει καθώς, αν δεν οφείλεται στην υποστήριξη του Ανδρέα Τσίπα, στηρίχτηκε στην επίνευση, άμεση ή επιβοηθούσα, της βουλγαρικής Πρεσβείας. Κατηγορήθηκε ότι απολάμβανε της προστασίας των Βουλγάρων στρατιωτών που είχαν εγκατασταθεί στο Μοναστήρι (Μπίτολα), αλλά αν πράγματι η μομφή γίνει αποδεκτή, θα αληθεύει προφανώς μόνο για τα έτη 1941-42, αφού μετέπειτα οι κομουνιστές καταδιώκονταν σκληρά από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Το 1943 δραστηριοποιήθηκε στο ΔΜΓ του ΚΚΕ προσπαθώντας να συμβιβάσει Έλληνες αντάρτες κι ένοπλους Σλαβομακεδόνες χωρικούς. Στις 7 και 23 Μαρτίου 1943 Μαΐου προΐστατο σε συνεδριάσεις ΕΑΜ και Εθνικιστών ανταρτών στη Σιάτιστα και το Τσοτύλι με το ψευδώνυμο «φίλος Σταύρος». Τον επόμενο μήνα κατηγορήθηκε (κι αυτός) ως υπεύθυνος για τις εκτελέσεις Εθνικιστών αξιωματικών στη Βουχωρίνα Βοΐου κι αυτή ήταν μία από τις αιτίες που εκτελέστηκε στα Ίμερα Κοζάνης τον Απρίλιο του 1943 από την τοπική ομάδα της εθνικιστικής οργάνωσης ΕΚΑ. Προς τιμήν του ονοματίστηκε επί Κατοχής η ανταρτική ομάδα του ΣΝΟΦ Κορεστίων «Γκρούπα Τερπόφσκι -Τσακαλάρωφ», ενώ μεταπολεμικά μελοποιήθηκαν ποιήματα με ήρωα τον ίδιο, επαινώντας τον ως «περήφανο αητό». Ο αδελφός του Κωνσταντίνος σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά στην Αθήνα ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Η άποψη ότι τον Τερπόφσκι τον δολοφόνησε το ΚΚΕ, επειδή δεν υπάκουγε στις εντολές του, είναι ψευδής. 5. Καλιμάνης Ζήσης από το Καλοχώρι, 34 χρονών. Τενεκετζής στο επάγγελμα, γυρνούσε στρατολογώντας για το ΚΚΕ. Εκλέχτηκε πρόεδρος στο ΓΣ του χωριού του. Στις εκλογές του 1936 ήταν αντιπρόσωπος του ΚΚΕ στο χωριό Μεσοποταμία, ενισχύοντας και «υλικώς» τους υποψηφίους του κόμματός του. Επί Κατοχής έδρασε αρχικά ως μέλος της ΑΕ Καστοριάς του ΚΚΕ και μετά σε αντίστοιχη θέση στο Βόιο. Σκοτώθηκε το καλοκαίρι του 1942 από τους Ιταλούς έξω από τον Πελεκάνο Βοΐου, όταν δεν σταμάτησε για έλεγχο, ενώ ο συνοδός του Ανδρέας Τζήμας ξέφυγε. Καρατζάς Αναστάσιος από το Δενδροχώρι, 27 χρονών. Όντας έφηβος αποβλήθηκε για κομουνιστική δράση από την Αγροτικής Σχολή Φλώρινας. «Αυτομορφώθηκε» κι έγραφε κείμενα στο Ριζοσπάστη. Εκτοπίστηκε πρώτα στον Άγιο Ευστράτιο. Στην Ακροναυπλία παρέδιδε κομματικά μαθήματα στους συγκρατούμενούς του Σλαβομακεδόνες. Εργάστηκε ως γραμματέας της ΠΕ του ΚΚΕ Κατερίνης καταρτίζοντας (θεωρητικά) το φθινόπωρο του 1941 την πρώτη ανταρτική ομάδα της περιοχής Αναβαθμιζόμενος έπειτα σε μέλος της ΕΠ Θεσσαλονίκης υπεύθυνος για τη νεολαία κυκλώθηκε από χωροφύλακες σε γιάφκα το 1942 μαζί με τον Πέτρο Κέντρο κι άλλους κομουνιστές, πιάστηκε μετά από ανταλλαγές πυροβολισμών κι εκτελέστηκε από τους Γερμανούς Η Χωροφυλακή θεωρούσε ότι ο Καρατζάς είχε δηλώσει Έλληνας, αλλά είχε γραφτεί τη Βουλγαρική Λέσχη για να έχει την προστασία της σε περίπτωση ανάγκης. Οι ίδιοι θεωρούσαν ότι αν και φαινομενικά το ΚΚΕ υποστήριζε τη Βουλγαρική Λέσχη, στην ουσία δρούσε εναντίον των αρχών Κατοχής και της Δημοσίας Ασφαλείας του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. 7. Κέντρος Πέτρος, 32 χρονών, Αρβανιτόβλαχος από το Μοναστήρι(Μπίτολα), κάτοικος Φλώρινας. Φοίτησε τρία χρόνια στο Γυμνάσιο.Χρημάτισε πρόεδρος στο Σωματείο Τσαγκάρηδων της πόλης το 1932μαθαίνοντας παράλληλα βιολί. Φυλακίστηκε κι εξορίστηκε πρώτη φορά το1935 με κατήγορο τον παλαιό οπλαρχηγό Στέφανο Γρηγορίου ή καπετάν Στέφο. Επί Κατοχής κινούνταν μεταξύ Αθήνας -Θεσσαλονίκης. Όταν επικηρύχτηκε από το ελληνικό κράτος για τη μάχη κατά τη σύλληψη του Καρατζά, μετατέθηκε στα παράνομα τυπογραφεία του ΕΑΜ/ΚΚΕ της Αθήνας χρηματίζοντας και σύνδεσμος μεταξύ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και ΚΚΕ. Μετά την απελευθέρωση εκλέχτηκε στέλεχος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, όπου κι έδρασε. 8.Μόσχος Λάμπρος από το Δενδροχώρι, 56 χρονών. Όταν επέστρεψε απότον Καναδά, ανέλαβε μέλος της ΑΕ του ΚΚΕ Καστοριάς. Στο σπίτι τουλάβαιναν χώραν «κομμουνιστικαί συνεδριάσεις», εξ αιτίας των οποίων εκτοπίστηκε υιός του εκτελέστηκε από τους ίδιους το καλοκαίρι του 1942. Επί Κατοχής εργάστηκε στον εκδοτικό μηχανισμό του ΕΑΜ/ΚΚΕ και ΣΝΟΦ Καστοριάς, ενώ στον κυρίως Εμφύλιο Πόλεμο στον αντίστοιχο του ΝΟΦ. Πέθανε στη Βουλγαρία. Οι τρεις αναφερόμενοι Δενδροχωρίτες άπλωσαν τις ιδέες του κομουνισμού όχι μόνο μέσα στο χωριό τους αλλά και στα περίγυρα προσφυγικά χωριά, όπως η Κορομηλιά. 9. Μποζίνης Λάζαρος από το χωριό Απόσκεπος Καστοριάς. Ο «βουλγαρόφρων» υιός του κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στην εκτέλεση ενός χωριανού του εθνικιστή, η οικογένεια του οποίου διατηρούσε συχνές επιστολικές επαφές με το βουλευτή Φίλιππο Δραγούμη. 10. Πέικος Αθανάσιος από το Βαψώρι (Ποιμενικόν) Κορεστίων, όπου κατά μία αδιασταύρωτη πηγή, «άπαντες σχεδόν οι κάτοικοι ...είχον εκδηλωθεί [το 1941 -42] ως βουλγαρόφρονες». Διήνυε το 22ο έτος της ζωής του όταν το 1925 εξέδιδε στη Φλώρινα τη σατιρική εφημερίδα Κουνούπι. Πέντε χρόνια αργότερα χρημάτισε συντάκτης της εφημερίδας Μακεδονικός Αστήρ, που εξέδιδε στη Φλώρινα ο δικηγόρος Μενέλαος Γέλες. Επί Μεταξά όντας διευθυντής της εφημερίδας Επαρχία οι αντίπαλοί του έκαψαν τη βιβλιοθήκη του μάλλον επειδή είχε χρηματίσει διευθυντής του γραφείου του Ανδρέα Τζήμα στις εκλογές του 1936. Εκτοπίστηκε στη Σίκινο κι έπειτα στην Ακροναυπλία. Απελευθερωθείς «βουλγαρογράφτηκε» χρηματίζοντας γραμματέας του δήμου Δράμας, ιδιότητα με την οποία κατέφυγε στη Βουλγαρία. Η πληροφορία ότι διαγράφτηκε από το ΚΚΕ δεν ισχύει, διότι κατά τον κυρίως Εμφύλιο Πόλεμο εργάστηκε στον εκδοτικό μηχανισμό του ΚΚΕ στη Ρουμανία δημοσιεύοντας κείμενά του ως Θανάσης Πέικωφ. Μετέφρασε στα βουλγαρικά Έλληνες συγγραφείς. 11. Πυλάης Κυριάκος, 29χρονος αγρότης από το Ξινό Νερό, γραμματέας ΑΕ Αμυνταίου με το ψευδώνυμο Πέτρος. Στην αρχή εκτοπίστηκε στην Πελοπόννησο κι έπειτα στην Ακροναυπλία. Διορίστηκε Α' γραμματέας της ΠΕ Φλώρινας του ΣΝΟΦ κι Εθνοσύμβουλος στην ΠΕΕΑ του ΕΑΜ διατελώντας πιστό μέλος του ΚΚΕ. Κατά τις εφημερίδες της εποχής φυλακίστηκε επειδή στις δημόσιες ομιλίες του χρησιμοποιούσε τη «βουλγαρική γλώσσα» και υποστήριζε τους «Βουλγαροεαμίτες», αλλά μάλλον διότι θεωρήθηκε «οργανωτής» ενέδρας ανταρτών του ΝΟΦ, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας χωροφύλακας κι εκτελέστηκε απαχθείς ένας εθνοφύλακας. Πολιτεύτηκε αργότερα με την ΕΔΑ και το ΚΚΕ. Εξέδωσε απομνημονεύματα με την αρωγή του δασκάλου Παύλου Κούφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. 12. Τζήμας Ανδρέας. Φοιτητής της Νομικής, με πατέρα δικηγόρο στην Καστοριά και πολιτευτή του κόμματος Μεταξά, εξορίστηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1931 στη Γαύδο ως κομουνιστής «Συναρπαστικός ρήτωρ», ιδεολόγος κι ευγενής εξελέγη βουλευτής στο νομό Φλώρινας το 1936. Όταν απελευθερώθηκε από την Ακροναυπλία ως Βούλγαρος ανέλαβε αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και πολιτικός καθοδηγητής του ΓΣ του ΕΛΑΣ με τα ψευδώνυμα Εύμαιος και Βασίλης Σαμαρινιώτης. Το καλοκαίρι του 1943 στο Τσοτύλι δηλώθηκε υπέρμαχος της συνεργασίας με τους Βαλκάνιους αντάρτες και την ίδια εποχή επισκέφτηκε το Κάιρο, όπου κατά μία πηγή παντρεύτηκε με μία πλούσια γυναίκα. Αμέσως μετά καθαιρέθηκε από το ΓΣ του ΕΛΑΣ και στάλθηκε στη Γιουγκοσλαβία. Το 1944 «εκλέχτηκε» με 2200 ψήφους Εθνοσύμβουλος του ΕΑΜ στην Καστοριά. Χάνοντας όμως την πρώτη του αίγλη, επειδή υπερτόνιζε τη Γιουγκοσλαβία αντί για τη Σοβιετική Ένωση εξέπεσε το 1945 σε γραμματέα της ΠΕ του ΚΚΕ Κοζάνης. Το επόμενο έτος συνελήφθη στην Καστοριά ως απεσταλμένος «αντιπρόσωπος του ΕΑΜ Μακεδονίας - Θράκης», αλλά απελευθερώθηκε σχεδόν αμέσως. Η αξία του είχε εξανεμιστεί μέσα στους κομουνιστικούς κύκλους, «μέχρι και τρελό τον είχαν βγάλει». Κατέφυγε στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας όπου προσποιήθηκε το «σκουπιδιάρη», για να μπορέσει να δραπετεύσει στην Ουγγαρία, όπου φυλακίστηκε ως «τιτικός πράκτορας» και εισήχθη σε ψυχιατρείο. Πέθανε αγνοημένος στην Τσεχοσλοβακία 13. Τσίπας Ανδρέας, καπνεργάτης από τον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, προπολεμικός υπεύθυνος της ΕΜΕΟ Δυτικής Μακεδονίας Στις βουλευτικές εκλογές του 1932 είχε λάβει 184 ψήφους. Το 1935 εκλέχτηκεαναπληρωματικός στην ΚΕ του ΚΚΕ και το ίδιο έτος έφτασε στη Μόσχα ωςαντιπρόσωπος του ελληνικού τμήματος της ΕΜΕΟ, επίσκεψη που αγνοούσαν οι Ελληνικές Αρχές. Το 1936 κατέβηκε πάλι στον πολιτικό στίβο. Μετά την απόλυση από την Ακροναυπλία εξελέγη, μάλλον με βουλγαρική προτροπή, γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά παραμερίστηκε από τους ομοϊδεάτες του, επειδή μεθούσε, «σύχναζε σε κακόφημα κέντρα» και είχε «ύποπτες σχέσεις» με τη βουλγαρική Πρεσβεία. Χολωθείς κατέφυγε στη Σόφια κι όταν τελικά επέστρεψε στο χωριό του, συνελήφθη από την ΟΠΛΑ, την πρώην «υπηρεσία πληροφοριών» του ΚΚΕ, και προωθήθηκε στο ΓΣ του ΕΛΑΣ, όπου εργάστηκε ως «νοσοκόμος». Βρετανικές πηγές του1945, τον ονομάζουν Κωνσταντίνο και τον θεωρούν γραμματέα του ΜΓ του ΚΚΕ και αξιωματούχο με επιρροή, αλλά η αξιοπιστία τους είναι αμφίβολη. Μεταπολεμικά βρισκόταν στα Σκόπια συγγράφοντας πολιτικά και ιστορικά άρθρα. Εκεί πέθανε ίσως από το πολύ ποτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. 14. Τσιστίνας ή Ντάλης Διαμαντής, γουναροεργάτης από το Άργος Ορεστικό. Στις δημοτικές εκλογές του 1934 έλαβε 70 μόνο ψήφους στην πόλη της Καστοριάς, το 1/10 περίπου των αντιπάλων του. Το Σεπτέμβριο του επομένου έτους ηγούνταν του Δημοκρατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού της περιοχής. Το 1935 χρημάτισε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΜΕ Καστοριάς, και το 1939 «περιφερειακός καθοδηγητής» του ΚΚΕ στα Γρεβενά. Μετά την απόλυσή του από την Ακροναυπλία διορίστηκε γραμματέας της ΠΕ του ΚΚΕ Κοζάνης με το ψευδώνυμο Αλέκος και το 1944 «εξελέγη» Εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ στην Καστοριά. Επί Εαμοκρατίας ανέλαβε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της ιδίας πόλης και παντρεύτηκε σε μία περίοδο όπου το κύρος των στελεχών του ΚΚΕ είχε ανεβεί κατακόρυφα. Συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1945 μένοντας δύο δεκαετίες στη φυλακή. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε μεταβεί μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. ΕΠΙΛΟΓΟΣ [2] Είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς ποιος και για ποια αιτία έπεισε τη Γκεστάπο ν' αφήσει ελεύθερους τους πιο φανατικούς φιλοβούλγαρους κομμουνιστές από την Ακροναυπλία. Παρ' όλο που είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, είκοσι επτά μέλη του ΚΚΕ αφέθηκαν ελεύθερα οκτώ μέρες μετά την επίθεση της Γερμανίας κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Η απελευθέρωση αυτών των δυναμικών κομμουνιστών ήταν ένα από τα μυστήρια της πρώτης χρονιάς της κατοχής και παρέμεινε μυστήριο γι' αρκετό χρόνο. Δεν πρέπει ν' απορεί κανείς γιατί αυτό το ανήκουστο επεισόδιο δημιούργησε σοβαρή ένταση στις σχέσεις των ηγετών του ΚΚΕ, οι οποίοι δεν διέκειντο φιλικά προς τους φιλοβούλγαρους συντρόφους. Είναι πλεόν ιστορικά εξακριβωμένο ότι οι απελευθερωθέντες κομμουνιστές είχαν υπογράψει αιτήσεις για βουλγαρική υπηκοότητα ή δέχτηκαν σιωπηλά να υποστηρίξουν τις βουλγαρικές διεκδικήσεις στη Μακεδονία, τον ισχυρισμό ότι όλοι οι σλαβόφωνοι της Ελλάδας ήταν Βούλγαροι και τα βουλγαρικά όνειρα για μια «Μεγάλη Βουλγαρία». Το σημαντικότερο γεγονός από τη σημερινή σκοπιά είναι ότι κανείς από τους ελευθερωθέντες κομμουνιστές δεν ισχυρίστηκε ότι είναι «Μακεδόνας». Η απαρχή του σλαβομακεδονισμού επήλθε σχεδόν δυο μήνες αργότερα, την 1η Αυγούστου 1941. Η απελευθέρωση των κρατουμένων έδειξε αναμφίβολα ότι υπήρχε μυστική συνεργασία του φασίστα πρωθυπουργού Φίλωφ με τo VMRO και με το ΚΚΒ. Εκ των υστέρων, είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς γιατί το ΚΚΕ, ένα κόμμα το οποίο είχε αρκετούς ικανούς ηγέτες, διάλεξε τον Τζήμα το 1942, γνωστό σύμμαχο των Βουλγάρων, για τη θέση του πολιτικού καθοδηγητή του ΕΛΑΣ, θέση που απαιτούσε τεράστιες διοικητικές και πολιτικές ικανότητες και ευθύνη πάνω στα εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό πρόβλημα. ΠΗΓΕΣ και ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω δευτερογενείς πηγές: [1]-Ιωάννης Κολιόπουλος, Λεηλασία Φρονημάτων, 1994, Βάνιας [2]-Γεώργιος Παπαβύζας, Αγώνες στον Ελληνικό Βορρά, 2007 [3]-Αθανάσιος Καλλανιώτης, Οι πρόσφυγες στην Δυτική Μακεδονία (1941-1946, Διδακτορική Διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2007

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Έχω ακόμα εκατοντάδες «σεντόνια» να «απλώσω» γιά την «αντίσταση δράση » του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ) στην διάρκεια της κατοχής εναντίον των Γερμανών. Υπομονή και καρτερικότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Το ΚΚΕ σαφώς και δεν υπήρξε πατριωτικό κόμμα!μα ο πατριωτισμός με τον κομμουνισμό έρχονται σε ευθεία αντίθεση!το ΚΚΕ έπαιρνε εντολές άμεσα από ξένη εχθρική δύναμη και νοιαζόταν μόνο για τα συμφέροντα αυτής σε ακραίο βαθμό μάλιστα!
    Όμως υπήρξαν πολλά λαμπρά στελέχη ή και λαός του ΚΚΕ πατριώτες που καμία σχέση δεν είχαν με ραδιουργίες ή με την διεθνιστική ιδεολογία του κόμματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ζαφείρη το ερώτημα μου ήταν πολύ απλό για να μην το καταλάβει ένας επιστήμονας σαν και σένα.Ας το επαναλάβω λοιπόν για ακόμα μια φορά, μηπως και έκανα κάποιο ορθογραφικό λάθος στην προηγούμενη και δεν έβγαινε νόημα.
    Σε ποιά οργάνωση ήταν ενταγμένοι ο παππούς και ο προππάπος σου όταν πολεμούσαν τον Γερμανο-Ιταλό κατακτητή;Kimon βασιλο-χουντικέ συνέχισε να στέλνεις σεντόνια χρησιμοποιώντας ό,τι σαβούρα βρεις απο τα βιβλία του επίσης βασιλοχουντικού Μπαρμπή.Έρχονται και τα δικά μου.Ζαφείρη πότε διαχώρησε την θέση της απο τον θεσμό της βασιλείας η κατα παράδοση δεξιά στην Ελλάδα;Μήπως πολύ πρόσφατα;Μέχρι το 74 δεξιά και βασιλεία δεν ήταν ένα και το αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Kimon βασιλοχουντικέ λάβε το πρώτο σεντόνι και απόλαυσε τα χάλια σας.Ανοίξτε τα στραβά σας και κοιτάτε τι υπογράφατε εκείνη την εποχή με την Αμερική.Εθνικόφρονες της πλάκας."Στρατηγέ ιδού ο στρατός σας".

    ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
    Το πλήρες κείμενο της υποτέλειας
    Το πλήρες κείμενο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, αυτού του μνημείου της υποτέλειας και της ντροπής, που σφράγισε τις εξελίξεις στην Ελλάδα στις κατοπινές δεκαετίες, είναι το παρακάτω:
    "Της Ελληνικής Κυβερνήσεως, αιτησομένης παρά της Κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών της Β. Αμερικής την παροχήν οικονομικής, υλικής και τεχνικής βοήθειας προς πρόληψιν της οικονομικής κρίσεως, προαγωγήν της εθνικής ανασυγκροτήσεως και αποκατάστασιν της εσωτερικής γαλήνης.
    Του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών εξουσιοδοτήσαντος διά του εγκριθέντος την 22αν Μα`ϊου 1947 Νόμου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών όπως παράσχη την ως άνω βοήθειαν προς την Ελλάδα επί τη βάσει όρων ευρισκομένων προς την κυρίαρχον ανεξαρτησίαν και ασφάλειαν των δύο χωρών.
    Της Ελληνικής Κυβερνήσεως προτεινούσης, διά της από 15ης Ιουνίου 1947 διακοινώσεως προς την Κυβέρνησιν των Ηνωμένων Πολιτειών, ωρισμένα μέτρα εν Ελλάδι κρινόμενα ουσιώδη διά την τελεσφόρον χρησιμοποίησιν της βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των ιδίων της Ελλάδος πόρων διά την όσον το δυνατόν ταχυτέραν προώθησιν της ανασυγκροτήσεως και ανορθώσεως της Ελλάδος.
    Της Κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελληνικής Κυβερνήσεως πιστευουσών ότι η παροχή τοιαύτης βοηθείας θέλει συντείνει εις την επίτευξιν των βασικών αντικειμενικών σκοπών του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών και θέλει ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών της Αμερικής και της Ελλάδος.
    Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι δεόντως εξουσιοδοτηθέντες προς τούτο παρά των κυβερνήσεών των, συνεφώνησαν τα εξής:
    ΑΡΘΡΟΝ 1: Η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών θέλει παρέσχει εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν πάσαν βοήθειαν δι' ην ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει το δικαίωμα να δώση την εξουσιοδότησίν του συμφώνως προς τον εγκριθέντα την 22αν Μαΐου 1947 Νόμον του Κογκρέσου ως και προς πάντα τροποποιητικόν ή συμπληρωματικόν τούτου νόμον.
    ΑΡΘΡΟΝ 2: Η Ελληνική Κυβέρνησις θέλει χρησιμοποιήσει τελεσφόρως πάσαν βοήθειαν χορηγουμένην εις την Ελλάδα υπό των Ηνωμένων Πολιτειών, ως και τους ιδίους της Ελλάδας πόρους, επί τω σκοπώ της ανασυγκροτήσεως και της εξασφαλίσεως της ανορθώσεως της Ελλάδος. Προς τον σκοπόν τούτον η Ελληνική Κυβέρνησις έχει αναλάβει και συμφωνεί διά του παρόντος, όπως θέση εις εφαρμογήν τα εν τη από 15 Ιουνίου 1947 διακοινώσει της προς την Κυβέρνησιν των Ηνωμένων Πολιτειών προτεινόμενα μέτρα. Θέλει δε προβή εις πάσαν ενδεδειγμένην πρόσθετον ενέργειαν.
    ΑΡΘΡΟΝ 3: Η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών θέλει αποστείλει εις την Ελλάδα αποστολήν της ήτις θα είναι γνωστή ως Αμερικανική Αποστολή Βοήθειας προς την Ελλάδα (αναφερομένη εν τοις επομένοις ως Αμερικανική Αποστολή). Ο Ορισθείς υπό του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αρχηγός της Αμερικανικής Αποστολής θα αντιπροσωπεύη την Κυβέρνησιν των Ηνωμένων Πολιτειών επί ζητημάτων σχετικώς κατά την παρούσαν Συμφωνίαν χορηγουμένην βοήθειαν.
    ΑΡΘΡΟΝ 4: Ο αρχηγός της Αμερικανικής Αποστολής θα καθορίση, εν συνεννοήσει μετ' αντιπροσώπων της Ελληνικής Κυβερνήσεως, τους όρους και τας συνθήκας υφ' ας η ειδικώς καθοριζομένη βοήθεια θα χορηγήται από καιρού εις καιρόν κατά τη Συμφωνίαν ταύτην. Υπό τας οδηγίας του Αρχηγού η Αποστολή θα παρέχη πάσαν συμβουλευτικήν βοήθειαν και θα ενασκή πάσαν λειτουργίαν, αίτινες θα ήσαν αναγκαίαι και ενδεδειγμέναι, διά να βοηθήσουν την Ελληνικήν Κυβέρνησιν προς τελεσφορωτέραν χρησιμοποίησιν πάσης βοήθειας χορηγουμένης εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν υπό των Ηνωμένων Πολιτειών, ως και των ιδίων της Ελλάδος πόρων, και τη διά ταύτης όσον το δυνατόν ταχυτέραν προώθησιν της ανασυγκροτήσεως και εξασφάλισιν της ανορθώσεως εν Ελλάδι. Τινές των λειτουργιών τούτων περιλαμβάνονται εις τα υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως εν τη από 15 Ιουνίου διακοινώσει της προτεινόμενα μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Παρε και την στνέχεια.

    ΑΡΘΡΟΝ 5: - Η Ελληνική Κυβέρνησις θα προσφέρη πάσαν εφικτήν βοήθειαν εις την Αμερικανικήν Αποστολήν προς διευκόλυνσιν της διεξαγωγής των καθηκόντων της, της κινήσεως του προσωπικού της Αποστολής προς την Ελλάδα, εντός της Ελλάδος και εξ Ελλάδος, της χρησιμοποιήσεως προσώπων Ελληνικής Εθνικότητας και κατοικίας, της αποκτήσεως ευκολιών και υπηρεσιών και της διεξαγωγής ετέρων ενεργειών της Αποστολής. Το προσωπικόν της Αμερικανικής Αποστολής και η περιουσία της Αποστολής και του προσωπικού της θα απολαύωσιν εν Ελλάδι των αυτών προνομίων και φορολογικών απαλλαγών ως απολαύει το προσωπικόν της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών εν Ελλάδι και η περιουσία της Πρεσβείας και του προσωπικού της.
    ΑΡΘΡΟΝ 6: Η Ελληνική Κυβέρνησις θέλει επιτρέψει εις τα μέλη της Αμερικανικής Αποστολής να παρακολουθώσιν ελευθέρως τη χρησιμοποίησιν της παρεχομένης προς την Ελλάδα παρά των Ηνωμένων Πολιτειών βοηθείας. Η Ελληνική κυβέρνησις θα τηρή πάντας τους λογαριασμούς και τα στοιχεία και θα παρέχη πάσαν έκθεσιν και πληροφορίαν προς την Αμερικανικήν Αποστολήν, τα οποία θέλει ζητεί η Αποστολή προς διεξαγωγήν των καθηκόντων και ανειλημμένων υποχρεώσεών της.
    ΑΡΘΡΟΝ 7: Η Ελληνική Κυβέρνησις και η Κυβέρνησις των ΗΠΑ θέλουσι συνεργασθή ίνα εξασφαλίσουν εις τους λαούς των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας πλήρη ενημέρωσιν συμβιβαζομένην προς την ασφάλειαν των δύο χωρών, καθόσον αφορά τη χορηγούμενην εις την Ελλάδα βοήθειαν παρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. εχει και άλλο δεν τέλειωσε ακόμα.

    Προς τον σκοπόν τούτον:
    1. Θα επιτρέπεται εις αντιπροσώπους του Τύπου και της Ραδιοφωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών να παρατηρώσιν ελευθέρως και ν' αναφέρωσι πλήρως σχετικώς με τη χρησιμοποίησιν της βοηθείας ταύτης και
    2. Η Ελληνική Κυβέρνησις θέλει παρέχει εις την Αμερικανικήν Αποστολήν την ευκαιρίαν και θέλει συνεργασθή μετ' αυτής προς παροχήν πλήρους και συνεχούς δημοσιότητας εντός της Ελλάδος, περιλαμβανούσης περιοδικάς εκθέσεις της Αποστολής ως προς τας ενεργείας σχετικώς με την παρούσαν συμφωνίαν και τον σκοπόν, πηγήν, χαρακτήρα, έκτασιν, ποσά και πρόοδο της βοηθείας ταύτης.
    ΑΡΘΡΟΝ 8: Η Ελληνική Κυβέρνησις θέλει προβή εις πάσαν ενέργειαν την οποία ήθελε ζητήσει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διά την ασφάλειαν παντός αντικειμένου, υπηρεσίας ή πληροφορίας ληφθείσης εν συνεπεία της Συμφωνίας ταύτης. Δε θέλει μεταβιβάζει άνευ της συγκαταθέσεως του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, δικαίωμα ή κατοχήν οιουδήποτε τοιούτου αντικειμένου ή πληροφορίας, ουδέ θα επιτρέπη άνευ τοιαύτης συγκαταθέσεως, τη χρησιμοποίησιν ή αποκάλυψιν τοιαύτης τινός πληροφορίας παρ' ουδενός μη όντος αξιωματούχου, υπαλλήλου ή εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ή προς οιονδήποτε μη κατέχοντα την ιδιότητα ταύτην, ή προς οιονδήποτε άλλον σκοπόν πλην εκείνου δι' ον χορηγούνται το αντικείμενον ή αι πληροφορίαι.
    ΑΡΘΡΟΝ 9: Η Ελληνική Κυβέρνησις δε θέλει χρησιμοποιήσει οιονδήποτε μέρος του προϊόντος παντός δανείου, πιστώσεως, παροχής ή ετέρας μορφής της κατά την παρούσαν Συμφωνίαν βοηθείας διά τη διενέργειαν οιασδήποτε πληρωμής έναντι του κεφαλαίου ή τόκου οιουδήποτε δανείου χορηγηθέντος αυτή υπό ετέρας τινός ξένης Κυβερνήσεως. Η Ελληνική κυβέρνησις δε θέλει, ειμή κατόπιν συγκαταθέσεως της Κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών, χορηγήσει χρηματικά ποσά ή διαθέσει ξένον συνάλλαγμα διά την καταβολήν κεφαλαίου ή τόκου του εκκρεμούντος εξωτερικού χρέους της Ελληνικής Κυβερνήσεως και οιουδήποτε δημοσίου ή ιδιώτου οφειλέτου.
    ΑΡΘΡΟΝ 10: Οιαδήποτε και πάσα βοήθεια χορηγηθησομένη κατά την παρούσαν Συμφωνίαν θέλει παύσει:
    1. Εάν ζητήση τούτο Ελληνική Κυβέρνησις αντιπροσωπεύουσα την πλειοψηφίαν του Ελληνικού λαού.
    2. Εάν το Συμβούλιον Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κρίνη (εν τη περιπτώσει δε ταύτη αι Ηνωμέναι Πολιτείαι παραιτούνται της ασκήσεως παντός δικαιώματος αρνησικυρίας) ή εάν η Γενική Συνέλευσις των Ηνωμένων Εθνών κρίνη ότι ενέργεια γενομένη ή βοήθεια χορηγηθείσα παρά των Ηνωμένων Εθνών καθιστώσι τη συνέχισίν της κατά την παρούσαν Συμφωνίαν βοηθείας παρά της Κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών μη αναγκαίαν ή ανεπιθύμητον.
    3. Εις οιανδήποτε των λοιπών περιπτώσεων των καθοριζομένων εις το τμήμα 5 του ανωτέρω νόμου του Κογκρέσου ή εάν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίση ότι η τοιαύτη παύσις είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ή
    4. Εάν η Ελληνική Κυβέρνησις δεν προβή εις τας ενδεδειγμένας ενεργείας προς πραγματοποίησιν των εν τη από 15 Ιουνίου 1947 διακοινώσει της προτεινομένων ή μεταγενεστέρως συμφωνηθέντων μέτρων άτινα είναι ουσιώδη διά την ανασυγκρότησιν και ανόρθωσιν της Ελλάδος.
    ΑΡΘΡΟΝ 11: Η Συμφωνία αυτή θέλει τεθή εν ισχύ από της σήμερον. Θα εξακολουθήση δε ισχύουσα μέχρι ημερομηνίας συμφωνηθησομένης υπό των δύο Κυβερνήσεων.
    ΑΡΘΡΟΝ 12: Η Συμφωνία αυτή θέλει κατατεθή εις τα Ηνωμένα Εθνη.

    Εγένετο εις διπλούν εις την Αγγλικήν και Ελληνικήν γλώσσαν.

    Εν Αθήναις σήμερον την εικοστήν του μηνός Ιουνίου 1947

    Διά της Κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
    Λίνκολ Μακ Βη
    Πρέσβης Α` τάξεως
    Διά την Ελληνικήν Κυβέρνησιν
    Κωνσταντίνος Τσαλδάρης
    Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός επί των Εξωτερικών".

    Ξεπουλήσατε την Ελλάδα στις ΗΠΑ και τώρα κλαίτε σαν μιξοπάρθενα επειδή η Αμερική μας χώνει το ένα αγγούρι μετά το άλλο.Τελικά ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας είχε δίκιο."Δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ο παππούς μου συνεργάστηκε και με το ΕΑΜ ακόμα πριν πάρει τον χαρακτήρα που πήρε έπειτα,άλλωστε στην περιοχή μας το ΕΑΜ επικρατούσε.Εμείς δεν βάζουμε τίποτα πιο πάνω από το καλό του Έθνους!Όσο για τα άλλα υπονούμενα που άφησες στα γυρνάω πίσω.Δεν υπήρξε πράξη στην οικογένειά μου που να σπιλώνει το όνομά μας από την Τουρκοκρατία και πιο πριν μέχρι σήμερα!Εμείς πολεμήσαμε για την πατρίδα αυτή και για το Έθνος αυτό και όχι για άλλες δυνάμεις είτε κομμουνιστικές ή φιλελεύθερες.Όταν μετά τον Β'ΠΠ παρά το γεγονός ότι είμασταν στους νικητές και πολεμήσαμε γενναιότατα ενώ η βουλγαρία στις δυνάμεις του άξωνα και μάλιστα διαπράξασα φρικιαστικές σφαγές,η ΕΣΣΔ ήθελε να της δώσει την Θράκη και η Ελλάδα να μην ικανοποιηθεί!η στάση του "πατριωτικού" ΚΚΕ πια ήταν;αλλά όταν μιλούσαν για ανεξάρτητες Μακεδονίες και έξοδο της Βουλγαρίας στο Αιγαίο...
    Για την αστική δεξιά η μοναρχία δεν ήταν κανένα φετίχ,όπως για την αριστερά,απλά ήταν το πολίτευμα αυτό!ο Κ.Καραμανλής ανέκαθεν αποκαλούσε την μοναρχία "καρκίνωμα για τη χώρα που έπρεπε να φύγει".Και άλλο η απολυταρχική μοναρχία και άλλο η βασιλευομένη δημοκρατία,προσωπικά θεωρώ την μοναρχία ηλίθιο και αναχρονιστικό θεσμό!γιατί να υποστηρίζω έναν θεσμό που ούτε δυνητικά δεν έχω την δυνατότητα να καταλάβω;και γιατί μόνο κάποια οικογένεια να έχει την δυνατότητα αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. ζαφειρη συνεχιζεις να βριζεις και να απειλεις αντι να επιχειρηματολογεις ας ειναι, ετσι εμαθες αυτο κανεις.Πιστευω οτι δεν μπηκες στο κοπο να διαβασεις αυτα που εγραψα για το κκε και για αυτο με χαρακτηριζεις σταλινικο καμμια σχεση με τον πατερουλη.Αν εγω ειμαι μισσαλοδοξος εσυ δηλαδη πως θα αυτοχαρακτηριζοσουν μηπως βολταιρος?Δεν ισχυριστηκα ποτε οτι δεξιος σημαινει δοσιλογος, αλλα τι να κανουμε το μεγαλυτερο μεριδιο της αντιστασης ανηκει στην αριστερα.ποιος παρεδοσετην αατολικη μακεδονια στους βουλγαρους στο αππ το κκε που τοτε δεν υπηρχε η ο ντουβαρ πασας(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΒΟΥ) Δεν μπορει καποιος να ισχυριστει οτι κατι οργανωσεις οπως παο υβε και κατι τυποι σαν τον κισα μπατζακ, τον μιχαλαγα (εκαναν) αντισταση αφου εξοπλιστηκαν απο τους ναζι.Ο ανταρτης σκοτωνει τον εχθρο και του παιρνει τα οπλα δεν του τα δινει ο εχθρος.Αληθεια γιατι με αποκαλεις θρασυδειλο ετσι απο περιεργια, εγω βγαινω και γραφω με το ονομα μου.Τωρα στα 45 μου εγινα και επικινδυνος αληθεια για ποιο πραγμα επειδη δεν συμμεριζομε τις αποψεις σου.Τα λεμε Νικηφορος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. ΚΙΜΩΝ πως και δεν χρησιμοποιησες σαν εγκυρη πηγη το signal το der sturmer τη μαυρη ταξη και διαφορα αλλα αντικειμενικα εντυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Μα τι λες τώρα!Μακεδονία και Α΄ΠΠ πόλεμος;τι εννοείς;την αλλαγή Καβάλας με την Κύπρο και την Β.Ήπειρο από τον Βενιζέλο;
    Η αντίσταση από την δεξιά σαφώς και υπήρξε καθολική,επίσης ποιος πολέμησε τους Ιταλούς και τους Γερμανούς με απαράμηλο ηρωισμό;οι αριστεροί από τις φυλακές που ο αρχηγός τους καλούσε σε ανυπακοή τους στρατιώτες;δεν νομίζω...
    Σε αποκαλώ όπως εσύ με τις ύβρεις που επιλέγεις να χρησιμοποιείς,τα υπονοούμενα,την ανιστορισία και την μηδενιστική αντίληψη για την παράταξή μου μου επιτρέπεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. και όσον αφορά το ίδιο το ΕΑΜ σαφώς αρχικά και σε όλες τις περιοχές δεν είχε τον αποκλειστηκά αριστερό χαρακτήρα που πήρε μετά,αν σε μία περιοχή δρούσε αυτή η ομάδα και δεξιός να ήσουνα θα εντασσόσουνα!ή ποιος πήγε και πολέμησε στη Μέση Ανατολή με τεράστιο ηρωισμό;η αριστερά;
    Και όπως εσύ δεν θες να σε μπερδεύουν με τον πατερούλη (... στα κόκκαλά του) έτσι κι εγώ δεν θέλω να με μπερδεύουν με ακραίες εκφάνσεις της δεξιάς,εγώ καραμαλικός είμαι,κάθε άλλο δηλαδή από χουντικός ή μεταξικός (παρόλο ότι αναγνωρίζω την προσφορά του Μεταξά,όχι όμως ότι συμφωνώ με την δικτατορία) ή βασιλόφρων ή όλα τα ωραία που λέτε συνήθως τσουβαλιάζοντας συλλήβδην όλη την παράταξη και μηδενοποιώντας την προσφορά της,και επειδή συχνά μιλάς για Ανδρέα και Μ.Ασία δεν σε συμφέρει να πω ποια ήταν η τότε στάση της αριστεράς (της αριστεράς εννοώ όχι του δεξιού Βενιζέλου που κι αυτός έκανε πολλά λάθη)...τουλάχιστον ο Κωνσταντίνος(που αν ζούσα τότε δεν θα τον υποστήριζα αλλά και ούτε θα ήμουνα βενιζελικός γιατί κι αυτός παρά την μεγάλη του προσφορά έκανε τεράστια λάθη,ενώ και ο Κωσταντίνος είχε προσφέρει στους βαλκανικούς αλλά κυρίως το επιτελείο του) ότι και να έγραφαν οι όποιες φυλλάδες συνέχισε την εκστρατεία (στην οποία ο προπάππος μου έλαβε μέρος ως αξιωματικός) και χάσαμε από τα λάθη μας(ένα πολύ σπουδαίο είναι το ότι δεν στάλθηκε ο ικανότατος Μεταξάς αλλά ο Χατζηανέστης ως αρχιστράτηγος) και από την υποστήριξη της ΕΣΣΔ στον Αττατούρκ.Επίσης μιας και έθιξα το θέμα,η Εκστρατεία σαφώς και έπρεπε να γίνει και παρά το γεγονός ότι χάσαμε τουλάχιστον γλιτώσαμε και 1000000 κόσμο και τον πολιτισμό τους,αλλά και οι απόψεις των βασιλικών ήταν ορθολογιστικότατες,πολύ περισσότερο από αυτές του Βενιζέλου που παρά το γεγονός ότι είχε δίκιο ο κόσμος δεν τις καταλάβαινε ενώ απήχαν πολύ από τον ορθολογισμό.Και μιας και αναφέρθηκα στο ζήτημα αυτό αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω ότι ο Βενιζέλος είπε μέγα ψέμμα οτι ο Κωνσταντίνος δεν ήθελε την Θεσσαλονίκη,όχι απλώς αυτό δεν προκείπτει από πουθενά αλλά ο Κωνσταντίνος ήθελε και το Μοναστήρι όπως λένε τα βιβλία της Γ'Λυκείου,τα βιβλία τα γραμμένα το 80...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. άλλωστε γιατί να μην την θέλει;οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι της πόλης ήταν φανατικά με τον Κωνσταντίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ζαφειρη δεν υπηρξε καμμια ανταλαγη απλα εντολη της κυβερνησης των αθηνων(βασιλικη)να μην προβαλουν αντισταση στην εισοδο των βουλγαρων.Ακολουθησε η μεταφορα των αιχμαλωτων στο γκαιρλιτς της γερμανιας.Οταν ξεσπασε ο πολεμος η συντριπτικη πλειοψηφια του λαου μπηκε στον αγωνα εκτος απο κατι λαμογια που δεν πιστευαν οτι πρεπει να αντισταθουμε κυριως στελεχη της 4αυγουστου.Αλλο θεμα ομως ο πολεμος του 40/41 και αλλο θεμα η αντισταση του 41/44.Το ΚΚΕ εκεινη την περιοδο ουσιαστικα δεν υπηρχε το ειχε διαλυση ο μανιαδακης, δυο κεντρικες επιτροπες δυο ριζοσπαστες και τα περισσοτερα στελεχη του οργανα της ασφαλειας.Αρα ειχε ελαχιστη ως καθολου επιροη στο λαο.Οσο για τον βενιζελο εχει κανει και χοντρα λαθη που εβλαψαν την πατριδα και νομιζω οτι ειναι υπερτιμημενος σαν ηγετης.Για τη μεση ανατολη διαβασε λιγο καλυτερα την ιστορια εχει ενδιαφερων.Εγω δεν εγραψα τιποτα για τον Ανδρεα,οτι γραφω το υπογραφω.Ο Μεταξας ηταν αντιθετος για την μικρασιατικη εκστρατια και αρνηθηκε οποιαδηποτε συμμετοχη στο θεμα αυτο.Εγω δεν βριζω φιλε μου απλα εχω διαφορετικη αποψη,οσο για το ανιστορητος δεν διεκδικο το αλαθητο οπως εσυ.τα λεμε.ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Το αλάθητο ποτέ δεν διεκδίκησα!το αλάθητο μόνο ο Πάπας και η αριστερά νομίζουν και θέλουν να μας πείσουν ότι το έχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Η ανταλλαγή υπήρξε από τον Βενιζέλο,βέβαια τα πράγματα ήταν τόσο συσκοτισμένα που πολλά λέγονται και πολλά είναι ψέμματα (όπως το περίφημο ψέμμα Βενιζέλου για τον Κωνσταντίνο και την Θεσσαλονίκη όταν από τα τηλεγραφήματα προκείπτει το αντίθετο).Ο Βενιζέλος ένα ουσιαστικό λάθος έκανε:εκλογές όταν δεν έπρεπε!εν καιρώ πολέμου,λες και τον μάρανε η δημοκρατία...τον κοινοβουλευτικό δικτάτορα,αυτόν που στη συνέχεια στήριξε πραξικόπημα,αυτόν που ήταν ανέκαθεν μοναρχικός.Κατά τα άλλα υπήρξε πολύ λαμπρή προσωπικότητα με τεράστιες δυνατότητες,σίγουρα όμως η θεοποίσησή του είναι λάθος!και προέρχεται καθαρά από το ΠΑΣΟΚ που ήθελε για να νομιμοποιήσει ηθικά το καθεστώς του να παρουσιάσει τον Βενιζέλο ως πολιτικό του πρόγονο!άκουσον άκουσον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Με λύπη παρακολουθώ όλη αυτή την αντιπαράθεση, μου θυμίζει άλλο ιστολόγιο. Πρώτη φορά το βλέπω και εδώ που πάντα αυτό το site ήταν σε ένα επίπεδο.

    Πάντως για την υπόθεση, γιατί δεν μου αρέσει να βγάζω τηνουρά μου έξω, και εγώ έχω μάθει και διαβάσει,πρόσφατα ξανά διάβασα το βιβλίο του Ιωάννη Καψή,"Χαμένες Πατρίδες" πρώην υφυπουργού, Εξωτερικών, επι ΠΑΣΟΚ, οτι οι αριστεροί στην Μ.Ασία συνεργασθηκαν με τον Μουσταφά Κεμάλ, και νομίζω αυτό γνωρίζει η πλειοψηφία των Έλληνων, άλλωστε για να πάμε στα τωρινά γεγονότα, στο συλλαλητήριο περί Μακεδονίας ήταν παρόντα όλα τα κόμματα-άσχετο αν τώρα λένε οτι ήταν λάθος αυτή η ενέργεια-πλήν του ΚΚΕ, Ουράνιο τόξο, και Βαλλιανάτος.!!
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Αν υπήρχε κράτος διοικούμενο από Ελληνικές συνειδήσεις, αυτή η προπαγανδιστική φυλλάδα μαζί με τους συμμορίτες που συνέγραψαν αυτό το άρθρο ατιμάζοντας την ιστορική μνήμη χιλιάδων Ποντίων αδελφών μας θα είχε οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Αν υπήρχε Ελληνικό κράτος οι αριστεροί θα είχαν λογοδοτήσει και αναλάβει ευθύνες για τις σφαγές και λοιπές προδοτικές τους ενέργειες επί κατοχής, όχι για να ικανοποιηθούν κάποιοι που τους λένε φασίστες, αλλά για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα αυτού του χιλιοβασανισμένου λαού που αιώνες μαρτυράει αδιαμαρτύρητα, ούτε ο Χριστός να ήταν ο ίδιος. Και εξηγούμαι, δεν είμαι ούτε δεξιός , ούτε αριστερός, άλλωστε Έλλην πρόσφυγας και διεθνιστμός της αριστεράς δεν ταιριάζουνε ιστορικά με τίποτα, πόσο μάλλον εάν αυτά είναι τα άρθρα μέσω των οποίων τους κατευθύνουν.Είμαι Ελλην πατριώτης και θέλω να πιστεύω ότι τα όσα λέω απευθύνονται σε Ελληνικές συνειδήσεις ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας. Ντρέπομαι για λογαριασμό όσων αριστερών δεν προσβάλονται ως Έλληνες και δεν διαμαρτύρονται για την αισχρή άρνηση της Σταλινικής θηριωδίας, τολμάνε να δείχνουνε και το δάχτυλό τους στον άλλο σοσιαλιστή, τον Χιτλερ ο οποίος στα πρακτικά σκότωσε λιγότερους από τον Στάλιν...και μιλάνε ακόμα για κομουνιστική κοινωνία, έλεος ακόμα, αλλ¨α μάλλον δεν τους την παρουσιάζουν οι ριζοσπάστες την ιστορία ως έχει, αλλα όπως συμφέρει τον διεθνισμό και την εθνοδιάλυση.Και ένας Έλληνας να θανατώθηκε από τη σταλινική διοίκηση ώφειλαν πρώτοι να τον καταδικάσουν, πόσο μάλλον για τα χιλιάδες αδέρφια μας αυτά, τα ήδη χιλιοταλαιπωρημένα απ'την πρώτη Κεμαλική θηριωδία, στην οποία η Ρωσσία και τότε είχε βοηθήσει τους Τουρκους για να κάνουν όσα έκαναν. Δεν πάμε πουθενά με τέτοια αισχάτη προδωσία να συμβαίνει καθημερινά μέσα στην κοινωνία μας. Αυτό το αρθρο κύριοι είναι απόδειξη ότι έχουμε πλήρη ανομία. Θα πρεπε παραδειγματικά να εκτίσουν ποινή οι υπεύθυνοι, και λέω πολύ λίγα, είμαι ελαστικός απέναντί τους γιατί αυτοί πραγματικά χρειάζονται τιμωρία και συμόρφωση, για να μπορέσει αυτός ο λαός να αρχίσει να συμβαδίζει με την ιστορική του πραγματικότητα, μας τροχοπεδουν αφάνταστα τα φαντάσματα των μπολσεβίκων και είναι κρίμα γιατί οι περισσότεροι αριστεροί πιστεύω ότι είναι πραγματικοί πατριώτες και αυτά τα ψεύδη δεν τους τιμάνε όσο δεν τα καταδικάζουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.