30/6/09

Η θητεία στην Ελλάδα και η Κύπρος


Η μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα επηρεάζει άμεσα και την κυπριακή άμυνα. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Φοίβος Κλόκκαρης και άλλοι ειδικοί επί στρατιωτικών θεμάτων δηλώνουν ανήσυχοι για την εξέλιξη στα αμυντικά θέματα της Ελλάδας. Η αντίδραση του ελλαδικού Τύπου είναι ενδεικτική της πορείας που ακολουθήθηκε για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία, για να συγκρατήσει την πτώση των ποσοστών της, προβαίνει σε μια σειρά απο κινήσεις και μία εξ αυτών είναι η μείωση της στρατιωτικής θητείας στο μίνιμουμ του χρόνου εκπαίδευσης. Στρατιωτικοί κύκλοι, ακόμη και από τους πλέον πιστούς στην κυβερνώσα παράταξη της Ελλάδας, επισημαίνουν ότι η Εθνική Άμυνα χάνει το βάθος της. Μπορεί να υπήρχε, λένε, σχεδιασμός για σταδιακή μετατροπή του ελληνικού στρατού σε ημιεπαγγελματικό μικρότερου κόστους, αλλά ο σχεδιασμός άρχισε να υλοποιείται χωρίς τα βασικά προαπαιτούμενά του. Αντί να προσληφθούν δέκα χιλιάδες οπλίτες μακράς διάρκειας για ν' αναπληρώσουν τα κενά της μείωσης των κληρωτών, προσλήφθηκαν μόνο 1500. Πολλές μονάδες προκαλύψεως έχουν αποδυναμωθεί και υπάρχει άμεση ανάγκη σύντμησης μονάδων. Στην αεροπορία και στο ναυτικό διατηρείται η 12μηνη θητεία, αλλά εκεί οι ένοπλες δυνάμεις έχουν από καιρό προσλάβει μόνιμα στελέχη που καλύπτουν τα κύρια οπλικά συστήματα. Ενώ η Νέα Δημοκρατία στα πρώτα χρόνια που ανέλαβε την εξουσία εκπόνησε πρόγραμμα εξοπλισμών ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάσει του τελευταίου σχεδιασμού το πρόγραμμα περιορίζεται στα 16 δισεκατομμύρια. Εξοπλιστικά προγράμματα στην αεροπορία, στο ναυτικό και στο στρατό ξηράς έχουν συρρικνωθεί σε μια χρονική περίοδο που το έθνος αντιμετωπίζει σφαιρικά αυξημένα προβλήματα. Τίθεται ακόμη θέμα εθνικής επιβίωσης όταν η κακή κατάσταση στην οικονομία δεν μπορεί να διατηρήσει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα και στη Λευκωσία εκφράζουν αγωνία για την πορεία της σύγκρουσης εξουσίας στο κλεινόν άστυ. Ενώ η Τουρκία διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις 700.000 υπό τα όπλα, η Ελλάδα έχει μειώσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις σε 120.000 άντρες και γυναίκες. Όπως καταγγέλλουν σε αθηναϊκές εφημερίδες ειδικοί επι στρατιωτικών θεμάτων, η υποβάθμιση της στρατιωτικής υποδομής είναι διάχυτη. Έχουν περικοπεί ασκήσεις για εξοικονόμηση αναλωσίμων. Υπάρχουν σχηματισμοί που έχουν ελλείψεις ακόμη και σε σφαίρες. Η ευρύτερη υποβάθμιση της εθνικής άμυνας επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο. Είναι γνωστό ότι μόνη η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συγκρατήσει αποτρεπτικά τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Καθημερινά στο Αιγαίο αλλά και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και στον εναέριο χώρο πυκνώνουν οι τουρκικές προκλήσεις και η αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Με τη μείωση της θητείας στην Ελλάδα, χωρίς αναπλήρωση με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η αριθμητική και άλλη ισχύς του ελληνικού στρατού μειώνεται σημαντικά. Η άτυπη συμμαχική σχέση Ελλάδας και Κύπρου έχει αυτόχρημα περιοριστεί. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, αντικατοπτρίζεται και στη διαπραγματευτική προσπάθεια. Χωρίς ανασχέσεις, χωρίς αποτρεπτική άμυνα, οι υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας είναι αναπόφευκτες. Θυσιάζεται, δηλαδή, εθνική κυριαρχία έναντι πρόσκαιρων πολιτικών κερδών αμφιβόλου, όμως, διαχρονικότητας. Η εκλογική ήττα ενός κομματικού σχηματισμού δεν ανακόπτεται με κινήσεις πανικού και αυτό δείχνουν τα πράγματα. Η ανησυχητική κατάσταση στον Ελληνικό Στρατό έχει σοκάρει και τους Κυπρίους επιτελείς. Βλέπουν ότι η κοινή ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των κυπριακών μειώνεται ως σύνολο. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι πιέσεις για αναλόγου τύπου κινήσεις στην Κύπρο. Δηλαδή, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα στρατιωτικά θέματα, σε μια εποχή που το Κυπριακό πηγαίνει στην τελική του φάση για συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, σε μια εποχή που η Κύπρος εκδηλώνει πρόθεση να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη θάλασσα, η μητέρα πατρίδα αυτοπαραιτείται από την αμυντική της αναβάθμιση.
Ακριβώς όπως έγινε και στη Μικρασία. Επήλθε κόπωση προσπάθειας και νομοτελειακά ήρθε η ήττα και υποδούλωση. Το θέμα απασχολεί στους διαδρόμους τούς επιτελείς και τους ειδικούς επι στρατιωτικών θεμάτων των πολιτικών κομμάτων.
Είναι, όμως, καιρός το θέμα να τεθεί σε εθνικό επίπεδο και να εκφραστούν οι κυπριακές ανησυχίες γιατί, διαφορετικά, οι όποιοι σχεδιασμοί γίνονται τοπικά θα πέσουν στο κενό.
Το σύστημα ασφαλείας που θα καλύψει την Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού απαιτεί ισχυρές ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Διαφορετικά, τον κύριο ρόλο στο νέο σύστημα ασφαλείας θα αναλάβουν οι άλλοι ενδιαφερόμενοι στην περιοχή.
Στο Υπουργείο Άμυνας ωριμάζει η σκέψη για αναζήτηση άλλων συμπληρωματικών συμμαχιών, για να εξισορροπηθεί η πολύ ανησυχητική εξέλιξη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
ΑΔΩΝΗΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ

9 σχόλια:

  1. Η Τουρκία δεν φοβάται καθόλου ακόμα και αν όλοι οι πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου -άντρες γυναίκες νέοι ηλικιωμένοι- είναι στρατιώτες, ακόμα και αν η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν 100.000.000 πληθυσμό.

    Η Τουρκία φοβάται τους S300 τα Σουχόι αεροπλάνα, κτλ.

    Ούτε η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει Κουρδικό Αυτονομιστικό Κίνημα, ούτε Αυτόνομες Δημοκρατίες Τσετσένων και Τατάρων που ζητούν αυτονομία, ούτε η Ελλάδα είναι 3εθνές κράτος ή έθνος υπό διαμόρφωση.

    Η αμυντική πολιτική της Ελλάδας βρίσκεται στην εποχή των Βαλκανικών πολέμων. Η Μικρασιατική καταστροφή σταμάτησε το χρόνο εκεί.

    Χρειάζεται ΑΡΔΗΝ αλλαγή πολιτικής με βασικά σημεία:

    -Μικρός-Σοβαρός-Αξιόμαχος-Εξειδικευμένος-Επαγγελματικός στρατός

    -Στήριξη της άμυνας σε ΣΥΓΧΡΟΝΑ όπλα (S400, αεροπλάνα Σουχόι, κτλ)

    -Σταμάτημα αγοράς εξοπλισμών από την Δύση. Είναι πανάκριβα, και άχρηστα, μιας και η Δύση στηρίζει την Τουρκία, και σε περίπτωση σύγκρουσης όλοι οι εξοπλισμοί από την Δύση θα αχρηστευθούν.

    -Αγορά εξοπλισμών μόνο από την Ρωσία

    -Μακροπρόθεσμο σχέδιο επένδυσης σε εγχώρια αμυντική βιομηχανία

    -Αμυντική και συνολική συνεργασία με την Ρωσία

    και κυρίως ΡΙΖΙΚΗ αλλαγή προσανατολισμού γενικότερου:

    Μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η ένωση των Ορθοδόξων χωρών, η δημιουργία Βαλκανικού κράτους από τις Ορθόδοξες Βαλκανικές χώρες, και η ένωση των Ορθοδόξων χωρών με την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. East μαιμου ειπε:

    Και μετα ξυπνησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. East, γιατί χρειαζόμαστε
    -Μικρό-Σοβαρό-Αξιόμαχο-Εξειδικευμένο-Επαγγελματικό στρατό;

    και δεν χρειαζόμαστε Μεγάλο-Σοβαρό-Αξιόμαχο-Εξειδικευμένο-Στρατό με Θητεία, ώστε να έχουμε εφέδρους για περίπτωση επιστράτευσης; Σε ποια χώρα αρκεί ο μικρός στρατός όταν και το Ισραήλ έκανε επιστράτευση στο "πόλεμο" εναντίων της Λωρίδας της Γάζας;

    Δεν θεωρείς σωστό να υπηρετείς στρατιωτική θητεία;

    Πως εξηγείς ότι τα σύγχρονα ρώσικα όπλα S-300, χόβερκραφτ δεν λειτουργούν και δεν υπάρχει υποστήριξη, ανταλλακτικά, από Ρωσία;

    Πως θα απενεργοποιηθούν τα δυτικής κατασκευής όπλα; (θέλω σοβαρή απάντηση, αν ξέρεις βέβαια) .

    Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα απενεργοποιηθούν και τα όπλα της Τουρκίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Go West,

    Τι σχέση έχει η Ελλάδα με το ναζιστικό κράτος του Ισραήλ; Τα περισσότερα εδάφη του Ισραήλ, είναι κατεχόμενα εδάφη που ανήκουν σε όλες τις γειτονικές χώρες, και σε αυτά τα εδάφη κατοικούν άλλα έθνη με τα οποία το Ισραήλ είναι σε μόνιμη πολεμική αντιπαράθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η Τουρκία δεν φοβάται καθόλου ακόμα και αν όλοι οι πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου -άντρες γυναίκες νέοι ηλικιωμένοι- είναι στρατιώτες, ακόμα και αν η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν 100.000.000 πληθυσμό.

    Η Τουρκία φοβάται τους S300 τα Σουχόι αεροπλάνα, κτλ.

    Ούτε η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει Κουρδικό Αυτονομιστικό Κίνημα, ούτε Αυτόνομες Δημοκρατίες Τσετσένων και Τατάρων που ζητούν αυτονομία, ούτε η Ελλάδα είναι 3εθνές κράτος ή έθνος υπό διαμόρφωση.

    Η αμυντική πολιτική της Ελλάδας βρίσκεται στην εποχή των Βαλκανικών πολέμων. Η Μικρασιατική καταστροφή σταμάτησε το χρόνο εκεί.

    Χρειάζεται ΑΡΔΗΝ αλλαγή πολιτικής με βασικά σημεία:

    -Μικρός-Σοβαρός-Αξιόμαχος-Εξειδικευμένος-Επαγγελματικός στρατός

    -Στήριξη της άμυνας σε ΣΥΓΧΡΟΝΑ όπλα (S400, αεροπλάνα Σουχόι, κτλ)"
    μέχρι εδώ και στην ενδυνάμωση της Ελληνορωσικής συνεργασίας συμφωνώ,όχι όμως και στα ακραία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. East,
    Αν ένα ναζιστικό κράτος σαν το Ισραήλ , που τα εδάφη του είναι κατεχόμενα, το οποίο έχει και πυρηνικά όπλα και την τελευταία πολεμική τεχνολογία, και έναν από τους πιο ισχυρούς ετοιμοπόλεμους στρατούς, (Ναζιστικό κράτος πάντα), xρειάζεται εφέδρους για να πολεμήσουν με την Λωρίδα της Γάζας, τότε η Ελλάδα που καμία σχέση δεν έχει με το Ισραήλ, πως θα πολεμήσει αν χρειαστεί χωρίς εφέδρους; Διότι ένας επαγγελματικός μικρός στρατός σημαίνει ότι έχει καταργηθεί η θητεία. Σήμερα, με 12 μήνες θητεία, η άμυνα μας στηρίζεται στις εφεδρείες.

    Δεν απάντησες όμως σε τίποτα από αυτά που ρώτησα πιο πάνω.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων μας έχει μηδενισθεί. Οι επαγγελματίες οπλίτες δεν είναι ούτε επαγγελματίες ούτε οπλίτες-άδικη η γενίκευση το γνωρίζω..- οι ΕΦΥΕΣ ;;; ποιός θα αξιολογήσει την προσφορά τους;;; και τα χρήματα που ξοδεύονται;; Οι "πολίτες-οπλίτες",δλδ οι εθελοντές-έφεδροι που αποτελούν ότι καλύτερο μπορούμε να σκεφθούμε αντιμετωπίζονται σαν την γρίπη των χοίρων.Δεν περισσεύει μυαλό ή λογική στους υψηλόμισθους "αρμόδιους" .... Και όμως οι έφεδροι θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Καληνύχτα σας. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιά τον φίλο που ρωτά ''Πως θα απενεργοποιηθούν
    τα δυτικής κατασκευής όπλα;'' απαντώ εγώ:
    Οποιοδήποτε οπλικό σύστημα κατευθύνεται
    με βαση τα στοιχεία που δίνει
    το σύστημα GPS που είναι
    αμερικανικό και που ο ιδιοκτήτης του λέει ότι
    το κλείνει και το ανοίγει όποτε θέλει, ΕΙΝΑΙ
    ΑΧΡΗΣΤΟ αφού σε περίπτωση κλεισίματος ή
    σκόπιμης παροχής αναληθών στοιχείων, τα
    οπλικά συστήματα που βασίζονται σε αυτό
    δεν μπορούν να κατευθυνθούν σε στόχο.
    Ένας Α/Ε ή Ε/Ε πύραυλος που εκτοξεύεται
    και κατευθύνεται με GPS προς ένα στόχο
    -γιά παράδειγμα στην Τουρκία- μπορεί καθ' οδόν
    να του αλλάξουν κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρεταίοι
    την πορεία, σε σημείο ακόμα και να τον γυρίσουν
    να πλήξει ...το σημείο από όπου εκτοξεύτηκε ή
    κάποιο άλλο σημείο στην Ελλάδα !!!
    Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία διαθέτουν σήμερα δικά
    τους δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, που είναι
    ανεξάρτητα από το αμερικανικό GPS,
    όπως επίσης θα έχει και η ΕΕ το σύστημα ''Γαλιλαίος''
    από το 2010 και μετά.
    Επομένως, εάν ο ιδιοκτήτης του συστήματος GPS
    -που είναι γνώστης του τι συντελείται ανά πάσαν στιγμή
    σε ένα θέατρο πολέμου- θελήσει να ευνοήσει μία από
    τις δύο πλευρές, μπορεί να έχει το σύστημά του σε
    πλήρη λειτουργία όταν επιτίθεται η μία πλευρά και
    να το κλείνει ή ακόμα και να το αλλοιώνει, όταν επιτίθεται η άλλη !!!
    (Κίτσος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Κίτσο
    Για τον λόγο αυτό μόνο GPS χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον Πολιτικό τομέα, ενώ στις στρατιωτικές αποστολές χρησιμοιποιύνται INS (inertial navigation systems), και παράλληλα - επικουρικά GPS για μεγαλύτερη ακρίβεια.

    Από την άλλη δεν κατευθήνονται όλα τα όπλα επικουρικά ή μόνο με GPS. Υπάρχουν όπλα λέιζερ, ηλεκτροπτικά, IR ακτινοβολίας, όπλα που κατευθύνονται με σήμα radar. κ.α
    Δεν απενεργοποιούνται τα μέσα (πχ F-16) απλά μειώνεται η ακρίβεια των όπλων που κατευθύνονται με την υποβοήθηση GPS. Θα βρουν τον στόχο με μικρότερη ακρίβεια όπως άλλωστε έκαναν τα όπλα της παλαιότερης γενιάς.

    Το να επιστρέψει όπλο και να χτυπήσει αυτόν που το εκτόξευσε, μόνο στο Κογιότ με το Μπιπ Μπιπ συμβαίνει. Εκτός αν έχεις στοιχεία ότι έχει συμβεί, ή για το πως μπορεί να συμβεί. (Ύπαρξη δυνατότητας; - Τεράστιο το κόστος οικονομικό, και αξιοπιστίας στους αγοραστές των οπλικών αυτών συστημάτων; Ελάχιστο το όφελος αν αστοχήσει ένας πύραυλος. Μετά θα το καταλάβουμε και θα ρίχνουμε με άλλη τεχνική και άλλα όπλα.)

    Θα προσπαθήσω να σου δώσω να καταλάβεις πως λειτουργούν τα πολεμικά αεροπλάνα. Αυτά πριν την απογείωση, ευθυγραμμίζουν το INS στις πραγματικές (γνωστές) συντεταγμένες του καταφυγίου που στεγάζονται. Τότε αν υπάρξει διαφορά τεράστια (όπως λες) αυτή λαμβάνεται υπόψιν. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στα άλλα όπλα.
    Επίσης στα σύγχρονα όπλα μπορείς να κλειδώσεις τις συντεταγμένες του στόχου (αν τις ξέρεις από την ειρήνη - π.χ. Διάδρομος Προσγείωσης εχθρικού αεροδρομίου) και αυτό να πάει καρφί στον στόχο ακόμα και με GPS κλειστό.

    Όσον αφορά τη τελευταία περίπτωση αν το κάνεις σε ένα αεροπορικό όπλο, τότε δεν μπορείς εύκολα, να επιλέξεις και να στοχεύσεις αλλού, (όσο αφορά τα όπλα που κατευθύνονται με GPS)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.