9/8/09

Σύμπλευση κατά ΗΠΑ με οικολογικό άλλοθι

Στο πρώτο τριήμερο του Αυγούστου, τριάντα πολεμικά πλοία της Ρωσίας και του Ιράν συνέθεσαν έναν κοινό στόλο που έπλευσε στα νερά της Κασπίας, διεκπεραιώνοντας μια άσκηση συνεργασίας για την αντιμετώπιση ενός σεναρίου περιβαλλοντικής καταστροφής στη λεκάνη της μεγαλύτερης λίμνης του κόσμου.

Το οικολογικό αντικείμενο αυτής της πρωτόγνωρης ρωσο-ιρανικής ναυτικής αποστολής, αντί να γεννήσει ελπίδες διακρατικής αλληλεγγύης μπροστά στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, γέννησε ανησυχίες στο δυτικό στρατόπεδο. Ανησυχίες που εστιάζονται στην ανάδυση μιας αναπάντεχης στρατηγικής συμμαχίας Ρωσίας-Ιράν, που βάζει σε κίνδυνο την προσπάθεια των ΗΠΑ να οδηγήσουν σε διεθνή απομονωτισμό το ιρανικό καθεστώς.

Είναι αλήθεια ότι η -κυριολεκτική- σύμπλευση Ρωσίας και Ιράν στα νερά της Κασπίας προέκυψε ως πλήρης ανατροπή των στρατηγικών πολιτικών των δύο χωρών, που μέχρι το 2002 απέρριπταν κάθε ιδέα ναυτικής συνεργασίας εκεί, δεδομένου ότι Μόσχα και Τεχεράνη, μαζί με όλες τις χώρες που βρέχονται από τα νερά της Κασπίας, ακόμη αγωνίζονται για το μοίρασμα της γιγαντιαίας αυτής υδάτινης «πίτας» με τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα στον πυθμένα της. Οι σημερινές γεω-πολιτικές και γεω-οικονομικές προτεραιότητες, όμως, μετατόπισαν τις επιδιώξεις των δύο χωρών προς έναν ορίζοντα στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας.

Πρόκειται για τις προτεραιότητες που θέτει η αμερικανική πολιτική διείσδυσης στην ευρύτερη περιοχή, από την Κασπία μέχρι τον Περσικό Κόλπο, αλλά και η αδιαπραγμάτευτη επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον στο θέμα της πυρηνικής ομπρέλας στην Κεντρική Ευρώπη. Οι κινήσεις αυτές εντείνουν τις εντάσεις στις αμερικανορωσικές σχέσεις τόσο ώστε να διευκολύνουν την προσέγγιση Μόσχας και Τεχεράνης, παρά τις δικές τους διαφορές, κυρίως στο θέμα του μοιράσματος της Κασπίας.

Ετσι, η ναυτική ρωσο-ιρανική άσκηση διαβάστηκε όχι ως περιβαλλοντική επαγρύπνηση αλλά ως μήνυμα της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν και ως ένδειξη ότι ένα νέο ενεργειακό καρτέλ βρίσκεται εν τη γενέσει του.

Πολλοί αναλυτές διαβλέπουν διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών «σε πιο ευαίσθητους τομείς», ενώ προεξοφλούν δυσχέρειες στην αμερικανική προσπάθεια να υπάρξει νέα επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από τον ΟΗΕ. Η συνέχιση του ειδυλλίου Τεχεράνης-Μόσχας θα εξαρτηθεί από το πόσες και ποιες παραχωρήσεις θα κάνει η Ρωσία στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Κασπίας, με την προϋπόθεση ότι θα ασκήσει επιρροή και στις άλλες χώρες της λεκάνης.

Πολλοί περιμένουν ήδη μια κοινή ρωσο-ιρανική ναυτική άσκηση στον Περσικό Κόλπο -που de facto θεωρείται «αμερικανική λίμνη»- ως συνέχεια του ειδυλλίου της Κασπίας. Ενός ειδυλλίου που αλλάζει τα στρατηγικά δεδομένα που θέτει η Ουάσιγκτον στο ιρανικό της πρόβλημα.

ΑΧ. ΦΑΚ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.