26/8/09

Σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη από εγκληματική συμπεριφορά Τούρκου αξιωματικού


Εγκληματική συμπεριφορά Τούρκου αξιωματικού φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Στις 17 Αυγούστου τα ΜΜΕ στην Τουρκία ανέφεραν ότι με βάση ανακοίνωση των Τουκρικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε ατύχημα που έγινε σε στρατόπεδο στο Καράκοτσαν (Karakocan) του Νομού Ελαζίγκ (Elazığ), που βρίσκεται στο τουρκικό Κουρδιστάν, μετά από έκρηξη χειροβομβίδας έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες.
Αφού έχουν περάσει δέκα περίπου ημέρες από το περιστατικό, η εφημερίδα Ταράφ αποκαλύπτει ότι, με βάση τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, η χειροβομβίδα δεν έσκασε από τύχη στα χέρια του στρατιώτη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον ίδιο και άλλους τρεις στρατιώτες, αλλά έσκασε κατόπιν ...διαταγής του διμοιρίτη του, ανθυπολοχαγού Μεχμέτ Τουμέρ (Mehmet Tümer).
Με βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων, η υπόθεση έχει ως εξής. Ο μόνιμος λοχίας Σακίρ Ακτσάν (Şakir Akçan)έκανε έφοδο στη σκοπιά-φυλάκιο, όπου βρήκε τους δυο στρατιώτες που επάνδρωναν τη σκοπιά να κοιμούνται. Ο λοχίας πήρε τον φλογοκρύπτη από το όπλο του ενός στρατιώτη και τη χειροβομβίδα από τον άλλο, για να είναι σε θέση να αποδείξει το παράπτωμα των στρατιωτών και αποχώρησε.
Την επόμενη το πρωί, αφού ο λοχίας ανέφερε το γεγονός και παρέδωσε τη χειροβομβίδα και τον φλογοκρύπτη στο διμοιρίτη, ο οποίος στη συνέχεια έκανε έλεγχο στα όπλα και εφ' όσον οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να αποδείξουν πού είναι ο φλογοκρύπτης και η χειροβομβίδα, τους απήγγειλε την σχετική κατηγορία. Στη συνέχεια τους τα επέστρεψε, με τη διαφορά ότι επιστρέφοντας τη χειροβομβίδα στον δικαιούχο στρατιώτη Ιμπραήμ Οζτούρκ (İbrahim Öztürk), τράβηξε την περόνη, λέγοντάς του τα εξής:
"Αν κρατήσεις τη χειροβομβίδα θα ζήσεις, αν την αφήσεις, θα πεθάνεις".
Ο Οζτούρκ, μετά από λίγο πήγε με τη χειροβομβίδα στα χέρια στη θέση που βρισκόταν ο ανθυπολοχαγός και του είπε:
"Είμαι 25 χρονών. Μου έχουν μείνει 75 μέρες για να απολυθώ. Δώστε μου την περόνη σας παρακαλώ. Μη με σκοτώσετε".
Ο ανθυπολοχαγός του απάντησε:
"Πήγαινε στη σκοπιά σου, εγώ ξέρω πότε να έλθω να βάλω την περόνη στη χειροβομβίδα."
Ο στρατιώτης Οζτούρκ επέστρεψε στη σκοπιά του με τη χεροβομβίδα στα χέρια και άρχισε να αναζητά μια περόνη να τη βάλλει στην απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Ζήτησε και από στρατιώτες που ήταν σε άλλες σκοπιές, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να βρει την περιπόθητη περόνη. Αφού δεν τα κατάφερε, ξαναπήγε στον ανθυπολοχαγό, για να λάβει την ίδια απάντηση.
Ξαναπήγε στις σκοπιές, αναζητώντας περόνη, χωρίς να το καταφέρνει και τελικά πήγε στη σκοπιά που ήταν οι στρατιώτες Mesut Bulut, İbrahim Yaman και Ali Osman Altın. Σε κάποια στιγμή, η χειροβομβίδα γλύστρισε από το ιδρωμένο χέρι του Οζτούρκ και έσκασε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.
Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των όσων αναφέρονται παραπάνω, αφού η εφημερίδα Ταράφ δημοσιεύει σχεδόν αυτούσιες τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.
Σε ό,τι μας αφορά, ως χώρα που απειλούμαστε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, εμείς από την πλευρά μας σημειώνουμε δυο ζητήματα και αφήνουμε τους αναγνώστες και τους αρμοδίους να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα:
Το πρώτο είναι η διαταγή που έδωσε ο Τούρκος αξιωματικός, η οποία δεν "σηκώνει" κανέναν ιδιαίτερο σχολιασμό, αλλά και η απόπειρα απόκρυψης των πραγματικών περιστατικών από την τουρκική κοινή γνώμη, γεγονός που δείχνει ότι στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επικρατούν μέχρι σήμερα συνθήκες ολοκληρωτικού καθστώτος.
Η δεύτερη είναι η εν γένει στάση του στρατιώτη που κρατούσε τη χειροβομβίδα. Το γεγονός ότι δεν σκέφθηκε ή δεν τόλμησε απλά να πετάξει τη χειροβομβίδα, για να γλυτώσει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, καθώς και το γεγονός ότι δεν του υπέδειξαν να κάνει κάτι τέτοιο οι συνέδελφοί του τόση ώρα που κρατούσε στα χέρια του μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα, είναι ενδεικτικό της ψυχολογίας και της κατάστασης που επικρατεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο νοών νοείτω.

18 σχόλια:

  1. Τέτοιοι "μάγκες" αξιωματικοί / υπαξιωματικοί υπάρχουν σε όλους τους στρατούς.
    Βέβαια σε κάποιους ίσως να είναι ο κανόνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να το ξεσκισουνε το καθηκι,σκοτωσε 4 παιδακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει Σάββα και τέταρτο συμπέρασμα.
    Η τυφλή υπακοή στις διαταγές των ανωτέρων.

    Εγκλωβίστηκε στην λογική της προσταγής και δεν σκέφτηκε καν ασφαλή έξοδο απο τον κίνδυνο που διέτρεχε.

    Άν είχαμε αντίστοιχα έναν Έλληνα στρατιώτη, θα αντιδρούσε άμεσα προσπαθώντας να απαλλαγεί απο την χειροβομβίδα, μη υπακούοντας σε παράλογη διαταγή.

    Αυτή είναι και η διαφορά του Έλληνα φαντάρου. Αναλαμβάνει σε δύσκολες στιγμές μέχρι πρωτοβουλίες που τον κάνουν μοναδικό.

    Όσο για τους αδικοχαμένους στρατιώτες, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την λύπη μου, άσχετα άν ήταν αντίπαλοι. Κάποιες μάνες κλαίνε για τα βλαστάρια τους και δεν ξεχωρίζει ο πόνος εθνικότητες.

    Όσο για τον ZULU, συμφωνώ μαζί του: σαρδελόμαγκες υπάρχουν αρκετοί και σε μας, όχι όμως σε αυτό τον βαθμό.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παντως ο αξιωματικος οφειλουμε να πουμε οτι φερθηκε μεγαλοψυχα, γιατι ως γνωστο, στις Τουρκικες Ενοπλες Δυναμεις, το να κοιμηθεις στη σκοπια ισοδυναμει με θανατικη ποινη, ναι καλα ακουσατε, εαν ενας αξιωματικος πιασει στον υπνο εναν σκοπο, βγαζει το πιστολι του και τον εκτελει επιτοπου, και δε δινει λογαριασμο σε κανεναν, γιατι το επιτρεπει ο νομος, εχει συμβει πολλες φορες, αυτο το γεγονος και σε συνδυασμο με το οτι οι απλοι στρατιωτες χρεωνονται και χειροβομβιδα (εμεις να φανταστειτε στην ελδυκ, οταν πηγαιναμε για σκοπια, ειχαμε ολες τις τελαμονες ραμμενες) αποδεικνυει, το ποσο φλωρικα εκπαιδευονται οι Ελληνες Στρατιωτες, και φανταστειτε τι μας περιμενει περιπτωση συρραξης, ενταξει μπορει να ειναι θρασυδειλοι, αλλα ειναι σκληρα εκπαιδευμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον γίγαντα με τα γυάλινα πόδια τον ξέρετε? Ε καμία σχέση .Γιατί πρόκειται για καλύβα με αχυρένια πόδια. Άμα ξέραμε πραγματικά ή μάλλον άμα θέλαμε να κατανοήσουμε πραγματικά τι εστί Τουρκία τότε πραγματικά θα μέναμε άφωνη από την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Κρίμα τα παιδιά . Αλλά τι να κάνουμε το ‘’Τουρκικό έθνος’’ θέλει θυσίες για να επιβιώσει. Σάββα συγχαρητήρια για την ανάρτηση.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλοι τους είναι δύστηχα παιδιά σε απόγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θυσίες ΚΑΙ δικές μας εννοείς Βασίλη για να υπηρετεί το τουρκικό έθνος ΚΑΙ την Αμερικανική εξωτ. πολιτική στην περιοχή, Ελληνικοίς αναλώμασι...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά να τα βλέπουν οι δικοί μας που πάσχουν από άκρατη τουρκοφοβία...
    Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα για την νοοτροπία του Τουρκικού Στρατού...
    Ο Αξιωματικός με μια παρανοϊκη συμπεριφορά κι ο στρατιώτης σκέτο βόδι...
    Αυτούς φοβόμαστε?
    Είναι δυνατόν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φοβάμαι πως δεν έχει να κάνει με την τυφλή υπακοή φίλε Αργικέραυνε αλλά με τον φόβο.
    Ο τούρκος στρατιώτης τρέμει πραγματικά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το λάθος που θα κάνει. Έχω δει (από μικρή απόσταση βέβαια) τούρκο αξιωματικό να σακατεύει κυριολεκτικά με ρόπαλο ένα στρατιώτη που κοιμόταν στη σκοπιά. Ίσως αν δεν ήμασταν εμείς από την απέναντι πλευρά του Έβρου που βλέπαμε, να τον είχε πυροβολήσει όπως είπε κάποιος πιο πάνω. Δεν ξέρω τι απέγινε ο σκοπός αλλά ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, τα περισσότερα χτυπήματα ήταν στο κεφάλι. Επίσης ήμουν αυτόπτης μάρτυρας του ραβδισμού (σε μία άλλη περίπτωση για την οποία δεν γνωρίζω το λόγο που επιβλήθηκε διότι παρακολουθούσα από μεγάλη απόσταση με διόπτρες), μιας άλλης τιμωρίας που όπως μας έλεγαν υπήρχε στον τουρκικό στρατό.
    Βέβαια έχουν περάσει 20 χρόνια από τα περιστατικά αυτά, δεν ξέρω όμως αν άλλαξε η ψυχολογία στο τουρκικό στρατό.

    Δράκων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ θεωρώ ότι ακριβώς αυτό το περιστατικό δείχνει ότι ο τουρκικός στρατός είναι επίφοβος. Κάποιος που φοβάται τόσο πολύ τους αξιωματικούς του θα ακολουθεί τυφλά τις εντολές τους, ακόμη και αν θα τον οδηγήσουν σε βέβαιο θάνατο. Μόνο με μία τέτοια τυφλή πειθαρχία μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι μειονοτικοί τους δεν θα τους προδώσουν στην κρίσιμη στιγμή της μάχης. Είχα γνωριστεί με έναν κρυπτοαρμένιο σε μία τουρκική πόλη της Μ. Θάλασσας και μου είχε διηγηθεί την εμπειρία του από την κρίση στα Ίμια, όταν τότε υπηρετούσε τη θητεία του. Μου είπε ότι αν γινόταν πόλεμος, τότε θα αναγκαζόταν να πολεμήσει σαν Τούρκος, επειδή ακριβώς φοβόταν τους αξιωματικούς του.
    Από την άλλη η δική μου εμπειρία ως έφεδρος αξιωματικός ήταν ακριβώς το άλλο άκρο. Με μία λέξη: σχεδόν τέλεια απειθαρχία. Δυστυχώς.
    Ορφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλους.

    Διάβασα το ενδιαφέρον άρθρο σας κύριε Καλεντερίδη.

    Θεωρώ ότι οι δύο επισημάνσεις στο τέλος είναι το "ζουμί" της κυρίως υπόθεσης.

    Κάτι που επίσης θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε, είναι αν ο συγκεκριμένος αξιωματικός θα τιμωρηθεί ή όχι.

    Και αυτό γιατί με το συμβάν αυτό κατανοήσαμε τη φιλοσοφία του τουρκικού στρατού γενικότερα, ωστόσο θα εμβαθύνουμε στη φιλοσοφία τους αν μάθουμε και το τι τιμωρία θα του επιβληθεί ή αν του επιβληθεί.

    Γιατί αν δεν του επιβληθεί η οποιαδήποτε τιμωρία τότε θα καταλάβουμε πολύ καλά όλοι εμείς το ρόλο του στρατού στη γειτονική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλοι μας κάναμε στρατό.
    Προσωπικά έκανα στο 32 ΣΠΝ.
    Ξέρετε πότε πετούσε η μονάδα;
    Είμαι σίγουρος γιατί το ίδιο συνέβαινε σε όλες τις μονάδες : μόλις μας έβαζαν στο φιλότιμο.
    Τότε παίρναμε φωτιά.
    Τους φαντάρους της Τουρκιάς είναι να τους λυπάσαι.
    Τους αξιωματικούς τους όμως ο Θεός να τους λυπηθεί αν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε και πολλά μια λέξη μόνο:Τούρκοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τυφλή υπακοή ή φόβος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο! Σκέψου ότι άμα γίνει κάτι σε τέτοιους θα έχεις να αδειάζεις τα πολυβόλα ... τέτοιους αξιωματικού και στρατιώτες. Σκέψου μόνο το πως τους εξουδετερώνεις!

    Τώρα υπάρχει και ο αντίποδας - αυτούς που θα στείλουν θα είναι τέτοιος "ποιότητας" ή ???

    Αρκάς

    ΥΓ, Οταν το πρωτο-διάβασα η πρώτη πρώτη σκέψη ήταν "τέσσερις λιγότεροι" και "πως τα βγάζεις πέρα με τέτοιους?". Μήπως έχω παροπίδες? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα που σαφώς δεν έχει να κάνει με το συμβάν, αλλά έχει να κάνει με τη κουλτούρα και τη φιλοσοφία ενός λαού.

    Εργάζομαι σε μια Γερμανική εταιρία εδώ και αρκετά χρόνια. Οπότε έχω κάνει και φίλους Γερμανούς. Κάποια στιγμή ένας Γερμανός μου είπε...

    Αν δεν είμασταν αυτό που είμαστε, και εννοούσε τη τυφλή υπακοή και τη πειθαρχεία, ο Χίτλερ δεν θα κατάφερνε ποτέ να μας πείσει να τον ακολουθήσουμε. Και μου συνέχισε δίνοντας μου το παράδειγμα. Αν ο Χίτλερ ήταν Έλληνας θα κατάφερνε τίποτα?

    Εμείς οι Έλληνες το ότι είμαστε απείθαρχοι και δεν θεωρούμε κανέναν επάνω από εμάς κάποιες φορές είναι και καλό. Σίγουρα βέβαια όχι πάντα. Εξαρτάται...

    Αυτή η ανάρτηση για μένα δεν έχει να μας δώσει κάτι σαν συμβάν, όσο ότι έχει να μας δώσει τα μέγιστα όσον αφορά τα στοιχεία για τη φιλοσοφία του τουρκικου στρατου καθώς και των τούρκων πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από τα γραφόμενα προκύπτει και κάτι ακόμα. Σε περίπτωση πολέμου αν εξουδετερωθούν οι ηγήτορές τους, αξ/κοί και ΥΠΑΞ, θα τα χάσουν και δεν θα ξέρουν τι να κάνουν χωρίς κάποιον να τους δίνει διαταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ξεχάσατε οτι η τουρκιά βρίσκετε σε πόλεμο ενώ η Ελλάδα όχι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο/Η omiros είπε...
    Αυτά να τα βλέπουν οι δικοί μας που πάσχουν από άκρατη τουρκοφοβία...
    Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα για την νοοτροπία του Τουρκικού Στρατού...
    Ο Αξιωματικός με μια παρανοϊκη συμπεριφορά κι ο στρατιώτης σκέτο βόδι...
    Αυτούς φοβόμαστε?
    Είναι δυνατόν?

    ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΦΟΒΌΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΑΜΌΓΙΑ ΈΧΟΥΝ ΔΏΣΕΙ ΌΡΚΟΥΣ ΏΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΊ Η ΕΛΛΑΔΑ! ΌΣΟ ΘΑΡΡΑΛΈΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΧΩΡΊΣ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ ΌΠΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΊΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΜΥΝΤΙΚΉ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΎΣΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΣΎΡΡΑΞΗΣ ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΒΛΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ LEOPARD, ΚΑΥΧΙΌΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S 300ΕΝΏ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΟΎΤΕ ΒΟΛΉ!! ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ F16 (ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ) ΑΠΌ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑ ΠΑΊΡΝΟΥΜΕ!
    ΚΑΙ ΕΝΏ ΣΥΜΒΑΊΝΟΥΝ ΌΛΑ ΑΥΤΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΛΒΑΝΊΑ, ΣΚΟΠΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΊΑ ΈΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΜΥΝΤΙΚΈΣ ΣΥΜΦΩΝΊΕΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΏ ΝΟΕΊΤΟ


    ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΞΟΝΟΣ Β.Α.Σ.Τ. (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ)
    http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/02/blog-post_9300.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.