17/7/09

Ομήρου: Να καταγγελθεί η Τουρκία προς κάθε κατεύθυνση


Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταγγείλει προς κάθε κατεύθυνση την προκλητική παραβίαση από την Τουρκία των κανόνων του διεθνούς δικαίου, σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι, με βάση τα γεγονότα, θα πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''η εξέλιξη αυτή, μετά τη δημοσίευση σχετικού διατάγματος στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, για διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιες περιοχές που, δυνάμει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, συνιστά μία αφόρητη πρόκληση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
''Είναι κάτι που αμέσως θα πρέπει να καταγγείλουμε προς κάθε κατεύθυνση, προς τον ΟΗΕ, προς τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, ότι αυτή η χώρα, η Τουρκία, η οποία ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παραβιάζει κατά τον πλέον προκλητικό τρόπο ρητούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και βεβαίως ταυτόχρονα θα πρέπει να καταγγείλουμε την Τουρκία ότι προβαίνει σε ενέργειες που δυναμιτίζουν, που απειλούν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου'', είπε.
Πρόσθεσε ότι ''λαμβανομένου δε υπόψη του γεγονότος ότι μόλις πριν δύο ημέρες είχαμε την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου αμφισβητούνται ευθέως όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε, και δεν θέλουμε να είμαστε μάντης κακών, για μία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας''.
iKypros
17/07/2009

3 σχόλια:

  1. Το δημοσίευμα της «Ζαμάν» ενδεικνύει ότι προχωρούμε σταθερά σε προστριβές με την «γείτονο» στα θέματα εκμετάλλευσης ΑΟΖ τόσο στην Κύπρο όσο και στον Ελλαδικό χώρο. Αυτά βέβαια συμβαίνουν δεδομένου ότι:

    1. Η Κυπριακή Δημοκρατία στερείται ναυτικών μέσων επιτήρησης όπως περιπολικών ανοικτής θαλάσσης. (Το Ελληνικό ΠΝ είχε παραχωρήσει τέτοια σκάφη στην Γεωργία τα οποία βέβαια εγκαταλείφθηκαν σ’ έναν λιμένα και μεταμορφώθηκαν σε παλιοσίδερα από τις Ρωσικές δυνάμεις ΣΞ τον Αύγουστο 2008). Με το να στέλνεις υπομνήματα στον ΟΗΕ δεν διαφυλάσσονται εθνικά συμφέροντα ΑΟΖ.
    2. Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα – Ενιαίος Αμυντικός Χώρος υπάρχουν μόνο «στα χαρτιά». Με την ουσιαστική κατάργηση του αεροναυτικού σκέλους «Τοξότης» στις ασκήσεις «Τοξότης – Νικηφόρος», δεν ξέρουμε καλά – καλά άν τα ημέτερα F-16 Block 52+ μπορεί να επιχειρήσουν νοτίως της Κύπρου γιά 7 ή 10 λεπτά, με τι προδιαγραφές, σε τί ρόλο, κ.λ.π.
    3. 35 ολόκληρα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή της Κύπρου (20-7-1974), η «Κύπρος είναι μακρυά» τόσο γιά την Ελληνική πολιτική ηγεσία (πλήν Προέδρου Παπούλια), όσο και γιά το ΥΕΘΑ, π.χ., ο τομέας εναερίου ανεφοδιασμού μαχητικών Α/Φ Ελληνικής ΠΑ έχει αγνοηθεί τελείως όλα αυτά τα 35 χρόνια (αλλά όχι όμως και από την «γείτονο»).
    4. Η «γείτονος» έχει αρχίσει το ναυπηγικό πρόγραμμα κορβέττας εγχώριας σχεδίασης και παραγωγής MILGEM το οποίον αφορά σκάφη ιδανικά γιά αποστολές παρενόχλησης ΑΟΖ άλλων χωρών. Η πρώτη κορβέτα MILGEM καθελκύσθηκε στο 2008, και το Τουρκικό ΠΝ δήλωσε και την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος γιά την απόκτηση περαιτέρω πλεονασματικών φρεγατών από το ΠΝ Η.Π.Α. του τύπου OLIVER HAZZARD PERRY, ώστε να εξοινοκομηθούν χρήματα γιά το πρόγραμμα MILGEM.
    5. Δεδομένου ότι η σημερινή Ελληνική πολιτική ηγεσία ασχολείται με τις «κουμπαριές» και τα ταξιδάκια στην «γείτονο», προτάσεις όπως η της εναλασσόμενης εκ περιτροπής παρουσίας περιπολικών σκαφών Ελληνικού ΠΝ ή και ΛΣ σε Κυπριακά λιμάνια θα θεωρηθεί «ανατρεπτική ενέργεια» ή «κρυπτοκομμουνισμός» και ο/η προτείνων θα πάρει αμέσως φύλλο πορείας γιά Διδυμότειχο. ‘Αλλωστε υπάρχει υπεραπασχόληση με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, των διαφόρων οικονομικο-πολιτικών σκανδάλων, κ.λ.π., «και άσε τις ΑΟΖ να φλέγονται». Φυσικά, το γεγονός ότι η εκμετάλλευση των ΑΟΖ σημαίνει λεφτά γιά τους πολίτες της Ελληνικής και Κυπριακής επικράτειας που δεν χρειάζεται να «μοιρασθούν» με την «γείτονο» δυστυχώς «ξεφεύγει» από την αντίληψη της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας (πλήν Παπούλια).
    6. Έξυπνα το άρθρο της «Ζαμάν» κάνει μνεία περί Ισραήλ κι εμμέσως εμπλέκει ΚΑΙ τα Ισραηλινά συμφέροντα στην άμεσο περιοχή (οι γνωστές εν Η.Π.Α. κινήσεις Τουρκο-Ισραηλινού lobbying θα γίνουν γρήγορα και καλά ενώ ο εν Ελλάδι Κος. Πρωθυπ. θα σκέφτεται τις «κουμπαριές» και η Κα. photo op ΥΠΕΞ τα «ταξιδάκια» στην «γείτονο»).

    Eν Η.Π.Α. ένας μετανάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οἱ συγκεκριμένοι πολιτικοί δέν θά χάσουν ἀπό τή συνδιαχείρηση τοῦ Αἰγαίου, γιά τόν ἁπλούστατο λόγο θά ἀμειφθοῦν πλουσιοπάροχα. Καί σέ αὐτό προσβλέπουν. Οὔτε κόπτονται γιά τόν ἑλληνικό λαό οὔτε κόπτονται γιά τήν Ἑλλάδα.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιολαε,τα εχουν παρει προκαταβολικα στις οφσορ εταιρειες τους,μην γινει και καμμια στραβη και εχουν φυγει απο τα ποστα και δεν παρουν φραγκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.