28/8/09

Ο Αλλάχ ήρθε κατεχόμενα.Διαδήλωση ισλαμιστών στα Κατεχόμενα


Ηταν ζήτημα χρόνου, με τους χιλιάδες εποίκους που κουβάλησε η Τουρκία στα Κατεχόμενα, να σημειωθεί ισλαμική έξαρση. Τόση που άρχισε να προβληματίζει και το κατοχικό καθεστώς, αλλά και την τουρκική κυβέρνηση, καθώς και τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις που παρουσιάζονται θεματοφύλακες του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας: «Ο Αλλάχήρθε εδώ» και «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν από χιλιάδες ισλαμιστές διαδηλωτές (κατά σύμπτωση όλοι έποικοι) στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, που ζητούσαν τη διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία.

Διαδήλωση ισλαμιστών στα Κατεχόμενα

Ηταν ζήτημα χρόνου, με τους χιλιάδες εποίκους που κουβάλησε η Τουρκία στα Κατεχόμενα, να σημειωθεί ισλαμική έξαρση. Τόση που άρχισε να προβληματίζει και το κατοχικό καθεστώς, αλλά και την τουρκική κυβέρνηση, καθώς και τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις που παρουσιάζονται θεματοφύλακες του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας: «Ο Αλλάχήρθε εδώ» και «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν από χιλιάδες ισλαμιστές διαδηλωτές (κατά σύμπτωση όλοι έποικοι) στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, που ζητούσαν τη διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία. Στη διαδήλωση συμμετείχαν και συντεχνίες εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών (με μαντίλες) καθώς και ιμάμηδες και όπως σημειώνει η εφημερίδα «Πολίτης», κινήθηκαν προς τη λεγόμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα. Κατά τη διάρκεια της πορείας, που έγινε με τηλεοπτική κάλυψη, ακούστηκε και το απειλητικό σύνθημα προς την ψευδοκυβέρνηση τουτ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «ας σπάσουν τα χέρια που απλώνονται πάνω στο Κοράνι», ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι. Γρήγορα η διαδήλωση εξελίχθηκε σε πολιτική με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της Αγκυρας και της κυβέρνησης του κ. Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Αλλάχ ήρθε για να μείνει» φωνάζουν εδώ και δύο εβδομάδες οι διαδηλωτές, που ζητούν όχι μόνον τη διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία, αλλά και να σταματήσει το κατοχικό καθεστώς να είναι κοσμικό. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρικα» επισημαίνει μάλιστα ότι οι ισλαμιστές διαδηλωτές φώναξαν και το σύνθημα «Τερματίστε την κατοχή» και απειλήθηκαν και επεισόδια, ενώ η εφημερίδα «Ορτάμ» αναφέρεται στο θέμα με τίτλο «Είμαστε εγγόνια των Οθωμανών». Οι εφημερίδες που πρόσκεινται στο κατοχικό καθεστώς χαρακτήρισαν προβοκάτορες τους διαδηλωτές, αφού φώναξαν και συνθήματα για τερματισμό της κατοχής.ΒΗΜΑ

«Τέρμα στην κατοχή» φώναξαν Τ/Κ εκπαιδευτικοί
Ο Αλλάχ ήρθε κατεχόμενα


Ιδιαίτερη προβολή παίρνει στον τ/κ Τύπο η κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό και η ένταση που προέκυψε προχθές γύρω από τα μαθήματα για το Κοράνι.
Από τη δημοσιογραφική κάλυψη των όσων επακολούθησαν της πορείας διαμαρτυρίας ισλαμιστών (εποίκων) προς την τ/κ συντεχνία εκπαιδευτικών αλλά και της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών προς την «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα προκύπτουν πρωτόγνωρα αλλά και ενδεικτικά στοιχεία για την κατάσταση και τις αντιλήψεις που έχουν διαμορφωθεί στο ψευδοκράτος λόγω της παρουσίας χιλιάδων εποίκων στα κατεχόμενα καθώς και λόγω της πολιτικής εκτουρκισμού της τ/κ κοινότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα κατεχόμενα ακούστηκε εν μέσω διαδήλωσης το γνωστό στον μουσουλμανικό κόσμο «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» με τις ομάδες ισλαμιστών να ζητούν τη θεσμοθέτηση των μαθημάτων για το Κοράνι υπό το απειλητικό σύνθημα «Ας σπάσουν τα χέρια που απλώνονται πάνω στο Κοράνι». Κατά την πορεία δε των ισλαμιστών ακούστηκαν αποσπάσματα από το Κοράνι.
Στον αντίποδα διαδηλωτές της συντεχνίας εκπαιδευτικών, πορευόμενοι προς την «πρεσβεία» της Τουρκίας, φώναζαν συνθήματα κατά της 'Αγκυρας και της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η «Αφρίκα» επισημαίνει ότι ένα από τα συνθήματα των εκπαιδευτικών ήταν «Τερματίστε την κατοχή» ενώ ένα άλλο ήταν «'Αγκυρα πάρε τα χέρια σου από πάνω μας. Δεν είμαστε μαριονέτες σου».
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» υπό τον τίτλο «Φασαρία για το Κοράνι» γράφει ότι η ομάδα ισλαμιστών αποτελούνταν κυρίως από μαντιλοφορούσες γυναίκες, ιμάμηδες και οικογένειες παιδιών που παρακολούθησαν τέτοια μαθήματα.
Η «Χαβαντίς» κάνει λόγο για επικίνδυνη ένταση εξηγώντας ότι μεταξύ ισλαμιστών και εκπαιδευτικών απειλήθηκαν επεισόδια. Η «Ορτάμ» στεγάζει το θέμα υπό τον τίτλο «Είμαστε εγγόνια των Οθωμανών» ενώ η εθνικιστική «Βολκάν» χαρακτηρίζει προβοκάτορες τα μέλη της συντεχνίας δασκάλων επειδή μετέφεραν το μαύρο στεφάνι στην τουρκική «πρεσβεία», όπου ακούστηκαν κάποια συνθήματα για τερματισμό της κατοχής.

Κωδικός άρθρου: 892584
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/08/2009, Σελίδα: 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.