18/7/09

Nα κάνουμε έναν απολογισμό


Το Καλοκαίρι του 2001, εν όψει της επικείμενης εισόδου της Κύπρου στην Ε.Ε., το τουρκικό βαθύ κράτος, έχοντας ως προκάλυμμα το Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, που έχει έδρα την Άγκυρα, διοργάνωσε συνέδριο με τίτλο "Το Χθες το Σήμερα και το Αύριο της Κύπρου". Σήμερα, εν όψει άλλης μια μαύρης επετείου, θα αναρτήσουμε τις ομιλίες και τις θέσεις που αναπτύχθηκαν στο συγκεκριμένο συνέδριο, για να κάνουμε έναν απολογισμό, για τα δικά μας πεπραγμένα και για τα πεπραγμένα των Τούρκων. Ας δούμε πως κάλυψαν το θέμα τα τουρκικά ΜΜΕ, ζητώντας συγνώμη από τους φίλους του ιστολογίου για το μακροσκελές κείμενο που ακολουθεί. Δεν θέλουμε να σας κουράζουμε καλοκαιριάτικα, το επιβάλλυον όμως οι καταστάσεις.
Καλό διάβασμα

Σάββας Καλεντερίδης

Θέμα: Τριήμερο Συμπόσιο για το Κυπριακό στα Κατεχόμενα

Τίτλος: Έφτασε η Ώρα της «Αφύπνισης»

Εφημερίδα Κίμπρις, 13 Ιουνίου 2001
 Στο πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολίας άρχισε το συνέδριο με θέμα «Το Xθες, το Σήμερα και το Αύριο της Κύπρου»
 Το συνέδριο που διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο ξεκίνησε χθες με μια εντυπωσιακή τελετή.
 Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου έλαβαν μέρος ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο. Παράλληλα στους χώρους του πανεπιστημίου παρουσιάστηκαν εκθέσεις με τουρκοκυπριακές εθνικές ενδυμασίες, τοπικά εργόχειρα, καθώς επίσης και μία έκθεση φωτογραφιών και ζωγραφικής με θέμα τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα κατά των Ελληνοκυπρίων.
 Ο πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε πως η αναζήτηση της ειρήνης στην Κύπρο αποτελεί «τρέλα» και πως η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα καθιστά τους Τουρκοκύπριους «δούλους» των Ελληνοκυπρίων θα αποτελούσε την έσχατη προδοσία προς τον λαό μας και τον τουρκισμό.
Ο Ντενκτάς ζήτησε από τους παρευρισκομένους να αναλογιστούν το δόλο των Ελληνοκυπρίων και τα κίνητρά τους, προκειμένου να κατανοήσουν τις ενέργειές τους κατά το χρονικό διάστημα που οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούσαν να επιλύσουν το Κυπριακό μέσω διαλόγου και πρόσθεσε: «Έφτασε η ώρα της αφύπνισης!»
Αφού τελείωσαν οι εναρκτήριες ομιλίες, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εκθέσεις με τις παραδοσιακές φορεσιές, τα εργόχειρα, τις φωτογραφίες και τους πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα. Την έκθεση παρακολούθησαν ο πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς και άλλοι προσκεκλημένοι καθώς επίσης και ο πρώην Β’ αρχηγός του ΓΕΕΘΑ απόστρατος αντιστράτηγος Τσεβίκ Μπίρ που έφτασε στην Κύπρο κατά τις 11:00.
Το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες και όλες οι ομιλίες που θα εκφωνούνται θα μεταφράζονται και θα μεταφέρονται προς όλους τους παρευρισκομένους. Το συνέδριο θα διαχωριστεί σε τρεις βασικές ενότητες.
Στην πρώτη θ’ αναπτυχθεί το παρελθόν της Κύπρου, στη δεύτερο το παρόν και στην τρίτη και τελευταία ενότητα θα εξετασθεί το μέλλον της Κύπρου.
Στις 14 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη, δηλαδή την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, μετά τις πρωινές εισηγήσεις θα ακολουθήσουν οι ομιλίες γενικής αξιολόγησης και συμπερασμάτων.
Στο συνέδριο παίρνουν μέρος ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι από την Τουρκία και απ’ όλον τον κόσμο.
Στην τελετή έναρξης πήραν μέρος οι:
Πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς,
• Πρόεδρος της τουρκοκυπριακής βουλής Ερτουγρούλ Χασίπογλου,
• Χαγιατί Γκιουβέν, Τούρκος πρέσβης στη Λευκωσία,
• Κορκμάζ Χάκτανιρ, Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο,
• Πρέσβης Ερτουγρούλ Ατακάν ο οποίος μετά τη θητεία του ως πρέσβης της Τουρκίας στη Λευκωσία μετατέθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα,
• Κεμάλ Γιαβούζ, αντιστράτηγος ε.α.
• Νετζατί Οζγκιέν, αντιστράτηγος ε.α.
• Αντιστράτηγος Σουκρού Σαριισίκ, διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων,
• Υποστράτηγοι Νετζντέτ Οζέλ και Μπαχτιγιάρ Τούρκερ, διοικητές της 28ης και 39ης μεραρχίας,
• Ταξίαρχος Γκαλίπ Μεντί, διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας,
• Υποστράτηγος Αμντουλάχ Ατάι, διοικητής της 14ης μεραρχίας τεθωρακισμένων,
• Σαλίχ Νταγίογλου, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου
• Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας
• Αχμέτ Ζεκί Μπουλούντς, Τουρκοκύπριος πρέσβης στην Άγκυρα,
• Μουμτάζ Σοϊσάλ, ακαδημαϊκός και σύμβουλος του Ντενκτάς,
• Καθηγητές, ακαδημαϊκοί, γραφειοκράτες και πολίτες.

Στην αίθουσα του συνεδρίου έφτασε κατά τις 10:05 ο Ντενκτάς που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Ο Ντενκτάς ζήτησε συγνώμη από τους παρευρισκομένους, επειδή καθυστέρησε από κάποιο λάθος.
Η πρώτη εισήγηση του συνεδρίου έγινε από τον γενικό γραμματέα του πανεπιστημίου, καθηγητή Χουσεΐν Γκιοκτσέκους που μίλησε για τα αίτια πραγματοποίησης του συνεδρίου, το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλλει στην δημιουργία διαφωτιστικών επιστημονικών απόψεων για την Κύπρο.

Ντενκτάς: «Μοναδική Εγγύηση, η Ύπαρξη δύο Κρατών»
Ο Πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε πως η μόνη εγγύηση που θα μπορούσε να δοθεί στο λαό για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού θα ήταν μία συμφωνία μεταξύ των δύο λαών και είπε τα εξής: «Δεν βλέπω πως οι δύο λαοί θα μπορούσαν να έχουν μία εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, και πως θα ήταν δυνατόν να συνομιλούν από κοινού με την ΕΕ. Η ΕΕ όμως καλό θα ήταν να δει το θέμα κι από την δική μας οπτική γωνία και να βοηθήσει την οικονομία μας. Η ΕΕ δεν αποτελεί λύση για το Κυπριακό το οποίο δεν θέλουμε να καταλήξει όπως το Παλαιστινιακό Πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η ανταλλαγή περιουσιακών στοιχειών. Ας δούμε τι έκαναν οι Ελληνοκύπριοι κατά το χρονικό διάστημα που εμείς προσπαθούσαμε να επιλύσουμε το θέμα μέσω διαλόγου. Επιτέλους έφτασε η ώρα της αφύπνισης! Εδώ κι αρκετά χρόνια ζητώ να γίνει μία εκτίμηση - διάγνωση του Κυπριακού. Αν οι εισηγητές κάνουν ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα διαπιστώσουν το εξής:
- Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν ν’ απαλλοτριώσουν επ’ ωφελεία τους την Κύπρο.
- Εξακολουθούν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο όπως την περίοδο 1963-1974 κατά τη διάρκεια της οποίας η τουρκοκυπριακή κοινότητα δέχθηκε τις γνωστές επιθέσεις.
- Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να υποδουλωθούν στους Ελληνοκύπριους.
- Η αίτηση ένταξης στην ΕΕ δεν θα πρέπει να θεωρείται πως έγινε από την Κύπρο, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στο δίκαιο και την ηθική.
- Η κίνηση αυτή έγινε από τους Ελληνοκύπριους. Τον λόγο τον εξήγησε ο ίδιος ο Κληρίδης λέγοντας ουσιαστικά πως σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ τα δικαιώματα της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης θα πάψουν να ισχύουν.
- Έφτασε η ώρα να αξιολογήσουμε τις πράξεις των Ελληνοκυπρίων, αφού κατά το διάστημα που εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε τη λύση μέσω διαλόγου αυτοί κέρδιζαν χρόνο και οδηγούσαν τις εξελίξεις αλλού.
- Έφτασε η ώρα να αξιολογήσουμε τα τεχνάσματα στα οποία κατέφυγαν προκειμένου να διαταράξουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Επιτέλους έφτασε η ώρα της αφύπνισης! Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια. Υπάρχει περίπτωση συμφωνίας. Πιστεύετε πως θα αρκεστούμε σε λιγότερα δικαιώματα από εκείνα που είχαμε το 1960; Δεν τίθεται θέμα! Τι δικαιώματα είχαμε τότε; Συνέταιροι στην κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στα εδάφη.»


Ο Ντενκτάς επισημαίνοντας πως οι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να ιδρύσουν κράτος επειδή εκδιώχθηκαν από το δικό τους πρόσθεσε τα εξής: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θυσιάσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Οπότε ελάτε να διαλαλήσουμε όλοι μαζί πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε ποτέ αυτό το κράτος. Αυτή είναι η τελική μας εκτίμηση. Στην Κύπρο δεν υπάρχει μόνο ένα αλλά δύο κράτη. Είτε το αναγνωρίζετε είτε όχι, η Τουρκία το αναγνωρίζει. Οι άνθρωποι αυτοί έσωσαν το κράτος αυτό από τη διάλυση με τίμημα την ίδια τους τη ζωή. Δεν ήρθαν εξ’ ουρανού, εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους γι’ αυτό αναγκάστηκαν να ιδρύσουν αυτό το κράτος. Τα νομικά θεμέλια του κράτους αυτού βρίσκονται στη συμφωνία του 1960, πράγμα το οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν οι Ελληνοκύπριοι. Αυτοί θα ευθύνονται για όποια καινούργια κατάσταση δημιουργηθεί στο νησί. Πρέπει όλοι ν’ αποδεχτούν πως δεν υπάρχει περίπτωση οι Τουρκοκύπριοι να ζήσουν ως «προστατευμένη μειονότητα», όπως λέει ο Κληρίδης, υποταγμένοι στους Ελληνοκύπριους. Όσον αφορά την πρόσκληση της Ελλάδας για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ την σχολίασε ως εξής: «Γιατί τόση αγάπη; Αναρωτιέμαι πως απέκτησαν ξαφνικά τόσο θερμά αισθήματα απέναντί μας..»

«Το Χθες της Κύπρου»
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το τμήμα του συνεδρίου που αναφέρεται στο «Χθες» της Κύπρου.
Στην παρουσίαση που είχε ως συντονιστή τον καθηγητή Ιλμπέρ Ορταϊλί, ο Αχμέτ Γκαζίογλου μίλησε με θέμα την «Τουρκική εποχή στην Κύπρο και την παράδοση του νησιού στους Άγγλους».
Ο Ισμαήλ Μπόζκουρτ αναφέρθηκε στο θέμα «Η Επεκτατική Πολιτική των Ελλήνων και η Κύπρος» ενώ τίτλος της εισήγησης του ο Σαμπαχατίν Ισμαήλ ήταν «Λοζάννη, Ατατούρκ και Κύπρος».

Αχμέτ Γκαζίογλου
Ο ερευνητής συγγραφέας Αχμέτ Γκαζίογλου είπε πως η ισορροπία Μουσουλμάνων-Χριστιανών που είχε δημιουργηθεί κατά την οθωμανική εποχή στο νησί διαταράχτηκε υπέρ των Ελληνοκυπρίων λόγω της πολιτικής πίεσης που ασκήθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να παραδώσουν το νησί στους Άγγλους. Πρόσθεσε επίσης πως μέχρι την ημέρα που οι αγγλικές δυνάμεις αποχώρησαν από το νησί χρησιμοποίησαν τους Τουρκοκύπριους ως στοιχείο ισορροπίας ενάντια στους Ελληνοκύπριους. Στην ομιλία του επεξήγησε τους όρους παράδοσης του νησιού στους Άγγλους. Επίσης επισήμανε πως το νησί πέρασε στην οθωμανική κυριαρχία σε μια εποχή δύσκολη για τους κατοίκους του, εποχή που το λυμαίνονταν οι πειρατές, που απαγορεύονταν οι ορθόδοξες λειτουργίες και κλείνονταν οι ορθόδοξες εκκλησίες. Το νησί εκείνη την περίοδο το εκμεταλλεύονταν συνεχώς οι ισχυρές ξένες δυνάμεις και ο λαός είχε μεταχείριση δούλου.

Ισμαήλ Μπόζκουρτ
Ο ερευνητής συγγραφέας και πρόεδρος του κέντρου ερευνών για την Κύπρο του πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολίας, Ισμαήλ Μπόζκουρτ, είπε πως η Κύπρος πάντα υπήρχε στα ελληνικά επεκτατικά σχέδια αλλά πως μετά την Επιχείρηση Ειρήνης του ’74 οι Έλληνες ατύχησαν για δεύτερη φορά. Ο Μπόζκουρτ, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πορεία δημιουργίας του ελληνικού έθνους πρόσθεσε πως σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του έπαιξαν επίσης και οι «ξένη στήριξη», η «Μεγάλη Ιδέα», καθώς επίσης και «η καλλιέργεια της εχθρότητας απέναντι στους Τούρκους». Ο ίδιος τόνισε πως η βασική αρχή του ελληνικού λαού και κράτους είναι «ο επεκτατισμός» και πως ξένη στήριξη υπήρχε κατά το στάδιο ίδρυσης του ελληνικού κράτους όπως επίσης και κατά το στάδιο της επέκτασής του. Η Μεγάλη Ιδέα είχε ως στόχο την κατάληψη και κατοχή τουρκικών εδαφών και η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται μέχρι σήμερα στην επέκταση στα τουρκικά εδάφη. Αναφέροντας μερικά αποσπάσματα από κείμενα που φανερώνουν την άποψη των Ελλήνων για τους Τούρκους, τόνισε πως στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζονται αντιτουρκικές και απάνθρωπες απόψεις. Ο Μποζκούρτ είπε πως οι Έλληνες, που το 1974 προσπάθησαν να εφαρμόσουν ανεπιτυχώς την επεκτατική τους πολιτική και υπέστησαν αυτά που υπέστησαν, δεν αποθαρρύνθηκαν και εξακολουθούν να επιθυμούν την υποταγή των Τουρκοκυπρίων στους Ελληνοκύπριους και το χαρακτηρισμό τους ως μειονότητα.

Σαμπαχατίν Ισμαήλ
Ο δημοσιογράφος συγγραφέας Σαμπαχατίν Ισμαήλ τόνισε πως η ισορροπία που είχε επιτευχθεί στη Λοζάννη κατά τις συμφωνίες για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας διαταράχτηκε υπέρ του διδύμου Ελλήνων-Ελληνοκυπρίων. Ο Ισμαήλ επισήμανε πως η διαιώνιση του Κυπριακού Προβλήματος δημιουργείται επειδή οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν συνεχώς να κλονίζουν την ισορροπία αυτή με τη βοήθεια της ΕΕ. Επίσης πρόσθεσε τα εξής: «Η τουρκική πολιτική για την διασφάλιση της ηρεμίας, της ασφάλειας και της ευτυχίας του τουρκοκυπριακού λαού που ξεκίνησε από την εποχή του Ατατούρκ είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τον λαό μας και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Την 3η κατά σειρά εισήγηση για το «Χθες» της Κύπρου έκανε ο Σαμπαχατίν Ισμαήλ ο οποίος μίλησε για «την ιδιαίτερη σημασία που έδινε ο Ατατούρκ στο θέμα της Κύπρου και πως αυτό απέκτησε βαρύτητα κατά τη διάρκεια των συμφωνιών της Λοζάννης» αναλύοντας το γεγονός πως ο Ατατούρκ και η Τουρκική Δημοκρατία ανέδειξε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε θέμα πρώτης προτεραιότητας.


Τίτλος: Προειδοποίηση για Ξέσπασμα Κρίσης

Εφημερίδα Κίμπρις, 15 Ιουνίου 2001
 Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολίας με τίτλο ‘Το Χθες το Σήμερα και το Αύριο της Κύπρου’ ειδικοί επιστήμονες και αξιωματούχοι κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ζήτησαν να υπάρχει ετοιμότητα για όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στο νησί.
 Ενδεικτική είναι η εισήγηση του καθηγητή Όζτουρκ ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα τα εξής : «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ πρέπει να εξετάζονται με την πρέπουσα προσοχή. Είναι άμεσος ο κίνδυνος να ξεσπάσει κρίση
 Ο απόστρατος στρατηγός Κεμάλ Γιαβούζ ο οποίος δήλωσε πως το Ενιαίο Δόγμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων αποτελεί πλέον πραγματικότητα, πρόσθεσε τα εξής: «Με τα ποσά που ξοδεύονται από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση για την άμυνα στην Κύπρο και τον επιπλέον εξοπλισμό που έχουν εξασφαλίσει οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ελληνοκυπρίων έχει επιτευχθεί η αυτάρκειά τους.»
 Ο Καθηγητής Hugg έκανε την εξής τοποθέτηση: «Και οι δύο κοινότητες του νησιού θα πρέπει να έχουν στην ΕΕ τη θέση που τους αξίζει και να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες.»
 Ο Δρ. Καθηγητής Adel Safty τόνισε πως το 1983 ήταν ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την ΤΔΒΚ και επισήμανε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθεί να τιμωρήσει με τις αποφάσεις του την ΤΔΒΚ λόγω της ίδρυσης και της ύπαρξής της.
 Ο απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ στην ενδιαφέρουσα εισήγησή του είπε τα εξής: «Για να ενταχθεί μία χώρα πλήρως στην ΕΕ θα πρέπει να τηρεί κάποιες κοινωνικές πολιτικές και πολιτιστικές προϋποθέσεις εκτός από τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Στην υπόθεση ένταξης των Ελληνοκυπρίων λαμβάνονται υπόψη μόνο τα κριτήρια της ασφάλειας και άμυνας».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπογραμμίστηκε πως σε περίπτωση που τεθεί θέμα μονόπλευρης ένταξης των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ υπάρχει ο κίνδυνος πυροδότησης μιας νέας κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Καθηγητής Οσμάν Μετίν Όζτουρκ ο οποίος είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γκαζί αναφέρει: «Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά το 1990 μετέτρεψαν την Ανατολική Μεσόγειο σε πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά, αφού εξετάσουμε όλες τις πιθανές συνέπειες από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και έχοντας πάντα κατά νου την υποψηφιότητα για πλήρη ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσει στην Ανατολική Μεσόγειο μία κρίση η οποία ενδέχεται να είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτές που έλαβαν χώρα μετά το 1990 στα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή
O απόστρατος στρατηγός Κεμάλ Γιαβούζ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι 13 φορές μεγαλύτερες από αυτές των Τουρκοκυπρίων. Ο Κεμάλ Γιαβούζ, ο οποίος ανέφερε πως το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα που υπογράφτηκε το 1993 μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κύπρου έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, τόνισε πως η Ελλάδα προσπαθεί να φέρει σε αδιέξοδο την Τουρκία.
Το συνέδριο με θέμα ‘Το Χθες το Σήμερα και το Αύριο της Κύπρου’ συνεχίζεται. Προχθές συζητήθηκε το ‘Παρελθόν’ της Κύπρου ενώ οι χθεσινοί εισηγητές ανέλυσαν το ‘Σήμερα’ από διάφορες πλευρές.
Στην πρώτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Τσεβίκ Μπιρ, ο απόστρατος στρατηγός Κεμάλ Γιαβούζ παρουσίασε αναλυτικές πληροφορίες για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και τις Ελληνοκυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ο πρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου, ο Τούρκος πρέσβης της Λευκωσίας Χαγιατί Γκιουβέν, ο αρχηγός των Ειρηνευτικών Δυνάμεων στρατηγός Σουκρού Σαρισίκ, ο διοικητής της 28ης μεραρχίας υποστράτηγος Μπαχτιγιάρ Τούρκερ,, ο διοικητής της 39ης μεραρχίας υποστράτηγος Νετζντέτ Οζέλ, κάποιοι υπουργοί, ο πρόεδρος του Τουρκικού Δημοκρατικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο δήμαρχος της Λευκωσίας Σεμί Μπορά, πανεπιστημιακοί καθώς και πολλοί προσκεκλημένοι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν αναλυτικές πληροφορίες και για τους S-300.

Στρατηγός Κεμάλ Γιαβούζ: Ξοδεύουν για τους Εξοπλισμούς Δεκατρείς Φορές Περισσότερα από την Τουρκία
Ο απόστρατος στρατηγός Κεμάλ Γιαβούζ μιλώντας για τις προσπάθειες εξοπλισμού των Ελληνοκυπρίων, αναφέρθηκε ξεχωριστά στη δυναμικότητα και τις δυνατότητες του ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού ξηράς των Ελληνοκυπρίων. Στη συνέχεια έδωσε συγκεκριμένες αριθμητικές πληροφορίες για τον αμυντικό προϋπολογισμό και έκανε συγκρίσεις με την Τουρκία. Ο ίδιος είπε πως σύμφωνα με τον αμυντικό προϋπολογισμό των Ελληνοκυπρίων που ανέρχεται στα 425 εκατομμύρια δολάρια, η αναλογία κατ’ άτομο είναι 772 δολάρια, ενώ ο τουρκικός αμυντικός προϋπολογισμός μόλις φτάνει τα 4.3 δισεκατομμύρια δολάρια, με αναλογία κατ’ άτομο 61 δολάρια. Με άλλα λόγια οι Ελληνοκύπριοι έχουν κατ’ αναλογία 13 φορές μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό. Ο Κεμάλ Γιαβούζ τόνισε πως τα αμυντικά έξοδα σχεδιάζεται να είναι τα ίδια και για τα επόμενα χρόνια. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις των ελληνοκυπρίων έχουν φτάσει το στόχο τους: είναι αυτάρκεις.
Σύμφωνα με τον Γιαβούζ το πιο σημαντικό σημείο στο ενιαίο αμυντικό δόγμα είναι αυτό που φέρει την άμυνα της νότιας Κύπρου να προσδένεται στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο και την ενσωματώνει στα ελληνικά αμυντικά συμφέροντα.
Μιλώντας για τους πυραύλους S-300 που ενώ ήταν να τοποθετηθούν στην Κύπρο μετά τις πιέσεις της Τουρκίας τοποθετήθηκαν προσωρινά στην Κρήτη, ο Κεμάλ Γιαβούζ είπε: «Αυτοί οι πύραυλοι μπορεί να μην τοποθετήθηκαν σήμερα εδώ στην Κύπρο, αύριο όμως, ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην ΕΕ τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και θα είναι πολύ δύσκολο να εμποδίσουμε κάτι τέτοιο

Καθ. Οζτουρκ: «Ας μην Απλοποιούμε τα Πράγματα...»
Ο καθηγητής του Παν/μιου Γκαζί στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Οσμάν Μετίν Όζτουρκ είπε πως οι συνθήκες μετά το 1990 μετέτρεψαν την Ανατολική Μεσόγειο σε πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.
Επισήμανε πως πριν η ΤΔΒΚ κάνει οποιοδήποτε βήμα θα πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση των πιθανών και πολύπλευρων αποτελεσμάτων που θα προκύψουν σε θέματα που αφορούν το νησί καθώς επίσης πως θα πρέπει να μελετηθεί σωστά και η υποψηφιότητα πλήρους ένταξης της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ. Ο καθηγητής τόνισε πως σε αντίθετη περίπτωση στην ανατολική Μεσόγειο πιθανότατα θα προκύψει μία κρίση πολύ πιο σοβαρή από αυτές που βιώθηκαν μετά το 1990 στα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

Στο συνέδριο με θέμα ‘Το Χθες το Σήμερα και το Αύριο της Κύπρου’ το οποίο άρχισε προχθές και συνεχίζεται υπό την αιγίδα του απόστρατου στρατηγού Τσεβίκ Μπίρ, τη δεύτερη κατά σειρά ομιλία στη συνεδρίαση για το ‘Σήμερα’ έκανε ο Μετίν Όζτουρκ και αναφέρθηκε στο θέμα ‘Η Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρος’. Ο ίδιος τόνισε πως οι ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια και πως η Κίνα που παλιότερα εξήγαγε ενέργεια αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο σημείο να εισάγει.
Ο Οζτούρκ αναφέροντας πως το Κυπριακό έχει πάψει να αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία μίλησε για τα πλεονεκτήματα που αποκτά η Ελλάδα με την ενεργοποίηση των πυραύλων S-300 στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ελευθέρια κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απόσταση όμως των 500 χλμ από την Κύπρο δε εξασφαλίζει δια παντός την ελευθερία αυτή.
Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας και ο πληθυσμός της παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και είναι σε θέση να ελέγχουν τους αγωγούς της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής.
Επίσης χαρακτήρισε το νησί ως το ‘κλειδί’ της Ανατολίας και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει στον έλεγχο των οδών ανεφοδιασμού της Τουρκίας.

Hugg: ‘Το Μέλλον της Κύπρου είναι στην ΕΕ’
Ο Αμερικανός καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Patrick Hugg είπε:
«Οι δύο κοινωνίες της Κύπρου θα πρέπει να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει στην ΕΕ αφού προηγουμένως προσδιοριστεί το καθεστώς της καθεμιάς μετά από μεταξύ τους συνεργασία. Το μέλλον της Κύπρου είναι στην ΕΕ.»
Ο Χάγκ που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Fordham των ΗΠΑ, έλαβε μέρος στο συνέδριο που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολίας για την Κύπρο όπου έκανε μία ομιλία με τίτλο: ‘Η Κύπρος προχωρά προς την ΕΕ: πραγματικότητα και λογική’ και παρουσίασε τα συμπεράσματα του από την 3χρονη μελέτη που έκανε για το Κυπριακό Ζήτημα.
Στην ομιλία του τόνισε πως χρειάζονται νέες απόψεις, πως πρέπει να επανεξεταστούν όλες οι πολιτικές γνώμες που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένων και των ‘παλιών παραδοσιακών’.

Πρέπει πια να Προσδιοριστούν οι Θέσεις και των δύο Πλευρών
Ο Patrick Hugg τόνισε πως όσον αφορά ‘τις θέσεις’ θα πρέπει να εφευρεθούν νέες παραγωγικές και αποτελεσματικές προσεγγίσεις και πως η Ε.Ε. έχει να κάνει πολύ δουλειά για να το καταφέρει.
Ο Patrick Hugg είπε ότι τα ΗΕ από τη μια πλευρά αναγνωρίζουν την ελληνική πλευρά ως ‘νόμιμη κυβέρνηση’ της Κύπρου και από την άλλη καλούν τις ‘δυο πλευρές’ σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης. Αυτό είναι μια αντιφατική και παράλογη στάση των ΗΕ και τονίζει πως η ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την πρακτική και τη στάση των ΗΕ. Η Ε.Ε. θα πρέπει να παράγει νέους τρόπους και μοντέλα για να συμβάλει στη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως ‘η πορεία αυτή θα πρέπει να προχωρά με σταθερά βήματα’.
Ο καθηγητής που βλέπει το μέλλον των δύο λαών μαζί στην ΕΕ πρόσθεσε τα εξής: Η ΕΕ, τα ΗΕ, η Ελλάδα και η ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ θα πρέπει να βρουν μία λύση στο θέμα της αναγνώρισης της ‘ύπαρξης της Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας’ εφ’ όσον αυτό είναι το βασικότερο εμπόδιο για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. Αυτή τη στιγμή η πορεία που θα επιλεχθεί για την επίλυση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική. Επίσης για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές διαγνώσεις για προτάσεις επίλυσης του Κυπριακού έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι νέες προσεγγίσεις και πολιτικές μέθοδοι.
Ο καθηγητής τόνισε πως η μονόπλευρη υποψηφιότητα των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην περιοχή και πρόσθεσε: «Το πολιτικό και νομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κύπρος θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην διεύρυνση της ΕΕ. Η πορεία για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας στο Κυπριακό θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί. Το κλειδί στην υπόθεση είναι να βρεθεί μία ‘κοινή βάση’, ενώ πρέπει να παραγκωνιστούν οι παλιές διαφωνίες και να βρεθούν νέοι τρόποι προσέγγισης για τη συνεργασία. Το νησί αυτή τη στιγμή είναι διαμοιρασμένο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν σύνορα στο νησί.» Ο Patrick Hugg υπογράμμισε πως οι θέσεις κλειδιά θα πρέπει να κινηθούν με βάση το γεγονός ότι ο πληθυσμός του νησιού αποτελείται από δυο ισότιμες κοινωνίες οι οποίες θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένο ένα καλύτερο μέλλον και ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης στο νησί.

Η Ομοιότητα Κύπρου- Παλαιστίνης
Το συνέδριο με θέμα ‘Το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο της Κύπρου’ συνεχίστηκε με την ομιλία του καθηγητή του παν/μιου της Εγγύς Ανατολίας Adel Safty ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις αιτίες για τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι και οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να ενεργήσουν από κοινού, παρόλα τα κοινά σημεία στην ιστορία που έχουν οι δυο κοινότητες μεταξύ τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών του ο καθηγητής τόνισε πως ενώ οι Τουρκοκύπριοι και οι Παλαιστίνιοι έχουν πολλά κοινά σημεία στους όρους διαβίωσης τους, δεν μπορούν να αντιληφθούν το κοινό τους συμφέρον. Ένας από τους λόγους που προκαλούν την κατάσταση αυτή είναι το γεγονός ότι και οι δύο χώρες ακολουθούν αντιδραστικές πολιτικές. Ιδιαίτερα οι Τουρκοκύπριοι στο παρελθόν υπήρξαν θερμοί υποστηρικτές των ενεργών πράξεων.
Ο Adel Safty λέγοντας πως και οι δύο λαοί, Τούρκοι και Άραβες, σχεδιάζουν την εξωτερική τους πολιτική με βάση την αντίδραση σε κρίσιμα γεγονότα που συμβαίνουν στον περίγυρό τους, έφερε ως παράδειγμα τους Άραβες που έχασαν την Παλαιστίνη το 1948 και των οποίων η εξωτερική πολιτική μέχρι το 1970 εξαρτιόνταν από την πορεία του Παλαιστινιακού και από τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης. Ο Σέϊφτυ που τόνισε πως οι Άραβες βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μία μικρή ομάδα, μετά την κατάρρευση της κοινής δημοκρατίας στο νησί και μετά την υπ’ αριθμό 186 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία αναγνωρίζονταν οι Ελληνοκύπριοι σαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Ελληνοκύπριοι κέρδισαν την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης στα Η.Ε., γεγονός που έπαιξε ρόλο και στην αντίστοιχη υποστήριξη των Αράβων πάλι μέσα στα πλαίσια των ΗΕ.
Ο Adel Safty σημείωσε ότι όταν η Τουρκία επενέβη το 1974, για να σταματήσει τη γενοκτονία στο νησί, οι αραβικές χώρες ήταν απασχολημένες με τα δικά τους προβλήματα. Τότε οι αραβικές χώρες είχαν διχαστεί μεταξύ τους λόγω των καλών σχέσεων που είχε αναπτύξει η Αίγυπτος με το Ισραήλ. Τότε, για το λόγο αυτό οι αραβικές χώρες είχαν απομονώσει εντελώς την Αίγυπτο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως λόγω της φιλικής σχέσης που συνδέει την Τουρκία με το Ισραήλ δεν ήταν δυνατή η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων με τον αραβικό κόσμο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας Προσπάθησε να Τιμωρήσει την ΤΔΒΚ
Ο Adel Safty τόνισε πως το 1983 ήταν πολύ σημαντική χρονιά για την ΤΔΒΚ επειδή είναι το έτος ιδρύσεως της, αλλά και για άλλους διάφορους λόγους. Στη συνέχεια είπε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας με τις αποφάσεις που έλαβε στην ουσία προσπαθεί να τιμωρήσει την ΤΔΒΚ. Επίσης ο Adel Safty ανέφερε πως τα ΗΕ εκείνη την εποχή είχαν ζητήσει από την διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ και τόνισε ότι τα ΗΕ αγνόησαν το δικαίωμα να ορίζουν οι Τουρκοκύπριοι το δικό τους μέλλον.

Η Κατάσταση στα Βαλκάνια και η Κύπρος
Ο καθηγητής Χασάν Ουνάλ του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Παν/μιου Μπίλκεντ τόνισε πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα Βαλκάνια παρουσιάζουν κοινά στοιχεία με την πορεία των εξελίξεων στην Κύπρο. Ο καθηγητής που έκανε μία ομιλία στο συνέδριο του Παν/μιου της Εγγύς Ανατολίας για την Κύπρο είπε πως τα γεγονότα που συμβαίνουν στα Βαλκάνια την τελευταία δεκαετία, έχουν ομοιότητες με την πορεία του Κυπριακού. Ο Ουνάλ αναφέρθηκε στο Γιουγκοσλαβικό και είπε ότι το γεγονός ότι μία από τις δημοκρατίες που αποτελούσαν τη Γιουγκοσλαβία θέλησε να παραγκωνίσει τις υπόλοιπες δημοκρατίες, παρουσιάζει πολλά κοινά με τα επεισόδια που έγιναν το 1963 στην Κύπρο. Ο Ουνάλ παρομοίασε την εθνοκάθαρση που πραγματοποιήθηκε στη Βοσνία με αυτή που εφάρμοσαν οι Ελληνοκύπριοι στους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι ο κόσμος αποδέχθηκε την κατάσταση μετά τον πόλεμο στη Βοσνία είναι ένα επιπλέον κοινό στοιχείο με την Κύπρο. Όσον αφορά τις συμπλοκές Μακεδόνων-Αλβανών είπε τα εξής: «Οι Μακεδόνες και οι Αλβανοί ποτέ δεν είχαν καλές σχέσεις. Παρ’ ότι είναι πολίτες της ίδια χώρας, ζουν σε διαφορετικές γειτονιές και δεν τελούν γάμους μεταξύ τους. Οι Αλβανοί θέλουν τα ίδια πράγματα με τους Τούρκους της Κύπρου. Με λίγα λόγια αρνούνται να θεωρούνται ‘μειονότητα’ και απαιτούν να λέγονται ‘συνιδρυτές του κράτους’.» Ο Χασάν Ουνάλ στην ομιλία του σχολίασε και επέκρινε την τουρκική πολιτική στο θέμα των Βαλκανίων λέγοντας πως αυτή δεν γίνεται αισθητή σε διάφορους τομείς. Απαντώντας σε ερώτηση που είχε σχέση με την πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την Κύπρο, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικά συμφέροντα στα Βαλκάνια και στην Κύπρο.

Ερωτήσεις-Απαντήσεις
Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, πέντε συνομιλητές παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους και ακολούθησαν ερωτήσεις των παρευρισκομένων, με τις ανάλογες απαντήσεις Ο απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπίρ που διεύθυνε την συγκέντρωση απαντώντας στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων έκφρασε τις απόψεις του.
Όταν ρωτήθηκε ο Χασάν Ουνάλ για το αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ παίζουν κάποιο ρόλο στις συγκρούσεις στα Βαλκάνια, είπε τα εξής:
• Η κυβέρνηση Κλίντον αποσκοπούσε στην εγκατάσταση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και είχε κατασκευάσει μία μεγάλη αεροπορική βάση. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην περιοχή.
• Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός Στρατός έτσι όπως τον επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.
• Η ΕΕ προσπαθεί να παρεμποδίσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Στην ΕΕ υπάρχει αντιτουρκικό και αντιαμερικανικό κλίμα.
• Με τα κριτήρια Κοπεγχάγης που παρουσίασε η ΕΕ στην Τουρκία δίδεται εκ των προτέρων το πλαίσιο των λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν την Τουρκία, με βάση τις διαπιστώσεις της Ε.Ε. Δηλαδή, αναζητείται λύση σύμφωνα με διαπιστώσεις που γίνονται ερήμην της Τουρκίας. Από εδώ πηγάζει βασικά το πρόβλημα.»


Ο απόστρατος στρατηγός Κεμάλ Γιαβούζ στην ερώτηση αν η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει καθεστώς διαχείρισης κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκτήσει στρατιωτική βάση στην νότια Κύπρο, απάντησε ως εξής: «Όλες οι χώρες εκτός από την Τουρκία συμπεριφέρονται στην Νότια Κύπρο σαν ένα αυτόνομο κράτος. Δεν νομίζω πως μία τέτοιου είδους αντίδραση από την Τουρκία θα έφερνε ομαλά αποτελέσματα. Αν η Τουρκία προβεί σε κάτι τέτοιο πιθανότατα θα αντιμετωπίσει το εξής ερώτημα ‘τι δουλειά έχουν στη Βόρεια Κύπρο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις;’ Συνεπώς καλό θα ήταν να μην εφαρμόσει μία τέτοιου είδους πολιτική.»
Ο Γιαβούζ χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως ‘στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ’ και συνέχισε λέγοντας πως η Ευρώπη θέλει να εκμεταλλευτεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ χωρίς αντάλλαγμα και πως η ιδέα του Ευρωπαϊκού Στρατού εμφανίστηκε μετά τον πόλεμο του Κόλπου και της Γιουγκοσλαβίας.
Ο Γιαβούζ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι τίθεται θέμα ερχομού του Ευρωπαϊκού Στρατού στην Κύπρο και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περίπτωση που η Νότια Κύπρος γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ οι Ελληνοκυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Στρατού.
Στην συνέχεια ο Κεμάλ Γιαβούζ τόνισε πως θα πρέπει να ενδυναμωθεί η αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων και πως η χρονική στιγμή και η βάση της συνεργασίας αυτής έχει ιδιαίτερη σημασία. Πάντως Γιαβούζ τόνισε ότι η χρονική περίοδος που διανύουμε δεν είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο.
Ο Κεμάλ Γιαβούζ απαντώντας στο τι είδους μέτρα θα λάβει η Τουρκία σε περίπτωση που οι πύραυλοι S-300 τοποθετηθούν στην Κύπρο απάντησε τα εξής: «Σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξουν οι πολιτικές συγκυρίες. Σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες δεν τίθεται θέμα μεταφοράς των πυραύλων στην Κύπρο. Κάποια μέτρα πρόληψης θα πρέπει να μελετηθούν από τώρα και καλό είναι να γνωστοποιηθούν στην άλλη πλευρά
Ο απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπίρ που διεύθυνε τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις στο συνέδριο, τόνισε πως για να ενταχθεί μία χώρα πλήρως στην ΕΕ θα πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις στον πολιτικό, πολιτισμικό, κοινωνικό και τον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας πως για την υποψηφιότητα των Ελληνοκυπρίων λήφθηκαν υπ’ όψιν μόνο ο τομέας ασφάλειας και άμυνας.
Ο Μπίρ υπενθύμισε ότι ο Μπουλέντ Ετζεβίτ απάντησε κατάλληλα στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων και πρόσθεσε πως δεν τίθεται ανάγκη να ληφθούν ειδικά μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως από την κυβέρνηση. Απλά, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε πως η Τουρκία θα ενωθεί με την ΤΔΒΚ.
Ο Μπίρ απαντώντας στο ποια θα είναι η στάση του ΝΑΤΟ αν η Νότια Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ είπε τα εξής:
• Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν τα αμυντικά τους έξοδα ακόμα περισσότερο
• Το ΝΑΤΟ έχει αποδεχθεί να αναλάβει η Ε.Ε. αποστολές διατήρησης της ειρήνης, όμως αυτό είναι πιθανό να αλλάξει και οι αποστολές αυτές να μετατραπούν σε αποστολές διασφάλισης της ειρήνης.

Ο Μπίρ επίσης τόνισε πως το ΝΑΤΟ είναι πολύ σοβαρό θέμα, πως δεν πιστεύει ότι θα δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός και ούτε θα μεταφερθούν δυνάμεις του στην Κύπρο.
Όσον αφορά τους S-300 ανέφερε πως η τοποθέτηση τους στην Κρήτη έχει όντως κλονίσει την ισορροπία στην Κεντρική Μεσόγειο. Ο Μπίρ τόνισε πως η κατάσταση αυτή θα διαταράξει τις ισορροπίες και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και πως υπάρχει κίνδυνος να παραγκωνισθεί η Τουρκία και να περιοριστεί σε δευτερεύοντες ρόλους. Γι’ αυτό ο Μπίρ κάλεσε τους ιθύνοντες στην Τουρκία να παράγουν ιδέες οι οποίες με τη σειρά τους θα θεσμοθετηθούν για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, με την εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη.
Ο ίδιος επισήμανε πως αν οι Ελληνοκύπριοι ενταχθούν στην ΕΕ πριν την επίλυση του Κυπριακού, κάτι τέτοιο θα υπονοούσε μελλοντικά μία ‘Ένωση’ με την Ελλάδα.
Ο απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπίρ ανέφερε πως για να συμβάλλει η ΕΕ σε μία μόνιμη λύση του Κυπριακού θα πρέπει ν’ αναγνωρίσει την ύπαρξη της ΤΔΒΚ και να καταργήσει το εμπάργκο.

Στόχος είναι να Επιτευχθεί η ‘Ένωση’ με την Ελλάδα, μέσω της Ε.Ε.
Η πρώτη απογευματινή ομιλία του συνεδρίου ήταν του απόστρατου στρατηγού Τσεβίκ Μπίρ ο οποίος τόνισε πως οι Ελληνοκύπριοι καθοδηγούμενοι από την ελληνική κυβέρνηση με την υποψηφιότητα τους στην ΕΕ θέλουν να πετύχουν το στόχο τους, δηλαδή την ‘Ένωση’ με την Ελλάδα.
O Τσεβίκ Μπίρ επισήμανε πως οι στόχοι των Ελληνοκυπρίων σε ό,τι αφορά την ΕΕ είναι πολιτικού περιεχομένου και πως με την υποψηφιότητα τους στην ΕΕ αποσκοπούν να παρουσιάσουν τους Τούρκους ως εισβολείς
Ο Μπίρ πρόσθεσε τα εξής:
«Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν μέσω της ΕΕ να αποκτήσουν και το υπόλοιπο μισό του νησιού για το οποίο παλεύουν εδώ και μισό αιώνα. Παράλληλα με την ένταξη στην ΕΕ επιθυμούν να πραγματοποιήσουν και την ‘Ένωση’ με την Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύουν πως με το να δείχνουν πως διαπραγματεύονται θα κερδίσουν χρόνο έτσι ώστε να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν την ένταξη τους στην ΕΕ. Για τους Ελληνοκύπριους η ένταξη στην ΕΕ είναι καθαρά πολιτικό θέμα και έχουν επικεντρωθεί σ’ αυτό. Δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την ανεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Απλά καταναλώνουν όλη την ενέργεια τους με σκοπό να επηρεάσουν την διεθνή κοινή γνώμη έτσι ώστε να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο όσον αφορά την ένταξη τους στην ΕΕ. Εν τέλει το αποτέλεσμα είναι η μεταφορά ενός τόσο λεπτού ζητήματος στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ. Αυτό φυσικά θα έχει κακή επίδραση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Αυτό που επίσης επιθυμούν είναι η διατάραξη της ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να ευνοούνται τα δικά τους συμφέροντα. Με λίγα λόγια αυτός είναι ο βασικός στόχος στον οποίο αποσκοπούν οι Ελληνοκύπριοι με την ένταξη τους στην ΕΕ.»
Ο Τσεβίκ Μπίρ υπενθυμίζοντας πως έλαβε μέρος ως επικεφαλής της ειρηνευτικής στρατιωτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Σομαλία, μετέφερε τις γνώσεις του από την εμπειρία αυτή και είπε τα εξής:
«Δεν πιστεύω πως ο Ευρωπαϊκός Στρατός θα χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε αποστολή υπό συνθήκες πολέμου ή ειρήνης. Δεν υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μία τέτοια δύναμη. Ακόμα και αν δημιουργηθεί δεν θα χρησιμοποιείται για τέτοιου είδους αποστολές. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ελαττώσει τα αμυντικά τους έξοδα. Σε περίπτωση που τεθεί θέμα μεταφοράς της δύναμης αυτής στην Κύπρο θα πρέπει να γίνει χρήση της υποδομής του ΝΑΤΟ. Οπότε η Τουρκία που συμμετέχει στα σχέδια του ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβει μέρος και εδώ. Στο σημείο αυτό λοιπόν δημιουργείται ένα δίλημμα και περιπλέκονται τα πράγματα.
Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι όταν μιλούν για ‘λύση’ εννοούν:
• Εξάλειψη των δικαιωμάτων που έχει η Τουρκία επί της Κύπρου σαν εγγυήτρια δύναμη
• Μεταφορά των εγγυήσεων σε διεθνείς οργανισμούς
• Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο,
• Ενιαία Κυριαρχία
• Ενιαία υπηκοότητα
• Ενιαία διεθνή εκπροσώπηση
• Ελεύθερη διακίνηση στο νησί
• Δικαιώματα ελεύθερης αγοραπωλησίας ακινήτων σε ολόκληρη την Κύπρο,
• Επιστροφή των Τούρκων εποίκων στην Τουρκία.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν αυτοί οι στόχοι η κατάσταση στην Κύπρο θα επιστρέψει στην προ του 1974 κατάσταση.
Η συνεργασία Ελλήνων-Ελληνοκυπρίων αποσκοπεί στην περιθωριοποίηση της Τουρκίας. Οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να θεωρείται η Κύπρος ελληνικό νησί και οι Τούρκοι της Κύπρου μειονότητα. Αυτό είναι το κυριότερο εμπόδιο στην ανεύρεση μιας λύσης. Με την υποψηφιότητα των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ δεν στοχεύουν στην επίλυση του ζητήματος αλλά την ‘Ένωση’ με την Ελλάδα. Αν οι Ελληνοκύπριοι ενταχθούν στην ΕΕ πριν βρεθεί κάποια λύση στο Κυπριακό, θα διαταραχτεί η σταθερότητα στην περιοχή και θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να διακοπεί η πορεία ένταξης των Ελληνοκυπρίων και να αναγνωρίσει η ΕΕ την ΤΔΒΚ ως ισότιμο κράτος καθώς επίσης και να καταργήσει το καθεστώς αποκλεισμού της ΤΔΒΚ.»

Καθηγητής Οζκάν: «Η Ε.Ε. δεν Έχει Πολιτική για το Κυπριακό»
Ο πρώην Τούρκος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ καθηγητής Ρεσάτ Οζκάν τόνισε πως η ΕΕ δεν έχει πολιτική για την Κύπρο αλλά για την Τουρκία, και πως η Κύπρος απλά αποτελεί ένα στοιχείο αυτής της πολιτικής.
Ο καθηγητής έκανε μία ομιλία κατά τη διάρκεια της απογευματινής συγκέντρωσης του συμποσίου. Το θέμα της ομιλίας του ήταν ‘Η υποψηφιότητα των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ και οι στόχοι τους / Η συμβολή των Ελληνοκυπρίων στο βασικό στόχο της ΕΕ’.
Ο Οζκάν τόνισε πως το Κυπριακό Ζήτημα αποτελεί πρόβλημα ζωτικής σημασίας και για την ίδια την Τουρκία και για τους πολίτες της ΤΔΒΚ.
Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει την Τουρκία ως υποψήφιο μέλος και ότι απλά προσπαθεί να προβάλλει προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Το μόνο που απασχολεί την Ε.Ε., είναι να έχει έτοιμες δικαιολογίες για να τις επικαλεστεί και να αρνηθεί την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. όταν θα έχει εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια. Γι’ αυτό το λόγο σύμφωνα με τον Οζκάν, η Ε.Ε. έχει καταστήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου ευρωτουρκικά προβλήματα και τα χρησιμοποιεί σαν συγκριτικό πλεονέκτημα στον έλεγχο και την κατεύθυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο κ. Οζκάν εκφράζοντας την απορία του είπε:
«Πως είναι δυνατόν η Ελλάδα που επιβαρύνει συνεχώς οικονομικά την ΕΕ, να παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στην πολιτική της ΕΕ για την Τουρκία; Δεν μπορώ να το καταλάβω γιατί στην ΕΕ κύριο στοιχείο είναι τα συμφέροντα τα οποία προσδιορίζονται από τις συγκυρίες. Κάποιοι κατακρίνουν τον Πρόεδρο Ντενκτάς λέγοντας πως σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως ο πρόεδρος θέλει να διαπραγματευτεί. Αυτό που θέλει να αποφύγει είναι υποχρεωθεί να κάνει ανακωχή. Ανακωχή γίνεται μεταξύ δύο άνισων πλευρών. Με άλλα λόγια σημαίνει την υποταγή του αδύναμου στον ισχυρό. Στο Κυπριακό οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ ισότιμων πλευρών. Τώρα όμως τείνουν να αλλάξουν χαρακτήρα και από διαπραγματεύσεις μεταξύ ισότιμων πλευρών, μετατρέπονται σε ανακωχή μεταξύ αδύναμου και ισχυρού. Το θέμα πλέον τίθεται σε άλλη, λανθασμένη βάση.»
Ο Οζκάν τόνισε επίσης πως ο Ντενκτάς είναι ένας αξιόλογος και πολύτιμος πρόεδρος τόσο για την ΤΔΒΚ όσο και για την Τουρκία και πρόσθεσε πως οι νεότερη γενιά θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία.

Michael Stephen: ‘Η ΤΔΒΚ Πρέπει να Αναγνωριστεί’
Ο Άγγλος νομικός Stephen επισημαίνοντας πως η ΤΔΒΚ τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ως αυτόνομο κράτος έκανε λόγο για διεθνείς δυνάμεις που δεν επιθυμούν την ειρήνη στην Κύπρο και πιστεύουν πως οι Τουρκοκύπριοι είναι άξιοι περιθωριοποίησης.
Ο Stephen τόνισε πως η στάση που τηρεί η ΕΕ και οι αποφάσεις που έλαβε για την υποψηφιότητα της Κύπρου έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα την εξεύρεση κάποιας λύσης για το Κυπριακό, προσθέτοντας πως πρέπει να ακυρωθούν οι αποφάσεις 186 και 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο ίδιος τόνισε πως η αναγνώριση των Ελληνοκυπρίων από τον ΟΗΕ και από τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, σαν των νομίμων εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από το κράτος, παραβιάζοντας τη συμφωνία του ’60, δεν έχει καμία λογική και νομική βάση. Ο ίδιος είπε πως αυτοί που επέτρεψαν την ίδρυση και τη νομιμοποίηση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης, είναι αυτοί που πήραν αποφάσεις για τα εμπάργκο και τον αποκλεισμό της τούρκικης πλευράς και την αποξένωση τους από τον υπόλοιπο κόσμο. Στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Η παγκόσμια κοινή γνώμη πρέπει επιτέλους να αποδεχτεί πως οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που έκαναν ενέργειες εθνοκάθαρσης ενάντια στους Τουρκοκύπριους. Η ΕΕ πρέπει να επανορθώσει για το λάθος αυτό αναγνωρίζοντας την ΤΔΒΚ. Αν αυτό που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι το 1963 δεν παραβιάζει την συμφωνία του ’60 τότε ούτε και η ίδρυση της ΤΔΒΚ δεν παραβιάζει αυτές τις συμφωνίες. Η ΤΔΒΚ πρέπει ν’ αναγνωριστεί. Τα ΗΕ που αναγνώρισαν το Μπανγκλαντές οφείλουν να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ, η οποία αν θελήσει έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει όλα όσα θα ήθελε να έχει ένα κράτος. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ όχι απλώς δεν πρόκειται να έχει κακή επίδραση στις διαπραγματεύσεις αλλά θα συμβάλλει και στον προσδιορισμό μιας συμφωνίας.»

Neuwahl: ‘Αρχικά Λύση στη Βάση της Συνομοσπονδίας και μετά Υποψηφιότητα στην ΕΕ’
Ο διεθνούς κύρους ακαδημαϊκός, καθηγητής Neuwahl έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα που θα δημιουργήσει η πιθανή ένταξη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στην ΕΕ πριν βρεθεί κάποια λύση για το Κυπριακό λέγοντας:
«Το πρόβλημα θα πρέπει αρχικά να επιλυθεί σε συνομοσπονδιακή βάση και στη συνέχεια να τεθεί θέμα υποψηφιότητας στην ΕΕ. Σε περίπτωση συνομοσπονδίας και τα δύο κράτη θα λάβουν τη θέση που τους αρμόζει στην ΕΕ. Ούτως ή άλλως η ΕΕ είναι κι αυτή μία συνομοσπονδία. Το Βέλγιο είναι ένα είδος συνομοσπονδίας.»
Ο Neuwahl συγκρίνοντας την συνομοσπονδία με την ομοσπονδία δήλωσε πως στην Κύπρο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί η ιδέα της ομοσπονδίας για το λόγω ότι στο νησί υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη. Ο ίδιος επισήμανε πως σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι ενταχθούν στην ΕΕ θα δημιουργηθεί μεγάλη ανισότητα και αδικία μεταξύ των πολιτών της βόρειας και της νότιας Κύπρου, ενώ από την άλλη πλευρά η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες μέλη, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες σε όλους τους πολίτες της Κύπρου.
Ο Neuwahl παρουσίασε τρία σενάρια με θέμα την ΕΕ-Κύπρο:
1. «Όσο δεν βρίσκεται κάποια λύση για το Κυπριακό, η ΕΕ ή θα υποχρεωθεί να δεχθεί την Κύπρο στους κόλπους της σαν πλήρες μέλος, ή δεν θα διευρυνθεί άλλο προς ανατολάς. Αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση για όλα τα μέρη.
2. Η ΕΕ θα δεχτεί ως μέλος ολόκληρη την Κύπρο με μία ομοσπονδιακή λύση. Κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό γιατί σε μία τέτοια περίπτωση η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.
3. Σε περίπτωση πραγματοποίησης συνομοσπονδίας μεταξύ των δυο κρατών στο νησί, η ΕΕ θα αποδεχτεί την Κύπρο ως μέλος πράγμα που σημαίνει πως η ΤΔΒΚ θα εκπροσωπείται με έναν εκπρόσωπό της στο Ευρωπαϊκό Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης.»


Καθηγητής Καμπααλίογλου: «Η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει Νόμιμο Σύνταγμα.
Ο Χαλούκ Καμπααλίογλου που είναι ένας από τους πρώην καθηγητές του Ευρωπαϊκού Παν/μιου της Λεύκας και φημίζεται για τις εργασίες του στον τομέα της ΕΕ τόνισε πως το σύνταγμα των Ελληνοκυπρίων δεν είναι νόμιμο και πως κάτι τέτοιο είναι ενάντια στα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Την απογευματινή συγκέντρωση του συνεδρίου που είχε θέμα το ‘Μέλλον’ της Κύπρου διηύθυνε ο πρέσβης Ερτουγρούλ Απακάν. Ο Καμπααλίογλου έκανε μία ομιλία αναφερόμενος στην ΕΕ και την Κύπρο. Ο καθηγητής μίλησε αναλυτικά για τις ενέργειες ένταξης των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ από το 1990. O Kαμπάαλιογλου που τόνισε πως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης προϋποθέτουν σοβαρή δημοκρατία και νόμιμο σύνταγμα πρόσθεσε τα εξής:
«Το σύνταγμα της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης δεν είναι καν νόμιμο. Οι Ελληνοκύπριοι που επιδιώκουν ένταξη στην ΕΕ εφαρμόζουν μία μορφή συντάγματος την οποία κατήργησαν μονόπλευρα, κι αυτό σημαίνει παραβίαση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η αναγνώριση ενός κράτους από τα ΗΕ δεν σημαίνει απαραίτητα την συνταγματική νομιμότητα του. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί στο θέμα της Κύπρου και να μην υποχωρήσουμε. Αυτή τη στιγμή αυτοί που πιέζονται είναι οι Ελληνοκύπριοι. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να εκφράσουμε την αποφασιστικότητα μας. Έχουμε πλέον φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Η παραμικρή υποχώρηση είναι πιθανό να βλάψει τη συνολική μας εικόνα.»

Ζαΐμ Νετζατίγκιλ
Ο συνταξιούχος εισαγγελέας Αρείου Πάγου και νομικός Ζαΐμ Νετζατίγκιλ τόνισε πως σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας για την Κύπρο, που αφορά το θέμα των ακίνητων περιουσιών των Κυπρίων, διαβρώνεται η έννοια των ‘δύο πλευρών’ η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στην Κύπρο.
Ο Νετζατίγκιλ επισήμανε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην απόφαση του ΕΔΑΔ γιατί συνδέεται άμεσα με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Κατά τη δεύτερη ημέρα του συμποσίου για την Κύπρο και κατά τη συγκέντρωση με θέμα το ‘Μέλλον της Κύπρου’ ο Νετζατίγκιλ παρουσίασε μία ανακοίνωση με θέμα την ‘Αξιολόγηση της απόφασης του ΕΔΑΔ από την πλευρά της ΤΔΒΚ’. Ο ίδιος ανέφερε πως η απόφαση που έκδωσε το ΕΔΑΔ στις 10 Μαΐου 2001 εναντίον της Τουρκίας και υπέρ των Ελληνοκυπρίων έχει χαρακτήρα συνέχειας των προσφυγών που έκανε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα έτη 1974, 1975 και 1977 και των εκθέσεων της ίδιας Επιτροπής των ετών 1976 και 1983. Ο ίδιος πρόσθεσε πως με την προσφυγή τους στο ΕΔΑΔ το 1994 οι Ελληνοκύπριοι είχαν σκοπό να αποκτήσουν όσα δεν κατάφεραν με τις προηγούμενες προσφυγές τους. Ο Νετζατίγκιλ συνέχισε ως εξής:
«Με μία τέτοια απόφαση οι Ελληνοκύπριοι αποσκοπούσαν στην επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στη Βόρεια Κύπρο και την απόκτηση δυνατότητας εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας τους. Με τον τρόπο αυτό θα ενδυνάμωναν τη θέση τους. Στο γενικότερο πλαίσιο της προσφυγής τους αναφέρονταν και οι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας που εξέφραζαν τα παράπονα τους για την τουρκοκυπριακή διοίκηση, καθώς και για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων από την τουρκοκυπριακή διοίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.