1/7/09

Eπιστροφή χρημάτων σε καταθέτη για τα ομόλογα της Lehman


Εκδόθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την επιστροφή χρημάτων σε καταθέτη από την Citibank για την υπόθεση των ομολόγων της Lehman Brothers
To Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την 19932/09 απόφαση του δικαίωσε καταθέτη της Citibank που παροτρυνόμενος από την τράπεζα αγόρασε προϊόντα της Lehman Brothers.
Το δικαστήριο καταδίκασε την Citibank και την υποχρέωσε να επιστρέψει στον καταθέτη όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα έντοκα ενώ το δικαστήριο προχώρησε περαιτέρω κρίνοντας ότι η απόφαση του είναι προσωρινά εκτελεστή.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

4 σχόλια:

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...

    Η Ρωσία πρότεινε επισήμως στην Τουρκία να συμμετάσχει στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και επιβλέπων τον ενεργειακό τομέα Ίγκορ Σέτσιν.
    «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας κατά τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο κ. Σέτσιν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα εξετάσει θετικά τη ρωσική πρόταση, η οποία διατυπώθηκε στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ.
    Ο κ. Γιλντίζ επισκέπτεται τη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σματκό και στο επίκεντρο των συζητήσεων επρόκειτο να βρεθεί η επέκταση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου «Blue Stream». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο, διαρκώς διευρυνόμενη είναι η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς η Τουρκία προμηθεύτηκε το 2008 24,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (έναντι 23,5 το 2007), μεταξύ των οποίων 10,5 δισ. μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού «Βlue Stream». «Και οι δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Νεστερένκο, «ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις δυνατότητές του, μέσω και της ανάπτυξης ενός παράλληλου κλάδου φυσικού αερίου (Blue Stream-2) μέσω του εδάφους της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της Μεσογείου, ενώ καλές προοπτικές υπάρχουν και για την ανάπτυξη συνεργασίας και στον τομέα της ατομικής ενέργειας».
    Έως σήμερα η Τουρκία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του σχεδίου Nabucco, που θα διέρχεται κυρίως μέσω του εδάφους της και αποτελεί, κατά τη Μόσχα, έργο «θνησιγενές», διότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου από την Κεντρική Ασία και τη λεκάνη της Κασπίας για διοχέτευση στην Ευρώπη.
    Η ρωσική πρόταση για συμμετοχή της Τουρκία στον «South Stream» χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών της Μόσχας να καταστήσει ανεφάρμοστο το σχέδιο Nabucco, όπως ήταν και η πρόσφατη συμφωνία των προέδρων Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και Ιλχάμ Αλίεφ.
    Τις επαφές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στη Μόσχα διαδέχονται σήμερα και επισήμως αύριο οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.
    Οι ρωσο-τουρκικές διαβουλεύσεις εντάσσονται στην προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, η οποία είχε αναβληθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο αντιπρόεδρος Σέτσιν περί τα μέσα Ιουλίου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΡΑΛΕΣ...

    Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες πρότεινε σήμερα -Τετάρτη- να δημιουργηθεί ενα ειδικό «διαμερικανικό ποινικό δικαστήριο», το οποίο θα δικάσει τους αυτουργούς του πραξικοπήματος στην Ονδούρα, με το οποίο καθαίρεσαν τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια.
    Η Βολιβία προτείνει, στο πλαίσιο της Χάρτας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, «η Γενική Συνέλευση του ΟΑS να δημιουργήσει ένα διαμερικανικό ποινικό δικαστήριο για τη δημοκρατία στην Ονδούρα», τόνισε ο Μοράλες στους δημοσιογράφους.
    Ένα τέτοιο όργανο, «στόχο θα έχει να συλλέξει τις αγωγές, τις έρευνες, να διαχειρισθεί την εφαρμογή των κυρώσεων κατά των προσώπων που διέπραξαν εγκλήματα και επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ονδούρα», τόνισε ο Μοράλες.
    Το ειδικό δικαστήριο, πρόσθεσε, θα μπορούσε εν συνεχεία να μετατραπεί σε «διαρκές δικαστήριο για την προάσπιση της δημοκρατίας». Ο Μοράλες τόνισε πως η πρότασή του θα κατατεθεί επίσημα στον ΟΑS μέσα στις επόμενες ώρες.
    Η αμερικανική ήπειρος ήδη διαθέτει, στα πλαίσια της λειτουργίας του OAS, δύο περιφερειακά όργανα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: τη Διαμερικανική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και το Διαμερικανικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο εδρεύει στην Κόστα Ρίκα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Bασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ΚΟΜΒΙΚΗ Η ΧΑΛΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

    Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα σημάνει την άρση σημαντικού εμποδίου στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αναφέρει σε έκθεσή του προς τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο όμως θέτει θέμα αμοιβαιότητας με την Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ραντικάλ". Η εφημερίδα τονίζει ότι στην έκθεση αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα τα εξής: "Το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή, παρουσιάζεται ως πρόβλημα σε όλες τις εκθέσεις προόδου που συντάσσει η ΕΕ για την Τουρκία και αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν στην Τουρκία θρησκευτική ελευθερία, ελευθερία έκφρασης και ισότητα στην παιδεία. Εάν επαναλειτουργήσει η Σχολή, η Τουρκία θα διανύσει σημαντική απόσταση στην ενταξιακή της πορεία. Τη στιγμή που θα ανοίξει τη σχολή, η Τουρκία θα επιβεβαιώσει ότι δεν είναι χώρα όπου επικρατεί ο φόβος και με την εικόνα χώρας όπου δεν επικρατεί απαγορευτική αντίληψη, θα συμπεριληφθεί μεταξύ των πλέον δημοκρατικών χωρών της ΕΕ. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα είναι βήμα προς την κατεύθυνση και της ποιοτικής αναβάθμισης και του εμπλουτισμού του τουρκικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η Σχολή μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ιδρύματος του Αγίου Γεωργίου στο οποίο και υπάγεται και υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας. Δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι η Σχολή θα έχει ξεχωριστή και ανεξάρτητη από το τουρκικό εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, θέση". Σύμφωνα με τη "Ραντικάλ", στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη αριθμεί τρεις χιλιάδες μέλη, ότι οι δυνατότητες της Σχολής είναι πολύ μεγάλες για το συγκεκριμένο πληθυσμό, ότι ενδέχεται να υπάρξει έλευση μαθητών προς τη Σχολή από πολλά σημεία του κόσμου, με πρώτη την Ελλάδα και ότι ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας. "Η αρχή της αμοιβαιότητας, τονίζεται, πρέπει να εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Τουρκία, το 1953 είχαν συμφωνήσει ώστε να αποστέλλονται από 25 μετακλητοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Δυτικής Θράκης και της Κωνσταντινούπολης. Το 1955, ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 35. Ωστόσο η Ελλάδα μείωσε στους 16 τον αριθμό των εκπαιδευτικών που αποστέλλονται από την Τουρκία στη Δυτική Θράκη".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Bασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΜΕ ΤΟ Δ ΚΕΦΑΛΑΙΟ .ΜΠΡΑΒΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.