30/6/09

«Δεν μπορούμε να πιέσουμε την Τουρκία»

Xωρίς πολλές ωραιοποιήσεις, σχεδόν ωμά, ο Μάθιου Μπράιζα δήλωσε στους συνομιλητές του: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία. Ίσως αυτό να μπορούσε να γίνει στις δεκαετίες ΄70, ΄80, ΄90. Δεν μπορεί να γίνει όμως σήμερα, που η Τουρκία κατέστη περιφερειακή υπερδύναμη και εξαρτάται απόλυτα από τις δικές της δυνάμεις».Η απάντηση του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν ήταν το ίδιο ξεκάθαρη: «Εάν δεν μπορούν οι ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία, ποιος μπορεί να την πιέσει; Υπό τέτοιες συνθήκες, είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά και η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, που άρχισε χθες επαφές στην Κύπρο, ήλθε, όπως είπε, για να πληροφορηθεί τις εξελίξεις στις συνομιλίες, αλλά και να διαπιστώσει τις προοπτικές. Φάνηκε, ωστόσο, να είναι πλήρως ενήμερος για τις εξελίξεις και τις δυσκολίες που συναντούν οι συνομιλίες, και θέλησε να πληροφορηθεί τις προθέσεις των δύο πλευρών, ως προς το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσουν οι συνομιλίες, καθώς πλησιάζει και το κρίσιμο ορόσημο του Δεκεμβρίου, κατά το οποίο θα αξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Πέραν της ομολογίας του, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία, αξιοπρόσεκτα είναι δύο σημεία των δηλώσεών του.
1. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσδοκούν να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου (αξιολόγηση της Τουρκίας).
2. Ενώ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν να παίξουν οποιοδήποτε ρόλο στο Κυπριακό, εντούτοις εκδήλωσε την αδημονία της χώρας του να λάβει πράσινο φως για να εισέλθει στη διαδικασία. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε οποιοδήποτε σχέδιο δικό μας, δεν έχουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, δεν προβλέπουμε να παίξουμε οποιοδήποτε νέο ρόλο, εκτός και εάν τα μέρη τα ίδια, ξεκινώντας από εδώ, τη Λευκωσία, πουν «παρακαλούμε, κάντε κάτι». Μάλιστα, έσπευσε να εκφράσει και κάποια πικρία που δεν προσφέρεται ρόλος στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Χωρίς να είμαι μέρος της διαδικασίας, είτε είμαι αισιόδοξος είτε απαισιόδοξος, δεν θα έχει νόημα».
Ο Αμερικανός επίσημος είδε κατά πρώτον τον Επίτροπο Γιώργο Ιακώβου και σε ερώτηση εάν μεταφέρει μήνυμα από τον Πρόεδρο Ομπάμα, ανέφερε ότι το μήνυμα είναι ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να φθάσουν σε μια συμφωνία που να είναι δική τους, που θα δημιουργήσουν τα ίδια τα μέρη στην Κύπρο, που να επανενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.


Δόξα τω Θεώ... για τον Λιμνίτη
Ο κ. Μπράιζα χαιρέτισε τη συμφωνία για άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη και τη χαρακτήρισε «χειροπιαστό, εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός». Είπε ότι θα βοηθήσει τον κόσμο της περιοχής και μίλησε για άτομα που πέθαναν, επειδή δεν υπήρχε τρόπος να μεταβούν σύντομα στο νοσοκομείο. «Έτσι, δόξα τω Θεώ, αυτό θα αλλάξει προς το καλύτερο», ανέφερε.
Τόνισε ότι η διάνοιξη και άλλου οδοφράγματος εναπόκειται στα δύο μέρη. Η άποψη των ΗΠΑ δεν έχει σημασία, αφού δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, είπε.


Παραδέχθηκε λάθη
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, του υπέδειξε ότι ο Ταλάτ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, αφού το μέρος που αποφασίζει είναι η Τουρκία και προς αυτήν πρέπει να στραφούν οι πιέσεις. Ο κ. Μπράιζα έδειξε να συμφωνεί, αν και παρατήρησε ότι «με τον Ντενκτάς τα πράγματα ήταν χειρότερα».
Σε δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι υπέδειξε στον κ. Μπράιζα το σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ και την ανάγκη να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της. «Οι ΗΠΑ, είπε, έχουν και τους μοχλούς και τα μέσα να επηρεάσουν την τουρκική πολιτική, και να υποχρεώσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη στείρα και αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί σε σχέση με το Κυπριακό». Ενώ του υπέδειξε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επαναλάβουν τις διαδικασίες του παρελθόντος, οι οποίες αποδείχθηκαν ατελέσφορες και επιζήμιες.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπράιζα παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ διέπραξαν πολλά λάθη στο Κυπριακό και γι' αυτό δεν θέλουν να τα επαναλάβουν.


Ο «σοφός» Αναστασιάδης
Ο Μάθιου Μπράιζα είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος του μετέφερε, όπως είπε, τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Ενημέρωσα τον κ. Μπράιζα για τα τεκταινόμενα μέχρι σήμερα και τις ανησυχίες, και εισέπραξα τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι ειναι δυνατόν να βοηθήσουν, ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές, της Τουρκίας μη εξαιρουμένης, βοηθήσουν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης λύσης».
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ο κ. Μπράιζα επαναβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ περιορίζεται στη στήριξη των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, θεωρώντας ότι αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να παραμείνουν ιδιοκτησία των Κυπρίων, και εάν και εφόσον κάποια βοήθεια χρειάζονται από τις ΗΠΑ, είναι έτοιμοι να την παράσχουν.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός επίσημος δήλωσε ότι άκουσε «τις σοφές σκέψεις ενός από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» και οι θέσεις τους είναι πολύ κοντά. Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμιά πρόθεση να επέμβουν με οποιοδήποτε τρόπο και είναι έτοιμες να βοηθήσουν χωρίς πιέσεις και παρεμβάσεις.


Σήμερα με Χριστόφια
Σχόλιο για την επίσκεψη Μπράιζα έκανε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος τη χαρακτήρισε χρήσιμη, γιατί δίνει την ευκαιρία για ενημέρωση σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για να τοποθετούμε ξανά τις θέσεις μας στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον κ. Μπράιζα σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη του Ταλάτ στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση από αέρος.


Δεν θα επιβάλουμε τίποτε
«Δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλουμε ή να πιέσουμε οποιοδήποτε να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί. Ελπίζουμε ότι τα μέρη θα γνωρίζουν ότι δεν έχουμε τίποτε άλλο από καλή θέληση και καλές προθέσεις», δήλωσε ο Μπράιζα, μετά τις επαφές του στα κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τους Ταλάτ, Ναμί και Έρογλου.
Εξέφρασε, επίσης, την ευχή όπως οι δύο ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας πως αυτό θα χρειαστεί πολλή δουλειά.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

12 σχόλια:

  1. Οι ΗΠΑ δεν μπορουν να πιεσουν την Τουρκια ? Οι αυθεντιες στην δημιουργια εσωτερικων ταραχων και αναδειξης ανυπαρκτων μειονοτητων και εθνοτητων θα μεινουν ανεργοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πνεύμα των δηλώσεων του κ. Μπράιζα ασυνάρτητο ελαφρώς. Αφού δεν μπορεί να υπάρχει πίεση προς την τουρκία, ας μήν υπάρχει τότε και προς την Ελληνική πλευρά. Μόνο αυτό να κάνανε, θα ήταν το καλύτερο δώρο για την Ελλάδα. Αφού η Τουρκία κατέστη υπερδύναμη, τότε μπορεί να κοιτάξει και να φροντίσει τα συμφέροντά της μόνη της. Τί την χρειάζεται λοιπόν την αρωγή η νέα υπερδύναμη? Μήπως επειδή εάν δεν υπάρξει ο υπερατλαντικός παράγοντας, η νέα υπερδύναμη θα σκοντάψει άσχημα στης Βιέννης το πλατύσκαλο για ακόμα μία φορά? Ε, αν δεν μπορεί να περπατήσει η υπερδύναμη μόνη της και χρειάζεται βοήθεια, τότε μάλλον μπορεί και να πιεστεί λιγάκι.
    Και τέλος αφού οι ΗΠΑ το παίζουν cool για το Κυπριακό, προς τι η πρεμούρα? Τί τους νοιάζει ? Τόσα έχουν στο κεφάλι τους!
    Όλα τα σχόλια του κ. Μπράιζα αποπνέουν ένα είδος κεκαλυμμένης αγωνίας και ψιλοερασιτεχνικού διπλωματικού λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χυδαίος Ψυχολογικός πόλεμος είς βάρος της Ελληνικής πλευράς. Μπορούσαν η ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία το 70, το 80 και το 90, τότε γιατί δεν το έκαναν ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μίας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Ωστε η Τουρκία είναι υπερδύναμη. Μάλιστα χώρα με πληθωρισμό να τρέχει 150% με τόσες οικονομικές κρίσεις στην πλάτη της και με το χέρι απλωμένο στο ΔΝΤ είναι δυνατόν να είναι υπερδύναμη? Χώρα με το 30% των εδαφών της να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση είναι δυνατόν να είναι σε υπερδύναμη?
    Στάτους Υπερδύναμης δεν έχουν η Σουηδία, η Γαλλία, η Βρετανία,η ατμομηχανή της Ευρώπης η Γερμανία η Ινδία, η Κίνα, η Ταιβάν, η Ν Κορέα, η Ιαπωνία έχει η Τουρκία μην τρελαθούμε τελείως. Ας όψωνται οι εγχώριοι καλοθελητές που εκλιπαρούν για τέτοιες δηλώσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τον ενδοτισμό τους. Αν η Ελλάδα προχωρούσε σε ηθελημένες μαζικές καταρρίψεις Τουρκικών αεροσκαφών δεν θα είχαμε θέμα εύρους εναέριου χώρου.Εάν η Ελλάδα είχε στείλει ένα Α-7 στα Ιμία δεν θα είχαμε θέμα γκρίζων ζωνών. Εάν η Ελλάδα έφερνε στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους του Τάσου Ισαάκ και Σολομο Σολομού, και έαν χρησημοποιούσε το σκάνδαλο ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ θα μπορούσε να δείξει σε όλο τον κόσμο την φασιστικη και τρομοκταρτική νοοτροπία της κατα φαντασία Τουρκικής Δημοκρατίας και να της κλέισει η ΕΕ την πόρτα στα μούτρα. Εάν η Ελλαδα έκανε κάθε χρόνο στρατιωτικές ασκήσεις με την Κυπριακή δημοκρατία και απαντούσε στις προκλήσεις της Καγγελαρίας της άγκυρας με στρατιωτικά πλήγματα ακόμα και στην Τουρκική επικράτεια τότε το γειτονικό έκτρωμα θα είχε συμμαζευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ μπορώ να κατανοήσω την αδυναμία του υπαλλήλου των ΗΠΑ να πιέσει την Τουρκία. Αλλά καλό θα ήταν να διαμηνύσουν οι Κύπριοι επίσημοι ότι και η Κύπρος θα επανεξετάσει την στάση της ως προς την τουρκική ένταξη στην Ε.Ε. Εφόσον είναι αυτό ένα θέμα που απασχολεί κυρίως τις ΗΠΑ και εφόσον η ΗΠΑ δηλώνουν αδυναμία να προσφέρουν οτιδήποτε στα θέματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Κύπρο… Ε δεν έχει και κανένα συμφέρον πλέον να επιμείνει στην στάση της η Κύπρος έναντι της τουρκικής ένταξης. Εξυπακούεται βέβαια πως και η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει την στάση της στο ίδιο θέμα. Αφού λοιπόν η τουρκική ένταξη είναι κυρίως ένα θέμα που απασχολεί τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα στα θέματα που απασχολούν Ελλάδα και Κύπρο έναντι της Τουρκίας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ζητούν ανταλλάγματα για καλές υπηρεσίες που δεν παρέχουν. Ασφαλώς αυτά θα έπρεπε να ακούσει ο υπαλληλίσκος (πώς τον είπαμε αυτόν;) στους ανωτέρους του. Θα τα ακούσει αυτά ο υπαλληλίσκος κα υπουργέ των εξωτερικών;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ας αφήσουν τότε τη Ρωσία να ...την πιέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με συγχωρείτε αλλά εαν η Τουρκία είναι υπερδύναμη τότε η Ελλάδα είναι "Ελβετία".Σίγουρα η γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και γνωρίζω ότι η σημερινή Τουρκία μπορεί να γίνει ο δούρειος ίππος της αμερικανικής πολιτικής στη μέση ανατολή,την ανατολική μεσόγειο και την μαύρη θάλασσα όμως θεωρώ ότι απέχει έτη φωτός από το να είναι υπερδύναμη.Βεβαίως όσο η ελληνική εξωτερική πολιτική και διπλωματία παραμένει παθητική τόσο ο ρόλος της Τουρκίας θα αναβαθμίζεται , δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φτηνά παραμυθάκια του ΜπραϊζάΠασα για να τρομάζουν οι εδώ "ηγεσίες"! Δηλαδή μπορούν να πιέζουν την Γερμανία την Γαλλία την Ρωσία την Κίνα την...την...την...και δεν μπορούν να πιέσουν την...Τουρκία!!! Άντε καλά. Αυτά ΟΥΤΕ η Ντόρα δεν τα τρώει!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ 11:54.
    ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΕΙ.
    ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ, ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΜΕΛΥΣΕΙ....!!!!
    ΛΙΓΟ ΕΜΕΙΝΕ....
    ΥΠΟΜΟΝΗ!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τό παίζει υπερδύναμη γιατί τής τό επιτρέπει ή εξωτερική πολιτική τής Ελλάδος.Μάπα τό καρούζι είναι ή Τουρκία,καί άν πιστέψη πώς είναι υπερδύναμη,φοβούμαι ότι θά σκοντάψη σέ πλατύσκαλο γεωγραφικό πολύ πρίν τήν Βιέννη.Επειδή όμως καταλαβαίνει πολύ καλά τό μέγεθος τής μικρότητός της,κάνει τσαμπουκά ΜΟΝΟ στούς εδώ .....γενναίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. PREPI LIPON NA GINOYME YPERDINAMH MONO ETSI THA TA VGALOYME PERA. TO AIGEO EINAI O PNEVMONAS THS ELLADAS KAMIA YPOXORISI TA NHSIA EXOUN 12m YFALOKRIPIDA .KANONIKA EPREPE NA EYXOMASTAN NA MAS DOSOYN THN EFKERIA PALI, GIA NA EXOUME THN DIKEOLOGIA NATOUS EYNOYXISOUME.ME ERGOSTASIO SYNARMOLOGISI F16 PROSPATHIA AGORAS TEXNOGNOSIAS ELLIKOPTERON APO ITALIA KTL MEXRI TO 2015 PREPI NA EXOUME TELIOSI ME TOUS METANASTES APO TA ANATOLIKA META TA VLEPO NA DISKOLEVOYN POLI .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλοι Συνbloggers ο τύπος δεν είναι τυχαίος. Είναι ειδικός για θέματα Τουρκίας-Έλλαδας-Κύπρου-Ευρασίας-Ανατολικής Ευρώπης. Έχει υπηρετήσει ως βοηθός πρόξενου στην Μόσχα 95-97, στην Πολωνία 89-91 και τελευταία προτάθηκε για πρόξενος του Αζερμπαιτζαν. Είναι το εργαλείο που θα διευθετήσει τα θέματα ενεργειακής πολιτικής για τον Άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ.
    Είναι παντρεμένος με την Zeyno Baran (εβραικής καταγωγής) εκ Τουρκίας, η οποία είναι βασικό στέλεχος του think tank Hudson Institute. Ιδρυτής του think tank είναι ο Herman Kahn (επίσης εβραικής καταγωγής) και βασικός υποστηρικτής του ο 'εξαίρετος Φιλέλλην' Henry Kissinger. Κάτι διαφορετικό δεν περίμενα να ακούσω από τον συγκεκριμένο (Matthew Bryza).
    Πρέπει να αντιληφθούμε οτι η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη γεωπολιτική θέση (σταυροδρόμι ενεργειακών αγωγών), έχει κοιτάσματα πετρελαίου και κατά έναν ανεξήγητο για μένα λόγο χαίρει της 'εύνοιας' του Άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ. Εάν η λύση είναι η στροφή προς Ρωσία δεν είμαι σίγουρος, γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποιος πραγματικά κινεί τα νήματα στην Ρωσία. Σίγουρο είναι πάντως οτι η συνέχιση της Μπακογιαννήδειου-Παπανδρεικής πολιτικής είναι το απόλυτο Αδιέξοδο. Τα συμπεράσματα δικά μας.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά θα κάνουν οι ΗΠΑ να μαζέψουν αυτό τον υπαλληλάκο, όπως επίσης καλό είναι να στέλνουν ομολόγους του για συνομιλίες μαζί του οι δικοί μας, σε Ελλάδα και Κύπρο. Δηλαδή, όταν έρχεται για συνομιλίες να του στέλνουμε χαμηλόβαθμους διπλωμάτες, για να πάρει το μήνυμα η Ουάσιγκτον.
    Να μην κάθεται και τον γλύφει ο κάθε πολιτικός.
    Έλεος πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.