18/7/09

Ομιλία Μακαρίου στο Σ. Ασφαλείας (19.7.1974)


Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το έντονο ενδιαφέρον τους ως προς την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα, που οργάνωσε το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας και που υλοποίησαν οι Έλληνες αξιωματικοί, που υπηρετούν και διοικούν την κυπριακή εθνοφρουρά.
Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συμφωνία του να αναβάλει τη συνεδρίαση αυτή μέχρι την άφιξή μου, δίνοντάς μου έτσι την ευκαιρία να παρουσιασθώ ενώπιόν του και να αναφερθώ στα πρόσφατα δραματικά γεγονότα της Κύπρου. Τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, από την περασμένη Δευτέρα το πρωί, είναι μία πραγματική τραγωδία. Το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας παραβίασε κατάφωρα την ανεξαρτησία της Κύπρου. Χωρίς ίχνος σεβασμού για τα δημοκρατικά δικαιώματα του κυπριακού λαού, χωρίς ίχνος σεβασμού για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου, η ελληνική χούντα επεξέτεινε τη δικτατορία στο κυπριακό έδαφος. Είναι γεγονός, ότι εδώ και λίγο καιρό η πρόθεσή τους είχε γίνει φανερή. Ο κυπριακός λαός είχε την αίσθηση, εδώ και πολύ καιρό, ότι ετοιμαζόταν πραξικόπημα από την ελληνική χούντα, και η αίσθηση αυτή έγινε ακόμα εντονότερη τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η τρομοκρατική οργάνωση "ΕΟΚΑ Β", υποκινούμενη από την Αθήνα, πολλαπλασίασε τις βιαιότητές της. Ανέκαθεν γνώριζα, ότι η παράνομη αυτή οργάνωση είχε τις ρίζες και τις πηγές ανεφοδιασμού της στην Αθήνα. Εδώ και καιρό αντιλήφθηκα, ότι οι Έλληνες, που υπηρετούσαν και διοικούσαν την εθνοφρουρά, στρατολογούσαν μέλη της οργάνωσης αυτής και την υποστήριζαν με διάφορους τρόπους, μέχρι που τη βοηθούσαν να έχει πρόσβαση στις αποθήκες πυρομαχικών της εθνοφρουράς. Στα στρατόπεδα της εθνοφρουράς, οι Έλληνες αξιωματικοί έκαναν ανοικτή προπαγάνδα υπέρ της παράνομης αυτής οργάνωσης, και μετέτρεψαν την εθνοφρουρά, από κρατικό όργανο, σε όργανο ανατροπής της εξουσίας. Κάθε φορά που, κατά καιρούς, παραπονέθηκα στην Αθήνα για την ανάρμοστη συμπεριφορά των Ελλήνων αξιωματικών της εθνοφρουράς, η απάντηση ήταν ότι, εάν παρουσίαζα ισχυρές αποδείξεις, οι ένοχοι θα ανακαλούντο στην Ελλάδα. Από την όλη στάση της μού δημουργήθηκε η ορθή εντύπωση, ότι η μόνιμη απάντησή της αποτελούσε προσποίηση αθωότητας. Εδώ και λίγες ημέρες έφθασαν έγγραφα στα χέρια της αστυνομίας, που αποδεικνύουν σαφέστατα, ότι η "ΕΟΚΑ Β" δεν ήταν παρά παράρτημα του καθεστώτος των Αθηνών.
Η κυβέρνηση των Αθηνών χορηγούσε οικονομική βοήθεια για τη συντήρηση της οργάνωσης, και τής έδινε λεπτομερείς οδηγίες για τις δραστηριότητές της. Θεώρησα αναγκαίο να στείλω μία επιστολή στον πρόεδρο της Ελλάδας, στρατηγό Γκιζίκη, ζητώντας του να δώσει εντολή για την κατάπαυση της βίας και της αιματοχυσίας και για τη διάλυση της "ΕΟΚΑ Β". Επίσης, τού ζήτησα να ανακληθούν οι Έλληνες της κυπριακής εθνοφρουράς, προσθέτοντας ότι σκοπεύω να μειώσω την αριθμητική δύναμη του σώματος αυτού και να το μεταφέρω σε κρατικό όργανο. Είχα την εντύπωση, ότι το καθεστώς των Αθηνών δεν επιθυμούσε τη μείωση των μελών της εθνοφρουράς, ούτε, βέβαια, την απομάκρυνση των Ελλήνων αξιωματικών.

Ακολούθως, με επισκέφθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής στην Κύπρο, κατόπιν εντολής της κυβερνήσεώς του, για να μού εξηγήσει, ότι η αριθμητική μείωση των μελών της εθνοφρουράς ή ηαποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών θα οδηγούσαν στην εξασθένιση της κυπριακής άμυνας, σε περίπτωση τουρκικού κινδύνου. Αυτό το επιχείρημα, παρόλο που φαινόταν λογικό, δεν ήταν καθόλου πειστικό, διότι γνώριζα, ότι πίσω από αυτό εκρύβοντο άλλα συμφέροντα. Απάντησα ότι, όπως έδειχναν να εξελίσσονται τα πράγματα, θεωρούσα τον τουρκικό κίνδυνο πιο ασήμαντο από τον ελληνικό. Και, όπως αποδείχθηκε, οι φόβοι μου ήσαν δικαιολογημένοι.
Το Σάββατο, 13 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση υπό την προεδρία του στρατηγού Γκιζίκη, η οποία διήρκεσε πολλές ώρες. Παρόντες ήσαν ο Έλληνας διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, ο διοικητής της Εθνοφρουράς και άλλοι αξιωματούχοι. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να συζητηθεί το περιεχόμενο της επιστολής μου. Το σχετικό ανακοινωθέν, που εξεδόθη στο τέλος της συνάντησης, ανέφερε ότι η συνάντηση θα επαναληφθεί στις 15 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα. Αυτή η αναφορά ήταν παραπλανητική. Διότι, ενώ τη Δευτέρα περίμενα την απάντηση στην επιστολή μου, η απάντηση που ήρθε ήταν το πραξικόπημα.
Την ημέρα εκείνη επέστρεψα από την εξοχική μου κατοικία στο βουνό Τρόοδος, όπου βρισκόμουν το Σαββατοκύριακο, και στις 8:00 π.μ. έφθασα στο γραφείο μου, στο προεδρικό μέγαρο. Μισή ώρα αργότερα υποδέχθηκα στην αίθουσα δεξιώσεων μία ομάδα αγοριών και κοριτσιών, μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας Καίρου, που είχαν έρθει στην Κύπρο ως προσκεκλημένοι μου, για λίγες ημέρες. Καλά-καλά δεν πρόλαβα να τους καλωσορίσω, όταν ακούσθηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα οι πυροβολισμοί πολλαπλασιάσθηκαν, και ένα μέλος της προεδρικής φρουράς με πληροφόρησε ότι τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα είχαν περάσει την έξω πύλη και βρίσκοντο ήδη στο προαύλιο του προεδρικού μεγάρου, που εσείετο από τους βομβαρδισμούς. Σύντομα η κατάσταση έγινε κρίσιμη. Προσπάθησα να συνδεθώ τηλεφωνικά με το κτίριο της Κυπριακής Ραδιοφωνίας, για να στείλω ειδική ανακοίνωση ότι γινόταν επίθεση στο προεδρικό μέγαρο, αλλά αντιλήφθηκα ότι οι τηλεφωνικές γραμμές είχαν διακοπεί. Οι πυροβολισμοί αυξάνοντο συνεχώς. Νομίζω, ότι σώθηκα ως εκ θαύματος της θείας πρόνοιας. Όταν πλέον βρέθηκα στην περιοχή της Πάφου, απέστειλα ραδιοφωνικό μήνυμα στο λαό από έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, πληροφορώντας τον ότι είμαι ζωντανός και ότι θα αγωνισθώ μαζί του ενάντια στη δικτατορία, που προσπαθεί να επιβάλει το ελληνικό καθεστώς.
Δεν σκοπεύω να απασχολήσω περισσότερο τα αξιότιμα μέλη του Συμβουλίου με την προσωπική μου περιπέτεια. Απλώς θα ήθελα να προσθέσω, ότι τη δεύτερη ημέρα της ένοπλης επίθεσης τα τεθωρακισμένα κατευθύνθηκαν προς την Πάφο, ενώ ταυτόχρονα ένα μικρό πολεμικό πλοίο της εθνοφρουράς άρχισε να βομβαρδίζει τη μητρόπολη της Πάφου, όπου έμενα. Υπ'αυτές τις συνθήκες, θεώρησα φρονιμότερο να εγκαταλείψω την Κύπρο, παρά να πέσω στα χέρια της ελληνικής χούντας.
Είμαι ευγνώμων στη βρεττανική κυβέρνηση, που μού χορήγησε ελικόπτερο, το οποίο με μετέφερε από την Πάφο στις βρεττανικές βάσεις, και αεροπλάνο από τις βάσεις στο Λονδίνο, μέσω Μάλτας. Είμαι επίσης ευγνώμων στον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και στο διοικητή των ειδικών ειρηνευτικών δυνάμεων του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την ασφάλειά μου. Η παρουσία μου στην αίθουσα αυτή κατέστη δυνατή χάρις στη βοήθεια της βρεττανικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα, δρος Βαλντχάιμ. Το ενδιαφέρον τους για το άτομό μου, και για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, με συγκινεί ως τα μύχια της ψυχής μου.
Δεν γνωρίζω ακόμα όλες τις λεπτομέρειες της κρίσης, που δημιούργησε η ελληνική στρατιωτική κυβέρνηση στην Κύπρο. Φοβούμαι, ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγάλος και οι υλικές φθορές ανυπολόγιστες. Ωστόσο, πρωταρχικό μας μέλημα, τη στιγμή αυτή, είναι να δοθεί ένα τέλος στην τραγωδία.
Όταν έφθασα στο Λονδίνο, πληροφορήθηκα το περιεχόμενο της ομιλίας του εκπροσώπου της ελληνικής χούντας στα Ηνωμένα Έθνη. Εξεπλάγην, με τον τρόπο που προσπαθούν να εξαπατήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Χωρίς καν να κοκκινίζει από ντροπή, η ελληνική χούντα προσπαθεί να απλοποιήσει την κατάσταση, ισχυριζόμενη ότι δεν έχει ανάμειξη στην ένοπλη επίθεση και ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποτελούν ενδοκοινοτική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι, που πιστεύουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Το πραξικόπημα δεν έγινε υπό συνθήκες τέτοιες, που να το καθιστούν εσωτερικό ελληνοκυπριακό ζήτημα. Πρόκειται σαφώς για εισβολή εκ των έξω, μαζί με κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου. Το λεγόμενο πραξικόπημα είναι δημιούργημα των Ελλήνων αξιωματικών, που αποτελούν και διοικούν την εθνοφρουρά. Πρέπει, επίσης, να τονίσω το ότι η ελληνική δύναμη, που αποτελείται από 950 αξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο δυνάμει της Συνθήκης Συμμαχίας, διεδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην επιθετική αυτή υπόθεση κατά της Κύπρου. Η κατάληψη του αεροδρομίου έγινε από αξιωματικούς και στρατιώτες της ελληνικής δύναμης, που έχει το στρατόπεδό της κοντά στο αεροδρόμιο. Αρκεί να πούμε στο σημείο αυτό, πως ορισμένες φωτογραφίες, που δημοσίευσε ο παγκόσμιος τύπος, έδειχναν τεθωρακισμένα που ανήκουν στην ελληνική δύναμη. Από την άλλη πλευρά, Έλληνες αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στην εθνοφρουρά, διηύθυναν τις επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές στρατολογούσαν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "ΕΟΚΑ Β", τα οποία εξόπλιζαν με όπλα της εθνοφρουράς.
Εάν δεχθούμε πως δεν είχαν ανάμειξη οι Έλληνες αξιωματικοί της εθνοφρουράς, τότε πώς εξηγείται το γεγονός ότι μεταξύ των νεκρών υπήρχαν και Έλληνες αξιωματικοί, που η σορός τους μεταφέρθηκε και κηδεύθηκε στην Ελλάδα; Εάν δεχθούμε πως το πραξικόπημα δεν έγινε από Έλληνες αξιωματικούς, πώς εξηγούνται οι νυκτερινές πτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών, που μετέφεραν στην Κύπρο προσωπικό με πολιτικά και επέστρεφαν με νεκρούς και πληγωμένους; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι το πραξικόπημα οργανώθηκε από την ελληνική χούντα και εκτελέστηκε από αξιωματικούς και στρατιώτες της ελληνικής δύναμης στην Κύπρο. Άλλωστε, όλος ο παγκόσμιος τύπος περιέγραψε το πραξικόπημα ακριβώς έτσι.
Το πραξικόπημα προκάλεσε μεγάλη αιματοχυσία και αφαίρεσε τη ζωή πολλών ανθρώπων. Αντιμετωπίσθηκε με την αποφασιστική αντίσταση των νομίμων δυνάμεων ασφαλείας και του ελληνοκυπριακού λαού. Μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι η αντίσταση και η αντίδραση του ελληνοκυπριακού λαού ενάντια στους συνωμότες θα συνεχισθεί, μέχρι να αποκατασταθούν η ελευθερία και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ο κυπριακός λαός ποτέ δεν θα υποκύψει στη δικτατορία, ακόμα κι αν, προς το παρόν, υπερισχύει η βάρβαρη βία των τεθωρακισμένων.
Μετά το πραξικόπημα, οι πράκτορες του ελληνικού καθεστώτος στην Κύπρο διόρισαν πρόεδρο έναν πασίγνωστο κακοποιό, το Νίκο Σαμψών, ο οποίος, με τη σειρά του, διόρισε υπουργούς γνωστά κακοποιά στοιχεία και οπαδούς της τρομοκρατικής οργάνωσης "ΕΟΚΑ Β".
Μπορεί να ισχυρίζονται μερικοί ότι όσα συνέβησαν στην Κύπρο αποτελούν επανάσταση, και ότι η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε με βάση τον επαναστατικό νόμο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν υπήρξε επανάσταση στην Κύπρο, που θα μπορούσε να θεωρηθεί εσωτερική υπόθεση. Υπήρξε εισβολή, που παραβίασε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η εισβολή συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται όσο θα υπάρχουν Έληνες αξιωματικοί στην Κύπρο. Οι συνέπειες της εισβολής αυτής θα είναι καταλυτικές για την Κύπρο, εάν δεν επανέλθουμε στη συνταγματική ομαλότητα και εάν δεν αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες.
Με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης, το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας ανακοίνωσε χθες τη βαθμιαία αντικατάσταση των Ελλήνων αξιωματικών της εθνοφρουράς. Το θέμα, όμως, δεν είναι η αντικατάστασή τους, αλλά η αποχώρησή τους. Η κίνηση αντικατάστασής τους σημαίνει παραδοχή, ότι οι Έλληνες αξιωματικοί, που υπηρετούν τώρα στην εθνοφρουρά, είναι οι ίδιοι με 'κείνους που έκαναν το πραξικόπημα. Όμως οι αξιωματικοί αυτοί δεν ενήργησαν με δική τους πρωτοβουλία, αλλά κατόπιν εντολής των Αθηνών, και η αντικατάστασή τους θα γίνει πάλι με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης. Κατ'αυτόν τον τρόπο, η εθνοφρουρά θα παραμείνει για πάντα όργανο του ελληνικού στρατιωτικού καθεστώτος. Είμαι βέβαιος, ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιλαμβάνονται το τέχνασμα αυτό.
Μπορεί να λεχθεί, πως η κυπριακή κυβέρνηση ήταν αυτή που ζήτησε από τους Έλληνες αξιωματικούς να επανδρώσουν την εθνοφρουρά. Μετά λύπης μου ομολογώ, ότι ήταν λάθος μου να τους εμπιστευθώ τόσο πολύ, διότι έκαναν κατάχρηση της εμπιστοσύνης μου αυτής και, αντί να βοηθήσουν στην προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, έγιναν οι ίδιοι εισβολείς.
Επί μακρό χρονικό διάστημα διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με σκοπό την εξεύρεση ειρηνικής λύσης για το Κυπριακό, πράγμα που επανειλημμένως έχει απασχολήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών. Ο αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και δύο συνταγματολόγοι από την Ελλάδα και την Τουρκία παρακολούθησαν τις συνομιλίες αυτές. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δύο φορές το χρόνο ανανέωσε τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, εκφράζοντας κάθε φορά την ελπίδα του για τη σύντομη εξεύρεση λύσεως του προβλήματος. Δεν μπορούμε να πούμε, ότι μέχρι σήμερα σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες. Πώς μπορούσε, όμως, να υπάρξει πρόοδος, όταν η πολιτική της Αθήνας για την Κύπρο ήταν διπρόσωπη; Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν συμφωνήσει, πως οι συνομιλίες διεξήγοντο με βάση την ανεξαρτησία. Το καθεστώς των Αθηνών συμφώνησε σ'αυτό, και επανειλημμένα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ότι η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα είναι σαφής.
Αν αυτό ήταν αλήθεια, γιατί τότε το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας δημιούργησε και υποστήριξε την τρομοκρατική οργάνωση "ΕΟΚΑ Β", που είχε στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και της οποίας τα μέλη αυτοαποκαλούντο "ενωτικοί"; Στα στρατόπεδα της εθνοφρουράς, οι Έλληνες αξιωματικοί με κατηγορούσαν συνεχώς πως, ενώ η Ένωση ήταν δυνατή, εγώ υπονόμευα την πραγματοποίησή της. Έταν κάποιος τούς υπενθύμιζε πως η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της πάνω σ'αυτό το θέμα, και ότι υποστήριζε την ανεξαρτησία, η απάντησή τους ήταν ότι δεν πρέπει να δίνει κανείς σημασία στα λόγια των διπλωματικών. Υπό τοιαύτας συνθήκας, πώς μπορούσαν οι συνομιλίες να φθάσουν σε θετικό αποτέλεσμα; Η διπρόσωπη πολιτική του ελληνικού καθεστώτος ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην πρόοδο των συνομιλιών.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, που επικρατούν στην Κύπρο, δεν δύναμαι να προβλέψω το μέλλον των συνομιλιών. Θα έλεγα, μάλλον, πως δεν υπάρχει μέλλον. Οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί δεν θα ήταν έγκυρη, διότι δεν υπάρχει εκλεγμένη ηγεσία για να χειρισθεί το θέμα. Το πραξικόπημα του στρατιωτικού καθεστώτος της Ελλάδας αποτελεί ανάσχεση της πορείας των συνομιλιών προς μία λύση. Επίσης, θα δημιουργήσει μία μόνιμη πηγή ανωμαλίας στην Κύπρο, οι συνέπειες της οποίας θα είναι βαθύτατες και μακρόχρονες, εάν επιτραπεί η κατάσταση αυτή να συνεχισθεί έστω και για βραχύχρονικό διάστημα.
Καλώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να τεθεί ένα τέλος στην αφύσικη αυτή κατάσταση, που δημιουργήθηκε με το πραξικόπημα των Αθηνών. Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει χρήση όλων των τρόπων και μέσων που διαθέτει, ώστε να αποκατασταθούν χωρίς καθυστέρηση η συνταγματική τάξη και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Κύπρου.
Όπως ανέφερα ήδη, τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εγκαταστήσει μία ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Η παρουσία της δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική υπό συνθήκες πραξικοπήματος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να καλέσει το ελληνικό στρατιωτικό καθεστώς να αποσύρει τους Έλληνες αξιωματικούς, που υπηρετούν στην κυπριακή εθνοφρουρά, και να θέσει τέλος στην εισβολή τους στην Κύπρο.
Πιστεύω, με όσα στοιχεία παρέθεσα ενώπιόν σας, να σάς έδωσα μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Δεν έχω ουδεμία αμφιβολία, πως μία αρμόζουσα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα θέσει τέλος στην εισβολή, και θα αποκαταστήσει την παραβιασμένη ανεξαρτησία της Κύπρου και τα δημοκρατικά δικαιώματα του κυπριακού λαού.
ekloges.com.cy

18 σχόλια:

  1. Εύγε, συγχαρητήρια, είστε παλληκάρια. Μακάρι να μπορούσαν να διαβάσουν αυτό το "θαμμένο" ντοκουμέντο όλοι οι Ελληνες, για να καταλάβουν πόσο Προδότης ήταν ο Μούσκος. Γιατί δεν μας βάζετε και το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο που εκφώνησε ο Μούσκος από το βήμα του ΟΗΕ, να δούμε αν εχει γίνει σωστή μετάφραση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. QUIZ

    1) Κύπριος κληρικός που στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής διέμενε στο Θησείο, συναντούσε καθημερινά τον «Πατέρα «Δημήτριο» (Λόρδο David Balfour), υπαρχηγό της SIS (Specil Inteligence Service) στην Ελλάδα και εφημέριο της μονής Πετράκη;

    2) Κύπριος κληρικός που στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής εξομολογούσε τους μαχητές του ΕΔΕΣ στην Αθήνα πριν αναχωρήσουν για το «βουνό», αλλά όλως τυχαίως πολλοί από αυτούς εσυλλαμβάνοντο αμέσως από τους Γερμανούς [1];

    [1]A. Βολταιράκη, «Εις την υπηρεσίαν της Γκεστάπο»,Αθήναι 1946.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "θεωρούσα τον τουρκικό κίνδυνο πιο ασήμαντο από τον ελληνικό"

    Απλώς μία χαρακτηριστική φράση!όλο το κείμενο είναι μία κατάπτυστη πρόσκληση στην Άγκυρα και ύβρις ενάντια στην Ελλάδα και όχι μόνο ενάντια στην χούντα όπως ισχυρίζονται πολλοί!τι κρίμα που η φιλοδοξία και η αρχομανία τον είχε τυφλώσει τόσο ώστε να κάνει αυτή την ολέθρια κίνηση!
    Η ομιλία αυτή είχε όμως ένα χειρότερο αποτέλεσμα!ήταν ο θεμέλιος λίθος της ψυχρότητας μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων!μιας ψυχρότητας που ήταν η αφορμή για την καλλιέργεια της ανθελληνικής προπαγάνδας στο νησί με αποτέλεσμα σήμερα μεγάλο μέρος του κυπριακού πληθυσμού να αρνείται "μετά βγδελυμίας" την ελληνικότητά του και να τη θεωρεί ως ύβρι!λυπάμαι ακόμα περισσότερο όταν σκέφτομαι το πως θα είναι η κατάσταση σε πενήντα χρόνια!αμφιβάλλω αν μπορεί να κρατηθεί ελληνική συνείδηση χωρίς ελληνικό κράτος!θα έπρεπε με τις συμφωνίες που θα προκύψουν να λέγεται και επισήμως "ελληνικό" το συνιστόν κρατίδιο της επανενωμένης Κύπρου αν υπάρξει και αν δεν βρεθει λύση να αλλάξει το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.cypnet.co.uk/ncyprus/history/republic/makarios-speech.html

    εδω θα ακουσετε την ομιλια και θα διαβασετε στα αγγλικα το κειμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αγγλικό κείμενο πρέπει να διαβαστεί δίνει πολύ καλύτερα το τι ήθελε να πει ο Μακάριος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kimon Μην πιασουμε τα κουιζ γιατι θα τιναχτεί η μπάνκα στον αέρα.
    Ο Καθείς κρίθηκε κια κρίνεται απο τις ενέργειες του ,ή τις παραλείψεις του.
    Αλήθεια γιατί δεν είπαν τα στοιχεία αυτά ανοιχτά οι αντίπαλοι αναρωτήθηκες;
    Mπάς και ισχύει η παροιμία στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαβάζω τα σχόλια και μένω πράγματι έκπληκτος."θεωρούσα τον τουρκικό κίνδυνο πιο ασήμαντο από τον ελληνικό". Ο Μακάριος εννοεί εδώ τον κίνδυνο της Χούντας. Εκτός και αν η Χούντα εκπροσωπούσε την Ελλάδα. Αν είναι δυνατόν. Η Χούντα παρέδωσε την Κύπρο στην Τουρκία και δυστυχώς κάποιοι εξ'υμών προσπαθούν να ρίξουν το βάρος της επαίσχυντης προδοσίας αλλού, με ευκολότερο θύμα τον Μακάριο.
    Όσο δε για τον ισχυρισμό ότι η ομιλία αυτή συνέτεινε στη ψυχρότητα μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων ουδέν αναληθέστερο. Η όποια ψυχρότητα οφείλεται στην τεραστίων διαστάσεων και σε βάθος χρόνου προδοσία της χούντας εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού. Κάποιοι επίορκοι αξιωματικοί εξόπλιζαν και προστάτευαν την ΕΟΚΑ Β και στο τέλος διενήργησαν το τουρκοφόρο πραξικόπημα. Σκότωσαν είτε άμεσα και πιο πολύ έμμεσα αρκετούς Κυπρίους. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην εμφύλια διαμάχη μεταξύ των Ε/Κ.
    Τέλος μια και έξω η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού πληθυσμού κρατά την ελληνική του συνείδηση πολύ καλύτερα παρά από κάποιους άλλους ελλαδίτες. Η ελληνικότητα της Κύπρου δεν καταλύεται από όποιες ομιλίες αλλά είναι ριζικά θεμελιωμένη στις ψυχές των Κυπρίων από τον καιρό του Ομήρου. Από την άλλη μεριά ο Μακάριος ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Μόνο μύωπες δεν το βλέπουν αυτό και επαναλαμβάνω ότι η Χούντα των επίορκων και προδοτών αξιωματικών δεν εκπροσωπούσε την Ελλάδα. Σε αυτούς τους αχρείους αναφερόταν ο Εθνάρχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ανωνυμος 12.16

    το ειπε ο Μακαριος οταν εμαθε απο την κυπριακη κυπ για το σχεδιαζομενο πραξικοπημα.
    δεν πιστευω ειπε οτι υπαρχουν ελληνες αξιωματικοι που θα στρεψουν τα οπλα ενεντιων μου διοτι αυτο θα σημαινει και την καταστροφη της κυπρου.
    απλα δεν ηξερε ποσο αχρειοι ηταν.
    και απεδειξαν την αχρειοτητα τους την ωρα της εισβολης που θολομενοι απο το πλιατσικο τις μερες του πραξικοπηματος εγκατελειωαν τις μοναδες τους στο ελεος του αττιλα.
    μεχρι και σπιτια εκλεψαν,δεν αφηναν ακομα τους νοσηλευτες στο γενικο νοσοκομειο της λευκωσιας να περιθαλψουν τους τραυματιες...μακαριακους.
    εργο των αγγλων και της χουντας ο διχασμος και ο εμφυλιος.
    το αποτελεσμα η καταστροφη.
    αλλα τουλαχιστον η ιστορια ποτε δεν θα χαρακτηρησει το Μακαριο ως προδοτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εγω εχω μπερδευτει ,

    εγινε αγωνας απο την ΕΟΚΑ να διωξουν τους αγγλους για να την δωσουν μετα στους τουρκους ?

    πολυ προχωρημενο ...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλα πρέπει να είστε πολύ ανίδεοι για να μην καταλαβαίνετε.Και βέβαια το πραξικόπημα της Ελληνόφωνης(και οχι Ελληνικής) Χούντας ήταν ΕΙΣΒΟΛΗ στην Κύπρο.Πόσο αφελείς είστε;Noμίζατε οτι θα γινόταν ΕΝΩΣΗ με την ΕΛΛΆΔΑ;H ιδια η Χούντα(η υποτίθεται Ελλάδα)τσιράκι της ΣΙΑ ήτανε.Να μην καταδικάσουμε το πραξικόπημα γιατι...το έκανε η μανα Ελλάδα..!ΟΙ H.Π.Α το έκαναν ρεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Sub 92

    Θα σου απαντήσω με τα λόγια του Χιού Φουτ, κυβερνήτη της Κύπρου το 1960 σε ομιλία του στο Λονδίνο: «Η κύρια προσπάθεια μας ήταν να βρούμε λύση που να προβλέπει επαναφορά του Μακαρίου στο νησί και απομάκρυνση του Στρατηγού Γρίβα».

    Τα παραπάνω λόγια υποδηλώνουν πολλά…

    Ο Μακάριος υπήρξε πατριώτης, υπήρξε όμως και προσωπικότητα που βάδισε σε «σκοτεινά» μονοπάτια. Οι διαφωνίες για τον άνδρα εστιάζονται στα κίνητρα του...και όχι στα αποτελέσματα, που έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να αλλάξουν. Στην ιστορία το «εάν, και τι θα γινόταν» δεν έχει θέση.

    Όσο για τους «άλλους» τους «κρεμασμένους», οι αμαρτίες τους είναι τόσες, όσοι και οι κόκκοι της άμμου.

    Θα σου θυμίσω μερικές:

    1) Όταν τον Οκτώβριο του 1931 ξέσπασε η μεγάλη εξέγερση κατά των Εγγλέζων στην Κύπρο, ο Ε. Βενιζέλος πάντα πιστός στην Αγγλοφιλία του, ανακάλεσε τον Έλληνα Πρόξενο στην Λευκωσία Κύρου, χαρακτήρισε δε την εξέγερση «εσωτερικό πρόβλημα της Αγγλίας»!! λέγων: «..ουδείς λογικός άνθρωπος πιστεύει πως ταραχές τέτοιου είδους θα ανάγκαζαν την αγγλική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τους πόθους των Ελλήνων της Κύπρου..».
    2) Ο Γ. Παπανδρέου το 1950 τοποθετήθηκε ως εξής: « Η Ελλάς αναπνέει σήμερον με δύο πνεύμονας, τον μεν Αγγλικόν τον δε Αμερικανικόν. Δια αυτό δεν μπορεί λόγω του Κυπριακού να κινδυνεύσει από ασφυξία»!!!.
    3) Ο Ν. Πλαστήρας το 1950 αρνήθηκε να παραλάβει τους τόμους με τις υπογραφές του 95.7% του πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων που ζήτησαν την Ένωση με την Ελλάδα στο δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1960.
    4) Το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του ΑΚΕΛ το 1955 αποκάλυψε την ταυτότητα του Γρίβα στους Άγγλους γράφοντας: «Το Φλεβάρη του 1955 πιάστηκε από τους Άγγλους το βενζινόπλοιο «Άγιος Γεώργιος», που ο καπετάνιος τους στον πόλεμο ήταν στην υπηρεσία των Βρετανών. Μαζί του πιάστηκαν και ο Σωκράτης Λοιζίδης, παλιός πράκτορας της Intelligence Service και τώρα του FBI. Στην τσάντα του Λοιζίδη βρέθηκε και κατασχέθηκε το καταστατικό μίας ψευδοπατριωτικής οργάνωσης που αργότερα μετονομάσθηκε σε ΕΟΚΑ. Η οργάνωση αυτή έχει επικεφαλής ένα γνωστό ψευτοπαλληκαρά , αξιωματικό Χίτη, τον Γρίβα, που μετά την Βάρκιζα δολοφονούσε πατριώτες. Πρόκειται για τον ψευτο-Διγενή που οι Άγγλοι τον κυνηγάνε μα δεν τον πιάνουν και φυσικά τα όπλα που μαζεύει προορίζονται ενάντια στο ΑΚΕΛ και τον Κυπριακό λαό».
    5) Ο Υπουργός εξωτερικών Γ. Αβέρωφ το 1960 δήλωσε: «..ανά παν βήμα η νεαρά δημοκρατία θα εύρη συμπαραστάτην την Ελλάδα..» χωρίς όμως να αποδείξει αυτή του την συμπαράσταση όταν το 1974 όταν ως υπουργός Εθνικής άμυνας εγκατέλειπε την Κύπρο στο έλεος του Αττίλα 2.

    Οι εγκληματικές και τραγικές ενέργειες της χούντας στην Κύπρο είναι γνωστές. Αυτά όμως που δεν είναι γνωστά είναι ο ρόλος των «άλλων», των «προστατών του Κυπριακού λαού», που είναι πολύ πιο σκοτεινός και ολέθριος χανόμενος στον χρόνο κάπου στην αγγλοκρατία πριν το 1950…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε λάθος έκφραση,η ομιλία αυτή σαφώς κι από μόνη της δεν μπορεί να οδήγησε στην ψυχρότητα αυτή αλλά είναι περισσότερο κάτι σαν ορόσημο,κάτι σαν αφετηρία,από εκεί και πέρα κάποιοι συστηματικά καλλιέργησαν και καλλιεργούν στο νησί τον ανθελληνισμό!ποιοι είναι αυτοί;εσείς οι Κύπριοι τους γνωρίζετε καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η χουντά σαφώς έχει το μεγαλύτερο και τραγικότερο μέρος της ευθύνης για την τουρκική εισβολή,ο Μακάριος όμως έχει κι αυτός τεράστια συμμετοχή και όχι μόνο στο "τελικό" αυτό λάθος αλλά γενικότερα,κι όπως και είπε και πιο πάνω σχολιαστής,εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερο οι προθέσεις του.Υπάρχουν πάρα πολλά σκοτεινά σημεία ακόμα στην δράση του και στην σκέψη.Η συγκεκριμένη ομιλία ήταν εντελώς απερίσκεπτη!τουλάχιστον...στην καλύτερη περίπτωση θα έλεγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν κάποτε οι Κύπριοι μάθουν την αλήθεια για το πώς η πορεία της Νήσου από την Ενωση κατελιξε στην Ζυρίχη και πως μπήκαν οι τούρκοι, θα ξεθάψουν τον παπα και θα αυτοκτονήσουν για τις ύβρεις εναντίον της Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. An kapote peraseis apo ton kathrefti koitaxtou.
      O makarios gnorize pws h enosi htan adinati , h ellada den ithele (vlepe diplomatikes sxeseis), h tourkia an proxorouse h enosi tha ekane eisvoli.
      H xounta Kai h eoka b' gnorizontas ta dedomena avta proxwrisan sto praksikopima gnorizontas pws h enosi den tha ginotan alla tha edina to dikaioma stin tourkia na epemvei sthn niso mas. Avtos htan o skopos tous poulontas ena olokliro lao gia liga xrimata. Niko samsonk frikto thanato soy evxomai Kai stous ipoloipous prodotea

      Διαγραφή
    2. An kapote peraseis apo ton kathrefti koitaxtou.
      O makarios gnorize pws h enosi htan adinati , h ellada den ithele (vlepe diplomatikes sxeseis), h tourkia an proxorouse h enosi tha ekane eisvoli.
      H xounta Kai h eoka b' gnorizontas ta dedomena avta proxwrisan sto praksikopima gnorizontas pws h enosi den tha ginotan alla tha edina to dikaioma stin tourkia na epemvei sthn niso mas. Avtos htan o skopos tous poulontas ena olokliro lao gia liga xrimata. Niko samsonk frikto thanato soy evxomai Kai stous ipoloipous prodotea

      Διαγραφή
  15. ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ-ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΦΕΛΗΣ- ΟΤΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ. ΤΟΝ ΓΡΙΒΑ ΤΟΝ ΚΑΤΕΔΙΩΞΕ , ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΗΣΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ. ΤΕΛΙΚΑ Ο ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΕΥΧΕΛΕΣ. ΤΗΝ ΘΕΣΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΧΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΣΑΝ ΚΑΛΟΣ ΘΕΣΙΘΗΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα λάθη του Μακαρίου:
    1) η διπλή γλώσσα που χρησιμοποίησε α) λόγος φανερωμένης μιλουσε για Ενωση β) πολιτική του η ανεξαρτησία της Κύπρου
    2) Δέν είπε ποτέ καθαρά την αλήθεια στον Λαό
    3) Εγινε μέρος του προβλήματος αντί να γίνει μέρος της λύσης του

    Τα ίδια λάθη βαραίνουν και τον Γρίβα Διγενή με ένα σύν ότι ενω ώς αρχηγός της ΕΟΚΑ αποτελεσε των εφιάλτη των Αγγλων μετέπειτα εξελίχθηκε σε παραγοντα αποσταθεροποίησης της νομιμης Κυπριακής Κυβέρνησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.