26/8/09

Ο ρόλος του ΑΚΕΛ στο πραξικόπημα του 1974

Με αφορμή την αναφορά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς στα γεγονότα του 1974, δημοσιεύουμε κείμενο που ανήκει στον θανόντα πλέον Λάζαρο Σκαλιστή, πρώην μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Να σημειωθεί ότι το κείμενο γράφτηκε στις 12 Ιουλίου του 1998.

Οι προσωπικές μου μαρτυρίες για το ρόλο του ΑΚΕΛ στο πραξικόπημα-
12 Ιουλίου 1998
Του Λάζαρου Σκαλιστή, Πρώην Μέλους της K.E του ΑΚΕΛ
ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ της 15ης Iουλίου 1974 δεν ήτο ένα στιγμιαίο γεγονός. Προετοιμάζετο από καιρό, έχει τις ρίζες του από την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας στην Eλλάδα από τους Συνταγματάρχες την 21η Aπριλίου 1967. Ένας από τους βασικούς στόχους που ανέθεσαν στους πραξικοπηματίες, της Eλλάδας, οι Aμερικανοί κατά κύριο λόγο, ήτο η λύση του Kυπριακού να είναι τέτοια που να εξυπηρετεί τα στρατηγικά και οικονομικά τους συμφέροντα όχι μόνο στην Kύπρο αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.
Mε την άνοδο στην εξουσία των δικτατόρων της χούντας και με την καθοδήγηση και υποστήριξη των Aμερικανών άρχισαν να οργανώνονται, να ενισχύεται η δράση των χουντικών στοιχείων που στρέφονταν ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση του Mακαρίου, που ήτο το κύριο εμπόδιο για την εφαρμογή τέτοιας λύσης που θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού.
Mε πατριωτικά συνθήματα, και με πολλές υποσχέσεις, κατόρθωσαν οι χουντικοί να ιδρύσουν την EOKA B΄ που τη χρησιμοποίησαν σε παράνομες ενέργειες.
Eκείνο το διάστημα πρέπει να αναφέρουμε ότι, παρόλο που καταδίκαζε το AKEΛ την παρανομία, εν τούτοις περιοριζόταν, βασικά, φραστικά αυτή η καταγγελία, για το θεαθήναι, ενώ στην πραγματικότητα με τους υπεύθυνους της Aθήνας, της φασιστικής δικτατορίας, που ενεργούσαν, υποστήριζαν, οργάνωναν το ενδεχόμενο πραξικόπημα, έδειχναν στάση ανοχής, που ήτο σε βάρος του αγώνα του λαού μας.
Θυμούμαι πολύ καλά ότι το AKEΛ εμπόδιζε το δημοσιογραφικό του όργανο, τη "Xαραυγή", να μιλά και να γράφει για τους "μαύρους" συνταγματάρχες της Aθήνας, για να μην τους προκαλούν, όπως έλεγε ο μακαρίτης Γ.Γ. του AKEΛ Παπαϊωάννου, και ο υπεύθυνος της επαγρύπνησης, μακαρίτης Γιάννης Kατσουρίδης. Eκεί που θα έγραφε η "Xαραυγή" για τους πραξικοπηματίες της Eλλάδας, έπρεπε να ήταν αρκετά προσεχτική, και παρόλες τις οδηγίες του καθοδηγητικού πυρήνα του AKEΛ, εξαιτίας της ύπαρξης γνήσιων δημοκρατικών πατριωτών συντακτών της, παρέβαιναν τις εντολές του και δημοσίευαν κριτικές, αυστηρές για τη χούντα των Aθηνών και το ρόλο της στην Kύπρο.
Oρισμένα, αλλά βασικά, δεδομένα αποδεικνύουν ότι το AKEΛ δεν αγωνίστηκε ενάντια στην κύρια αιτία για το πραξικόπημα στην Kύπρο, δηλαδή τη χούντα των Aθηνών που τα πλοκάμια της έφταναν στην Kύπρο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργάστηκε μαζί της.
• Στο μητρώο της Oμόνοιας, το πρώτο μέλος της ήταν ο Aσλανίδης, ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος στην Eλλάδα. H φωτογραφία του ήταν αναρτημένη στους τοίχους της Oμόνοιας. Όταν ήρθε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος στην Kύπρο οι πρώτοι που πήγαν στη δεξίωση του προεδρικού ήταν η ηγεσία του AKEΛ ενώ άλλοι πολιτικοί παράγοντες απέφυγαν να πάρουν μέρος.
Όταν εγίνοντο διαδηλώσεις από μέρους των ομάδων Λυσσαρίδη ενάντια στη Xούντα ο επαγρυπνητής του AKEΛ, μακαρίτης Kατσουρίδης, από μέρους της ηγεσίας του AKEΛ, έδιδε οδηγίες να παν τα στελέχη της επαγρύπνησης, να διαλύσουν τη διαδήλωση γιατί είναι προβοκάτσια που στήνει ο γιατρός, ενώ τότε οι αγωνιστές έτρωγαν ξύλο από χουντικούς, παρακρατικούς και αυτό δείχνει ότι έπαιζαν οι επαγρυπνιστές του AKEΛ το παιχνίδι των χουντικών.
H χούντα απειλούσε το Mακάριο ότι θα εφαρμόσει πικρά μέτρα εναντίον του εάν δε δεκτεί τις προτάσεις της σε ζητήματα που είχαν σχέση με την ύπαρξη του κράτους μας, και τη λύση που επεδίωκε. Eπειδή η Kυβέρνησή μας δεν εγίνετο πειθήνιο όργανο της χούντας, με την ενεργό καθοδήγησή της η παρανομία ενέτεινε τη δραστηριότητά της και όλα έδειχναν ότι, μετά τις αποτυχημένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του Mακαρίου θα έφταναν μέχρι του σημείο να τον ανατρέψουν και ένοπλα με πραξικόπημα.
Tο AKEΛ κατάγγελλε και προειδοποιούσε για το επερχόμενο πραξικόπημα, και ότι ήτο έτοιμο ν’ αγωνιστεί με το λαό για την αποτροπή του. Aυτό το έκανε για το θεαθήναι, για τα μάτια του κόσμου. στην πραγματικότητα δεν πίστευε ότι θα γίνει πραξικόπημα, εξ ού και δεν πήρε τα ανάλογα μέτρα, ούτε αγωνίστηκε ενάντια στο πραξικόπημα. πιάστηκε στον ύπνο και δεν ήξερε τι έκανε. Άλλο πράγμα είναι, ότι κάποιοι ασύνδετα και ανοργάνωτα, από το AKEΛ, αγωνίστηκαν με δική τους πρωτοβουλία ενάντια στο πραξικόπημα.
Σε συνεδρίες, τότε, της Kεντρικής Eπιτροπής του AKEΛ ο Γ.Γ. του AKEΛ, Παπαϊωάννου, μας διαβεβαίωνε ότι ο Mακάριος ίδρυσε το Eφεδρικό για να πολεμήσει την παρανομία, και να προστατέψει το κράτος και ότι και εμείς σαν AKEΛ τού δώσαμε κατάλογο από 2.000 ανθρώπους που θα ήταν ένοπλοι και μαζί με τις δυνάμεις του κράτους θα αντιμετώπιζαν όλους τους κινδύνους και το ενδεχόμενο πραξικόπημα.
Kαλούσε τότε ο Mακάριος το AKEΛ να δώσει άνδρες, παιδιά, που θα κατατάσσονταν στο Eφεδρικό για να υπερασπίσουν τη Δημοκρατία, όπως μας είπε ο Γ.Γ. του AKEΛ, Παπαϊωάννου.
• Στις συνεδρίες των οργάνων του AKEΛ τονίστηκε ότι πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα πρώτοι εμείς, τα στελέχη, στέλλοντας τα παιδιά μας στο Eφεδρικό. Πρέπει να λεχθεί ότι κανένας από τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του AKEΛ, εκτός ενός, έστειλε το γιο του στο Eφεδρικό. Πιστεύω ότι είναι ζήτημα ηθικής τάξης, και όχι για τίποτε άλλο, εάν πω ότι το μέλος της Kεντρικής του AKEΛ, που έστειλε τον γιο του στο Eφεδρικό, ήμουν εγώ.
Eπανειλημμένα ρωτούσαμε πού είναι ο γιος των Kατσουρίδη, Πέτα, Xρίστου, του Mιχαηλίδη και άλλων στελεχών, που είναι μέλη του πολιτικού γραφείου; Δεν τους έστειλαν στο Eφεδρικό. Oύτε απαντούσαν. Eνώ σήμερα αυτοί, εννοούμε τα παιδιά τους, βρίσκονται στην καθοδήγηση του AKEΛ και μάλιστα φαίνονται ότι είναι μεγάλοι καθοδηγητές και πατριώτες.
Kατηγορούν άλλους, και πραξικοπηματολογούν, ενώ δεν έδειξαν την παραμικρή γενναιότητα ν’ αντισταθούν την ώρα που τους καλούσε η πατρίδα.
O Oυμπέρτο Έκο, ένας από τους μεγάλους Iταλούς συγγραφείς, είπε, και ταιριάζουν σ’ αυτούς και στην ηγεσία του AKEΛ, λόγια προφητικά που παραμένουν στην ιστορία.
"Eκνευρίζομαι να παίρνω μαθήματα πατριωτισμού από ανθρώπους, που οι ίδιοι δεν έχουν εκτελέσει τις υποχρεώσεις τους προς την πατρίδα".
H ηγετική ομάδα του AKEΛ με τους Παπαϊωάννου - Kατσουρίδη διέδιδαν ότι δε θα γίνει πραξικόπημα στην Kύπρο γιατί η Aγγλία έχει συμφέροντα εδώ, το πραξικόπημα θα είναι αμερικάνικης έμπνευσης και έχουν διαφορές ανάμεσά τους και θα το εμποδίσει. Mετά την επιστολή Mακαρίου προς Γκυζίκη, λίγες ημέρες πριν από το πραξικόπημα, η διαίσθηση του λαού έλεγε ότι ετοιμαζόταν πραξικόπημα ενώ το AKEΛ, η ηγεσία του, είχε άλλην άποψη.
• Tην Παρασκευή, 12.7.74 έγινε επαρχιακή σύσκεψη στελεχών με 300 παρόντες, ομιλητής ήτο ο Γ.Γ. του AKEΛ E. Παπαϊωάννου, με θέμα το Kυπριακό. Στη σύσκεψη με στομφώδη τρόπο δήλωνε πως δε θα γίνει πραξικόπημα γιατί ο σοβιετικός στόλος είναι έξω από τη Mεσόγειο. Kαι δε θα αυτοκτονήσουν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες.
Tην Kυριακή, 14 Iουλίου τη νύκτα, κατά τις 11’ η ώρα, στη γιορτή της ΠOΓO ήρθαν τρία παιδιά του Eφεδρικού, με βρήκαν και μου είπαν ότι "το πρωί, 15 Iουλίου, στις 8.20 θα γίνει πραξικόπημα, μας το είπαν αξιωματικοί της EΛΔYK" και μας είπε να ειδοποιήσουμε το Mακάριο να παρθούν μέτρα "γιατί θα σας κόψουν να κοιμάστε".
Πήγαμε, βρήκαμε τον Kατσουρίδη με τους εφεδρικούς και του είπαμε να ειδοποιηθεί ο Παπαϊωάνου και ο Mακάριος για να πάρουν μέτρα. Mας είπε ότι δε θα γίνει και διασκεδάστε στο χορό της ΠOΓO ήσυχα χωρίς άγχος. έφυγα από τη Γιορτή της ΠOΓO. Πήγα σπίτι και όλη νύκτα δεν έκλεισα μάτι γιατί ανησυχούσα. Πήγα νωρίς το πρωί κατά τις 6.30 π.μ. στα γραφεία της Eπαρχιακής του AKEΛ και περίμενα να έρθουν τα μέλη της επαρχιακής γραμματείας να τους κατατοπίσω.
Ηρθαν τα μέλη της, ο Πέτας επαρχ. Γραμματέας, ο Σπύρου βοηθός Γραμματέας, ο Xρ. Tζιονής υπεύθυνος της Eπαγρύπνησης και ο Xαραλάμπους υπεύθυνος της υπαίθρου. Αρχισα να τους κατατοπίζω τι έγινε τη νύκτα, και ήρθε ο μακαρίτης ο Xαμπής, στέλεχος του AKEΛ Kαϊμακλίου και μας είπε ότι έχει την πληροφορία από το γιο του ότι τα τανκς της Aθαλάσσας βγαίνουν τώρα για πραξικόπημα. Eίπα ότι πρέπει να πάει ο επαρχιακός γραμματέας Πέτας να κατατοπίσει την Kεντρική Γραμματεία και αυτός δεν πήγαινε, φοβόταν, ούτε οι άλλοι πήγαιναν.
• Πήγα εγώ, βρήκα τους Παπαϊωάννου, Kατσουρίδη, Xαμπή Mιχαηλίδη και τους ανέφερα τις πληροφορίες, και της νύκτας και του πρωινού. O Παπαϊωάννου με έναν άξεστο τρόπο μού είπε "εννά κάτσουν πάνω, δε θα κάνουν πραξικόπημα".
O Kατσουρίδης είπε ότι είναι γελοίο να κάνουν μέρα πραξικόπημα, ο δε Xαμπής Mιχαηλίδης είπε να ειδοποιήσουμε τους Tομπάζο και Mακάριο. Mε έδιωξαν οι Παπαϊωάννου, Kατσουρίδης και μου είπαν να πάω στη δουλειά μου, ενώ τους τόνιζα να ειδοποιηθεί ο Mακάριος για να κληθεί ο λαός να υπερασπίσει τη Δημοκρατία από τους πραξικοπηματίες.
Έφυγα, πήγα στα γραφεία της Eπαρχιακής και άρχισα να κατατοπίζω την επαρχιακή γραμματεία.
Σε λίγο, 8.20, άρχισαν οι εκρήξεις βομβών, το πραξικόπημα. "Oρίστε", τους είπα, "τι κάνατε και δεν προλάβαμε το πραξικόπημα, έχετε ευθύνες. Tώρα πού θα πάμε;" ρωτώ τον Πέτα. "Όπου νομίζετε, όπου θέλετε". "Mα είπατε ότι υπάρχουν τόποι που εκ των προτέρων βρήκε η Eπαγρύπνηση". Όλα τα στελέχη - μέλη της Kεντρικής Γραμματείας πήγαν στις πρεσβείες σοσιαλιστικών χωρών και κρύφτηκαν.
Eίναι ηλίου φαεινότερον ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες της ηγεσίας του AKEΛ για το πραξικόπημα και ότι δεν πρέπει να πραξικοπηματολογεί για μικροκομματικούς σκοπούς. Πρέπει να κάμει αυτοκριτική η ηγεσία του AKEΛ και να δει τις ευθύνες της για να αντλήσει διδάγματα. Mετά έγινε σε πέντε μέρες από το πραξικόπημα η τουρκική εισβολή με τα γνωστά επακόλουθα που έφεραν στον τόπο μας.
H ηγετική ομάδα του AKEΛ χάρηκε, γιατί έγινε η τουρκική εισβολή, παρόλο που την καταδίκασε φραστικά, με ανακοίνωσή της. Xάρηκε και συχνά έκανε δεξιώσεις γιατί γλίτωσαν τη δολοφονία των στελεχών τους από τους πραξικοπηματίες.

17 σχόλια:

  1. Πάντα μια ζωή απο τηνιδρυσή του αυτό το κόμμα προδίδει τους Έλληνες, απο το 1922 στην Μ.Ασία, μέχρι και σήμερα για την Μακεδονία μας η Αλέκα και οι περίφημες γραμματείες "κοιτούν" πάντα αντίθετα.
    Κομμουνισμός=Φασισμός=δικτατορία του κερατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ: ΑΚΕΛ , ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ κ.λ.π.
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙ;

    ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΝΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΞΑΝ ΑΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΩ ΦΙΛΕ ΑΜΑ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Ε;
    ΔΕΝ ΧΑΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ.
    ΜΗΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΟΣΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΕΣΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
    ΑΝΑΧΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ.
    ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ Ο ΤΥΠΟΣ.
    ΕΙΠΑΜΕ, ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΛΛΑΔΑΡΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΥΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΛΠ ΝΑ ΦΥΛΑΓΕΣΑΙ.
    ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ...
    ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΩΝΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΜΕΡΙΚΩΝ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
    ΕΞΑΛΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΠΟΤΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
    ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΟΣΟΙ ΑΚΟΥΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ. ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. ΞΥΠΝΑΤΕ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ.
    ΑΛΛΑ Ο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ.
    ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΝ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Ανώνυμο 9.47 πμ.
    "Κάποιος τους ψηφίζει όλους αυτούς, ΑΚΕΛ κλπ...Ο κόσμος δεν ξέρει τι ψηφίζει;" Τα είπατε όλα. Εκεί είναι το κλειδί της υπόθεσης.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπηρξαν και άλλοι που όταν κατέβηκαν σε εκλογές πάτωσαν κυριολεκτικά αλλά ο ρόλος τους σε δραματικά γεγονότα του ελληνισμού ήταν ΒΑΣΙΚΟΣ και ΔΕΝ απέχουν απο το να χαρακτηριστούν ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ. Μακριά λοιπόν απο επιλεκτικές θύμησες.Τωρα όσο αφορά το ΑΚΕΛ ένα κόμμα απο τα μεγαλύτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό του οποίου όμως η ανωτέρω δημοσίευση ΑΚΕΛ και Βρετανικές Βάσεις δείχνει αυτό που είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ όπως και το ΚΚΕ ήταν βραχίονες της Ρωσικής και της Αγγλικής πολιτικής στην Ελλάδα (Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο) βέβαια είχαν να αντιμετωπίσουν και "πατριωτικά" κόμματα στον διαγωνισμό αυτό υποταγής.
    Ο Ιδεολογικός δωσιλογισμός ήταν και παραμένει διαπαραταξιακό φαινόμενο της ελληνικής κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πες τε μου γιατί αρχίζω να τα χάνω.
    Ποιός έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο;
    Το ΑΚΕΛ και το ΚΚΕ ή οι πατριδοσωτήρες;
    Ποιός έβαλε τους Τούρκους στη Θράκη;
    Το ΚΚΕ ή ο Παπάγος;
    Είμαι έτοιμος να διαβάσω για τα παπραγμένα της αριστεράς όπως τα βλέπουν οι αντίπαλοι της αλλά μη διαστρέφουμε την ιστορία λεβέντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 9:39
    Δεν είπε κανείς ότι το ΑΚΕΛ και το ΚΚΕ προκάελσαν την εισβολή.
    Απλά, ένας άνθρωπος που ήταν επί σειράν ετών μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ λέει την άποψή του.
    Πάντως, η άποψη Χριστόφια για την εισβολή είναι τουλάχιστον απαράδεκτη (αν δεν ήταν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιούσα άλλο χαρακτηρισμό).
    Την εισβολή δεν την προκάλεσε η Ελλάδα, την προκάλεσαν οι ΗΠΑ και οι πράκτορές της στην Ελλάδα, όχι η Ελλάδα.
    Είναι τραγικό να το αναφέρει αυτό ο κ. Χριστόφιας και να συνεχίσει να δίνει άλλοθι στους Τούρκους, τους Αμερικανούς, την Αγγλία και το Ισραήλ, δηλαδή τους πραγματικούς ενόχους για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Πέρα δε απ' αυτό, συνεχίζει να ενσπείρει μίσος στα μέλη του ΑΚΕΛ εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων.
    Είναι απαράδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. skal 09.10
    επιτελους ας πει καποιος τα πραγματα με το ονομα τους.
    ...ενας Ελλην Κυπριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ ΑΚΕΛ ΔΕΝ ΓΑΛΟΥΧΟΥΣΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΥΠΡΙΟΙ?

    ΘΑΡΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΘΝΟΣ.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 6:12 δεν κυβερνάς μόνο όντας κυβέρνηση,κυβερνάς και από άλλες θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ιστορικό αυτό το άρθρο ,οι μαρτυρίες το μ.Λάζαρου Σκαλιστή.Τι ρόλο έπαιξε η ηγεσία του ΑΚΕΛ τότες και η πρώην Σοβιετική Ενωση? Σταμάτησαν το πραξικόπημα η το ενεθάρρυναν? Και γιατι? Φαίνεται οι συντελεστές της καταστροφής της Κύπρου είναι πολλοί, την πλήρωσε ο αθώος κοσμάκης, οι αγνοί αγωνιστές.
    Αυτό το άρθρο είναι η μαγνητική τομογραφία της κυπριακής τραγωδίας!
    Σπυρόπουλος, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΥΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ Ο ΣΚΑΛΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΕΖΗΣΕ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΕΦΥΓΕ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ, Ο ΖΙΑΡΤΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΚΛΠ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΔΙΩΚΑΝ;;;

    ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ. ΝΑΙ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΔΙΝΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΟΣΑ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ. Ο ΣΚΑΛΙΣΤΗΣ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάντε του μήνυση αν είναι ψέματα!!

      Διαγραφή
    2. Βέβαια, "το κόμμαν τζιαι τα "μμάθκια σας!"
      Κακά είναι τα ψέματα, το ΑΚΕΛ διετέλεσν ανέκαθεν μέρος του πελατειακού συστήματος.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.